Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Jumaat, Julai 05, 2019

Apabila buku Kenangan Kembara Eropah 1995 mula ditatap pembaca

Salam petang Jumaat 2 Zulkaedah. Adapun artikel Kembara buku Kenangan Eropah 1995 - Memenuhi hajat orang sehingga 'terlajak' 170 km petang semalam menutup cerita kembara 3 hari 3 malam yang dibuat untuk menghantar sejumlah naskah buku terbaru saya "KENANGAN KEMBARA SOLO HITCHHIKE EROPAH TAHUN 1995" kepada para pembeli pra-bayar (pre-order) di sekitar Lembah Klang dan Selangor. Sebelum ini ada disebut bahawa kembara yang berlangsung pagi Selasa 25 Jun hingga hari Khamis malam Jumaat 27 Jun itu memakan masa 3 hari 2 malam. Tempoh 2 malam itu sebenarnya merujuk pada masa menginap di luar kawasan (luar rumah). Sedangkan kembara cuma selesai apabila kembali ke rumah dekat tengah malam Jumaat. Maka ia sebenarnya berlangsung 3 hari 3 malam.

Apapun telah selesai fasa kembara diikuti perkongsian cerita tentangnya Selasa 2 Julai hingga Khamis 4 Julai. Dengan itu baru boleh dibuat satu artikel khas tentang buku setelah ia keluar daripada kilang cetak pagi Selasa 9 hari lalu. Artikel ini boleh dijadikan rujukan bagi segala hal tentang buku. Sebelum ini saya pernah berkongsi bahagian-bahagian terpilih daripada isi buku. Tetapi itu daripada fail digital PDF, bukan daripada buku sebenar yang sudah siap dicetak bagi tatapan pembaca.


Ini adalah senaskah yang diambil khas untuk simpanan dan koleksi sendiri. Gambar-gambar ini dan seterusnya diambil pada pagi Jumaat tadi.

Dicatatkan bahawa ia diambil selepas selesai kembara buku. Setelah 20 naskah diposkan pagi Selasa 25 Jun saya telah mengambil 412 naskah dari kilang cetak. Daripada jumlah itu 200  diserahkan kepada pengedar untuk dimasukkan ke kedai-kedai buku, 33 kepada pembeli pra-bayar juga pembeli baru yang muncul dalam tempoh kembara dan 20 kepada pereka kulit buku sebagai bayaran. Kembali daripada kembara baru diambil naskah ini untuk simpanan dalam koleksi peribadi.


Selepas itu ada beberapa orang lagi pembeli baru menerima buku, ada pembeli pra-bayar yang baru menerima dan ada sejumlah naskah diserahkan kepada Perpustakaan Negara. Tapi itu hal lain. Sekarang biar disentuh tentang buku ini sendiri.


Biar diberitahu, tempoh kembara 25-27 Jun itu sendiri sudah cukup untuk  mendapatkan maklum balas yang sangat memberangsangkan tentang buku. Maklum balas paling awal diterima adalah persembahan buku memang 'class'. Ini merujuk pada reka bentuk kulit buku, cara ia dipersembahkan (bagaimana teks dan grafik timbul berkilat),  mutu percetakan atas kertas mahal art paper berserta reka letak teks, aturan, pemilihan font dan reka letak grafik juga warna-warna...

Sekadar mengingatkan. Buku ini menceritakan pengalaman saya mengembara secara hitchhike iaitu menahan dan menumpang kenderaan orang ramai sehingga dapat meliputi 11 buah negara di tanah besar Eropah dalam tempoh 33 hari dengan belanja kurang RM1,000. Asalnya ia adalah projek penulisan buku pertama saya tahun 1996-1997. Ia dimulakan tidak lama selepas kembali daripada pengembaraan penghujung musim panas tahun 1995.Tetapi projek ini dilupakan apabila semua fail penulisan yang dibuat dalam sistem Intranet pejabat tempat saya bertugas sebagai wartawan ketika itu iaitu The New Straits Times hilang secara tiba-tiba. Ini berlaku awal 1997. Fail-fail hilang tidak dapat diselamatkan langsung.


Yang tinggal cuma sedikit penulisan yang telah dicetak atas kertas printer lama yang ada lubang-lubang kiri kanan itu, sedikit yang sempat dijadikan artikel dalam akhbar NST juga catatan tangan dalam buku nota kecil yang dibuat ketika mengembara. Itulah yang menjadi asas dan bahan rujukan ketika timbul gerak untuk menghidupkan kembali projek sehingga muncul buku.


Sepatutnya cerita Kembara Eropah ini menjadi buku pertama saya penghujung tahun 1990an. Sebaliknya buku "BERPETUALANG KE ACEH : MENCARI DIRI DAN ERTI" pula mengambil tempat pada bulan Jun 2006. Rujuk artikel-artikel lama berikut tentang buku :-


Setelah beberapa lama, setelah menulis 12 buku dan menerbitkan 6 daripadanya sendiri atas nama syarikat Wasilah Merah Silu Enterprise baru timbul gerak untuk menghidupkan kembali projek lama Kembara Eropah. Kali ini ia dibuat atas nama Kenangan Kembara. Ini kerana penceritaan dilihat daripada kaca mata kini setelah lebih 20 tahun kembara berlaku tahun 1995. Dan ia dibuat dalam bahasa Melayu, bukan bahasa Inggeris seperti dilakukan dahulu. 

Alhamdulillah dengan kuasa Allah SWT buku akhirnya dapat diterbitkan dan keluar dari kilang cetak bulan Jun 2019. Ini adalah tepat 13 tahun selepas buku pertama saya keluar Jun 2006. Kena sangatlah sebab Kenangan Kembara Eropah 1995 ini adalah buku saya yang ke-13... :]


Satu lagi hasil yang amat menggembirakan adalah rupa fizikal buku. Daripada segi persembahan dan kualiti ia adalah buku terbaik pernah ditulis juga diterbitkan saya. Berbanding buku-buku saya yang diterbitkan pihak lain pun ia lebih cantik dan ada gaya. Sesungguhnya saya bertawakal sahaja dalam menerbitkannya. Biasanya mana-mana syarikat buku akan mengambil masa beberapa hari berurusan dengan kilang cetak selepas menghantar PDF untuk memastikan kualiti buku. 

Ini kerana apa yang kita buat di syarikat sendiri, kualiti paparan apa lagi kalau ada gambar berwarna-warni mesti disemak beberapa kali sebelum percetakan bermula. Sesungguhnya apa yang kita lihat dalam komputer belum tentu sama dengan apa yang akan keluar daripada mesin cetak nanti. Seringkali berlaku gambar yang diletakkan dalam PDF sudah cukup cerah, menarik dan timbul warna-warninya.  Tetapi bila keluar jadi buku hasilnya kelihatan pudar, layu...


Sebagai seorang penulis yang menjalankan syarikat kecil tanpa pejabat, tanpa kaki tangan membantu tetapi dari rumah seorang diri sahaja sepatutnya saya sekurang-kurangnya memiliki sebuah printer atau mesin cetak sendiri walaupun jenis murah. Dahulu pernah ada tetapi sudah beberapa kali rosak kemudian beli baru. Sekarang tak pakai lagi. 

Kebiasaan penerbit, walau 'cikai' mana sekalipun akan membuat senaskah salinan atau cetakan sendiri (dipanggil mock copy) untuk dijadikan rujukan dengan andaian bahawa itulah yang terbaik dapat dihasilkan pada waktu itu sebelum masuk kilang cetak. Salinan ini boleh membantu pihak kilang percetakan memperbaiki lagi hasilnya. Tetapi saya cuma dapat menghantar salinan eletronik PDF terus untuk memulakan percetakan. Alhamdulillah, hasil yang terbit malah lebih baik daripada yang dilihat dalam komputer!Dengan ini biar diberikan links atau pautan bagi artikel-artikel yang telah dikongsikan tentang buku baru ini. Dapat diikuti kenapa dan bagaimana projek penulisan Kembara Eropah ini dihidupkan kembali bermula Julai 2018  dan bagaimanakah perkembangan usaha penulisannya...6. Memulakan kembara buku sempena keluarnya buku ke-13

7. Kembara buku Kenangan Eropah 1995 - Melaksanakan gerak untuk mengembara dan berhari raya sempena siap buku baru

8. Kembara buku Kenangan Eropah 1995 - Ke Bangi, Putrajaya, Cyberjaya, Shah Alam dan sekitar sambil orang jauh mendapat buku pos....

9. Kembara buku Kenangan Eropah 1995 - Memenuhi hajat orang sehingga 'terlajak' 170 km
Satu kenangan dan perkembangan yang sangat penting dalam penghasilan buku adalah apabila tempahan awal atau pre-order dibuka pada awal pagi Khamis 9 Mei 2019 iaitu pada jam 00:29. Tarikh tersebut adalah bersamaan 3 Ramadhan 1440 Hijriah iaitu hampir 2 bulan lalu.  Dengan bantuan duit pra-bayar atau tempahan awal berbayar inilah saya berani untuk menghantar PDF buku masuk ke kilang cetak 2 minggu selepas itu iaitu pada petang 17 Ramadhan hari Nuzul Quran.

