Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Selasa, Mac 15, 2022

Berjaya mempertahankan cadangan tesis di ISTAC

Salam petang Selasa 12 Sya'aban. Ada berita baik tentang pengajian saya di ISTAC (Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam), Kuala Lumpur...
Pagi tadi hingga tengah hari telah adakan majlis mempertahankan cadangan tesis (thesis proposal defense) secara atas talian oleh ISTAC disebabkan wabak Covid-19 yang masih berleluasa. Melibatkan beberapa orang Profesor, Profesor Madya dan akademik bergelar Doktor termasuk dari luar ISTAC ia adalah majlis sebegitu pertama anjuran institusi bagi tahun 2022. Seperti pada mana-mana majlis anjuran ISTAC juga majlis anjuran badan induknya UIAM (Universiti Islam Antarabangsa Malaysia) yang memayungi ISTAC ia dibuat dalam bahasa Inggeris. Ini kerana melibatkan kalangan akademik antarabangsa dunia Islam dari pelbagai negara dan latar belakang.

Sesi ini melibatkan dua orang pelajar pascasiswazah, saya dan seorang calon PhD dari Bangladesh. Beliau membentang dahulu apabila majlis bermula jam 10 pagi. Saya pula bermula selepas jam 11. Sedar tak sedar isteri rupa-rupanya ada membuat rakaman. Itu yang dikongsikan di atas. 

Cuma sayang rakaman dibuat dalam tempoh 30 minit sahaja. Sedangkan babak-babak terbaik berlaku selepas itu iaitu apabila saya menjawab semua kritikan yang ditujukan terhadap cadangan tesis  sehingga akhirnya diberitahu : "You are able to defend your point of view before the court, before the examiners". Terjemahannya - Anda mampu mempertahankan sudut pandangan anda di hadapan mahkamah (majlis penilai), di hadapan para pemeriksa. Bermakna saya telah berjaya mempertahankan cadangan tesis! Alhamdulillah.

Untuk pengetahuan setiap pelajar harus membuat pembentangan menggunakan Powerpoint atau seumpamanya. Ini diikuti maklum balas yang boleh jadi cadangan, boleh jadi kritikan oleh dua orang reader (pembaca/pemeriksa) yang telah lebih awal diberikan kertas kerja tentang cadangan tesis and isi menurut format berkenaan. Sambil itu atau selepasnya pelajar boleh menjawab. Sesi ini menentukan sama ada pelajar patut meneruskan penulisan tesis berdasarkan tajuk yang diberikan berserta cadangan atau perlu membuat perubahan. 

Saya asalnya diminta membuat perubahan agak besar. Tetapi disebabkan berjaya menjawab dengan yakin disokong fakta-fakta berkenaan saya dibenarkan untuk meneruskan. Lagipun saya sebenarnya sudah menyiapkan bab pertama dan bab kedua diikuti 70% daripada bab ketiga tesis.

Secara keseluruhan ini adalah bersamaan lebih 50% siap kerana tesis yang dicadangkan terdiri daripada lima bab. Hal ini iaitu menulis dahulu sebelum mempertahankan cadangan bukanlah kebiasaan dalam dunia akademik. Ini kerana format rasmi pengajian adalah penulisan tesis cuma boleh diteruskan setelah berjaya mempertahankan cadangan. Cadangan perlu diluluskan, baru boleh dikembangkan menjadi tesis. Oleh itu kalau kurang berjaya mempertahankan terpaksalah menurut segala macam perubahan yang disarankan. Kalau berjaya dipertahankan baru boleh diteruskan haluan dengan mengambil kira maklum balas tanpa perlu membuat perubahan besar yang kadang kala boleh merombak 100% isi suatu tesis.

Mereka yang menilai dan memberikan maklum balas dapat menerima kerana diberitahu latar belakang. Seorang Profesor malah membuka perkara ini kerana dia yang bertanya tanpa saya memulakannya.  Disebabkan subjek yang ditangani melibatkan perbandingan agama dengan sains menggunakan pemikiran tinggi beliau jadi penasaran mahu tahu latar belakang. Lalu diberitahulah saya asalnya adalah seorang graduan Matematik daripada Universiti College of London tetapi bertukar arah menjadi wartawan dalam akhbar The New Straits Times disebabkan beberapa pengalaman spiritual yang merubah pendirian hidup sehingga tidak lagi berminat untuk menjadi saintis. Selepas itu saya mengalami lagi satu episod pengalaman spiritual, kali ini melibatkan salasilah dan keturunan. Disebabkan itu saya menulis buku juga menjadi seorang aktivis kedaulatan Melayu dan Islam.

