Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Jumaat, September 19, 2014

Forum Keindahan Sistem Kesultanan Alam Melayu-Nusantara : Menuju aspirasi raja yang insan kamilSelepas jam 9.,30 malam forum pun sedia untuk dimulakan. Kelihatan di atas pentas para panelis yang akan membentang atau memberi hujah/kuliah. Mereka ialah (dari kiri) Tun Suzana Tun Hj Othman, pengkaji sejarah dan pengasas Pertubuhan Kesedaran Melayu dan Islam (KEMUDI), Profesor Madya Dr Shamrahayu Aziz, felo utama Pusat Kajian Syariah, Undang-undang dan Politik Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM), Sidi Syaikh Rohimuddin Nawawi al-Bantani, pembimbing rangkaian madrasah Darul Hasani di Mesir, Malaysia dan Indonesia dan Wan Ahmad Fayhsal bin Wan Ahmad Jamal, felo Pusat Pengajian Perniagaan Putra dan naib pengerusi Himpunan Keilmuan Muslim (HAKIM).


Moderator, Mohd Khalid bin Yahya, penulis dan pengerusi Akademi Kajian Rumpun Nusantara (AKAR) membuka sesi dengan sedikit mukadimah tentang kesultanan di Alam Melayu dan raja-raja. Umum tahu topik ini sedang hangat diperbicarakan kerana kini institusi beraja di Malaysia sedang hangat diserang pihak sekular yang bersifat republican, cuba menyanggah atau menghapuskan terus institusi. Perkara ini pernah menjadi hangat beberapa tahun lalu apabila Sultan Perak memperkenankan pertukaran kerajaan negeri dan perlantikan menteri besar baru akibat beberapa orang ahli sebuah parti keluar lalu menyokong parti lawannya. Ini kembali hangat masa kini apabila Selangor mengalami krisis akibat menteri besarnya hilang sokongan parti politiknya yang mahu menggantikan beliau dengan yang lain. Sultan dan istana Selangor dilihat sebagai penghalang cita-cita penggantian itu yang pada ramai pihak yang waras menilai memiliki motif-motif tidak elok membelakangkan kepentingan rakyat sambil memuaskan nafsu gila seorang politikus yang gila kuasa.


Hal inilah yang menyebabkan kedatangan pada majlis forum ini melepasi jangkaan awal sehingga harus dialihkan ke ruang atau dewan yang lebih besar. Memang perkara ini sedang hangat diperkatakan dengan ramai pendokong kedaulatan Melayu dan Islam, NGO-NGO, golongan pesilat dan sebagainya sedia ke hadapan untuk mempertahankan sultan. Apabila rancangan untuk mengadakan forum disampaikan kepada beberapa pihak termasuk saya lalu disebarkan lebih meluas melalui Facebook dan sebagainya, ramai menyambarnya sebagai peluang untuk melihat perkara ini diulas sambil menyatakan taat setia terhadap institusi beraja. Mereka ini rata-rata sudah bosan dengan kerenah ahli politik dan sistem demokrasi yang sering menerbitkan perpecahan dan perbalahan sesama ummah. Walaupun ada mempersoalkan peribadi raja-raja atau kerabat diraja yang sesetengahnya diketahui jelek, yang mereka sokong bukan individu tetapi institusi beraja yang menjadi benteng untuk mempertahankan kedaulatan Melayu dan Islam.


Tun Suzana menjadi panelis pertama membuat pembentangan. Beliau yang telah menulis 15 buah buku kalau tak salah, paling terkenal bertajuk "Ahlul Bait (Keluarga) Rasulullah s.a.w. Dan Raja-Raja Melayu" (pada cetakan atau versi kemudian perkataan "Raja-raja Melayu" ditukar menjadi "Kesultanan Melayu") menggunakan slaid. Pembentangan diberi tajuk "Orientalisme, Khulafa' Rasulullah & Kosmos Kesultanan Melayu". Namun ia tidak ada kena-mengena dengan surat khabar Kosmos ya... :)

Secara rata beliau membicarakan bagaimana penjajah Barat terutama Inggeris telah mengaburkan makna sebenar pemerintahan beraja lalu memperkecilkan malah "memperdajalkan" (perkataan saya) institusi yang menjadi tonggak kekuatan orang Melayu. Ini dibuat menggunakan kajian Orientalis yang kelihatan syumul mahu memahami budaya orang kita dan Islam tetapi sebenarnya mencari ruang yang boleh digunakan untuk merosakkan institusi dengan meracun pemikiran orang Melayu. Kosmos atau alam kesultanan Melayu asalnya sudah sedia teratur dan efisyien, setiap komponennya, daripada raja sebagai kepala, ulamak sebagai penasihat yang mendampingi umarak, pembesar sebagai pentadbir, golongan hulubalang sebagai barisan pertahanan membawa kepada para pedagang yang memeriahkan ekonomi seraya memenuhi keperluan harian biasa juga rakyat ada tempat dan peranan masing-masing. Tetapi melalui Orientalisma, semua ini berjaya dikaburkan menjadi caca marba lalu institusi beraja dapat diburukkan dengan dakwaan tidak lagi relevan untuk zaman sekarang.