Walaupun bayaran yang diterima tidak memadai cukuplah untuk membantu menzahirkan buku dengan ditambah wang simpanan sendiri. Dengan ini biar diabadikan nama-nama para pembeli pra-bayar. Ribuan terima kasih diucapkan kepada penama-penama berikut. Sesungguhnya tanpa bantuan anda buku ini tidak akan terzahir ... :]Senarai nama pembeli pra-bayar menurut turutan masa

1. Mohd Azman Ibrahim
2. Muhammad Asyraf bin Mohd,
3. Nazila Che Jaafar
4. Mohd Aswade Ali
5. Ayob Tan
6. Taufiq Khalid  
7. Azrul Shahreen 
8. Ismail Omar
9. Ahmad Fadzli bin Ahmad Munir
10. Farha Muhammad,
11. Izaheri bin Mohamad Mokhtar
12. Ahmad Ab Wahid
13. Selma Enolil Mustapha
14. Niza Lee
15. Mohd Hazri Bin Mohd Hambali
16. Kamal Ahmad 
17. Hj Rizlan Darus
18. Mohd Saiful Zaman Haris
19. Noni Hashim
20. Hairuddin bin Othman, 
21. Hasbullah Abdullah 
22. Raja Mazyah Raja Aminuddin
23. Azlan Shah Mustafa
24. Azlan Shah Mustafa (naskah kedua untuk Prof. Shahidan Radiman) 
25. Zaidi Badron
26. Syed Zambri
27. Derick Basir
28. Rusmazuki Mat Jusoh,
29. Kamaludin Endol,  
30. Nik Mohd Izman 
31. Muhammad Faridz Zin
32.Fazlur Azmi 
33. Fadly Mohd Basar  
34. Fadly Mohd. Basar (naskah kedua belum dinyatakan untuk dimiliki siapa)
35. Mohd Hasni bin Yusof
36. Sazali bin Hj Abdul Rahman, 
37. Azreen Bin Basir
38. Azie Ngah
39. Syed Fareed bin Syed Omar
40. Meor Khairulnaim b Meor Shamsudin, 
41. Mohd Zaini b Mohd Zin,     
42. Mohammad Yusrizal bin Mohd Uri
43. Izzah Abdul Razak
44. Azhari bin Shahari 
45. Abdul Hamid Bin Idris.
46. Adilah Hanim Binti Mahmud
47. Embun binti. Bani
48. Nor Azam Mat Noor
49. Mohammad Rafie Yunos


Pada awal pagi Khamis semalam pula saya ada mengeluarkan kenyataan seperti di atas dalam grup atau kumpulan WhatsApp "Kelab Buku Merah Silu". Grup itu menghimpunkan para pembeli pra-bayar buku ke-11 dan ke-12 saya, "Nabi Adam dan Orang Melayu 60,000 Tahun Lalu" dengan 'kembarnya', "Benua Tua Melayu Sumber Peradaban Dunia" (terbit Mac 2018) berserta para pembeli buku ke-13, Kenangan Kembara Eropah ini. Yang diminta memberikan ulasan tentunya adalah para pembaca buku Eropah. Ini adalah ulasan-ulasan yang diterima sejak itu...1. Sejujurnya saya suka melawat dan mengembara ke negara orang. Diukur daripada sudut kemampuan kewangan mungkin tidaklah seberapa ada namun berbekalkan keazaman dan niat yang membara serta tidak dilupakan izin Allah SWT  maka hasrat untuk melihat negara orang tercapai juga. Itulah yang dapat saya simpulkan hasil pembacaan buku terbaru Merah Silu, KENANGAN KEMBARA SOLO HITCHHIKE EROPAH TAHUN 1995. Beliau berkongsi pengalaman suka duka tanpa berselindung, tanpa dana dan kelengkapan yang sempurna namun keazaman dan tawakal yang tinggi mengatasi tribulasi yang mendatang. 

Benarlah pengalaman hidup itu tersangat mahal harganya. Dan bukan semua orang berpeluang menikmatinya. Namun dengan membaca catatan pengkisahan Merah Silu perasaan pembaca dibuai-buai seolah-olah berada di tempat tersebut. Sisi gelap yang didedahkan moga menjadi ibrah dan teladan buat kita semua bahawa langit tidak selalu cerah.

Catatan beliau memberikan saya inspirasi untuk meneruskan cita-cita menjelajahi Kepulauan Riau dan Kalimantan. Ia adalah sambungan siri penjelajahan saya ke Jawa Barat, Jawa Tengah, Jawa Timur dan terbaru di Sumatera Barat. Kecekalan, keazaman dan tawakal menjadi bekalan buat diri.

Terima kasih  Merah Silu. Berkenalan dengan anda adalah sesuatu yang bermakna buat diri saya.

- Cikgu Hasni, Jeram, Selangor2. Maksud ayat 15 dari Surah Al-Mulk “Dialah yang menjadikan bumi bagi kamu mudah digunakan, maka berjalanlah merata-rata ceruk rantaunya, serta makanlah daripada rezeki yang dikurniakan Allah; dan kepada Allah jualah (kamu) dibangkitkan hidup semula.


KENANGAN KEMBARA SOLO HITCHHIKE EROPAH TAHUN 1995 boleh disimpulkan sebagai satu usaha penulis ke arah menyahut cabaran daripada ayat tersebut. Kembara dengan keazaman yang tinggi tanpa kewangan yang mencukupi benar-benar menguji kekuatan fizikal, mental dan spiritual seorang insan. Sejauh mana pun kita pergi, setinggi mana pun gunung yang kita daki, bagi seorang ibu nasihat jangan tinggalkan solat sahaja yang bermain-main dalam benak fikiran. Pergantungan sepenuhnya diserahkan kepada Ilahi agar perjalanan anaknya selamat dan kembara tersebut berjaya menemui apa yang dicari.

Pergolakan minda mampu mencetuskan keajaiban dalam minda anak muda yang mencari-cari erti diri. Kembara yang penuh onak dan liku benar-benar menguji tahap kepercayaan penulis kepada PenciptaNya. Proses mencari Tuhan bukan hanya terhad di masjid atau majlis-majlis ilmu sahaja. Meelalui pengembaraan kita mempunyai lebih masa untuk melihat dan mempercayai kekuasaan Ilahi. Bukti kekuasaan Pencipta dapat dilihat melalui bermacam-macam jenis manusia, berbeza keturunan dan budaya. Namun akhirnya apa yang membezakan adalah sifat kemanusiaan itu sendiri. Bila kita yakin dan percaya pada diri, manusia lain pun akan akur pada kita.

Itulah yang dapat saya simpulkan dari pengembaraan penulis pada buku kali ini. Ayatnya ringkas, padat dan mendebarkan untuk kita mengetahui kesinambungan seterusnya.

- Nazila Jaadar, Cyberjaya3. Sebagai sebuah buku travelog, KENANGAN KEMBARA SOLO HITCHHIKE EROPAH TAHUN 1995  telah memberikan maklumat terperinci di setiap lokasi yang dilawati. Kisah hilang barang dan terpaksa tidur di mana-mana adalah realiti sebenar seorang pengembara. Pengalaman penulis mengawal belanjawan adalah sesuatu yang sangat diperlukan. Ia boleh dicontohi oleh pengembara-pengembara lain.

Akhir sekali pengalaman di sebahagian Eropah yang disajikan penulis adalah menarik. Sisi yang diambil sangat berbeza berbanding saya yang pernah sampai di Turki dan tinggal di Bosnia Herzegovina.

- Hj Rizlan Darus, Andalas, Klang, Selangor4. Pengalaman melawati secara  solo ke tempat yang asing lagi mencabar hanya dapat dilakukan oleh insan yang berjiwa KENTAL.

- Pak Lang Abdul Hamid Idris, Kampung Sungai Tangkas, Kajang, Selangor5. Ia sebuah tulisan pengembaraan yang telah ditakdirkan oleh Tuhan bagi seorang hambaNya sebagai persiapan untuknya menjejak mencari jati diri, sejarah bangsa dan tugas juga peranan dalam Qada dan Qadar yang tertulis dan telah kering dakwatnya. Pembaca boleh melihat dan mengikuti jalan pencarian penulis yang seterusnya di blogspot , buku-buku dan akaun Facebook beliau di alam maya. Memberi inspirasi kepada mereka yang berjiwa besar... yang belum bertemu sebuah tolakan permulaan. Berharap penulis dapat menambah satu bab tentang alat keperluan dalam pengembaraan bagi melengkapkan tulisan dan perkongsian.

- Saiful Zaman Haris, Raub, Pahang6. Banyak yang tersirat untuk difikirkan semasa menelusuri pengembaraan Merah Silu. Sejujurnya saya mula tertarik dengan perjalanan Merah Silu dalam buku trilogi "Berpetualang ke Aceh" yang telah menceritakan sedikit sebanyak rintangan dan halangan dalam menempuh pengembaraan panjang semasa belajar di luar negara di sebalik kisah beliau ke Aceh. Melalui trilogi tersebut saya mula mengenali sejarah bangsa sendiri yang telah lama dibiarkan sepi dalam hati. Novel realiti tersebut juga mengajak saya berfikir di luar daripada kebiasaan bersama alam fikiran Merah Silu. 

Namun, saya tak sangka kisah terperinci beliau dalam buku terbaharu nyata lebih menarik dengan pelbagai situasi terutama pengalaman kerohanian dalam mengenal jati diri.  Bagi saya kisah ini bukan sekadar cerita pengalaman fizikal. Jika diambil hikmahnya daripada sudut mata hati yang dalam terdapat lebih banyak pelajaran dan pengajaran. Halangan-halangan minda sendiri yang sering membataskan tindakan sebenarnya. Melihat semangat Merah Silu melakukan transformasi diri dari seorang yang keBaratan berfikiran logik kepada seorang yang benar-benar menjiwai jati diri Melayu sejati secara batin sampai ke zahir seolah-olah menyaksikan kemunculan individu yang berbeza. 

