Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Jumaat, Jun 27, 2014

Bertandang ke Pulau Tawar - Ke Taman Negara kita

Tadi selepas Isyak pemegang mohor besar raja-raja telah mengumumkan bahawa 1 Ramadhan 1435 Hijrah jatuh pada hari Ahad bersamaan 29 Jun 2014. Maka pada hari terakhir bulan Syaaban ini biar ditamatkan cerita kecil perjalanan hujung minggu lalu.


Sudah disebut pada artikel Bertandang ke Pulau Tawar - Jejak legasi Mat Kilau  kami ingin bermalam di masjid lama Pulau Tawar. Alhamdulillah kami bukan sahaja dapat bermalam dengan selesa malah dihadiahkan 2 biji durian yang gugur dari pokok hadapan masjid.Kami telah mendapat kebenaran untuk bermalam juga memakan durian.


Seronok suasana di sini. Sempatlah melepak lama termasuk bermain-main air di sungai.


Di hadapan masjid terdapat rumah dengan seni bina menarik. Buka pintu di hadapan mihrab boleh nampak. Lihat artikel Rumah di hadapan masjid lama Pulau Tawar (House in front of the old mosque of Pulau Tawar) di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Selain durian kami dapat makan lagi ikan patin masak gulai tempoyak. Ini adalah baki kenduri malam sebelumnya di masjid jamek.


Ini pula adalah penanda yang kelihatan seperti batu nesan ke masjid.


Kalau tidak kerana jalan tar ia betul-betul kelihatan seperti makam panjang.


Selepas bersiap kami anak beranak menuju ke tanah perkuburan yang dikunjungi lewat petang Sabtu.


Kali ini baru dapat menemui makam lama yang dicari. Lihat Makam lama di Pulau Tawar (Old tomb at Pulau Tawar).


Sambil saya meneliti makam Rasyid dan Johan bermain-main di tanah perkuburan. Pandai pula mereka menemui batu ke kayu yang sangat sesuai untuk duduk.


Perjalanan diteruskan menghala ke bandar Jerantut sebelum masuk jalan ke Kuala Tahan. Sudah lama saya ingin mencuba jalan yang boleh membawa ke Taman Negara ini, baru kini berkesempatan...


Saya diberitahu ia dibuka 9 tahun lalu. Sebelum itu pengunjung harus mengambil bot dari Kuala Tembeling lalu menghulu hampir 2 jam ke Kuala Tahan sebelum boleh memasuki Taman Negara. Lihat artikel On to Kuala Tahan di blogspot BERPETUALANG KE ACEH. Bandingkan dengan artikel lama  Kuala Tembeling, the doorway to Taman Negara....Tu dia, bersedia untuk masuk ke Taman Negara. Ia terletak di seberang Sungai Tembeling. Biar diberitahu inilah kali pertama saya, isteri juga anak-anak sampai ke sini. Sudah lama terfikir untuk masuk ke kawasan hutan yang merupakan Taman Negara pertama di Malaysia, baru kini ia terjadi.


Kami pun menyeberangi sungai. Lihat Crossing the Tembeling river at Kuala Tahan.Jejak sahaja ke seberang sudah berada di dalam Taman Negara.


Untuk masuk lebih jauh perlu melaporkan diri di pejabat. Pengunjung perlu mendapat permit dengan membuat sedikit bayaran, selepas itu bolehlah masuk hutan... jika mahu boleh bermalam berhari-hari.


Kami sendiri tidak bercadang untuk masuk lama. Ini kerana keesokannya Isnin adalah hari bekerja. Kami sampai pun sudah 1.30 tengah hari. Cukuplah dapat menghabiskan masa sejam dua melihat apa yang ada. Lihat Enter Taman Negara.


Cukuplah kami 'memenuhi syarat' sampai ke Taman Negara dengan mencuba satu tarikan popular.


Ia adalah Canopy Walkway di mana kita boleh berjalan di atas pokok pada ketinggian 30 meter dari aras tanah atau lebih.


Ada sedikit rasa takut dan gayat apabila melihat ke bawah apalagi dari kedudukan yang agak terbuka. Namun sudah ramai berjaya melakukannya. Kenapa tidak kita?


Saya sebagai seorang bapa bangga melihat anak-anak yang masih kecil dapat melalui cabaran. Rasyid yang sudah berumur 4 tahun 8 bulan sungguh bersemangat, Johan yang berumur 2 tahun 4 bulan pula takut-takut tetapi masih sanggup mencuba. Lihat  Up on the canopy walk.