Ah. Isteri saya (kanan) sedang tekun mendengar pembentangan. Sungguh beliau adalah penyokong utama yang memberikan kekuatan untuk saya berjuang bersama barisan seperti para panelis yang mahu mendaulatkan Melayu dan Islam.


Syaikh Rohimuddin menjadi panelis kedua, membuka bicara tanpa memakai slaid mahupun teks. Melihat kedudukan panelis di atas pentas juga kedudukan nama dan gambar pada grafik promosi acara dan bunting ramai menjangkakan Prof Shamrahayu yang duduk di sebelah Tun Suzana harus mengambil pentas terlebih dahulu. Nama Syaikh Rohimuddin cukup terkenal sebagai salah seorang ulamak besar yang sering berdakwah dalam majlis-majlis ilmu di Malaysia dan Indonesia. Sebagai seorang pengamal Tasawuf malah sheikh Tariqat yang boleh membimbing kenaikan kerohanian seseorang, beliau mengambil pendekatan aspek keSufian dalam membina kerangka kerelevanan institusi raja-raja dan kenapa ia perlu dipertahankan.


Dengan tutur kata lembut penuh sopan penampilan biasa orang keSufian beliau menyatakan betapa beruntungnya kita di Alam Melayu Nusantara ini berbanding orang di Tanah Arab yang disangkakan sesetengah orang lebih kuat Islam. Kata Syaikh Rohimuddin, Nusantara ini memiliki 3 perkara yang tidak ada pada Tanah Arab. Hmm. Saya mula ingat-ingat lupa kerana tidak pernah mengambil catatan. Saya tulis aje le apa yang ingat kerana saya ni jenis yang mencerna maklumat ibarat makanan menjadi zat. Bila dah jadi zat dalam badan ibarat ayam sudah dikunyah dan dihadam, tidak ada lagi rupa ayam tetapi zat yang membina kesihatan sudah ada di dalam badan.

Yang saya ingat katanya begini :-

1. Nusantara ini memiliki raja-raja berketurunan Ahlul Bait iaitu anak cucu Nabi Muhammad Rasulullah SAW.  Malah katanya semua raja-raja Islam di Nusantara memiliki darah tersebut. Ini berbeza dengan di Tanah Arab yang raja-raja Islamnya bermula dengan Dinasti Umaiyah dari keturunan Muawiyah ibnu Abu Sufian, dari orang yang dikatakan seorang sahabat Nabi. Dinasti Abbasiyah yang menyusul selepas itu juga dikatakan dari keturunan sahabat Nabi (walaupun mungkin ada yang mempertikaikan apakah ini keturunan sahabat atau harus disebut keturunan keluarga, kerana Bani Abbasiyah berasal dari keturunan Saidina Abbas, bapa saudara Rasulullah).

2. Kedua, yang membawa dan menyebarkan Islam ke Nusantara adalah golongan Sufi. Sedangkan di Tanah Arab kelihatannya yang menyebarkan itu lebih pada golongan fuqaha, ahli fekah atau golongan hukamak. Ada perbezaan ketara sebenarnya antara kedua ini. Di kala ahli fuqaha lebih menekankan hukum hakam dan pemahaman melalui ilmu kalam, ahli Sufi menekankan kerohanian sambil membina akhlak.

3. Nusantara rata-rata bermazhab Syafiee dan ini menurut Syaikh Rohimuddin adalah mazhab pakaian Ahlul Bait. Biar saya menambah ibu Imam Syafiee, pengasas mazhab ini adalah seorang Ahlul Bait dari keturunan Saidina Hassan kalau tak salah.

Berasal dari Indonesia, lebih tepat di Pulau Jawa beliau kemudian menyentuh sejarah kemunculan raja-raja Islam di sana. Sejarah Majapahit pun disentuh berserta kedatangan para Wali Songo (sembilan orang wali) yang sangat terkenal dengan penekanan diberikan kepada bagaimana Sunan Ampel yang berdarah Arab-Champa mendidik seorang anak raja Majapahit sehingga layak menjadi seorang raja Islam lalu membina Kesultanan Demak. Ini dilanjutkan menjadi sejarah bagaimana Belanda merosakkan kefahaman Islam Indonesia dengan memisahkan raja-raja sebagai para umara' dengan para ulamak, antaranya melalui doktrin keSufian yang disalah-tafsir lalu salah-tafsir ini sengaja diperbesar-besarkan sehingga dianggap sebagai kebenaran. Misalnya kisah Sheikh Siti Jenar yang terkenal ceritanya sering melakukan perbuatan yang melanggar syariat kebiasaan Islam.