Kisah beliau membuat saya melihat ke dalam diri saya sendiri lalu menjadi sangat terkesan. Antara yang cukup memberi kesan mendalam terhadap diri saya adalah aplikasi ilmu tawakal dan keberserahan diri. Kebergantungan jiwa sepenuhnya secara keseluruhan kepada yang Maha Kuasa yang memperjalankan hamba-hambaNya. Saya pernah juga meniru beliau menunggang motosikal pada waktu malam dari Shah Alam ke Perak, seterusnya ke Machang, Kelantan.

Buku ini dikarang dengan sepenuh rasa dalam jiwa. Bukan sekadar tangkap muat sahaja. Jika menelaah dengan rasa sekali pasti sampai ke lubuk jiwa. Buka minda lapangkan dada. Alhamdulillah dan terima kasih atas pengalaman inspirasi kesan terhadap jiwa ini.

- Hishamudin Mohamad Twontawi, Shah Alam Selangor7. Penulisan santai tentang perjalanan yang mudah difahami  dan diselami oleh sesiapa sahaja yang membacanya kerana tidak terikat dengan skema ataupun penulisan rasmi yang bersifat akademik. Penggunaan bahasa yang bersahaja menjadikan ia bacaan mudah yang tidak membebankan fikiran pembaca untuk meneruskan pembacaan sehingga tamat.  Bahan-bahan tambahan  seperti peta laluan perjalanan, gambar-gambar di lokasi lawatan, nota ringkas dan seumpamanya menjadikan penceritaan lebih menarik dan mudah difahami pembaca.

Terus terang saya nyatakan sebenarnya melalui penulisan Merah Silu di dalam blogspot sedikit sebanyak membantu dan mendorong saya untuk turut sama meminati erti pengembaraan dan penulisan. Moga-moga penulisan ini memberi banyak manfaat dan pengajaran buat kita semua yang membacanya.

Terima kasih kerana Hang Tuah sudi  dan sanggup ke rumah ambo di Kajang Pak Malau.

- Mohd Zaini Mohd Zin, Kajang, Selangor (merujuk pada persinggahan untuk menyerahkan buku ketika kembara 25-27 Jun)8. KENANGAN KEMBARA SOLO HITCHHIKE EROPAH TAHUN 1995 adalah sebuah catatan pengembaraan meliputi benua Eropah yang terbentang kebesaran ciptaan Ilahi. Ia dapat diolah dengan baik oleh penulis dengan sebahagian catatannya pernah diterbitkan dalam akhbar berbahasa Inggeris The New Straits Times pada tahun 1996. Penulis juga dapat membawa pembaca untuk membayangkan suasana, sejarah serta kebudayaan tempatan di setiap tempat yang dilawati.

Apa yang lebih menarik adalah rakaman kisah suka duka pengalaman yang dialami oleh penulis sepanjang pengembaraan 33 hari di bumi orang. Pembaca turut akan merasakan debaran dalam setiap helaian buku. Akhir sekali, pengembaraan mencari jati diri bukan mencari keseronokan ini akan menyuntik keinsafan dalam jiwa pembaca akan hakikat kalimah La haula wala quwwata  illa billah. Ini merujuk kepada makna kalimah tersebut iaitu tiada daya dan upaya kecuali daripada Allah SWT.

- Farha Muhammad, Pagoh, Muar9. Saya belum lagi menghabiskan bacaan KENANGAN KEMBARA SOLO HITCHHIKE EROPAH TAHUN 1995... baru setengah buku. Namun boleh dirumuskan bahawa Merah Silu mempunyai semangat yang kental untuk menjelajah negara-negara Eropah tersebut walaupun menghadapi kekangan kewangan. Tetapi apabila segala perlakuan kita adalah 'La haula wa la quwwata illah billah'... in Sha Allah akan dipermudahkan olehNya. Hanya itu yang dapat dicoretkan oleh saya buat masa ini...

Mohd Hazri Mohd Hambali, Seri Manjung, Perak10. Saya tidak sempat membaca dengan teliti sehingga tamat. Hanya sempat membaca.lompat-lompat. Sama ada lompatan itu seperti seekor katak mahupun seekor belalang, saya sendiri kurang pasti. Saya akan ulas seringkas mungkin.

A. Rupa Bentuk dan Material Fizikal Buku

i. Design kulit dengan warna menarik.

ii. Paling penting kertasnya putih. Otak saya jadi lembab membaca jika materialnya kertas 'recycled paper'.

iii. Gambar berwarna yang terang.

B. Tujuan Utama Membeli Buku - Adakah Memenuhi Cita Rasa Saya?

i. Saya sudah membaca banyak tulisan Merah Silu. Sudah boleh dianggap begini - letak apa sahaja tajuk atau judul buku yang ditulis oleh beliau, ia menjadi asbab kedua untuk saya membeli.

ii. Asbab utama adalah gaya penulisan dan cara susunan penceritaan yang kemas.

iii. Sebab itu saya katakan, judul dah jadi nombor 2. Apa saja yang ditulis atau dikarang Merah Silu pasti menarik.

C. Pengisian Penceritaan dan Iktibar

i. Saya tertarik dengan salah satu cerita dalam buku apabila Merah Silu bercerita tentang gitarnya dicuri di Amsterdam. Penulis menceritakan dari awal di mana sudah diperingatkan oleh seorang bartender supaya berhati-hati kerana banyak kes curi atau ugut di sana. Dengan pemerhatian terperinci, penulis sempat memberitahu bartender itu sedang menggulung sebatang rokok atau lebih tepat ganja. Walaupun tidak diceritakan lebih lanjut sama ada gulungan itu adalah balut Bob Marley atau sekadar bal biasa-biasa, sesiapapun pasti dapat membayangkan suasana yang dialami oleh penulis.

ii. Selepas itu penulis ke satu tempat untuk.melelapkan mata kerana mengantuk. Walaupun segala persediaan tahap keselamatan yang dirasakan perlu sudah diambil dan telah ditingkatkan ke tahap 1, yakni penulis dalam sleeping bag, bag sandang jadi bantal, tali pengikat gitar diikat pada bag yang dijadikan bantal, ia tetap juga dapat dicuri oleh orang yang pada awalnya ada bersembang dengan penulis sebelum tidurnya.

iii. Pengajarannya, buatlah bagaimana sekali pun. Jika bukan rezeki kita, memang tetap bukan rezeki kita. Tetapi jangan buruk sangka pada Allah SWT. Pasti ada hikmahnya.

D. Bonus

i. Adalah bonus bagi saya kerana serba sedikit dapat belajar cara seseorang itu berfikir, cara membuat pena'akulan, cara membuat andaian dan seterusnya cara membuat keputusan. Ini memberi impak besar kepada seseorang seperti saya dalam membentuk dan memanipulasi karektor saya supaya boleh menyesuaikan diri dengan keadaan dan orang sekeliling dalam pergaulan seharian mahupun ketika bekerja.

E. Belajar Simpan Nota dan Catatan Serta Kepentingannya

i. Penulis menyimpan nota ketika kembara lebih 20  tahun lalu. Ia dijadikan rujukan semasa menulis buku.

ii. Ini sangat luar biasa. Lengkap dengan dokumen-dokumen sebagai bukti kembara beliau.

Sekian. Terima kasih

- Mohammad Yusrizal, Sibu, Sarawak (membaca buku sambil mendengar playlist Britpop seperti Oasis, Radiohead, Travis, Suede, Beautiful Ones, Fastball dan.sedikit Cranberries ternyata menambah aura rasa Eropah sepanjang membaca...)

Akhir sekali. Merujuk pada artikel Open house impromptu Syawal 1440 Hijriah yang dipersembahkan hampir 3 minggu lalu. Sebetulnya isteri ada meminta agar mengajak kawan-kawan saya datang pada majlis rumah terbuka yang diadakan secara tiba-tiba untuk kawan-kawan sepejabatnya pada hari Sabtu 15 Jun 2019 bersamaan 11 Syawal 1440 Hijriah. Saya jawab tunggu buku siap dahulu.

Sekarang buku sudah siap. Tunggu tarikh sesuai sahaja. Dengan itu biar diumumkan satu majlis terbuka raya (walaupun lewat dah masuk bulan Zulkaedah) akan diadakan seperti tertera dalam poster atas ini. Ia mahu diadakan sekali dengan majlis sambutan buku ke-13 saya. Saya sebut sambutan kerana terasa lebih sesuai berbanding pelancaran buku kerana ini juga adalah sambutan 13 tahun saya bergelar penulis buku.

Jika tiada aral melintang insyaallah tokoh pejuang bahasa terkenal Profesor Datuk Dr Awang Sariyan akan datang memberikan sepatah dua kata. Beliau pernah menjadi pensyarah saya di ISTAC, Institut Antarabangsa Pemikiran dan Dunia Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur lalu ada membeli buku. Biar diberitahu beliau baru memulakan tugas baru sebagai pemegang Kursi Za'aba di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Tanjung Malim, Perak tak sampai seminggu. Silakan datang beraya sambil berbincang tentang buku.