Sampai satu peringkat ada tangga besi naik lebih tinggi.


Rasyid yang mulanya takut menjadi berani kembali apabila dipujuk.


Ketinggian pada sesetengah bahagian mencapai 45 meter dari aras tanah. Ada kepuasan tersendiri apabila dapat melepasi semua peringkat. Lihat On to the more difficult part.

Keluar dari Taman Negara kami singgah di masjid untuk mandi dan bersolat. Lihat Masjid jamek (Main mosque of) Kuala Tahan. Sebenarnya sebelum masuk taman pun kami ada singgah. Nasib baik tak duduk lama kerana Canopy Walkway cuma dibuka sehingga jam 3.30 petang, pintu masuk ditutup 15 minit lebih awal. Sedangkan untuk sampai dari pejabat taman pun memakan masa tidak kurang setengah jam apalagi bila perlu menjaga anak kecil. Kalau lambat melepas le nak naik Canopy Walk. Nak tunggu lain kali entah bila...


Sebelum meninggalkan Kuala Tahan kami sekali lagi pergi ke tepian Sungai Tembeling. Saya tak puas hati kerana belum melihat betul-betul kedudukan sungai yang menimbulkan nama tempat. Lihat Tahan river mouth. Di atas adalah salah satu gambar yang diambil. Entah kenapa apabila dimuatnaik ke blogspot begini pula jadinya...


Lewat petang kami terus ke Lebuh Raya Pantai Timur, setakat lalu di pinggir bandar Jerantut, berhenti pun untuk mengisi minyak sebelum masuk lebuh raya iaitu di Kuala Krau. Dengan ini tamatlah penceritaan kecil ini. Bolehlah penumpuan diberikan pada satu projek lain mengambil keberkatan bulan Ramadhan yang penuh keberkatan. Amin... :]


Khamis, Jun 26, 2014

Piramid dan Melayu - Sedikit isi Seminar Kepentingan Tamadun Islam Dalam Pembangunan Ummah


Semalam saya pergi ke pejabat agama Islam daerah Hulu Langat di Bandar Baru Bangi.

Ada majlis ilmu, Seminar Kepentingan Tamadun Islam Dalam Pembangunan Ummah.


Pembentangnya adalah Prof Madya Ar. Mastor bin Surat seorang pakar seni bina yang boleh dikira seorang rakan HIKMAH. Ar. adalah gelaran untuk pemilik ijazah kedoktoran atau PhD dalam bidang architecture iaitu seni bina. Kami berkenalan ketika beliau datang ke majlis ke-7 HIKMAH di Melaka hujung tahun lepas. Lihat artikel Acara ketujuh HIKMAH di Hang Tuah Center, Kampung Duyong, Melaka 30 Nov 2013 di blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Semasa HIKMAH VII itu saya meminta beliau menjadi salah seorang moderator sesi atau bengkel perbincangan berkumpulan. Beliau diminta memimpin kumpulan "Ketamadunan dan Kerajaan". Menariknya adalah apabila diminta berkongsi hasil perbincangan yang ketika itu mahu diangkat sebagai isi sebuah filem epik Melayu (rujuk artikel HIKMAH VII di Melaka - Darah Melayu pun mula menggelegak) beliau menyatakan kajian beliau mendapati piramid adalah binaan yang berasal dari Alam Melayu. Saya kira ini adalah pendedahan yang sangat berani kerana sanggup mempertaruhkan reputasi dalam bidang akademik, bukan setakat kata-kata kajian picisan pihak tidak bertauliah yang senang ditolak ke tepi.


Prof Mastor rupanya sudah lama membuat kenyataan tersebut pada majlis-majlis sebelumnya. Saya datang ke majlis ini paling utamanya adalah mahu mendengar hujah kenapa beliau yakin piramid berasal dari Alam Melayu. Saya fikir masuk sesi soal jawab baru akan meminta ulasan. Ini kerana tajuk seminar adalah tentang Tamadun Islam, senibina Islam. Bercakap tentang piramid mungkin boleh terkeluar topik di hadapan khalayak yang ramai terdiri daripada penjawat awam pejabat agama dan beberapa jabatan kerajaan.

