Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Rabu, November 05, 2014

Misi HIKMAH Pagoh - Berkat 10 Muharram surat kebenaran pun diperolehi!Tengah hari Isnin 3 Nov 2014. Saya meninggalkan rumah ibu bapa bersedia untuk kembali ke rumah sendiri. Tetapi sebelum itu harus singgah di Pejabat Kadi Daerah Muar untuk maklum balas tentang permohonon mendapatkan kebenaran untuk mengadakan majlis ke-11 HIKMAH di Masjid Sultan Alauddin Riayat Shah I di Kampung Raja, Pagoh 8 November ini. Oleh kerana ketika itu waktu rehat tengah hari saya pun berjalan-jalan di sekeliling bandar Muar. Timbul rasa untuk melihat sekolah rendah lama saya...


Banyak kenangan membesar di sekolah ini dari Darjah 1 tahun 1977 hingga Darjah 6 tahun 1982. Kelihatan di sini kelas lama saya ketika Darjah 1. Entah dah jadi bilik apa entah? Lihat artikel A nostalgic look at my old primary school in Muar di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.Selepas itu saya menuju ke kawasan peranginan Tanjung Emas tidak jauh dari masjid jamek dan pejabat kadi yang merupakan pejabat agama. Tergerak pula untuk melihat sebuah pokok besar tempat suka bermain dan memanjat dahulu. Lihat The big tree which used to be my favourite playground.


Di pokok ini, dari atas dahan yang kelihatan inilah seorang kawan pernah jatuh lalu koma 2 minggu. Perkara ini ada diceritakan dalam novel trilogi "Berpetualang ke Aceh" yang terbit 2006-2007. Lihat sedutan pada artikel MSD (Military, Spy, Detective)... Tempat jatuh lagikan dikenang....


Saya bersolat dahulu di masjid jamek kemudian berehat sebentar sebelum ke pejabat kadi. Alhamdulillah, pada hari itu, hari Asyura, 10 Muharram saya mendapat surat kebenaran untuk meneruskan acara ke-11 HIKMAH di Masjid Sultan Alauddin.


Lega sungguh rasa. Tapi biar surat itu dikongsikan dalam blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH) selepas ini ya.


Dengan itu bolehlah saya kembali ke rumah dengan senang hati. Sebelum itu ada tempat yang mahu disinggahi. Saya pun mengambil jalan lama masuk ke Melaka.


Mula-mula singgah di sini. Lihat artikel Masjid (Mosque of) Kampung Sempang, Melaka di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Ini diikuti ziarah ke makam Sultan Ali di Umbai.


Kemudian berhenti di masjid ini. Lihat Masjid (Mosque of) Kampung Alai, Melaka.


Persinggahan seterusnya adalah di Hang Tuah Centre atau Perkampungan Hang Tuah untuk berjumpa seorang kawan.


Selepas berehat di Masjid Laksamana Hang Tuah, Kampung Duyong saya berjumpa kawan lain di MITC, Ayer Keroh. Singgah pula di masjid sana. Lihat Masjid (Mosque of) Al-Alami, MITC, Melaka.


Tinggal satu lagi tempat mahu diziarahi sebelum hari gelap dan tamat 10 Muharram. Inilah tempatnya. Lihat Masjid Cina Negeri Melaka (Chinese mosque of the state of Melaka). Selepas itu baru menuju terus ke rumah... Selasa, November 04, 2014

Misi HIKMAH Pagoh - Mendapatkan kebenaran jabatan agama sambil menikmati makan minum di Muar

OK. Artikel ini baru boleh dikira sambungan terus dari Road trip kahwin kawan lama ke Batu Pahat dan Pontian.