Sementara itu sesiapa yang hendak mendapatkan buku boleh ikut panduan berikut. Untuk makluman ini adalah artikel ke-1811 di blogspot CATATAN SI MERAH SILU.


CARA MEMBUAT PEMBAYARAN

Pilih salah satu harga berikut :-

1. RM55 senaskah sahaja bagi yang hendak mengambil buku terus daripada saya. Boleh berjumpa di rumah saya di Bandar Sungai Buaya, Rawang atau di Kuala Lumpur (selalunya saya berada di tempat belajar di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Tamadun dan Pemikiran Islam di Bukit Tunku sepanjang hari Isnin)

2. RM62.90 (senaskah buku RM55 + RM7.90 pakej Poslaju) untuk pembaca di Semenanjung

3. RM67.50 (senaskah buku RM55 + RM12.50 pakej Poslaju) untuk pembaca di Sabah dan Sarawak.

Sila masukkan jumlah berkenaan ke dalam akaun saya :-

AFFIN ISLAMIC BANK : 20-530-011171-1

Atas nama: Mohd Fahrulradzi bin Mohamad Sapiee

Atau akaun isteri :-

MAYBANK - 112110854698

Atas nama: Nor Afidah binti Yusof


Selepas itu pm bukti pembayaran ke Facebook atau Whatsapp nombor saya 013-3082131. Sertakan sekali alamat pos dan nombor telefon untuk memudahkan urusan Poslaju.


Khamis, Julai 04, 2019

Kembara buku Kenangan Eropah 1995 - Memenuhi hajat orang sehingga 'terlajak' 170 km

Salam hari Khamis 1 Zulkaedah. Adapun menurut cara kiraan kalendar Islam, bulan 'beraya sakan' Syawal telah tamat apabila masuk waktu Maghrib malam tadi. Namun tidak salah jika ada yang masih mahu menyambut perayaan. Adapun saya sendiri bercadang untuk membuat majlis rumah terbuka berserta 'sambutan' (ganti kata pelancaran) buku tidak lama lagi. Insyaallah perkara ini akan diumumkan esok hari Jumaat.

Sebelum itu biar diselesaikan siri cerita "Kembara buku Kenangan Eropah 1995". Masuklah  pada penceritaan hari ke-3 dan terakhir kembara. Bersambung daripada artikel Kembara buku Kenangan Eropah 1995 - Ke Bangi, Putrajaya, Cyberjaya, Shah Alam dan sekitar sambil orang jauh mendapat buku pos....


Pagi Khamis 27 Jun 2019 sekitar jam 5.45. Saya dikejutkan daripada tidur secara mendadak apabila ada orang muncul diikuti azan Subuh. Gambar ini diambil pada jam 6.06 sambil saya bersedia untuk masuk jemaah solat Subuh. Ini adalah keadaan biasa di masjid ISTAC (Institut Antarabangsa Pemikiran dan Dunia Islam) di Bukit Tunku tempat saya menginap malam itu.


Menjadi kebiasaan juga buat saya untuk menunaikan puasa sunat setiap hari Khamis selain setiap hari Isnin dan pertengahan bulan Islam hari ke-13, 14 dan 15 (puasa putih) sejak lebih setahun lalu. Jadi saya akan bangun jam 4.44 atau paling lewat jam 5.05 untuk menunaikan solat Tahajjud kemudian bersahur. Malah alarm pada handphone pun sudah ditetapkan agar mengejutkan pada waktu-waktu tersebut setiap hari. Tetapi saya langsung tidak sedar pagi itu.


Saya cuma tersedar apabila datang orang membuka lampu sebelum azan Subuh. Ini adalah perkara yang jarang berlaku. Saya cuma sempat bangun bersila dalam keadaan terpinga-pinga, tak berpeluang langsung untuk menyentuh makanan dan minuman bagi sahur yang diletakkan cuma 2 kaki dari tempat tidur. Tiba-tiba dah kedengaran bunyi azan berkumandang memecahkan suasana. 

Jam 6.35 pagi iaitu selepas selesai solat berjemaah dan sedikit wirid peribadi tergerak untuk membuat update berikut di Facebook berserta gambar atas...


CABARAN HARI KE-3 KEMBARA BUKU KE-13 MERAH SILU

Salam pagi Khamis 23 Syawal. Semoga sihat sejahtera hendaknya para pembaca kesemuanya. Adapun saya masih dalam kembara buku yang bermula pagi Selasa sempena siap dan terbitnya buku ke-13 saya " KENANGAN KEMBARA SOLO HITCHHIKE EROPAH TAHUN 1995" hari itu. Meter kereta menunjukkan kembara yang meliputi tempat-tempat di sekitar Lembah Klang dan negeri Selangor ini sudah mencapai jarak 317 km.

Kembara dibuat untuk menghantar sendiri buku kepada para pembaca yang telah membuat tempahan awal dan membayar harganya sambil berhari raya dan bersilaturrahim. Apabila ia dijangka tamat malam Jumaat nanti harus melepasi jarak 400 km. Antara soalan yang sering ditanya oleh penerima buku adalah tak bawa ke isteri dan anak-anak mengembara sama? Ini kerana mereka tahu saya selalu membawa keluarga berjalan ke mana-mana.

Saya jawab tidak. Ini kerana perjalanan dilakukan pada hari minggu sedangkan ilham untuk melakukannya baru muncul beberapa hari lalu. Isteri bekerja di pejabat dan anak-anak pula bersekolah. Bagaimana hendak dibawa bersama? Lagipun banyak tempat hendak dituju sambil mengejar masa...

Lalu ada yang berseloroh. Dah nama buku pun "KENANGAN KEMBARA SOLO..." - sesuailah kembara dibuat secara solo. Saya pun mengulangi hal ini apabila ditanya penerima-penerima kemudian tentang keluarga. Tapi petang Khamis ini selepas isteri habis bekerja dan anak-anak habis sekolah agama insyaallah saya akan mengambil mereka untuk ke destinasi seterusnya. Ini kerana isteri nak ikut sama apabila diberitahu ada permintaan agar kembara diteruskan ke Jeram, dekat Kuala Selangor. Sedangkan ia terkeluar 40 km daripada laluan yang dirancang pada awal mula perkara.

Memang memenatkan tapi seronok walau terkejar-kejar masa. Pada kala ini sudah ada 30 naskah buku diterima terus daripada tangan saya selain 20 yang diposkan pagi Selasa. Punyalah penat sampai tak sedar nak bangun sahur untuk puasa sunat hari Khamis yang menjadi kebiasaan saya selain puasa sunat Isnin dan puasa putih 3 hari pertengahan bulan Islam. Walhal selalunya saya sedar dan bangun kerana alarm telefon bimbit ditetapkan berbunyi pada jam 4.44 dan 5.05 setiap pagi.

Tahu-tahu je dah nak masuk Subuh apabila datang orang membuka lampu-lampu di masjid tempat saya menginap malam tadi. Tak sempat nak buat apa-apa walaupun makanan dan minuman dah sedia ada 2 kaki sahaja dari tempat tidur. Bangun aje duduk bersila ada orang melaungkan azan Subuh. Kalau di kawasan rumah saya satu laungan azan dilakukan terlebih dahulu sekitar jam 4.40 untuk mengejutkan orang agar bersedia untuk bangun Subuh... :]Saya menginap di masjid ISTAC kerana mahu menghadiri wacana ilmu seperti tertera dalam poster atas iaitu pada jam 10 pagi. 


Selepas berehat sedikit lagi di masjid baru mandi dan bersiap lalu ke bilik persidangan untuk wacana. Walaupun masuk lewat 20 minit saya sempat mengikuti hampir keseluruhan pembentangan. Saya tidak terlepas apa-apa perkara penting kecuali bahagian pengenalan lalu dapat membuat satu cerita khas tentangnya. Lihat artikel Abdullah Munshi bapa sains moden di Alam Melayu? yang dipersembahkan petang Jumaat lalu.Selain menghadiri wacana saya ke ISTAC untuk menyerahkan 20 naskah buku "Kembara Eropah 1995" kepada saudara Zahamri Nizar sebagai bayaran kerana membuat reka bentuk kulit buku. Lupa pula hendak mengambil gambar beliau dengan buku. Jadi ganti sahajalah dengan gambar yang dipotong daripada Facebook syarikat buku beliau, Taman Pustaka. 

Untuk makluman Zahamri adalah seorang saudagar buku-buku ilmu pengetahuan. Beliau datang untuk mengikuti wacana kemudian menjual buku. Dengan itu kehadiran saya di ISTAC memang boleh dimasukkan ke dalam kembara buku. 


Sambil menghadiri wacana sambil itu juga mendapat berita ada lagi buku yang diposkan pagi Selasa  25 Jun sudah sampai kepada pemilik di luar Lembah Klang dan Selangor. Kalau ikut rancangan asal yang difikirkan sebelum kembara dimulakan pagi itu ia cuma akan berlanjutan sehingga hari Rabu masuk malam Khamis sahaja. Kemudian balik rumah. Habis kembara.