Hasilnya terbitlah raja-raja kemudian yang mengaku Islam tetapi tidak mahu bersolat atas alasan tidak perlu lagi kerana sudah mencapai tahap tinggi kebatinan Islam. Ulamak yang tentunya tidak sebulu pun terpisah. Jika dahulu raja-raja menjadi penaung untuk ulamak berdakwah, kemudiannya ulamak harus bergerak sendiri mengembangkan ajaran melalui sistem sekolah pondok. Lalu apabila gugusan kepulauan yang membentuk Indonesia dapat memerdekakan diri daripada penjajahan Belanda ia terjadi tanpa ulamak dilibatkan lalu Islam tidak diangkat paling utama dalam falsafah pembentukan negara. Dan seperti kita tahu Indonesia menjadi sebuah republik, banyak raja-rajanya telah digulingkan, institusi beraja dihapuskan kecuali di beberapa tempat, itupun sekadar tinggal menjadi lambang adat.

Sebetulnya begitu banyak perkara penting disentuh ulamak besar ini, kalau tidak kerana had masa tentu sahaja beliau boleh bercakap lebih panjang. Biar saya simpulkan pembentangan/hujah/ceramah beliau ini kepada beberapa perkara :-


1. Pentingnya pendidikan pondok atau yang berasaskan cara pendidikan pondok untuk membina sahsiah ramai terutama raja-raja yang boleh memimpin rakyat ke arah kesejahteraan dunia dan akhirat.

2. Pentingnya cara pendidikan dari ulamak yang bersifat Tasawuf, para ahli Sufi yang menggalas tanggungjawab berdakwah. Yang ini saya cukup suka. Saya suka sangat apabila beliau menyebut konsep 'limpahan'... limpahan ilmu, akhlak dan sebagainya untuk mendidik, bukan sekadar mengajar, baru yang mengikut itu betul-betul mendapat manfaat.

3. Raja itu harus seorang insan yang kamil, Tanpa menyatakan apakah maksudnya ini, ia harus difahami semua yang memiliki walau sekelumit pengajian Tasawuf, Ia bermakna insan yang sempurna, sudah mencapai tahap kerohanian atau pengenalan/makrifat yang sempurna tentang Allah.


Tentang hal ini, tentang raja haruslah insan yang kamil boleh rujuk beberapa penulisan lama saya sendiri di blogspot CATATAN SI MERAH SILU. Ringkasnya (sebenarnya agak panjang lebar juga) lihat artikel Demokrasi vs Raja-raja lagi? yang memaparkan sedutan daripada buku kedua saya "Berpetualang ke Aceh : Membela Syiar yang Asal" (terbit Mei 2007).


Ketika panelis ketiga, Prof Shamrahayu mengambil pentas sudah masuk jam 10.40 malam. Beliau yang memiliki kepakaran dalam bidang undang-undang juga bercakap terus tanpa slaid dan teks. Dengan gaya seorang pensyarah bersyarah di dalam bilik kuliah beliau menceritakan peranan raja-raja Melayu mempertahankan kepentingan orang Melayu dan Islam sewaktu berunding dengan pihak British dalam membentuk perlembagaan negara. Walaupun sangat informatif dan akademik lalu memberikan banyak maklumat tentang undang-undang negara dan perlembagaan, ada sesuatu yang saya kurang gemar. Ini kerana walaupun beliau menyebut beberapa fasal yang mengakui hak raja-raja untuk memutuskan suatu perkara, saya dapati apa yang disebut masih kuat terperangkap dalam legasi peninggalan penjajah yang memang bertujuan mahu meminggirkan Melayu dan Islam.


Saya merasakan cerita atau kuliah yang beliau bawa lebih mahu menjustifikasikan kepentingan orang politik dan sistem demokrasi. Segala fasal itu fasal ini, akta itu akta ini yang disebut dengan penuh bijak pandai tanpa perlu meneliti apa-apa rujukan itu sekadar memanjangkan lagi kerja residen atau penasihat British. Semasa zaman penjajahan, nasihat-nasihat mereka wajib digunapakai. Peranan residen ini diambil alih oleh orang politik selepas Semenanjung Tanah Melayu mencapai kemerdekaan 1957.  

