Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Jumaat, Mac 14, 2014

Kehilangan pesawat MH370 dan selesainya misi HIKMAH IX di Pulau PinangSalam Jumaat. Hari ini sudah genap seminggu pesawat Boeing 777 penerbangan MAS MH370 hilang dengan misteri tanpa dapat dikesan. Saya sendiri kurang berminat untuk mengulas hal ini. Satu dunia telah memperkatakannya dan ramai telah menerbitkan pelbagai 'teori' dan pendapat. Harapan saya, apapun yang terjadi biarlah ia membawa kebaikan kepada semua samada tersurat mahupun tersirat. Yang pasti setiap yang berlaku ada hikmahnya.

Sejak 10 hari lebih awal pula pembaca blogspot ini telah dihidangkan dengan cerita-cerita sambungan siri "Misi HIKMAH Pulau Pinang". Ia menyambung cerita perjalanan yang dibuat hujung tahun lepas untuk menjayakan acara ke-9 HIKMAH sedangkan sambungan adalah sekitar berlangsungnya acara itu sendiri 22 Feb. Sekarang biar dikumpulkan segala cerita berkenaan untuk tatapan semua. Dengan tamatnya siri ini saya pun bersedia untuk perjalanan baru ke luar negara... untuk menjayakan acara ke-10 HIKMAH di Aceh tidak lama lagi...2. Misi HIKMAH Pulau Pinang - Ke Pulau Mutiara selepas lebih 3 tahun...

3. Masjid (Mosque of) Bagan Dalam, Pulau Pinang

4. Views from the ferry to Pulau Pinang

5. Masjid terapung (Floating mosque of) Tanjung Bunga

6. Views from the floating mosque of Tanjung Bunga

7. Views from a cosy spot at Batu Feringgi

8. The road from Teluk Bahang to Balik Pulau

9. Masjid (Mosque of) Bagan Air Hitam, Balik Pulau

10. Festival Adat Istiadat Warisan Melayu di Balik Pulau

11. Misi HIKMAH Pulau Pinang - Berpusing ke Balik Pulau

12. Masjid jamek (Main mosque of) Bayan Lepas

13. Masjid (Mosque of) Kampung Seronok, Pulau Pinang

14. A visit to Telok Tempoyak

15. Masjid jamek (Main mosque of) Batu Uban

16. Makam Nakhoda Intan atau keturunan? (Tomb of Nakhoda Intan or descendant?)

17. A look at the waters facing Pulau Jerejak

18. Casual walk (or not so) at Lebuh Aceh

19. Misi HIKMAH Pulau Pinang - Mesyuarat di Bayan Lepas dan mencari keMelayuan di Lebuh Aceh 

20. Masjid (Mosque of) Haji Saad, Tanah Liat, Bukit Mertajam

21. Batu Bersurat (Inscribed stone of) Cerok Tok Kun

22. Bukit Mertajam recreational forest

23. Masjid jamek (Main mosque of) Cerok Tok Kun

24. Masjid (Mosque of) Tengku Menteri

25. River view at Kuala Sepetang

26. Kuala Sepetang mangrove forest

27. Makam (Tomb of) Tok Sagor

28. Misi HIKMAH Pulau Pinang - Batu bersurat Cerok Tok Kun dan panggilan Kuala Kangsar

29. Perak river from Temong

30. Makam tepi sungai di Temong (Tomb besides the river at Temong)

31. The river view from Kota Lama Kanan

32. Misi HIKMAH Pulau Pinang - Menamatkan 2013 di sekitar Kuale ke Teluk Intan
Khamis, Mac 13, 2014

Misi HIKMAH Pulau Pinang - Balik Pulau, Teluk Bahang dan nasi kandar beratur

OK. Sampai masanya untuk menutup siri ini dengan sebenar-benar tutup. Bersambung dari Misi HIKMAH Pulau Pinang - Dan acara pun berlangsung dengan jayanya...


Maka HIKMAH di Pulau Pinang atau HIKMAH IX pun selamat diadakan Sabtu 22 Feb 2014. Esoknya kami pergi ke Kampung Sungai Burung di Balik Pulau untuk satu acara susulan.


Ia boleh dikatakan acara susulan HIKMAH kerana mengambil kesempatan atas momentum acara ke-10 HIKMAH yang diadakan di Bayan Lepas, sekitar 15 km dari Balik Pulau. Selain itu sejumlah hadirin yang datang untuk HIKMAH terutama dari luar melanjutkan suasana perjuangan Melayu Islam di majlis yang diadakan Ahad 23 Feb itu. Lihat artikel Ukhwah Pendekar Malaiu di Balik Pulau di blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Sekitar jam 4 gitu baru kami meninggalkan majlis. Kami pergi ke Pondok Upeh yang terletak tidak jauh dari lokasi majlis.


Pondok Upeh ini katanya ada sejumlah madrasah atau sekolah pondok yang diterajui pengamal Tasawuf.