Semasa itu belum pasti mahu ke wacana di ISTAC pagi Khamis. Selepas beberapa lama keluar berjalan menyampaikan buku-buku hari Rabu baru diputuskan akan menghadirinya. Rujuk kembali cerita berkenaan dalam artikel Kembara buku Kenangan Eropah 1995 - Ke Bangi, Putrajaya, Cyberjaya, Shah Alam dan sekitar sambil orang jauh mendapat buku pos.... Itupun cadangnya saya akan bergegas kembali ke rumah tengah hari Khamis sebaik sahaja selesai wacana dan sesi soal jawab. Saya harus mengambil anak-anak kembali daripada sekolah rendah jam 1.Sebaliknya isteri menelefon untuk memberitahu tidak perlu berkejar kembali ke rumah. Biar diselesaikan apa-apa urusan yang perlu di ISTAC dan Kuala Lumpur. Beliau sanggup menggalas tugas mengambil  anak-anak balik sekolah pagi kemudian menghantar ke sekolah petang. Untuk itu harus bergerak 14 km pergi dan 14 km balik dari pejabatnya di bandar Rawang.

Selesai wacana dan soal jawab dapatlah berbual-bual santai dengan kawan-kawan, hadirin dan para pensyarah/ahli akademik. Dapat juga mengemaskinikan rekod penghantaran buku dalam komputer riba. Kemudian timbul ilham agar mengambil gambar atas. Gambar ini dikongsikan di FB jam 1.50 petang berserta teks berikut :-


SATU CETUSAN ILHAM ..

Tergerak untuk mengambil gambar begini. Bagaimanakah anda melihat dan menafsirkan cerita? Sila kongsi...


Seorang pembaca yang memakai nama Lela Rentaka menyebut : "Melayu dan Aceh bersatu". Nampaknya beliau merujuk pada tanjak sebagai lambang orang Melayu, senjata tajam rencong sebagai lambang orang Aceh. Saudara Mohd Saiful Zaman Haris pula mengambil tafsiran keseluruhan yang berbunyi begini :  "Kerinduan akan taman-taman syurga. Kenangan akan Baghdad dan Andalusia.". Anak muda dari Raub, Pahang ini juga merupakan salah seorang pembeli pra-bayar buku. Beliau ada memberitahu jam 12.15 tengah hari itu sudah menerima naskahnya.

Seorang pembaca dan kenalan, saudara Ahmad Wafee Ariff terus berkongsi atau share gambar ke wall sendiri dengan teks berikut. Nampaknya ada dimensi tinggi keSufian dalam tafsirannya...


Dirhagayu rencong Aceh lambang keberanian, tengkolok lambang pemerintahan di pinggir 12 mata air pancur (fansur) di telaga makrifat.

Maka renangilah kamu dalam telaga itu tenggelam dalam keasyikan.

أعوذ بالله من الشيطان الرجيم

(وَقَطَّعْنَاهُمُ اثْنَتَيْ عَشْرَةَ أَسْبَاطًا أُمَمًا ۚ وَأَوْحَيْنَا إِلَىٰ مُوسَىٰ إِذِ اسْتَسْقَاهُ قَوْمُهُ أَنِ اضْرِبْ بِعَصَاكَ الْحَجَرَ ۖ فَانْبَجَسَتْ مِنْهُ اثْنَتَا عَشْرَةَ عَيْنًا ۖ قَدْ عَلِمَ كُلُّ أُنَاسٍ مَشْرَبَهُمْ ۚ وَظَلَّلْنَا عَلَيْهِمُ الْغَمَامَ وَأَنْزَلْنَا عَلَيْهِمُ الْمَنَّ وَالسَّلْوَىٰ ۖ كُلُوا مِنْ طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاكُمْ ۚ وَمَا ظَلَمُونَا وَلَٰكِنْ كَانُوا أَنْفُسَهُمْ يَظْلِمُونَ)

[Surat Al-Araf : 160]


Kembali pada hal ambil anak-anak yang mempengaruhi perjalanan hari ke-3 kembara buku. Adapun bila saya keluar mengembara isteri terpaksa bersusah-payah melakukan itu sedangkan beliau bekerja tetap di pejabat, saya ini yang bekerja sendiri dari rumah lalu lebih mudah menghantar anak-anak pergi balik sekolah. Sudah menjadi tugasan saya sejak beberapa tahun lalu menghantar anak-anak ke sekolah pagi (termasuk ketika zaman taska) 3 km dari rumah kemudian mengambil mereka antara jam 1 hingga 1.30. Sebelum jam 2.30 harus mengharungi jarak dan laluan sama untuk menghantar mereka ke sekolah petang. Jam 5.30 ambil lalu bawa ke kelas mengaji lebih dekat dengan rumah.

Ketika mula menyambung pengajian pasca-siswazah di ISTAC semester kedua tahun lepas (rujuk Menyahut Panggilan Andalusia setelah 30 tahun ia menjelma - Qada' dan Qadar seorang pelajar berusia) saya harus menghadiri kelas setiap hari Selasa hingga Khamis jam 5 petang hingga 8 malam lalu isteri yang mengambil anak-anak balik dari sekolah petang. Bermula awal tahun 2019 saya tidak perlu lagi menghadiri kelas kerana sudah cukup syarat. Boleh memberikan tumpuan penuh kepada kajian dan tesis. Tetapi saya suka menghadiri syarahan khas oleh Sheikhul Kulliyah ISTAC Profesor Ulung Datuk Dr Osman Bakar pagi Isnin sebelum berbincang tentang tesis dengan penyelia tesis saya itu pada waktu petang. Oleh itu dibuat aturan setiap hari Isnin isteri mengambil anak waktu rehat tengah hari sebelum menghantar ke sekolah.

Kalau berlaku sesuatu yang memerlukan saya berada di luar kawasan sehingga tidak dapat menunaikan tugasan mengambil dan menghantar anak-anak ke sekolah isteri terpaksa mengambil alih lalu bergegas keluar jauh dari pejabat. Sebab itu saya tidak akan mudah keluar mengembara sendiri hari minggu kecuali setelah menjalinkan persefahaman yang tidak terlalu menyusahkan isteri. Kemudian pandai-pandailah ganti pengorbanan yang diberikan.


Petang selepas jam 3 saya menerima berita seorang pembeli pra-bayar bernama Farha Muhammad baru sahaja menerima buku. Sebelum itu ada sedikit masalah. Buku yang sepatutnya dihantar ke alamat tempat kerja beliau di Pagoh, Muar 'terlajak' hingga ke Air Hitam, Kluang.


Ketika itu saya sudah selesai melaksanakan urusan di pusat bandar raya Kuala Lumpur. Selepas beberapa lama saya pun bergegas untuk kembali ke rumah di Sungai Buaya, Rawang. Pergi dahulu ke kawasan sekolah petang anak-anak, atur kembali segala macam barangan yang telah 3 hari memenuhi tempat duduk depan dan belakang dialih ke ruang barangan.


Waktu persekolahan selesai jam 5.30. Tapi masuk jam 5.40 baru kelihatan anak-anak meluru ke luar...Jam 5.49 sampai rumah.


Ketika itu kembara buku yang dipanjangkan telah meliputi jarak 370 km.


Tunggu isteri sampai kemudian kami semua mandi dan bersiap untuk fasa kembara seterusnya. Sudah disebut dalam artikel Kembara buku Kenangan Eropah 1995 - Ke Bangi, Putrajaya, Cyberjaya, Shah Alam dan sekitar sambil orang jauh mendapat buku pos... bahawa isteri ingin ikut ke Jeram.


Tujuan beliau mahu bersama adalah disebabkan mahu beraya ke rumah seorang kawan dekat kawasan Parit Mahang. Kalau ikutkan kepenatan saya waktu itu mahu sahaja dibatalkan perjalanan. Biar diposkan sahaja buku nanti. Selain penat berjalan berkejar ke merata tempat saya tak cukup rehat dan tidur. Pada malam sebelum kembara pagi Selasa dekat jam 3 baru dapat melelapkan mata. Begitu juga malam selepas dan seterusnya. Walaupun sangat sangat penat saya menghadapi masalah  melelapkan mata kerana asyik memikirkan tentang buku dan penghantaran. Kena pula bangun awal pagi untuk menyiapkan urusan. 


Tetapi memikirkan hajat orang saya menggagahkan diri juga walaupun sudah muncul tanda-tanda hendak demam dan batuk-batuk selain sakit urat. Antara sebab saya memberikan komitmen kepada pembeli pra-bayar bernama Mohd Hasni Yusof (dalam gambar) adalah alamat pos yang diberikan iaitu Sekolah Menengah Hira' di Jeram. Rasa seperti harus menunaikan panggilan kerana ia adalah sebuah sekolah agama. Dan lagi sudah lama tidak sampai ke Jeram...

Dahulu ketika menetap dan menyewa rumah di Bandar Tasik Puteri, Rawang tahun 2008-2014 saya biasa ke sana juga kawasan-kawasan berdekatan seperti Kuala Selangor kerana jaraknya cuma sekitar 30 km. Kini jaraknya hampir sekali ganda menghampiri 60 km. Saya fikir pertemuan mahu dibuat di sekolah yang mana Hasni adalah seorang guru tetapi rupanya di rumah. Menariknya lokasi sangat dekat dengan kepala Bukit Jeram yang memiliki ceritanya yang tersendiri. Biar dikongsikan artikel-artikel lama yang pernah dibuat melibatkan persekitaran...
Merujuk pula kepada cerita hari pertama kembara iaitu Kembara buku Kenangan Eropah 1995 - Melaksanakan gerak untuk mengembara dan berhari raya sempena siap buku baru. Ada disebut ketika berada di rumah seorang kawan lama di Pandan Indah sekitar waktu Maghrib baru dapat tahu penempah seterusnya mahu ditemui sudah bergerak masuk ke lebuh raya KESAS.  Saya bercadang mahu menyampaikan buku ke alamat yang diberikan di sekitar Ampang. Rupa-rupanya tempat duduknya jauh di Klang. 