Rata-rata kami yang datang ini sudah bosan dengan kerenah orang politik. Kami mahu raja-raja kembali memainkan peranan mendaulatkan Melayu dan Islam tanpa dikekang manusia tamak haloba yang semakin lama semakin nyata cuma mementingkan diri sendiri sahaja. Kalau ada keprihatinan terhadap rakyat pun lebih pada bermuka-muka untuk mendapatkan sokongan dan undi. Cuma apabila berlaku keadaan komposisi dewan undangan negeri mahupun parlimen menjadi 50-50, tergantung akibat pegangan kerusi kerajaan dan pembangkang sama banyak sahaja baru kelihatan raja boleh memainkan peranan. Selain itu adalah keadaan darurat di mana undang-undang biasa tidak lagi terpakai. Ketika itu pihak tentera mengambil kuasa dengan Yang di-Pertuan Agong boleh menentukan segalanya kerana baginda adalah ketua tertinggi angkatan tentera. 

Dalam dua keadaan ini sahaja nampaknya raja boleh jadi terserlah mengatasi sistem politik demokrasi. Selain dari itu tetaplah raja-raja duduk 'mendengar nasihat', disuruh tandatangan itu ini, buat itu, buat ini oleh ahli politik, Berbuatlah ia seperti menerima perintah orang politik kecuali dalam sedikit perkara kerana terikat dengan takrif raja berperlembagaan yang diperkenalkan (sebenarnya dipaksakan tetapi Shamrahayu samada tak tahu atau sengaja mengkaburkan ini) oleh penjajah sebelum meninggalkan Tanah Melayu. Pada saya segala itu cuma alat tinggalan penjajah untuk mengekang raja-raja daripada menggalas tugas sebenar meninggikan syiar Islam. Nak buat bagaimana? Tangan mereka diikat oleh kepentingan ahli politik yang sering merayu undi dengan cara menurut nafsu kehendak orang kebanyakan yang sering bersifat amarah.


Apa yang saya ingin dengar dari pakar undang-undang seperti Shamrahayu adalah bagaimana tafsiran undang-undang, akta mana, fasal mana boleh digunakan agar raja-raja dapat betul-betul memainkan peranan mengatasi permainan ahli politik yang kami naik mual itu. Maka bersyukurlah kami ada anak muda bertenaga, hebat berfikir dan tinggi wawasan seperti Wan Ahmad Fayhsal menjadi panelis keempat dan terakhir. Anak didik cendekiawan besar Profesor Syed Naguib al-Attas ini memang tegar mahu mengangkat kembali peranan institusi beraja. Kenyataan beliau boleh disimpulkan begini (perkataan saya ya) : "Tolak ketepi orang-orang politik yang tidak boleh diharapkan lagi untuk membela kepentingan Melayu dan Islam, zahirkan sultan yang keras lagi tegas untuk memperbetulkan segala kepincangan yang sudah sangat lama berakar-umbi".


Di kala anak-anak muda di Malaysia, anak Melayu dan Islam kini banyak terpesong malah terpasung dengan kerangka pemikiran sekularisasi yang semakin nyata semakin mahu menghancurkan Islam tetapi pandai berselindung di sebalik segala macam slogan muluk seperti kebebasan bersuara, hak asasi manusia dan ketuanan rakyat, beliau terang-terang menyanggah semua itu sebagai instrumen atau alat untuk menghancurkan ummah. Beliau memberi contoh bagaimana gerakan anak muda berpendidikan Barat yang dikenali sebagai Young Turks di Turki menjadi salah satu punca besar kejatuhan Kekhalifahan Uthmaniah yang berpusat di sana. Melaungkan slogan Tanzimat yang sebenarnya bermakna reformasi (ya, sama seperti keadaan di Malaysia sekarang), kekhalifahan dijatuhkan. Hasilnya umat Islam seluruh dunia hilang tumpuan kepimpinan lalu lebih mudah dijajah. Segala aspek kehidupan mereka pun diubah agar menjauhi Islam, kalau atas nama Islam pun bersifat zahir sahaja tanpa hakikat roh Islam yang amat tinggi lagi suci itu.

Sayang, Wan Ahmad Fayhsal tidak boleh bercakap lama kerana ketika mula naik bercakap pun sudah 11.15 malam. Saya kagum dengan jangkauan pemikiran dan ilmu beliau, mampu menulis dan bertutur dengan lincah dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris, cukup arif Bahasa Arab dan nahu-nahunya, mampu meneliti karya-karya besar Timur dan Barat, boleh bercakap tentang penulisan seperti The Leviathan oleh Thomas Hobbes begitu juga tulisan cendekiawan Islam seperti al-Mawardi. Dalam masa suntuk tidak dapat mengupas perkara seperti yang awalnya beliau rancang forum dibawa melompat ke arah penelitian realiti zaman yang lebih tinggi. Faktor geopolitik dunia dengan Malaysia menjadi perebutan pengaruh antara blok pro-US dengan lawannya, blok pro-Russia dapat dikaitkan dengan usaha-usaha jahat pihak tertentu untuk menjatuhkan institusi beraja.

