Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Isnin, Mac 21, 2022

Bertemu kawan lama dan para aktivis di Malakat Mall

Salam pagi Isnin 18 Sya'aban. Ada sedikit perkongsian daripada satu aktiviti semalam.
Pagi Ahad 20 Mac 2022 saya dan keluarga pergi ke Malakat Mall di Cyberjaya untuk menghadiri satu majlis.Ia melibatkan kaum wanita iaitu para srikandi lalu isteri diundang sebagai seorang tetamu istimewa. Beliau meminta saya menemani. Alang-alang Sabtu malam Ahad ada majlis tahlil keluarga di rumah arwah abang sulung isteri di Kampung Bukit Changgang kami pun ke sana lalu bermalam. Esoknya pagi bergerak ke Malakat Mall cuma 26 km dari situ.
Tentang majlis telah dipanjangkan dalam artikel Majlis Srikandi Cinta Watan 2022 di blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH). Di sini saya hendak berkongsi kegembiraan dapat berjumpa beberapa orang kawan lama juga ramai kawan aktivis dalam dunia persilatan, busana tradisional Melayu serta lain-lain aspek perjuangan untuk mendaulatkan Melayu dan Islam.
Ini adalah Ustaz Mujiburrizal dari Aceh. Beliau merupakan Duta Muzium Aceh juga seorang penyanyi nasyid yang mengahwini seorang wanita Melayu tempatan lalu selalu berulang alik dari Aceh ke Malaysia. Kalau di sini beliau selalu diundang menyanyi bersama kumpulan Raihan juga In-Team (tak salah ingatan). Sebagai seorang aktivis pula beliau terlibat dengan usaha mengangkat sejarah dan jati diri orang Aceh lalu pernah menghadiri beberapa acara HIKMAH anjuran saya. Malah kami pernah bersama menganjurkan 3 acara di Aceh. Lihat :-


Kami selalu berbincang tentang hal hubungan Aceh dengan Malaysia. Oleh kerana memiliki darah keturunan Aceh memang saya suka ambil tahu tentang perkembangannya Untuk pengetahuan Mujib merupakan salah seorang yang terselamat daripada terjahan ombak ganas Tsunami 26 Disember 2004. Beliau dapat naik ke sebuah bot nelayan yang ditolak ombak ke atas bumbung rumah sebelah rumah beliau. 

Sampai sekarang masih ada bot atas rumah kerana dijadikan tarikan pelancong. Semua anggota lain kumpulan nasyid beliau yang berada di tempat lain terkorban, Beliau sudah beberapa kali datang malah menginap di rumah saya. Saya pula sudah 9 kali ke Aceh dan pernah menginap di rumah beliau. Lihat artikel-artikel berikut :-


1. Kompilasi cerita "Berpetualang ke Aceh" tahun 2004
Tiba-tiba ada orang menegur dengan panggilan lama Fly, panggilan daripada zaman kolej lebih 30 tahun lalu. Tengok-tengok si Pot yang pernah mencipta nama sebagai ahli kumpulan Innuendo. Kali terakhir terserempak rasanya lebih 5 tahun lalu. Dia adalah junior setahun bawah saya di PPP/ITM (Pusat Persediaan Pelajar untuk ke luar negara di bawah ITM, sekarang sudah menjadi UiTM). 

Saya menuntut di sana tahun 1988 hingga 1990, beliau masuk tahun 1989. Saya tahu sejak beberapa lama beliau lebih aktif dengan nasyid juga majlis-majlis zikir dan maulud anjuran kumpulan-kumpulan para Habaib keturunan Nabi Muhammad SAW. Tengok-tengok dia dan Mujib cam muka masing-masing kerana pernah menyanyi dalam majlis sama.

Turut masuk PPP/ITM sama batch dengan Pot adalah selebriti dan pelawak terkenal (juga kadangkala menyanyi) Afdlin Shauki. Tapi Afdlin ni sangat lama saya tak jumpa padahal kami pernah duduk sebilik lebih setengah tahun juga ketika PPP/ITM untuk program A Level ke United Kingdom (di bawah PPP/ITM juga terdapat program untuk ke universiti di Amerika) berada di Damansara Utama. Saya pun bertanyakan khabar. Baru dapat tahu kenapa Afdlin sudah tidak lama muncul di kaca televisyen. Rupa-rupanya kerana pernah menyatakan dengan terang menyokong seorang ahli politik dalam kem pembangkang. Maka beliau kini lebih banyak membuat kerja-kerja di balik tabir. 
Tidak lama kemudian muncul pula kawan lama yang dikenali sebagai Pak Din. Jaguh memanah sambil menunggang kuda di peringkat dunia ini dipandang tinggi ramai pesilat dan pemanah tanah air. Kami sudah saling mengenali sejak tahun 2000 lalu kerana selalu pergi ke majlis zikir tarikat Naqsyabandiah Haqqani setiap malam Jumaat di Bukit Damansara. Sekitar tahun 2012 kalau tak salah Pak Din dan seorang lagi ahli majlis iaitu Sheikh Fuad mula membawa ilmu memanah secara tradisional lalu mengembangkannya sehingga jadilah ia terkenal di seluruh Malaysia malah di Indonesia.