Sejak itu tidak nampak masa yang sesuai bila kami boleh bertemu untuk menyampaikan buku secara berhadapan. Khamis malam Jumaat dalam perjalanan ke Jeram baru timbul rasa biar dipanjangkan perjalanan lagi 40 km ke tempat hamba Allah tersebut di Klang. Sesungguhnya saya cuba seboleh dan sebaik mungkin untuk menyampaikan buku dengan tangan sendiri kepada para pembeli dan pembaca seraya datang berhari raya dan bersilaturrahim. Rasa tak lengkap kerja selagi ini tak selesai.

Saya sampai lewat malam dekat jam 11. Ketika itu anak bongsu dah nyenyak tidur dalam kereta lalu isteri menemaninya di dalam. Saya sahaja keluar bersama seorang anak bertemu pembeli pra-bayar bernama Haji Rizlan Darus itu. Sempatlah berbual-bual sedikit, nak makan raya dah lewat malam dah dan saya pun masih kenyang kerana hidangan nasi lauk masakan kampung yang disediakan pembeli sebelum itu iaitu saudara atau cikgu Hasni di Jeram. Baru tahu alamat pos yang diberikan dekat Ampang itu adalah disebabkan Rizlan terlibat dengan satu projek lebuh raya baru. Selagi tak siap selagi itulah ia menjadi alamat kerja. Sedangkan alamat tetap majikan beliau adalah di Rawang.


Dalam perjalanan kembali ke rumah dapat pesanan WA mengatakan seorang pembeli baru dari Kapar sudah memasukkan duit jam 11.14. Padahal sekitar jam 10 tadi ada melalui sekitar itu. Kalau diberitahu lebih awal tentu saya singgah menghantar buku...


Sampai ke rumah jam 11.50 hampir tengah malam meter kereta menunjukkan kembara buku sudah meliputi jarak 540 km. Bandingkan dengan jarak 370 km semasa sampai selepas mengambil anak-anak daripada sekolah petang. Ini bermakna 170 km jarak tambahan telah dilalui bagi memenuhi hajat orang.


Sebagai mengakhiri artikel biar dikongsikan update FB saya pada jam 12.25 tengah malam Jumaat itu. Teks berikut disertakan bersama gambar atas. Selesai cerita kembara buku. 


SELESAI SUDAH KEMBARA 3 HARI PENUH UNTUK BUKU KE-13 MERAH SILU

Salam malam 24 Syawal. Salam barakah malam Jumaat ke-3 bagi bulan mulia ini. Sukacita dimaklumkan sejurus sebelum masuk tengah malam tadi saya telah menamatkan kembara untuk buku ke-13 saya, "KENANGAN KEMBARA SOLO HITCHHIKE EROPAH TAHUN 1995". Meter kereta menunjukkan saya telah memandu sejauh 540 km dalam kembara ini.

Kembara dimulakan jam 8 pagi Selasa 25 Jun 2019 bersamaan 21 Syawal 1440 Hijriah dengan tujuan untuk menghantar sendiri buku-buku kepada para penempah dan pembayar awal (pre-order) di sekitar Lembah Klang dan Selangor. Ia meliputi tempoh masa 3 hari penuh dengan 2 malam menginap di luar termasuk di sebuah masjid di Kuala Lumpur. Saya telah mengambil sendiri 412 naskah dari kilang cetak apabila buku betul-betul siap sekitar jam 11 pagi. Selepas itu baru memandu ke tempat-tempat tertentu untuk mengagihkan atau menyerahkan buku.

Dalam tempoh yang meliputi tarikh 25-27 Jun namun bersamaan 21-24 Syawal (sebab bermula siang Selasa lalu berlanjutan hingga malam Jumaat menurut kalender Islam) itu 33 naskah buku telah disampaikan terus kepada pembaca, 20 diposkan, 20 diserahkan kepada pembuat reka bentuk kulit buku sebagai bayaran dan 200 kepada pengedar untuk diletakkan ke kedai-kedai buku. Selesai ini semua baru saya mengambil senaskah untuk simpanan dan koleksi sendiri.

Cerita tentang kembara buku ini akan dikongsikan dalam blogspot tidak lama lagi. Saya juga bercadang untuk mengadakan majlis rumah terbuka raya lewat berserta sambutan buku (saya rasa terma ini lebih elok daripada pelancaran atau peluncuran buku) hari Sabtu 13 Julai nanti. Sementara itu buku yang dicetak begitu cantik lagi berwarna-warni ini boleh didapatkan daripada saya secara terus juga secara pos. Ikut panduan berikut untuk mendapatkannya...


CARA MEMBUAT PEMBAYARAN

Pilih salah satu harga berikut :-

1. RM55 senaskah sahaja bagi yang hendak mengambil buku terus daripada saya. Boleh berjumpa di rumah saya di Bandar Sungai Buaya, Rawang atau di Kuala Lumpur (selalunya saya berada di tempat belajar di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Tamadun dan Pemikiran Islam di Bukit Tunku sepanjang hari Isnin)

2. RM62.90 (senaskah buku RM55 + RM7.90 pakej Poslaju) untuk pembaca di Semenanjung

3. RM67.50 (senaskah buku RM55 + RM12.50 pakej Poslaju) untuk pembaca di Sabah dan Sarawak.

Sila masukkan jumlah berkenaan ke dalam akaun saya :-

AFFIN ISLAMIC BANK : 20-530-011171-1

Atas nama: Mohd Fahrulradzi bin Mohamad Sapiee

Atau akaun isteri :-

MAYBANK - 112110854698

Atas nama: Nor Afidah binti Yusof

Selepas itu pm bukti pembayaran ke Facebook atau Whatsapp nombor saya 013-3082131. Sertakan sekali alamat pos dan nombor telefon untuk memudahkan urusan Poslaju.Rabu, Julai 03, 2019

Kembara buku Kenangan Eropah 1995 - Ke Bangi, Putrajaya, Cyberjaya, Shah Alam dan sekitar sambil orang jauh mendapat buku pos...

Salam siang Rabu 29 Syawal, hari terakhir bulan raya ini. Tadi malam ada orang bertanya tentang perkembangan rancangan saya dan keluarga berjalan pusing Sumatera Utara melawat tempat-tempat bersejarah sambil mengajak sesiapa yang mahu turut serta sekali. Rujuk artikel Rancangan perjalanan pusing utara Sumatera dan Aceh berserta acara HIKMAH ke-21 di kompleks makam Sultan Malikus Saleh 1 Muharram 1441. Katanya 5 orang dewasa mahu menyertai dan tiket pesawat pergi balik ke Banda Aceh telah dibeli untuk menyamai tarikh dan masa saya dan keluarga pergi. Saya jawab jangan risau, Insyaallah semuanya dalam aturan. Biar ditunggu sedikit masa lagi untuk melihat siapa lagi akan bersama supaya boleh diagih-agihkan pengangkutan, penginapan dan sebagainya dengan sebaiknya.

Perkara ini dan rancangan akan dibangkitkan dalam satu posting di blogspot atau paling kurang pun update di Facebook. Tunggu selesai dahulu beberapa hal lagi tentang buku terbaru saya, "KENANGAN KEMBARA SOLO HITCHHIKE EROPAH TAHUN 1995". Dengan itu biar disambung penceritaan daripada artikel Kembara buku Kenangan Eropah 1995 - Melaksanakan gerak untuk mengembara dan berhari raya sempena siap buku baru.Pagi Rabu 26 Jun 2019 bersamaan 22 Syawal 1440an. Saya meninggalkan rumah kawan lama di Bandar Seri Putera jam 8 pagi untuk memulakan hari ke-2 kembara buku. Kawasan jangkauan yang dirancang adalah persekitaran Bangi, Putrajaya, Cyberjaya dan Shah Alam sebelum kembali ke rumah di Sungai Buaya, Rawang. Ada rancangan sekali untuk menyampaikan buku kepada anak seorang kawan yang beralamat di Tropicana dekat Damansara Utama. 

Bapanya yang merupakan seorang kawan lama  zaman A Level 1988-1990 sedang bertugas di Jakarta lalu meminta buku dihantar ke rumah anaknya. Jam 1.33 pagi itu saya pun menghantar pesanan WhatsApp untuk bertanya jika anak berada di rumah petang atau malam itu. Jam 7.19 pagi baru dapat jawaban - anak itu berada di Jakarta untuk beraya bersama bapanya, 8 Julai baru balik Malaysia. Kalau begitu hantar pun tak guna, pos pun tak sampai ke tangan lagi. Namun saya tetap akan ke kawasan sekitar itu kerana malam sebelumnya ada mendapat tahu akan diadakan satu majlis ilmu menarik di sebuah masjid dekat Taman Tun Dr Ismail selepas Maghrib.


Saya ada turut memikirkan mahu membuat perjalanan ke Jeram, Selangor atas permintaan seorang pembeli pra-bayar. Masih 50-50 tentang ini kerana lokasi tersebut terkeluar lebih 40 km daripada laluan yang dirancang. Apabila mendengarkan ini isteri kata biar dibuat petang Khamis kerana dia hendak ikut sekali kalau ke Jeram kerana ada kawannya mahu diziarahi sekali. Dengan itu penumpuan dapat dibuat ke kawasan Bangi, Putrajaya, Cyberjaya dan Shah Alam sebelum menuju ke Taman Tun untuk mendengar ceramah ilmu.