Maka untuk menangani inilah raja-raja harus diperkasakan kembali melampaui kekangan tangan-tangan cemar ahli politik yang sentiasa hendak menjaga kepentingan diri sendiri sehingga selalu memperkudakan rakyat. Malah Wan Ahmad Fayhsal  mendakwa Russia yang sudah lama hilang institusi beraja pun berura-ura mahu mengembalikannya. Mereka hilang raja akibat ditekan gerakan ketuanan rakyat Bolshevik yang modus operandi atau gerak kerjanya serupa dengan gerakan Young Turks dengan laungan Tanzimat mereka. Satu kepala kepimpinan yang kuat, yang keputusannya tidak sering disoal seperti halnya dalam sistem demokrasi diperlukan untuk betul-betul dapat menangani cabaran hegemoni US yang semakin hari semakin mengancam. Katanya, presiden Russia sekarang iaitu Vladimir Putin adalah calon raja itu!


Sesi pembentangan tamat sekitar 11.30 diikuti sesi soal jawab. Tak payahlah dipanjangkan ya. Cukuplah menyebut antara yang disentuh adalah bab asal usul Melayu yang berkaitan dengan Nabi Ibrahim, kekhalifahan dan peribadi bagaimana layak menjadi khalifah juga bagaimana menangani persoalan personaliti raja atau kerabat diraja yang jelek sehingga merosakkan nama baik institusi lalu dijadikan alasan sesetengah pihak untuk menyanggah malah mahu menghapuskannya.


Cukuplah ditambah, forum ditamatkan dengan Tun Suzana mengemukakan resolusi agar semua kembali memperbaiki agama dan diri masing-masing dengan mengaji. Selain itu beliau menyatakan kesimpulan bahawa kita sebenarnya ada cukup cendekiawan dan cerdik pandai untuk menyelesaikan segala macam masalah yang melanda negara juga umat Melayu dan Islam. Tapi malangnya jalan penyelesaian yang dikemukakan tersangkut pada peringkat ahli politik disebabkan kepentingan. Teringat saya bagaimana pada satu wacana ilmu yang lain ada disebut bahawa peruntukan undang-undang dan pelembagaan sekarang, walaupun telah menghadkan kuasa sebenar raja-raja sejak sekian lama, sebenarnya memberikan lebih banyak kuasa dari yang disangka. Tetapi para penasihat raja sendiri tidak menasihati sebaik mungkin. Nampaknya mereka sengaja mahu mengaburkan hak kekuasaan raja agar orang politik dapat terus memegang teraju utama. Raja-raja pun dijadikan sekadar burung kak tua, rubber stamp atau tukang cap/tandatangan surat untuk membenarkan agenda...


Soal jawab selesai selepas 12 tengah malam. Ketika gambar ini diambil sudah 12.15 dan ramai masih berlegar.


Daripada seorang rakan yang berniaga buku saya mendapatkan senaskah kitab Hikayat Iskandar Zulkarnain. Ia merujuk kepada seorang raja besar luar negara yang dipercayai menjadi nenek-moyang raja-raja Melayu. Walaupun sudah lama tahu tentang kewujudan naskah yang telah ditransliterasikan ke dalam tulisan Rumi, malah sejak 1967 kalau tak salah sudah ada naskahnya, baru sejak seminggu lalu saya merasa perlu memilikinya dan meneliti isi.


Tu dia, rakan-rakan seperjuangan memakai busana penuh tradisional Melayu, bersampin, berkeris, bertanjak bergambar bersama panelis.


Dengan ini selesailah ulasan tentang forum institusi beraja ini. Bolehlah saya menelaah Hikayat Iskandar Zulkarnain. Semoga selepas itu dapat menyambung kembali penulisan buku ke-8 dengan lebih bersemangat, dengan gerak kerja juga ilham yang lebih teratur lagi mantap. Amin. :]


Forum Keindahan Sistem Kesultanan Alam Melayu-Nusantara : Nostalgia HaRUM dan acara pertama HIKMAH di Shah Alam 2 tahun lalu

Ini baru siap dibuat di blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH) tadi. Terasa elok dikongsikan di sini...


-------------------


Salam malam Jumaat. Kita masuk bab majlis ilmu...


Malam semalam 17 September saya dan isteri pergi ke Menara HPAIC di Shah Alam.