Tengok-tengok beliau sendiri mengulang kenyataan piramid berasal dari Alam Melayu. Siap dengan slaid menunjukkan beberapa binaan piramid yang masih wujud di seluruh dunia. Oh, pada siapa yang rasa beliau belum layak dipanggil Prof, boleh sahaja merujuk beliau sebagai Pak Mastor, Hari itu ada orang menegur saya bilakah Mastor Surat mendapat gelaran Prof. Saya dapat kepastian pada majlis ini. Beliau sudah bergelar Prof Madya agak lama, walaupun bukan Prof penuh tidaklah salah dipanggil Prof. Takkan nak panggil Prof Madya yang agak panjang itu? Saya bukan tidak biasa bergaul dengan golongan menara gading. Memang kebiasaan Prof Madya turut dipanggil Prof.

Oh. Saya ada urusan di luar. Malam nanti insyaallah sambung cerita ya.


Sambung cerita pagi Jumaat. Malah tadi keletihan kerana ada mesyuarat di Seremban tamat hampir tengah malam.

Dari segi seni bina Alam Melayu masih mengekalkan bentuk piramid pada binaan seperti masjid-masjid lama. Ini boleh dilihat pada bentuk bumbung banyak masjid berumur seperti yang terdapat di Melaka juga pada Masjid Kampung Laut di Kelantan, dikatakan masjid paling tua masih wujud mengekalkan binaan asal. Kubah yang menjadi identiti masjid sekarang sebenarnya adalah bentuk binaan Timur Tengah yang dibawa oleh penjajah masuk ke Alam Melayu. Malah menurut Prof Mastor kubah di Timur Tengah sebenarnya berasal dari budaya lama Parsi dan ia menandakan makam tempat bersemadinya orang yang telah meninggal dunia. Ini boleh dilihat pada Masjid Nabawi di Madinah di mana seluruh masjid sebenarnya berbumbung mendatar kecuali di bahagian yang terletak makam Nabi Muhammad SAW. Ia terkenal dengan kubah hijau dan ini katanya dibina pada zaman Malik Marwan, seorang khalifah Dinasti Umaiyah.

Selain itu kubah adalah binaan biasa dalam tradisi masyarakat Kristian di Eropah. Ini nyata pada beberapa banyak binaan gereja malah sebuah gereja besar berkubah yang dijadikan masjid selepas raja Turki Uthmaniyah menakluki Konstantinople abad ke-15 (kemudiannya dikenali sebagai kota Istanbul) menjadi ikutan untuk masjid-masjid kemudian. Tambah beliau Perdana Menteri pertama Malaysia Tunku Abdul Rahman pernah cuba menghentikan pembinaan kubah pada masjid. Sebab itu boleh muncul Masjid Negara dengan bumbung yang berbentuk separa payung. Namun ini berubah kemudiannya. Masjid besar di Shah Alam (masjid negeri) dibina dengan kubah gergasi dan sejak itu kubah kembali menjadi ikutan lagi sehingga dianggap identiti wajib masjid oleh ramai orang di Malaysia.Berbalik pada hal piramid Prof Mastor menyebut tentang piramid yang ada ditemui dalam laut di perairan Okinawa, Jepun. Sebilah keris turut ditemui di lokasi itu dan ada tulisan Rencong pada piramid, satu bentuk tulisan purba yang digunakan bangsa Melayu purba. Katanya teknik carbon dating telah digunakan untuk menganggarkan umur piramid itu dan ia didapati berusia lebih 8,000 tahun. Seterusnya beliau mengaitkan ini dengan kewujudan benua besar yang disebut pengkaji sebagai Sundaland. Ia adalah tanah yang terletak di atas plet Sunda di Asia Tenggara. Tetapi sebahagian besar daripadanya ditenggelami air akibat banjir besar lalu membentuk muka bumi yang kita lihat sekarang.

Unsur-unsur piramid turut terlihat pada tanjak yang merupakan pakaian kepala tradisi Alam Melayu. Beliau mengaitkan ia sebagai pakaian sunnah untuk orang Melayu berdasarkan hadis bahawa Nabi Muhammad SAW suka memakai ikat kepala yang dipanggil amamah. Apa itu amamah? Ia adalah lilitan kain yang dipakai untuk menutup bahagian atas kepala. Bagi orang Arab ia adalah serban. Bagi orang Melayu itulah tengkolok, tanjak dan juga semutar juga apa-apa yang serupa dengannya.


Lalu apakah yang mengaitkan tanjak atau amamah orang Melayu dengan piramid? Lihat saja bentuknya yang sering menajam ke atas.