Selepas itu kami menghala ke pekan Balik Pulau. Singgah sebentar di masjid ini. Lihat Masjid (Mosque of) at-Takwa, Balik Pulau di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Pekan Balik Pulau...

Dari situ kami meneruskan perjalanan pusing Pulau Pinang mengikut arah jam. Keluar sebentar dari laluan untuk ke Kampung Pantai Acheh.


Ternyata tempat yang katanya mendapat nama kerana kehadiran orang Aceh suatu masa dahulu itu sudah menjadi satu penempatan majoriti orang Cina.


Masuk kembali laluan pusing pulau, jalan mula berliku-liku kerana mendaki lalu mengikut lenggok tinggi lereng-lereng bukit.


Laluan sama pernah digunakan tapi melawan arah jam apabila kami ke Pulau Pinang untuk menghadiri majis di Balik Pulau kemudian bermesyuarat tentang penganjuran acara ke-10 HIKMAH di Bayan Lepas penghujung tahun 2013. Lihat Misi HIKMAH Pulau Pinang - Berpusing ke Balik Pulau. Ketika itu kami tidak sempat singgah di satu lokasi air terjun dalam perjalanan. Maka kami singgah kali ini tetapi mendapati air pula tiada kerana kemarau. Lihat artikel Dry spell at Titi Kerawang di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Dalam perjalanan hujung tahun itu juga kami tidak sempat berhenti sebentar untuk menikmati pemandangan di sekitar tasik empangan Teluk Bahang. Lihat The man-made lake at Teluk Bahang.


Dan paling saya nak singgah kerana tak sempat masa perjalanan hujung tahun adalah pekan kecil Teluk Bahang. Tak tahu apakah yang ada di situ yang menyebabkan saya terasa tak lengkap perjalanan di Pulau Pinang kalau tak jejak. Cuma jalan raya sana paling hujung boleh sampai ke pintu masuk satu hutan simpanan tepi laut. Nak masuk hutan takda masa. Cukuplah melihat sampai ke sini sebelum singgah sebentar ke masjid berdekatan. Lihat Masjid jamek (Main mosque of) Teluk Bahang.


Selepas itu kami terus menghala ke Georgetown. Sebelum masuk bandar raya singgah menikmati pemandangan perairan di tempat ini. Lihat The view at Gurney Drive.OK. Semasa sampai ke Pulau Pinang pagi Jumaat kami sebenarnya teringin untuk menjejakkan kaki ke makam Dato' Keramat yang namanya diabadikan pada satu jalan utama yang kami lalui ketika itu. Lihat balik artikel Misi HIKMAH Pulau Pinang - 24 jam menuju ke acara. Ketika itu kami tidak tahu lokasi, selepas HIKMAH IX berlangsung baru dapat tahu dari orang lalu kami pun mencari. 


Alhamduillah dapat juga kami menemuinya walaupun sampai ketika hari gelap. Kalau tak boleh terkilan juga kerana kami rasa ziarah ke sini adalah satu elemen penting untuk usaha dan harapan agar Pulau Pinang bebas dari saki-baki elemen-elemen penjajahan Barat... kerana Dato' Keramat ini satu watak penting awal yang membuka penempatan sebelum British datang. Dan lebih penting lagi buat saya, beliau berasal dari Aceh apalagi selepas HIKMAH di Pulau Pinang acara akan dibawa ke Aceh penghujung Mac. Lihat Makam (Tomb of) Dato' Keramat, Pulau Pinang.
.


Sekarang tinggal satu sahaja lagi perkara 'berbangkit' yang harus diselesaikan. Adapun sebelum meninggalkan pulau mutiara ini dalam perjalanan hujung tahun lepas saya teringin hendak menikmati hidangan nasi kandar yang disebut ramai orang sebagai paling enak, di sebelah Masjid Kapitan Keling. Tetapi selepas makan sepinggan di kedai saya mendapati ia tidak seenak seperti pernah dirasa dalam lawatan terdahulu. Setelah 10-15 minit gitu termangu baru tersedar, kedainya sama tapi orang yang berniaga berlainan. Rupa-rupanya sebab saya sampai tersilap masa...


Rupa-rupanya ada dua peniaga berkongsi kedai yang sama. Satu berniaga sehingga jam 9 lebih malam begitu kemudian mula membersihkan kedai. Sedangkan yang terkenal sedap itu adalah yang berniaga di tempat sama bermula jam 10. Isteri yang dah terasa penat, mahu meninggalkan Pulau Pinang sebaik sahaja selesai menziarahi makam Dato' Keramat sebenarnya tidak bersetuju saya mahu berlegar lagi sejam dua semata-mata untuk makan nasi kandar tersebut. Namun beliau berubah fikiran apabila terjumpa kawan-kawan perempuan di tempat itu. Dapatlah kami bersama menikmati hidangan yang katanya antara paling sedap jika tidak paling sedap di pulau mutiara ini. Lihat Queuing for a best serving of Nasi Kandar. Barulah saya terasa betul-betul puas berada di Pulau Pinang. Tammat... :]