Merujuk pada penceritaan dalam artikel tersebut - adapun selepas sampai ke Batu Pahat Jumaat malam Sabtu baru saya tersedar ada panggilan telefon daripada pengerusi Masjid Sultan Alauddin Riayat Shah I di Kampung Raja, Pagoh, tempat acara ke-11 HIKMAH akan dilaksanakan Sabtu hujung minggu ini. Beliau meninggalkan sms memberitahu agar menghubungi beliau secepat mungkin. Rupa-rupanya ahli jawatan kuasa masjid telah mengadakan mesyuarat kecil tentang acara. Ketika itulah baru ada mengingatkan bahawa kebenaran dari jabatan agama daerah Muar diperlukan kerana majlis mahu memakai bahagian dalaman masjid untuk sesi pembentangan ilmu. Kalau setakat di halaman dan luar tidak perlu kebenaran mereka...Ah. Pening kepala saya malam itu. Bagaimana ini? Majlis tinggal seminggu sahaja lagi sedangkan perancangan sudah dibuat sejak 2 bulan lalu. Kenapa tak cakap awal-awal? Tapi tiada gunanya membiarkan kepala pening.  Kalau nak uruskan perkara pun kena tunggu pagi Ahad ketika pejabat agama dibuka (di Muar dan seluruh negeri Johor hari bekerja adalah Ahad hingga Khamis). Saya pun masuk tidur dalam keadaan seperti tiada berlaku apa-apa. Baik tumpukan fikiran pada perjalanan bersama kawan-kawan hari Sabtu.

Malam itu saya kembali ke rumah di Rawang hampir jam 11. Rasa macam tak larat pula hendak ke Muar pagi Ahad, Perlu memandu hampir 250 km tu, bukannya dekat dan saya sudah amat penat akibat perjalanan bersama kawan ke Batu Pahat dan Pontian. Fikir saya seterusnya elok tunggu Isnin baru bertindak. 


Namun ada rasa tak beres selagi perkara belum selesai. Dengan takdir Allah SWT selepas berbaring sebentar usai solat Subuh terasa tubuh sedikit segar. Rasa mampu memandu jauh lalu selepas menyiapkan sedikit pakaian dan barangan saya pun berlepas. Sampai ke Muar sebelum jam 11.


Namun saya tidak terus ke pejabat agama. Saya layan makan nasi beringin kegemaran di tepi Sungai Muar terlebih dahulu kerana tahu hidangan ini biasanya habis licin sebelum jam 12.


Selepas itu baru ke pejabat agama daerah yang baru saya tahu kini dikenali sebagai Pejabat Kadi Daerah Muar. Terlupa pula hendak mengambil gambar walhal saya berada di sana dalam setengah jam begitu. Ini disebabkan saya membuat surat untuk memohon kebenaran mengadakan acara ke-11 HIKMAH secara on the spot iaitu buat di pejabat itu juga, setelah bertanyakan kakitangan nama siapa perlu diletak, apakah alamatnya. Saya juga menggunakan kemudahan pejabat untuk mencetak surat berserta atur cara. Semuanya diletakkan kakitangan di atas meja tuan kadi (ketika itu kadi tiada di pejabat).

Ini adalah gambar surat berlatar belakangkan gerai-gerai di kawasan peranginan Tanjung Emas iaitu di kuala Sungai Muar. Di sini baru teringat nak ambil gambar maka saya ambil gambar ini untuk menunjukkan surat memohon kebenaran sudah dibuat dan disampaikan...Selepas itu saya menikmati sepinggan mee bandung Muar yang enak.


Di sini juga ada masakan asam pedas Muar yang sedap. Tapi saya sudah cukup kenyang. Maka cukuplah mengambil gambar-gambar yang boleh dikongsikan dengan kawan-kawan.


Melihat ada telur ikan asam pedas tergoda juga rasa nak makan lagi. Tapi kita tidak boleh ikut nafsu. Perut dah kenyang tu syukurlah, mungkin lain kali.Dah isi perut elok juga berjalan di sekitar sambil menghadamkan makanan.


Kemudian pusing sebentar melihat keadaan di bandar Muar.Layan air pear sat...Perjalanan diteruskan ke rumah ibu bapa di Kampung Temiang. Bila dah dekat tu baru teringat ada sesuatu yang menarik harus dilihat di Bukit Treh, bukit penuh legenda yang terletak sekitar 1 km dari rumah. Itulah yang diceritakan dalam artikel Menghidupkan Bukit Treh di Muar sebagai tempat pelancongan legenda bersejarah yang dibuat siang tadi. Perkara ini sangat relevan kerana cerita tentang bukit membentuk sebahagian daripada pembentangan yang akan saya buat semasa HIKMAH di Pagoh Sabtu ini.


Menghidupkan Bukit Treh di Muar sebagai tempat pelancongan legenda bersejarah

OK. Saya ada cerita perjalanan yang boleh disambung dengan artikel Road trip kahwin kawan lama ke Batu Pahat dan Pontian (dibuat awal pagi tadi). Tetapi sebelum itu biar dibuat cerita ini untuk menyokong cerita perjalanan yang akan dibuat kemudian...