Kami mahu menghadiri majlis yang dipanggil "Forum Keindahan Sistem Kesultanan Alam Melayu-Nusantara". Selain tajuk dan senarai panelis saya tertarik kerana tertera nama HaRUM sebagai salah satu badan yang menganjurkan. Ini kerana saya sudah lama tidak mendengar nama itu muncul di mana-mana. Pada awal 2012 nama yang merupakan singkatan bagi Himpunan Kekeluargaan Rumpun Nusantara itu tiba-tiba muncul untuk menganjurkan sebuah majlis mengangkat agama Islam yang sangat besar, dihadiri ribuan golongan agamawan yang berkampung 3 hari 2 malam di Masjid Negeri, Shah Alam. Lihat artikel lama Meh ke Himpunan Kekeluargaan Rumpun Nusantara (Harum) 2012 di blogspot CATATAN SI MERAH SILU


Ketika itu saya sudah pernah menghadiri beberapa acara besar keagamaan seperti hol almarhum Sultanul Awliya Sheikh Abdul Qadir al-Jilani juga majlis maulud dan zikir yang dihadiri ribuan malah berpuluh ribu orang. Setiap acara dianjurkan oleh organisasi besar yang sedia diketahui ramai, sekurang-kurangnya oleh mereka yang biasa menghadiri majlis-majlis melibatkan para ulamak. Ada antaranya memiliki jaringan perhubungan di seluruh dunia. 

Jadi tidak menghairankan jika mereka mampu membuat majlis gah. Cuma saya bukan pengikut tegar jadi tidaklah saya hafal nama-nama ulamak yang sentiasa bermain pada bibir mereka yang rajin mengikuti pengajian kecuali beberapa orang. Pun begitu saya tahu beberapa organisasi yang biasa mengadakan acara besar apa lagi ada kawan-kawan yang terikat dengan mereka. Tetapi nama HaRum baru saya dengar ketika itu. Entah datang dari mana, siapa yang menerajuinya, tiba-tiba dapat menganjurkan majlis sangat besar yang setakat itu saya ketahui cuma pernah dibuat oleh 2-3 sahaja organisasi bertaraf antarabangsa. 
.


Cerita di sebalik kemunculan HaRUM, cerita yang ada keajaibannya yang tersendiri saya dapat tahu tidak lama selepas itu. Adapun nama badan ini segar dalam kenangan kerana dengan ihsan merekalah saya pertama kali dapat merasa bercakap atau berceramah di hadapan khalayak ramai dalam dewan solat Masjid Negeri Shah Alam, masjid yang tercatat memiliki menara azan tertinggi di dunia juga kubah paling besar. Di bawah kubah gergasi itu saya pertama kali berkongsi pengalaman sebenar hidup yang membawa kepada penulisan siri trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" di hadapan ramai golongan agamawan. Apa yang berlaku berserta rakaman video telah diabadikan dalam artikel lama Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh.


Kenangan bersama HaRUM itu merupakan salah satu sebab HIKMAH yang diasaskan saya boleh muncul 12 Oktober 2012 juga mendapat nama. Ini telah diceritakan panjang lebar dalam artikel pertama dibuat tentang HIKMAH, artikel yang muncul beberapa jam selepas ia mendapat nama lalu diwar-warkan di Internet melalui Facebook. Lihat Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Sekarang kembalilah kita kepada forum di Shah Alam semalam. Dewan atau ruang besar bersiling rendah beralas karpet, orang masuk meninggalkan kasut di luar, hadirin datang dari pelbagai lapisan masyarakat, aktivis, agamawan, cendekiawan, dipercayai ada sejumlah yang berpangkat, kerabat diraja dan sebagainya...


Ruang perniagaan disediakan untuk memperagakan pelbagai jenis barangan, suasana santai hadirin datang berwarna-warni pelbagai pakaian tetapi secara rata menggambarkan diri yang Melayu lagi Islam, ini semua pernah saya lihat hampir serupa 2 tahun lalu.


Beginilah keadaan acara pertama HIKMAH. Kalau tak percaya sila lihat gambar-gambar, cerita dan video melalui artikel kompilasi Acara pertama HIKMAH di Yayasan Restu, Shah Alam 4 Nov 2012. Bezanya di sini lebih banyak kerusi (HIKMAH pertama menyediakan lebih banyak ruang untuk duduk bersila), tidak ada tiang besar mengganggu pandangan ke pentas dan tidak ada show nasyid/lagu keagamaan.
Mungkin persamaan yang menerbitkan nostalgia ini berlaku kerana HaRUM terlibat sebagai salah satu penganjur. Seperti diakui dalam artikel Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH), penyertaan saya dalam HaRUM pada April 2012 adalah antara faktor yang membawa kepada HIKMAH mendapat nama.


Selain itu dua lagi badan yang menganjur, AKAR (Akademi Kajian Rumpun Nusantara) dan KEMUDI (Pertubuhan Kesedaran Melayu dan Islam) juga ada kena mengena. Saya diberi tahu bahawa AKAR wujud sebagai satu pecahan atau spin-off dari HaRUM sedangkan KEMUDI pula diasaskan sejurus selepas pengasasnya Tun Suzana merasa membentang bersama HIKMAH awal tahun lepas, sekembalinya beliau dari 2-3 tahun menuntut ilmu agama di Hadramaut, Yaman. Lihat Acara ketiga HIKMAH di Marina Hall, Lumut 27 Jan 2013.