Kelihatan dalam gambar keadaan jalan keluar dari pekan Bangi lama menuju ke arah Bangi baru. Jalan sesak teruk... nasib baik teringat ada seorang bapa saudara rumahnya di sekitar ini lalu saya pun singgah untuk berhari raya. Ketika ini saya sedang meletakkan kereta di hadapan rumah beliau (ke arah kanan tempat duduk pemandu dan di luar gambar). Dah bertahun-tahun tak singgah. Nasib baik dia akan kerana belum keluar kerja. 

Bapak saudara yang merupakan salah seorang pegawai tertinggi di ibu pejabat sebuah bank terkemuka di Kuala Lumpur itu sedang menunggu kesesakan lalu lintas surut sekitar jam 9.30 hingga 10 pagi. Dia pernah menjadi pengurus pasukan ketika bank tersebut menyertai liga-liga utama bola sepak Malaysia. Alhamdulillah dia  membeli senaskah lalu menjadi pemilik pertama buku "Kenangan Eropah 1995" hari itu.


Kalau ikut rancangan awal dan asal Bangi cuma berada dalam laluan menuju dari rumah kawan (tempat bermalam) di Bandar Seri Putera ke arah Putraja dan Cyberjaya. Persinggahan di sekitar Bangi mahu dibuat pada hari sebelumnya iaitu hari Selasa sebelum bergerak ke Bukit Mewah  di Kajang kemudian Suria Grande di Semenyih. Rujuk balik perjalanan dalam artikel Kembara buku Kenangan Eropah 1995 - Melaksanakan gerak untuk mengembara dan berhari raya sempena siap buku baru. Namun tengah hari Isnin iaitu sebelum kembara dimulakan pagi Selasa saya dapat permintaan daripada seorang pembeli pra-bayar agar bukunya dapat disampaikan ke tempat kerja beliau di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di Bangi. Sebelum ini beliau memberikan alamat pos di tempat tinggal di Seremban. Bila dapat tahu saya akan mula bergerak hari kedua dari Bandar Seri Putera baru dibuat permintaan tersebut.


Pada saya memang tiada masalah kerana laluan dari Bandar Seri Putera sudah sangat dekat dengan UKM. Dengan itu lebih ekonomikal jika persinggahan dua tempat lain di sekitar Bangi dibuat selepas ke UKM, bukan pada hari sebelumnya. Pertemuan pun diatur di masjid UKM. Saya sampai dalam jam 10.05.


Sempatlah melunaskan hajat kemudian bersolat dan beriktikaf sebelum bertemu pembeli pra-bayar bernama Azlan Shah Mustafa. Beliau telah menempah dan membayar untuk 2 buku...


Sehari sebelum kembara bermula baru tahu buku-buku itu untuk siapa. Baru saya tahu seorang pakar nuklear dan nanoteknologi terkemuka tanah air iaitu Profesor Dr Shahidan Radiman selalu mengikuti penulisan saya. Ini kerana selain sedikit sebanyak dipengaruhi latar belakang lama dalam bidang sains dan matematik tulisan-tulisan saya ada terselit unsur-unsur pencarian makna keTuhanan dan Sufi...


Apabila mengetahui Azlan ada berhubung dengan saya (beliau juga merupakan salah seorang pembeli pra-bayar buku "NABI ADAM DAN ORANG MELAYU 60,000 TAHUN LALU" dengan 'kembarnya', "BENUA TUA MELAYU SUMBER PERADABAN DUNIA") Shahidan meminta beliau menolong mendapatkan buku terbaru saya. Kemudian baru dapat tahu lulusan PhD University of Cambridge tahun 1990 ini ada dalam satu grup atau kumpulan WA yang mana saya ada bersama. Tentunya saya merasa berbesar hati kerana tulisan-tulisan dihargai oleh seorang cendekiawan dalam bidang ilmu tinggi. Kalau yang dihargai itu buku "Nabi Adam" dan "Benua Tua Melayu" tak hairanlah sangat kerana kandungannya lebih bersifat akademik. Ini buku "Kenangan Eropah 1995" yang lebih merupakan catatan kembara. Cuma ia ditulis daripada sudut pandang diri yang sudah sekali ganda lebih berumur. Ertinya orang seperti Shahidan dapat menghargai apa yang terkandung di sebalik perjalanan hidup yang bermacam ragam itu, bukan sekadar mencari suatu maklumat kepandaian yang boleh dibangga-bangga...


Lokasi seterusnya terletak di Kampung Sungai Tangkas 4 km dari UKM.


Pembeli pra-bayarnya adalah tuan Abdul Hamid Idris. Lebih dikenali sebagai Pak Lang beliau juga seorang pengukir kayu dan aktivis busana tradisional Melayu. Pak Lang ini sudah biasa ditemui dalam majlis-majlis silat dan busana Melayu. Umurnya 66 tahun kalau tak salah.


Beliau juga sudah lama menghargai tulisan-tulisan saya. Salah satu buku malah dijadikan 'tourist guide' ketika melawat monumen lama terkenal Borobudur di Pulau Jawa. Ini perkongsian berkenaan yang diletakkan Pak Lang dalam grup WA "Kelab Buku Merah Silu". Dalam buku bertajuk "Benua Tua Melayu" ada dikongsikan cerita tentang lawatan lapangan saya ke Borobudur mengikuti satu kumpulan yang mendakwa monumen adalah tinggalan Nabi Sulaiman AS. Rujuk artikel Borobudur tinggalan Nabi Sulaiman? - Mencari kebenaran di sebalik dakwaan yang melampau.


Sambil keluar berjalan menyampaikan buku-buku hari Rabu buku-buku yang dihantar melalui Poslaju pagi Selasa juga mula menemui para pemiliknya...


Dari Sungai Tangkas saya bergerak ke Seksyen 7 Bangi...


Pembeli pra-bayar seterusnya, puan Noni Hashim sama belajar kolej di PPP/ITM Damansara Utama untuk pengajian peringkat A Level 30 tahun lalu tapi semasa itu kami tidak saling mengenali. Tiba-tiba boleh boleh muncul sebagai pembeli. Ini saya bergambar bersama suami dan anak beliau. Suaminya pun rupanya pernah sama tempat belajar tetapi ketika saya masuk 3 bulan di MSM Cheras. 

Ini berlaku selepas saya ditendang keluar PPP/ITM pertengahan tahun 1990 akibat masalah disiplin. Sedangkan peperiksaan A Level tahun itu tinggal lagi 3-4 bulan lagi hendak diduduki . Rujuk artikel berbahasa Inggeris The seventh and last trial for a rebel... the one that could have changed it all! di blogspot BERPETUALANG KE ACEH. Selepas itu saya hilang minat untuk belajar lalu mula memasuki dunia pekerjaan menggunakan sijil SPM sahaja. 

Masuk tahun 1991 berlaku sesuatu yang membuat bertukar fikiran mahu menyambung pengajian lalu masuklah saya ke MSM itu. Walaupun keputusan peperiksaan A Level yang diambil pertengahan tahun tersebut kurang memberangsangkan saya mendapat tawaran menyambung pengajian dalam bidang Matematik di University College of London, salah satu menara gading paling terkemuka di United Kingdom. Asbab belajar di situ tahun 1991-1995 (saya mengulang setahun sebenarnya iaitu pada tahun 2) berlakulah kembara Eropah hampir penghujung musim panas tahun 1995 yang menjadi fokus penceritaan buku terbaru dan ke-13 saya.


Persinggahan seterusnya adalah di ILSAS (dahulu dikenali sebagai Institut Latihan Sultan Ahmad Shah) dalam kampus UNITEN (Universiti Tenaga Nasional) ke timur Putrajaya. Pembeli pra-bayar Ayob Tan telah memberikan alamat penghantaran ini kerana isterinya mengajar di sana.


Oleh kerana isterinya bercuti hari itu saya tinggalkan buku dengan nota bersama pengawal keselamatan.  Gambar ini dihantar melalui WA kepada Ayob untuk menunjukkan berlaku serahan. Untuk perkongsian di sini tak perlulah ditunjukkan nama isteri.


Jam 2 petang saya bergerak ke Cyberjaya.


Pembeli seterusnya adalah puan Nazila Jaafar yang bekerja di MAMPU, salah satu unit perancangan negara di bawah Jabatan Perdana Menteri. Banyak mata pelik memerhati saya berpakaian begini...


Dari Cyberjaya saya mengorak langkah ke Shah Alam.


Entah bagaimana boleh masuk Lebuh Raya PLUS ke arah selatan pula sedangkan sepatutnya pergi ke arah utara. Dah dekat susur keluar ke KLIA baru tersedar lalu saya harus membuat pusing balik di plaza tol seterusnya di Bandar Serenia. Akibat daripada kesilapan ini perjalanan jadi bertambah 30 km (ke selatan dari exit Cyberjaya dan kembali). Kesilapan berlaku kerana ada leka mengikuti perkembangan di FB dan WA.


Saya harus mengikuti perkembangan kerana beberapa perkara :-


1. Kot-kot ada pembeli baru masuk dan boleh bertemu dalam atau sekitar laluan

2. Menjawab pertanyaan daripada pembeli-pembeli pra-bayar yang sedang menunggu bila saya dijangka sampai ke tempat mereka

3. Untuk perkara 1 dan 2 orang harus tahu saya sudah sampai di mana pada suatu waktu itu...


Sambil itu dapat melihat lebih ramai pembeli pra-bayar di luar Lembah Klang dan Selangor menerima buku yang diposkan pagi Selasa.


