Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Saturday, August 22, 2015

Sekitar HIKMAH Beruas - Dari tempat-tempat bersejarah di Beruas membawa ke Lumut

Selepas 10 hari melupakan tentang apa yang berlaku di Beruas hampir 2 minggu lalu, biar disambung cerita. Meneruskan penceritaan daripada artikel Sekitar HIKMAH Beruas - Undangan rumah terbuka yang memanjangkan acara hingga ke malam...


Pagi Ahad 9 Ogos 2015. Sampai masa untuk membuat lawatan lapangan ke tempat-tempat bersejarah di Beruas.Ia mungkin bahagian atau segmen paling ditunggu-tunggu dalam acara HIKMAH kali ini. acara ke-15 setelah persatuan tidak rasmi tersebut ditubuhkan 12 Oktober 2012 iaitu kurang 3 tahun lalu. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH). HIKMAH Beruas juga merupakan acara penutup kami untuk tahun 2015 dan acara terakhir buat beberapa lama. Selepas ini saya mahu memberikan tumpuan penuh pada penulisan buku dan kerja-kerja dokumentari...Tempat pertama dilawati adalah Muzium Beruas. Letaknya di hujung barat pekan Beruas. Sedikit sejarah terpampang pada papan maklumat di halaman muzium. Ada kenyataan tentang batu bersurat yang pernah dilihat orang di Beruas, kenyataan yang membawa saya untuk mengadakan acara HIKMAH di sekitar ini. Rujuk artikel-artikel berikut :-
Muzium begitu meriah dengan kehadiran kami apa lagi ramai datang memakai busana tradisional Melayu penuh, bersampin, bertanjak dan berkeris. Lihat artikel Group visit to Beruas museum di blogspot BERPETUALANG KE ACEH. Oh. Sambil membuat lawatan, penggambaran dokumentari "Daulah Melayu" turut dilakukan bersama. Tujuannya, satu, untuk menunjukkan aktiviti saya sebagai hos yang agak aktif dengan acara-acara kedaulatan Melayu dan Islam, kedua, untuk menunjukkan sejarah kerajaan Beruas juga kerajaan lebih tua Gangganegara yang terkait dengannya. 


Tempat seterusnya dijejaki terletak dalam kawasan sekolah ini.

Kami diberitahu padang sekolah terletak di atas tapak pelabuhan purba kerajaan Beruas merujuk pada satu zaman di mana sungai besar pernah mengalir di hadapan ini. Perubahan zaman telah menyaksikan sungai mengering menjadi paya kemudian ditimbus menjadi padang. Lihat artikel Visit to site of Beruas ancient harbour.


Cuma ada satu bahagian sahaja yang masih berair lalu dikenali sebagai Tasik Mani Dendang. Menurut ceritanya ia pernah cuba ditimbus tapi tak dapat. Walaupun 1,000 muatan lori berisi tanah dan pasir dihumbankan ia tetap berair lalu dibiarkan begitu sahaja. Lihat Tasik (Lake of) Mani Dendang dalam blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Selepas itu kami berkonvoi masuk ke satu kawasan yang agak jauh ke pendalaman.


Di situ, di tempat bernama Pulau Meranti kami mengadakan tahlil di hadapan sepasang makam purba. Lihat  Convoy to Pulau Meranti.


Selesai itu kami makan tengah hari di balai Kampung Kota. Lihat Feted by Kampung Kota folks.


Dekat jam 2 petang baru masuk pendalaman kampung untuk menziarahi makam-makam lama yang dikenali sebagai "Makam Raja-raja Beruas". Lihat Tombs of the kings of Beruas.


Untuk penceritaan yang lebih mendalam lihat artikel HIKMAH Beruas - Lawatan lapangan dan konvoi kawan-kawan. Di sini cukup ditambah bahawa saya mengambil banyak masa kerana terdapat banyak penggambaran melibatkan tubuh badan saya harus dibuat...Saya cuma selesai segala urusan penggambaran sekitar jam 3.20. Tak sempatlah melaksanakan rancangan asal menutup sesi lawatan lapangan juga keseluruhan HIKMAH Beruas secara rasmi di Kampung Kota seperti yang dirancang. Ketika saya sampai ke masjid ramai sudah meninggalkan kumpulan untuk berehat di chalet dan sebagainya, tinggal sedikit di masjid. Maka itu saya setakat dapat mengucapkan selamat tinggal pada mana-mana yang mahu bergerak kembali ke rumah masing-masing.


Saya dan keluarga sendiri kemudian berehat di chalet. Ternyata memang ramai kepenatan lalu telah lebih awal kembali untuk tidur di bilik masing-masing. Nasib baik kami diberi izin untuk keluar atau check-out lambat. Asalnya saya meminta kebenaran untuk semua yang menginap di chalet dapat keluar jam 2 lebih. Apa yang terjadi, ramai yang keluar sekitar jam 5. Tetapi ini tidak menjadi masalah buat pemilik chalet kerana esoknya hari bekerja, tiada siapa mahu masuk menyewa.


Sampai jam 6 masih agak ramai antara kami berlegar-legar di sekitar Kampung Banjar, minum ais kacang dan sebagainya di kedai. Selepas beberapa lama, baru kami meninggalkan Beruas dengan beberapa orang kawan memutuskan untuk mengikut saya dan keluarga berjalan-jalan di pekan Lumut.


Berehatlah kami di sana menikmati udara segar tepian Sungai Dinding yang luas sambil melihat matahari turun waktu senja. Lihat  Sunset in Lumut...