Petang Ahad 2 hari lalu saya pergi ke Bukit Treh di Muar. Masuk melalui kawasan kuarters pekerja jabatan air atau lebih tepat Syarikat Air Johor.Rasanya sudah lebih 3 bulan saya tidak masuk ke sini. Ada perkembangan baru mahu disaksikan dengan mata kepala sendiri.


Saya diberitahu bahawa sejumlah tempat/objek yang memiliki nilai sejarah telah diberikan perhatian sewajarnya agar boleh dijadikan tarikan untuk pelancong datang. Bukit Treh memiliki cerita legenda serupa dengan kisah Si Tanggang yang disumpah ibunya menjadi batu - objek dan tempat-tempat ini menyokong cerita legenda memberikan ia nilai sejarah yang boleh dikaji lebih teliti. Kebetulan cerita tersebut ada dipaparkan dalam buku ke-7 saya, "Jejak Keluarga Yakin : Satu Sketsa Sejarah" (terbit Oktober 2011). Saya paparkan muka surat berkenaan ya. Untuk bacaan dengan lebih terang sila klik pada gambar atau buka dalam windows baru...Sekarang biar kita lihat objek atau tempat-tempat yang ditonjolkan.Nampaknya usaha menaikkan Bukit Treh sebagai tempat pelancongan legenda bersejarah ini baru mendapat rupa kurang 3 bulan lalu.Batu yang boleh dijadikan bukti bahawa satu masa dahulu kawasan ini terletak di dalam laut. Disebut dalam cerita Lagenda Helang Makku yang serupa kisah Si Tanggang itu bahawa selepas berlaku sumpahan kapal menjadi batu, laut di sekelilingnya berubah menjadi daratan. Lihat artikel Batu laut di Bukit Treh (Sea rock at Bukit Treh) di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).Kubur di bahagian selatan kaki bukit. Ada yang kata ini makam ibu si Tanggang atau watak serupa Tanggang, ada pula kata makam seorang isterinya. Lihat Makam ibu Si Tanggang? (Tomb of mother to Si Tanggang?).


Di barat kaki bukit pula terdapat sebuah pintu gua. Tetapi ia sudah sempit kerana sudah lama terkambus. Bukit Treh itu sendiri dikatakan kapal terlungkup/terbalik yang bertukar menjadi batu. Menurut ceritanya gua ini dahulu tempat orang kampung meminjam pinggan mangkuk untuk kenduri kendara. Lihat Gua di Bukit Treh (Cave at Bukit Treh).Saya kembali ke bahagian selatan untuk memanjat ke puncak melalui tulang bukit di mana terdapat laluan paip sejak zaman penjajahan British.Ketika itulah tersedar satu bahagian yang boleh digunakan untuk menunjukkan pernah wujud satu binaan purba, mungkin istana kerajaan lama juga telah ditonjolkan untuk pengunjung. Lihat Tembok purba batu karang di Bukit Treh (An olden coral reef wall at Bukit Treh). Objek dan tempat-tempat ini pernah saya ketengahkan dengan terang dalam buku "Jejak Keluarga Yakin" 3 tahun lalu. Seronok saya melihat ia telah diangkat menjadi tarikan...Saya pun meneruskan pendakian ke puncak...Ini tembok lebih moden, kalau tak salah daripada zaman British. Tidak seperti tembok di lereng bawah yang harus lebih tua dan lama kerana dibuat daripada batu karang...Pemandangan bawah ke loji air. Terdapat sebuah loji air zaman British atau lebih tepat tangki di puncak bukit.Ah. Tiba-tiba kelihatan jalan mati.Oh. Terlupa. Harus belok ke kiri...Jumpalah tangga sampai ke puncak.


Pintu gerbang menandakan sudah sampai...Tangki air zaman British yang sudah lama tidak digunakan sudah diliputi tumbuhan-tumbuhan.Namun ada bahagian-bahagian yang masih menonjol terang.

Nampaknya bahagian atas bukit tidak diletakkan apa-apa penanda/papan maklumat menggalakkan pelancong naik ke atas. Mungkin kerana tidak mahu bertanggungjawab kalau berlaku apa-apa, maklumlah di atas itu adalah tangki air lama zaman British. Kalau orang ramai naik takut terjatuh lubang atau bolos lantai, siapa nak jawab? :]