Oh. Prof Mastor turut menyebut bagaimana pengkaji telah menemui ruang kosong pada bahagian 2/3 tertinggi piramid di Mesir di mana kesan-kesan fizik seperti makanan boleh tahan lebih lama berlaku. Ia disebut sebagai sacred space atau ruang suci, sesuai untuk beribadat. Kata beliau konsep ini masih wujud pada masjid-masjid lama di Alam Melayu yang mana kalau diteliti ada tangga atau laluan tangga untuk naik ke atas bahagian 2/3 dari bumbung tertinggi. Bahagian ini dikhaskan untuk orang bersuluk, menyendiri beribadah mendekatkan diri kepada Ilahi. Bergambar selepas sesi pertama seminar...


Pada sesi kedua Prof Mastor membuka pembentangan dengan menceritakan konsep seluruh dunia boleh dijadikan masjid seperti disebut dalam Al-Quran... bagaimana ini terkait dengan masjid yang ramai faham iaitu bangunan yang memiliki sempadan dinding dan sebagainya dengan rupa bentuk tertentu. Beliau menyambung dengan beberapa perkara yang dilihat sebagai permasalahan dalam pembinaan masjid yang perlu diperbetulkan. Ini ditambah dengan 38 perkara yang pada beliau boleh membentuk masjid yang ideal dan betul-betul Islamik


Cukuplah cerita setakat ini ya. Bergambar lagi selepas seminar tamat. Sekian.


Selasa, Jun 24, 2014

Bertandang ke Pulau Tawar - Jejak legasi Mat Kilau

Salam semua. Hujung minggu lalu saya dan keluarga pergi ke Pulau Tawar di Jerantut, Pahang untuk menghadiri satu majlis. Bolehlah berkongsi sedikit cerita...


Pagi Sabtu 21 Jun 2014. Kami sudah bersedia untuk meninggalkan rumah jam 11. Kereta pun dihidupkan, baru teringat jaket budak-budak tak dibawa. Nak masuk rumah ambik jaket tengok-tengok sliding door tak boleh dibuka. Adapun pada lubang kunci itu terlekat separuh kunci isteri yang terpatah 2-3 minggu lalu. Selama ni tiada masalah, asal jolok dan pusing ke ke kanan boleh kunci, ke kiri boleh buka. Tapi kali ini tak dapat dibuka walaupun dicuba beberapa kali.

Satu lagi pintu hadapan memang tak boleh dibuka kerana kuncinya tiada, maklumlah rumah ini asalnya rumah lelong, kunci pintu itu belum diganti. Pintu belakang pula kuncinya tersimpan di dapur, tak boleh dicapai dari luar. Bila call kawan-kawan dan jiran bertanyakan jika mengenali mana-mana tukang kunci berdekatan tiada siapa yang tahu. Adussss...


Setelah beberapa lama isteri terfikir untuk membatalkan perjalanan. Yalah. Kalau tak dapat juga buka bagaimana lagi jika kami kembali dari jauh, dijangka malam Ahad? Pergi balik harus memakan jarak sekitar 500 km. Dalam keadaan begitu penat tak boleh masuk rumah sedangkan esok hari bekerja lagilah susah nak buka pintu atau nak mencari orang yang boleh menolong. Tetapi apabila difikirkan kembali panggilan untuk ke Pulau Tawar kali ini  lebih istimewa atas sebab-sebab tertentu percubaan membuka kunci pun teruskan.

Oh... kami pernah sekali ke sana tahun 2009. Lihat artikel Dari atas highway Karak hingga ke Pulau Tawar... singgah sebentar ke makam Mat Kilau. Alhamdulillah lebih setengah jam mencuba baru dapat buka menggunakan satu teknik yang baru terfikir ketika itu. Perjalanan pun dibuat singgah di Rawang untuk satu urusan kemudian masuk ke Lebuh Raya Karak. Terus disambung ke Lebuh Raya Timur hingga ke persimpangan Temerloh.

Biasanya bila dah lalu dekat-dekat bandar Temerloh kami akan singgah untuk menikmati hidangan ikan patin masak gulai tempoyak yang amat terkenal di sana. Kali ini kami mahu cepat sampai ke destinasi yang terletak menghala utara dari persimpangan. Sedangkan Temerloh terletak lebih 7 km ke selatan.