Isi pembentangan juga ada persamaan sebenarnya walaupun mengambil pendekatan yang berbeza. Ini disebabkan kami semua mahu mendaulatkan Melayu dan Islam lalu mendokong kuat institusi beraja sebagai rantaian untuk mewujudkan kembali kekhalifahan yang boleh membela umat Islam sejagat. Jika forum ini memiliki pensyarah atau felo dalam bidang undang-undang untuk menyatakan hak-hak raja di dalam perlembagaan, kami pada HIKMAH I pula telah mendapatkan seorang peguam berpengaruh di selatan tanah air untuk menyentul hal sama. Jika forum ada seorang pemimpin tariqat bercakap tentang akhlak raja, kami juga pernah mendapatkan seorang sheikh untuk bercakap tentang peranan Melayu akhir zaman. Pendek kata terdapat begitu banyak persamaan yang membuat saya tersenyum dan rasa nostalgik sepanjang acara. Perkongsian ilmu pada forum akan diulas dalam artikel sambungan. Tunggu... :]


Rabu, September 17, 2014

Perjalanan balik hari ke Pagoh - Misi tak disangka HIKMAH Sultan Alauddin...

Satu lagi cerita ringkas tetapi agak penting untuk suatu rancangan kedaulatan Melayu dan Islam.


Isnin baru ini saya berlepas ke masjid besar baru di Bukit Jelutong, Shah Alam. Tujuannya adalah untuk berjumpa seorang kenalan. Kebetulan saya belum pernah sampai ke masjid, cuma pernah melihatnya beberapa kali dari jauh. Saya pun mengambil gambar-gambar. Lihat artikel Masjid (Mosque of) Tengku Ampuan Jemaah, Bukit Jelutong, Shah Alam di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Kenalan ini baru seminggu gitu mendapat tahu tentang kewujudan makam Sultan Alauddin Riayat Syah di Pagoh, Muar, satu-satunya makam Sultan Melaka yang dikenalpasti masih wujud di Malaysia. Beliau teringin hendak menziarahinya lalu meminta saya menemani dan menunjukkan jalan.


Kebetulan saya memang ingin ke sana dalam masa terdekat, untuk mengatur majlis terbaru HIKMAH. Tetapi disebabkan kurang belanja saya hanya dapat ke makam apabila kembali ke kampung bercuti Hari Raya Haji iaitu sekitar 4 Oktober. Agak lama perlu menunggu itu sedangkan saya perlu secepat mungkin mendapatkan kebenaran mengadakan majlis agar kawan-kawan dan mereka yang sudah lama mengikuti HIKMAH dapat merancang perjalanan juga percutian untuk datang. Ternyata permintaan untuk menunjukkan jalan adalah penyelesaian dari Allah... dapatlah menumpang kereta sampai ke sasaran tanpa mengeluarkan belanja.


Rancangan untuk mengadakan majlis di sekitar makam menjadi acara ke-11 HIKMAH sudah tercetus seawal Rabu 3 Sept lagi. Sejak itu sebenarnya saya menyimpan hajat untuk berurusan dengan pihak masjid, masjid yang terletak di sebelah makam tetapi belum kesampaian akibat kekangan masa juga belanja. Lihat artikel Beralih ke makam Sultan Melaka di Pagoh? di blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH). Siapa sangka tiba-tiba diberikan jalan?


Sesungguhnya saya sudah banyak kali menziarahi makam sultan yang alim lagi soleh ini kerana letaknya cuma 20 km gitu dari rumah ibu bapa saya di Kampung Temiang. Tetapi baru kini timbul rasa untuk membuat majlis di sini, acara HIKMAH pertama dalam daerah kelahiran dan tempat saya membesar iaitu Muar. Selain wacana ilmu rancangnya mahu diadakan sekali majlis hol atau ulangtahun kemangkatan Sultan Alauddin lebih 500 tahun lalu. Kali ini baru saya betul-betul meneliti keadaan dan kemudahan masjid lalu mendapati apa yang sedia ada sudah cukup untuk mengadakan majlis sederhana besar, boleh menampung lebih 300 orang hadirin.


 
Alhamdulillah melalui maklumat yang terpapar pada satu bahagian dinding saya dapat menghubungi pengerusi masjid yang ketika itu baru kembali dari hospital besar di bandar Muar.