Kejayaan mempertahankan cadangan tesis adalah suatu perkara yang amat menggembirakan kerana ia sepatutnya sudah diselesaikan lebih setahun lalu. Tetapi disebabkan hal Covid juga masalah peribadi penulisan tesis asyik terkandas. Sedangkan saya bukan jenis orang yang membuat kertas kerja dahulu baru cuba laksanakan. Malah saya bukan jenis orang buat kertas kerja pun, not a paperwork type of person. Saya jenis orang yang suka buat kerja sampai ke satu tahap yang difikirkan cukup nampak bergerak baru boleh dikemukakan. Kalau tak perlu membuat kertas kerja memang takkan buat.

Hal ini boleh dikiaskan begini. Kalau mendirikan rumah saya jenis orang yang suka buka dan siapkan tapak dahulu kemudian didirikan tiang-tiang. Apabila sudah bersedia untuk memasang bumbung, lebih baik lagi kalau sudah melakukannya baru hendak bagitau orang saya nak buat rumah begini begitu rupa. Selepas itu baru selesa mendirikan dinding dan seterusnya. Begitulah pendirian...

Saya bukan jenis orang yang pandai lukis pelan tapi tapak pun belum jumpa atau dimiliki apa lagi hendak dibuka seperti dilakukan ramai pihak sekarang. Kertas kerjanya cantik, cadangan kelihatan meyakinkan. Tetapi kemudian lebih banyak yang tak jadi kalau tak pun scam. Kertas kerja sering digunakan untuk mendapatkan peruntukan lepas tu orangnya pun hilang. 

Orang menulis tesis mungkin seperti sudah jumpa dan buka tapak. Selalunya memang sudah ada suatu asas dan sejumlah kajian sebelum berani menentukan tajuk lalu membuat cadangan. Tetapi belum didirikan tiang dan sebagainya kerana belum lulus pelan merangkap belum berjaya mempertahankan cadangan. 

Nasib baik penyelia (supervisor) saya Profesor Datuk Dr Osman Bakar memahami lalu tidak menekan. Kata beliau tidak penting bagi seorang penyelia untuk bersetuju dengan kajian seorang pelajar. Yang penting pelajar berjaya mempertahankan kajian, isi dan tujuan secara sistematik dengan hujah-hujah yang bernas dan berfakta.

Oh. Tesis saya adalah berkenaan satu dua bahagian daripada buku ke-11 saya "Nabi Adam dan Orang Melayu 60,000 Tahun Lalu" dengan sedikit rujukan daripada buku ke-12 "Benua Tua Melayu Sumber Peradaban Dunia". Kedua-dua buku telah diterbitkan secara berkembar awal tahun 2018. Lihat artikel-artikel berikut :-


Hampir pertengahan tahun 2018 saya diminta untuk berkongsi tentang apa yang mahu diketengahkan oleh buku di ISTAC. Hal inilah yang kemudian membuat saya tergerak untuk menyambung pengajian pascasiswazah di sana. Lihat :-


1. Syarahan "Prophet Adam and the Malays 60,000 Years Ago - Aligment of Time, Revealed Knowledge and Science" di ISTAC

2. Menyahut Panggilan Andalusia setelah 30 tahun ia menjelma - Qada' dan Qadar seorang pelajar berusia


Tesis dibuat untuk mengangkat apa yang sudah dihidangkan dalam buku ke peringkat yang lebih tinggi lagi akademik. Ia tidaklah sama seperti dalam buku walau merujuk pada beberapa perkara sama. Ini kerana ia menggunakan pendekatan lebih kemas dan berilmiah untuk mewujudkan sesuatu yang diharapkan boleh dirujuk dan dipanjangkan lagi kajiannya oleh para pemikir dari seluruh dunia. Doakan kejayaan saya ya... :]