Dan kami juga mahu mencuba satu jambatan baru berdekatan Kuala Krau. Biasanya untuk ke Pulau Tawar kita perlu mengambil jambatan menyeberangi Sungai Pahang berdekatan Jerantut. Satu lagi jambatan terletak di Temerloh, 60 km ke selatan Jerantut dan lebih dekat dengan persimpangan lebuh raya. Tetapi ia menjadikan  perjalanan ke Pulau Tawar lebih jauh. Jambatan baru yang terletak antara Jerantut dan Temerloh boleh dikira satu jalan dekat. Saya dapat tahu ia baru siap ketika pertama kali bertandang ke Gunung Senyum tahun 2012. Lihat artikel lama Pengembaraan Johan ke separuh Semenanjung - dari Janda Baik ke Raub, Kuala Lipis dan Gunung Senyum.Dari jambatan ini kita boleh terus ke Gunung Senyum juga ke gugusan penempatan peneroka Jengka. Dengan melalui Jengka 24 kami masuk ke satu jalan menyusur Sungai Pahang hingga ke Pulau Tawar.


Perkara pertama dibuat sebagai sahaja sampai adalah menziarahi makam Mat Kilau. Ternyata ia telah dibaik-pulih begitu. Lihat artikel Rupa baru makam Mat Kilau (New look of Mat Kilau's tomb) di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Selepas itu kami singgah ke masjid jamek Pulau Tawar di mana satu majlis tahlil dan kenduri sempena menyambut kedatangan bulan puasa akan diadakan malam hari. Dari situ kami ke Jerantut Ferry iaitu tempat terletaknya jambatan menyeberangi Sungai Pahang di sebelah Jerantut. Kami perlu makan tengah hari... makan tengah hari lambat, jam 4 petang daaa...


Seterusnya kami berkejar ke Gua Kota Gelanggi.


Cerita tentangnya serta gambar-gambar boleh diikuti dalam artikel lama Menunaikan hajat 6 tahun tertunda di Gua Kota Gelanggi dan makan ikan patin gulai tempoyak di Temerloh..


Kami sempat mandi dan solat di sebuah surau sebelum kembali ke Pulau Tawar. Ziarah lagi ke makam Mat Kilau kerana tadi saya cuma pergi seorang diri, isteri dan anak-anak menunggu dalam kereta.


Kami juga mengambil peluang untuk menziarahi masjid lama di mana Mat Kilau mengisytiharkan diri kepada umum tahun 1969. Lihat Masjid lama (Old mosque of) Pulau Tawar. Dahulu saya menyangkakan pengisytiharan dibuat di masjid jamek yang ternyata lebih baru. Penghujung tahun lepas gitu baru saya tahu kewujudan masjid lama ini lalu mula menyimpan hajat untuk menziarahinya.


Dari masjid terlihat keadaan Sungai Pahang begitu menarik. Lihat Pahang river near Pulau Tawar old mosque. Sempat berkenalan dengan 3 orang warga tempatan lalu mereka mencadangkan agar kami bermalam di masjid lama.


Kemudian kami mencari sebuah makam lama yang terletak kira-kira 2-3 km ke selatan.


Ini adalah gambar ketika majlis tahlil di masjid jamek Pulau Tawar hampir tamat. Majlis dimulakan selepas Isyak dengan bacaan Surah Yasin.


Bila sampai masa kenduri gembira sungguh saya apabila mendapati ikan patin gulai masak tempoyak turut dihidangkan. Ini kerana selepas keluar simpang lebuh raya tanpa singgah di Temerloh siang tadi saya ada menyimpan hajat untuk merasa hidangan sama di Jerantut pula. Tetapi kami sampai di Jerantut Ferry tadi sangat lewat lalu ikan patin yang dimasak untuk tengah hari sudah habis. Alhamdulillah dapat pula di sini malah lebih istimewa lagi kerana ia masakan orang kampung berserta beberapa hidangan lain tempatan seperti sambal kuini dan keladi masak apa, saya pun dah lupa.Kami juga berkesempatan bertemu bekas imam masjid lama Pulau Tawar. Berusia hampir 80 tahun, beliau bertahlil sama dan terus berada di masjid jamek sehingga lewat. Imam ini menjadi saksi ketika Mat Kilau mengisytiharkan dirinya di masjid lama 45 tahun lalu. Alhamdulillah. Memang perjalanan ke Pulau Tawar kali ini lebih istimewa dan bermakna. :]