Setelah matahari turun sepenuhnya kami pergi ke masjid lama Lumut untuk menjamakkan solat Maghrib dan Isyak. Selesai itu makan malam di restoran milik seorang kawan di Sri Manjung. Jam 10 malam baru mengorak langkah kembali ke Lembah Klang. Sekian.

Monday, August 17, 2015

Rumah terbuka Merah Silu 30 Syawal 1436

Salam semua. Merujuk pada artikel Sekitar HIKMAH Beruas - Tanjung Malim, Tapah dan Lata Kinjang dan Sekitar HIKMAH Beruas - Undangan rumah terbuka yang memanjangkan acara hingga ke malam yang dibuat beberapa hari lalu, masih ada satu artikel berkenaan untuk melengkapkan cerita. Ia akan dibuat dalam tempoh beberapa hari lagi insyaallah. Sekarang biar dipersembahkan satu artikel raya.


Awal bulan Syawal tahun ini iaitu sebulan lalu saya ada membuat artikel bertajuk Pertama kali berbusana tradisional 1 Syawal untuk menceritakan sedikit suasana sambutan raya buat saya dan keluarga. Ini diikuti artikel Beraya awal minggu ke-3 ganti shooting Daulah Melayu 3 minggu kemudian. Sejak itu saya dan isteri merancang untuk mengadakan majlis rumah terbuka. Setelah mengambil kira beberapa perkara termasuk kesempitan/kesibukan hari bekerja juga penganjuran acara ke-15 HIKMAH di Beruas (rujuk Sekitar HIKMAH Beruas - Undangan rumah terbuka yang memanjangkan acara hingga ke malam) kami mendapati tarikh terbaik untuk mengadakannya adalah pada Sabtu 15 Ogos 2015. Merangkap 30 Syawal 1436 Hijriah ia adalah hari terakhir bulan Syawal tahun ini. Undangan terbuka pun diwar-warkan di Facebook beberapa hari lalu.


Sampailah hari Sabtu untuk melaksanakan acara. Adapun petang Khamis saya telah bertolak ke kampung di Muar untuk mengambil ibu bapa, kembali ke rumah bersama mereka lalu sampai jam 10 malam sebelumnya. Pagi Sabtu hingga Zohor dipenuhkan dengan persiapan membersihkan rumah dan sebagainya sementara isteri sibuk memasak di Johor. Sekitar jam 1.40 kami mendapat tetamu pertama...


Kawan-kawan daripada tim produksi dokumentari "Daulah Melayu" berbual-bual dengan ayah saya.Isteri menyediakan apa yang patut di ruang makan. Kami suami isteri belum sempat menukar pakaian kerana terlalu sibuk membuat persiapan sejak awal pagi...Hidangan kami bahagikan di dua tempat, satu di ruang makan satu lagi di luar rumah...

Jam 2.10 gitu tetamu pertama berbusana penuh tradisional Melayu pun muncul. Sepatutnya saya pun berpakaian begitu. Tapi belum sempat nak salin baju, nak salin pula kena mandi dahulu, nak mandi kena tunggu peluh dah kering. Takpa. Tetamu pun tak kisah saya masih berpakaian basahan ketika itu...


Tengok tu. Anak bongsu saya malah tidak berbaju. Nak bagi salin pakaian elok pun kena tunggu masa yang sesuai untuk budak tu. Anak-anak semua takda hal. Mereka seronok sahaja di ruang yang disediakan untuk permainan.Sedikit demi sedikit semakin ramai tetamu muncul.


Nasib baik rumah saya memiliki banyak ruang yang boleh digunakan.

Tetamu tak le datang ramai sekali gus. Tetapi mereka datang tak putus-putus, silih berganti antara yang pergi dan baru datang...Pondok di hadapan rumah menjadi salah satu port kegemaran...

Seronok melihat ramai tetamu datang termasuk kawan-kawan lama semasa membesar di sekolah berasrama penuh 30 tahun yang lampau.


Sebelum Maghrib sempat mengajak beberapa orang kawan ikut panjat bukit berdekatan untuk menikmati pemandangan. Oh, saya sudah berpakaian elok sejak selepas Asar...
Suasana apabila waktu Maghrib. Ketika ini beberapa orang sudah naik ke loteng rumah untuk menunaikan solat berjemaah.


Kembali ke bawah selepas solat.Muncul lagi tetamu-tetamu baru untuk memeriahkan keadaan.Kami, terutama para aktivis budaya dan kedaulatan Melayu sempat mengadakan mesyuarat untuk menjayakan satu majlis akan datang... bukan majlis HIKMAH tetapi kami diminta memeriahkan...

Rumah terus hidup hingga ke tengah malam.


Esoknya pagi Ahad muncul seorang kawan yang tidak sempat datang ke majlis hari sebelumnya.


Selepas beberapa lama berbual-bual beliau menghadiahkan saya satu set memanah...


Beberapa lama selepas beliau kembali muncul dua orang tetamu dari Aceh, seorang membawa isteri dan anak-anak.


Sebetulnya rumah ini telah didatangi tetamu sejak malam sebelum majlis rumah terbuka iaitu sejurus selepas saya selamat kembali membawa ibu bapa datang dari kampung. Kalau ikut penat memang tak terlayan tapi kita orang Melayu dan Islam harus sentiasa cuba untuk menggembirakan tetamu apa lagi kami percaya mereka datang membawa berkat, alhamdulillah... :]