Hal ini adalah kerana mereka sebenarnya membawa amanah daripada Sheikh tertinggi Tariqat, Maulana Sheikh Nazim al-Haqqani (sekarang almarhum) demi perjuangan Islam akhir zaman. Amanah dipanjangkan oleh khalifah beliau di Asia Tenggara iaitu Sheikh Raja Ashman (adinda kepada Sultan Perak sekarang, Sultan Nazrin Syah) kepada mereka. Kiranya Pak Din dan Sheikh Fuad menerima tugasan. Orang lama memanah tradisional harus tahu cerita ini. 

Namun seperti halnya dalam dunia karangan tanjak juga dunia pengkajian sejarah Melayu orang baru tidak tahu hal-hal sebegini. Sementara itu ramai pula dengan tiada rasa malu mengaku sebagai pencetus, penggerak utama dan sebagainya. Padahal mereka cuma penciplak ilmu orang lebih awal. Allah. Tak sia-sia saya ke Malakat Mall untuk menemani isteri. Walaupun majlis adalah khas bagi kaum Hawa ia didatangi ramai kawan aktivis dan pesilat laki-laki terutama daripada DSSM (Persatuan Dunia Seni Silat Melayu). Seronok dapat bersama kerana ramai yang lama tidak berjumpa. Namun ada juga yang boleh dikira 'baru' ditemui dalam majlis-majlis berkenaan dua tiga bulan lalu. Lihat :-
Isteri pun seronok kerana dapat bertemu ramai kawan lama aktivis. Sebetulnya semua pun seronok kerana bukan selalu dapat bertemu dalam majlis sebegini lalu berkesempatan berbusana tradisional Melayu penuh tanpa rasa janggal di hadapan umum.Sambil itu dapat buat kawan baru. Misalnya peneraju PPIM (Persatuan Pengguna Islam Malaysia) yang dikenali sebagai Tokki. Ramai kawan aktivis lain sudah terlibat dengan usaha-usaha beliau. Saya dan isteri pula baru mengenalinya.

Tokki ini adalah antara penggerak utama Malakat Mall. Ia milik Bumiputera, satu-satunya pusat membeli belah boleh tahan besar yang dikhaskan untuk para peniaga Bumiputera dan barangan keluaran Bumiputera, di satu kawasan pendudukan perdana yang ada class seperti Cyberjaya. Ia adalah lambang kebangkitan orang Melayu dan Islam untuk memecah dominasi perniagaan kaum lain. Difahamka mMalakat Mall itu sendiri didirikan secara persendirian oleh seorang yang dikenali sebagai Coach Fadzil. Beliau memiliki dana hasil rangkaian pusat pembelajaran penerbitan kanak-kanak pintar yang dikenali sebagai Brainy Bunch. Tokki sudah cukup terkenal di Malaysia kerana selalu keluar di kaca televisyen untuk memperjuangkan banyak isu Melayu terutama melibatkan pengguna dan perniagaan. Namun apabila pertama kali bertemu pagi itu beliau sudah lebih dahulu mengenali. Gayanya seperti pernah mendengar cerita tentang saya sebagai aktivis kedaulatan Melayu yang dipanggil sebagai Merah Silu. Dan memang pun ramai yang tidak dikenali menegur di Malakat Mall kerana telah terlebih dahulu mengikuti penulisan-penulisan saya. Tak tahu le kalau Tokki ada membaca. Tapi gayanya sama ada pernah membaca atau mendengar cerita daripada aktivis lain.Di luar pintu masuk utama terdapat pentas untuk permainan tradisional Melayu seperti congkak.  Ustaz Mujib mengajak bergambar. Rugi tak ambil kerana latar belakang begitu cantik dan unik.Isteri pun mahu bergambar bersama saya. Yang ni harus candid. Belum sempat posing, sedang berbual tentang apa tah orang dah tangkap.
Yang ni baru pose...
Oh. Sebetulnya anak bongsu kami ikut sama tetapi dibiarkan berjalan sendiri merata. Selepas itu kami bersiar-siar di Putrajaya. Tetapi anak yang kepenatan agaknya terus tertidur dalam kereta. Saya pula yang seronok berjalan ke sana ke mari menikmati suasana. Lihat artikel Views from PICC in Putrajaya di blogspot BERPETUALANG KE ACEH diikuti Views from Taman Wetlands in Putrajaya.