Lokasi seterusnya adalah di Seksyen 24, Shah Alam...Singgah menghantar buku sambil berhari raya di rumah saudara Azhari Shaari (duduk kiri).


Asbab daripada persinggahan ini seorang lagi pembeli pra-bayar, saudara Nik Mohd Izman dapat datang lalu berkenalan dengan Azhari.


Mereka sama-sama menetap di Seksyen 24 malah Nik Izman rupa-rupanya bekerja di bengkel tempat Azhari selalu menghantar kereta tetapi baru kini mengenali...


Tadi ada diberitahu saya tersilap masuk Lebuh Raya PLUS ke selatan kerana terleka mengikuti perkembangan di FB dan WA. Salah satu sebab perkembangan diikuti adalah : "Kot-kot ada pembeli baru masuk dan boleh bertemu dalam atau sekitar laluan". Sebelum sampai ke Seksyen 24, Shah Alam muncul seorang menyatakan mahu membeli. Saya cam nama kerana merupakan antara pembeli pra-bayar set buku "Nabi Adam" dan "Benua Tua Melayu" awal tahun lalu.


Oleh kerana tempat bertugas beliau iaitu UiTM Shah Alam terletak pada garisan lurus ke utara dari Seksyen 24 saya pun bersetuju untuk bertemu di suatu tempat berdekatan iaitu di Seksyen 2. Ini dia orangnya saudara Hishamuddin Mohamad Twontawi. Nama yang unik membuatkan senang ingat...


Dari Seksyen 2 singgah di masjid besar Shah Alam untuk mandi kemudian bersolat. Ketika sampai sudah jam lepas jam 5 petang lalu mendapat berita bahawa seorang pembeli pra-bayar yang telah memberikan alamat pos di tempat kerja di kawasan perindustrian HICOM-Glenmarie mahu bergerak kembali ke rumahnya di Bukit Jelutong. Dengan itu biar diadakan pertemuan di sana. Saya pun tak perlu terkejar-kerja. Boleh ambil masa berehat dan beriktikaf juga di masjid besar.

Kebetulan alamat yang mahu dituju selepas itu adalah di Bukit Jelutong juga. Alhamdulillah dah dapat jimat perjalanan dan masa, boleh hantar dua buku sekali di tempat sama...


Inilah pembeli pra-bayar itu saudara Ismail Omar.  Tengok-tengok di atas mejanya ada kesemua 12 buku saya sebelum ini. Campur buku baru lengkap 13 tajuk kesemuanya. Beliau meminta isteri mengambil gambar yang dapat menunjukkan penerimaan buku baru sambil memasukkan buku-buku lama sekali tapi takda angle. Tak mengapalah. Sekurang-kurangnya ada lagi seorang anak Melayu berkedudukan tinggi yang tahu menghargai penulisan sehingga semua buku-buku saya dimilikinya...


Kembara buku yang dimulakan pagi Selasa itu menyaksikan sejumlah buku dihantar masuk ke kawasan-kawasan rumah mewah. Sesungguhnya ini adalah tanda para pembaca buku dan penulisan saya ramai daripada kalangan orang yang berada, matang pemikiran dan banyak pengalaman hidup - sebab itu mereka tahu menghargainya. Ketika berada di rumah saudara Ismail saya menerima makluman satu lagi buku yang diposkan pagi Selasa telah diterima pembaca hari Rabu. Sebetulnya ada lagi beberapa orang telah menerima tetapi biar ditunjukkan sedikit sahaja menurut keperluan bercerita...


Tadi awal sudah disebut saya mahu menghadiri satu majlis ilmu menarik di sebuah masjid dekat Taman Tun Dr Ismail selepas Maghrib. Sedangkan saya berada dan beraya di rumah Ismail itupun dah dekat waktu senja. Nasib baik ia cukup dekat dengan rumah pembeli pra-bayar seterusnya iaitu puan Izzah. Apabila mendapat tahu isteri Ismail mengenalinya saya pun meninggalkan buku Izzah kepada beliau untuk diserahkan kemudian lalu bergegas ke lokasi penghantaran seterusnya di Denai Alam.


Ini pembeli pra-bayar di Denai Alam itu iaitu puan Raja Mazyah. Beliau adalah junior setahun di kolej zaman A Level tetapi tidak saling mengenali. Lama kemudian selepas melepasi umur 40 tahun baru berhubung apabila mendapat tahu kami memiliki pertalian darah melalui seorang moyang utama iaitu Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin juga kerabat diraja Perak. Rujuk artikel Perhimpunan dan sambutan raya keturunan Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di Selayang tahun 2019. Tadi tu gambar saya bersama anak lelaki bujangnya. Dia masih terkial-kial melihat saya memakai tanjak. Walhal itu bukan pakaian penuh pun -  malas nak pakai balik selepas mandi di masjid besar Shah Alam. Kalau nampak saya berbusana penuh bersampin, berkeris apatah lagi?

Raja Mazyah yang juga memiliki darah keturunan Sultan Abdullah Perak (dibuang ke Pulau Seychelles bersama sepupunya Mat Amin tahun 1877) dan dari belah Sultan Idris (yang membuka Bukit Chandan di Kuala Kangsar penghujung abad ke-19) tersenyum sahaja melihat anaknya. Saya jawab beginilah cara pemakaian nenek moyang kami dahulukala... :]


Seterusnya saya bergegas ke majlis ilmu yang dimaksudkan. Sebetulnya persinggahan hampir dibatalkan memandangkan sampai ke rumah Raja Mazyah di Denai Alam itupun sudah dekat jam 8 malam. Ketika mahu menjamakkan solat di rumah beliau muncul gerak hati mengatakan pergi aje le walaupun lambat. Pergi aje le ke masjid tempat majlis dekat Taman Tun itu walau sudah terlepas. Bukankah saya juga sudah merancang untuk menginap di masjid tempat saya belajar di ISTAC, Institut Antarabangsa Pemikiran dan Dunia Islam di Bukit Tunku malam itu?

Ya. Itulah rancangan baru yang muncul sekitar jam 2-3 petang hari Rabu. Kalau ikut rancangan asal selepas Denai Alam kemudian ke Tropicana selepas itu kembali ke rumah... tamat kembara buku. Mungkin celah-celah itu boleh dibuat persinggahan ke Jeram seperti diminta pembeli pra-bayar di sana. Mungkin. Saya 50-50. Bila dapat tahu ada majlis ilmu di Taman Tun atau lebih tepat di Pinggir TTDI  ditambahlah persinggahan ke sana. 

Kemudian teringat pula bahawa pada pagi Khamis keesokannya ada majlis ilmu di ISTAC. Maka saya pun memberitahu isteri daripada bersusah-payah berkejar kembali ke rumah lewat malam itu kemudian esok paginya berkejar kembali ke majlis ilmu di ISTAC lebih baik menginap sahaja di masjid ISTAC atau mana-mana tempat berdekatan.


Disebabkan sudah memutuskan akan bermalam di ISTAC atau sekitarnya saya rasa tak rugi ke lokasi majlis ilmu di Pinggir TTDI. Walaupun meninggalkan rumah Raja Mazyah sekitar jam 8.20 sedangkan majlis dikatakan bermula selepas Maghrib saya berkejar juga. Ketika sampai sudah masuk waktu Isyak. Masuk aje le masjid walaupun sudah terlepas majlis. Lihat artikel Masjid (Mosque of) al-Ghufran, Pinggir TTDI di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Ternyata tidak rugi saya pergi. Tanpa disangka oleh hadirin yang rata-rata menganggap majlis tamat sebelum masuk Isyak, pensyarah iaitu Sheikh Imran Hossein menyambung lagi perkongsian ilmu selepas solat berjemaah...


Walaupun yang tinggal cuma sedikit penerangan tambahan diikuti sesi soal jawab cukuplah dapat mengikuti juga. Disebabkan banyak yang tertinggal tak perlulah dibuat satu artikel penuh tentang majlis ilmu ini ya. Lebih seronok lagi dapat berjumpa dua orang rakan sama batch satu kolej A Level dan seorang rakan lama semasa bersekolah menengah di Sekolah Tinggi Muar penghujung 1986 hingga SPM 1987. Pada mereka yang keliru kerana saya juga sering menyebut tentang rakan-rakan lama Sekolah Menengah Sains Johor (SMSJ) di Kluang biar diberitahu - saya di SMSJ bermula Tingkatan 1 tahun 1983 tetapi ditendang keluar penghujung 1986 lalu menyambung di Muar akibat masalah disiplin.

Seorang daripada kawan sejak A Level terus bertanya tentang buku baru walaupun saya tidak menyebut tentangnya. Nampaknya dia tahu tentang perkembangan daripada grup WA kami. Kebetulan saya ada beberapa naskah dalam beg sandang lalu dibelinya satu...


Sampai ke ISTAC untuk berehat dan bermalam di masjid situ meter kereta menunjukkan kembara buku sudah meliputi jarak 317 km dalam tempoh 2 hari. Dijangka ia akan bertambah menjadi lebih 400 km. Tak sangka pula jumlah meningkat jadi 540 km nanti. Tapi itu cerita hari Khamis... :]