Saya memberitahu rancangan dan memberikan kertas kerja. Beliau bersetuju untuk membenarkan kegunaan masjid dan sedia menolong untuk mendapatkan kerjasama beberapa pihak lain termasuk pengerusi tanah perkuburan (kerana makam berada di bawah penjagaannya) dan ketua kampung.Sungguh Allah mengatur segala sesuatu dengan penuh hikmah. Kalau ikut rancangan asal, saya mahu menunggu sehingga waktu Zuhur untuk bertemu imam lalu membincangkan hal penganjuran. Maka itu perkara dijangka selesai paling awal pun jam 2 petang. Alhamdulillah, pertemuan dengan pengerusi menyebabkan kami dapat meninggalkan masjid sebelum tengah hari. Dapatlah masa untuk bersiar-siar ke beberapa tempat yang tiada dalam rancangan.


Saya mulakan dengan membawa kenalan melihat masjid lama di Olak Sepam. Kebetulan ia terletak berhampiran tebing Sungai Muar, kami pun menikmati pemandangan sungai. Lihat artikel Muar river in front of the old mosque of Olak Sepam di blogspot BERPETUALANG KE ACEH


Selepas itu kami mengambil jalan kampung menghilir sungai sehingga ke pekan Panchor. Kebetulan nampak papan tanda menyebut "Jom makan" dan kami pula sudah lapar. Apa lagi,  singgah le kami. Sebelum makan sempat saya mengambil lagi gambar. Lihat Muar river from Panchor. Oh, di kanan adalah kenalan tersebut membawa sama seorang rakan. Maka kami keluar bertiga ya, bukan berdua-duaan...


Sungguh Allah juga mendengar apa yang terbetik di dalam hati hambanya. Sebetulnya saya teringin hendak makan mee bandung Muar yang terkenal di bandar Muar. Tapi nak ke sana perlu bergerak lebih 20 km ke arah barat-laut menjauhi Lebuh Raya PLUS sedangkan kami ada satu tempat di Melaka yang ingin diziarahi kalau ada masa... lokasinya lebih dekat jika keluar dari tol Ayer Keroh. Tengok-tengok di kedai tepi sungai ini pun ada mee bandung Muar. Malah lebih istimewa, ia dicampur udang galah.


Dari Panchor kami ke Grisek sebelum masuk lebuh raya melalui tol Bukit Gambir. Sampai ke Ayer Keroh kami memotong melalui kampus UTEM (Universiti Teknologi Melaka) sebelum ke lokasi yang dimaksudkan.  Lihat Old Machap mosque revisited. Kami berehat agak lama menikmati pemandangan. Sekitar jam 3.30 petang baru bersedia untuk kembali ke Lembah Klang..


Dengan mengambil jalan kampung ke Alor Gajah kemudian Lebuh Raya AMJ kami  menuju ke tol Simpang Ampat untuk masuk ke Lebuh Raya PLUS. Tengok-tengok ada kereta mewah dengan plet tertera "Undang Luak Naning" betul-betul di hadapan kami bergerak sama sehingga ke bulatan hadapan tol (lupa ambil gambar). Kebetulan sudah masuk kawasan Naning, sangat dekat dengan makam seorang pahlawan dan penghulu daerah itu   yang sangat terkenal iaitu Dol Said. Saya fikir ini mungkin petunjuk untuk menziarahi makam lalu mengajak kenalan dan kawannya bertandang.


Ini memang tiada langsung dalam rancangan. Yang ada cuma persinggahan di masjid lama Machap, itupun kalau cukup masa selepas urusan utama berjumpa imam atau sesiapa yang berkenaan di masjid sebelah makam Sultan Alauddin selesai. Dari makam Dol Said saya membawa mereka menziarahi sejumlah makam lama yang terletak agak tersorok di belakang. Lawatan ini pula mencetuskan gerak rasa agar membawa mereka ke satu makam lain 1-2 km lagi perjalanan. Makam tersebut ditanda batu-batu megalithic atau batu hidup yang besar-besar.


Apa-apa hal pun kami perlu kembali ke Shah Alam sebelum Maghrib. Memandangkan tempat batu hidup ini cuma 3-4 km dari tol Simpang Ampat, mereka pun bersetuju untuk ke sana.  Rujuk artikel lama Megalith (of) Datuk Tua. Kewujudan batu hidup mencetuskan perbualan spontan yang dapat menjawab satu persoalan yang sudah lama terbuku dalam hati kawan kenalan. Ia adalah persoalan yang dia sendiri sudah lama lupa melibatkan perjalanan penghijrahan nenek moyang. 

Maka terkabullah hajat ketiga-tiga kami. Ini termasuk hajat kenalan untuk menziarahi makam Sultan Alauddin juga hajat saya untuk mendapatkan kebenaran mengadakan majlis di sekitar makam. Sungguh semua telah diatur. Cetusan rasa untuk mengadakan HIKMAH di sekitar makam telah membawa pembukaan perjalanan baru bagi seorang hamba Allah. Untuk pengetahuan ini adalah artikel ke 1,221 di blogspot ini. Semoga apa yang kami buat diberkati Ilahi, majlis yang dirancang mencapai matlamat perjuangan. Amin... :]