Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Jumaat, Mac 31, 2017

Misi HIKMAH Aceh 2017 - Kilometer Nol Indonesia, pantai Iboih dan makam Hamzah Fansuri

Salam hari Jumaat 3 Rejab. Pada tarikh yang bersamaan 31 Mac, ada faktor 313 (31 Mac = 31/3) ini amat eloklah dipersembahkan cerita hari ke-3 perjalanan di Aceh 16-23 Mac. Maka bersanbung cerita daripada artikel Misi HIKMAH Aceh 2017 - Jumaat di sekitar Baiturrahman sebelum masuk ke Pulau Sabang...


Pagi Sabtu 17 Mac 2017/ Selepas berehat semalaman di sebuah rumah penginapan menghadap Teluk Sabang kami pun bersedia untuk meneroka Pulau Weh sampai ke penghujungnya. Lihat artikel View of Sabang bay from a lodging house di blogspot  BERPETUALANG KE ACEH.


Pusing-pusing dahulu melihat kota Sabang yang merupakan ibu kota dan penempatan utama di pulau yang saiznya saya anggarkan hampir sama dengan Pulau Tioman di Malaysia...

Berhenti sebentar melihat pemandangan kota dan persekitaran daripada lereng bukit dalam lingkungan kota. Lihat Sabang from its hillside viewing point.


Selepas itu baru keluar kota menggunakan jalan ke arah barat pulau.


Terlihat satu lagi tempat yang memberikan pemandangan cantik, kami berhenti lagi. Lihat .Western side of Sabang bay from a vantage point.


Selepas itu saya ada keluar seorang diri untuk mengambil gambar-gambar sebuah masjid di tepi jalan. Lihat artikel Masjid (Mosque of) Baburrahman, Sabang di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Pada perhentian seterusnya yang turut memberikan pemandangan cantik ditambah ada kedai makan yang sudah dibuka baru kami bersarapan pagi. Ketika itu sudah jam 8.45 pagi. Lihat Views of the big bay around Pria Laot


Untuk makliuman itu adalah artikel ke-1,717 di blogspot  BERPETUALANG KE ACEH.  Selepas kawasan bersarapan jalan mula menghala ke arah barat-laut. Tidak lama kemudian kami pun masuk ke kawasan yang dinyatakan sebagai zon pelancongan Sabang kerana sering dikunjungi orang dari luar...

Kami mengekori jalan sampai ke penghujung...


Sampailah ke kawasan yang dipanggil Kilometer Nol, merujuk pada nombor kosong. Ia menandakan kawasan paling hujung utara dalam negara Indonesia yang jangkauannya amat luas itu. Lihat artikel Arriving at Aceh and Indonesia's Km 0.


Di belakang papan tanda Kilometer Nol kelihatan satu macam menara yang saya tak pasti apakah sedang diperbaiki atau hampir siap dibuat.


Umum dilarang masuk kerana belum dibuka. Tetapi saya tidak dapatt menahan diri untuk menikmati pemandangan dari atas. Lihat Views from the Km 0 tower.Kalau ikutkan hati mahu sahaja saya lepak lama di sini. Ada dereten kedai makan dan minum menghadap laut yang terasa nyaman...


Tetapi pemandu pelancong mengingatkan tidak boleh lama kerana ada tempat-tempat lain mahu disinggahi sebelum mendapatkan feri petang kembali ke tanah besar.


Saya cuma sempat meninjau kawasan inipun kerana seorang kawan kami menghilangkan diri lalu saya harus mencarinya. Rupa-rupanya dia hendak membeli makanan sambil menjangkakan yang lain akan ikut menikmati pemandangan di dereten kedai.


Persinggahan seterusnya terletak dalam perjalanan kembali ke arah kota Sabang.


Ia adalah satu kawasan pantai yang sangat terkenal dalam kalangan pelancong luar. Di hadapannya ada pulau bernama Pulau Rubiah yang menjadi tumpuan orang melihat ikan laut dan membuat aktiviti menyelam dan snorkelling. Lihat The beach at Teluk Iboih.


Ketika orang lain termasuk anak-anak saya sibuk hendak mandi laut atau menikmati pemandangan saya pula cuba menjejak unsur sejarah dan kerohanian kawasan dengan bergerak ke masjid terdekat.


Saya juga berjalan kaki bersendirian untuk melawat sebuah makam lama di bahagian lain tepain laut. Ia dikatakan salah satu daripada 44 makam awliya dan keramat yang terdapat di Pulau Weh. Lihat artikel Masjid Tuha (Old mosque of) Babul Ibad, Teluk Iboih diikuti Makam (Tomb of) Teungku Paya Dua.


Jam 11.35 gitu baru kami bergerak meninggal Iboih...Sampai di satu kawasan saya turun bersendirian lagi untuk mengambil gambar-gambar masjid, masjid ke-3 dijejaki di pulau ini. Lihat Masjid jami' (Main mosque of) Baitul Muna, Sabang.


Sejurus sebelum sampai ke pinggir barat kota Sabang kami dibawa membelok ke selatan untuk singgah di tasik besar yang menjadi tarikan tersendiri. Lihat artikel Close look at Danau Aneuk Laot.


Naik kembali ke jalan besar dari tepian tasik singgah makan tengah hari di sebuah kedai atas bukit.


Jam 1,45 sampailah kami ke jeti untuk menaiki feri jam 2...Sampai di jeti tanah besar kami terus mencari kenderaan yang disediakan oleh kawan-kawan Aceh. Sebaik sahaja dapat kami menuju ke masjid yang kelihatan untuk ziarah dan solat. Lihat Lawatan baru ke Masjid Baiturrahim (New visit to Baiturrahim mosque).


Selepas itu kami menuju ke satu bahagian hujung barat-laut Aceh untuk memenuhi harapan seorang kawan mahu menziarahi makam seorang wali besar Aceh abad ke-17 Masihi.


Walaupun ada jalan rosak memaksa kami turun kereta lalu harus berjalan kaki agak jauh sebelum masuk ke hutan, alhamdulillah kami dapat sampai dengan selamat. Ini adalah kali ke-3 saya sampai ke makam tersebut, kali ke-2 buat isteri dan seorang anak kami Rasyid, kali pertama buat adiknya Johan. Ketika kami pertama kali sampai penghujung tahun 2011, Rasyid sedang berumur 2 tahun sedangkan Johan dah hampir 7 bulan dalam perut. Lihat Bringing the kids and friends to the tomb of Hamzah Fansuri


Rabu, Mac 29, 2017

Misi HIKMAH Aceh 2017 - Jumaat di sekitar Baiturrahman sebelum masuk ke Pulau Sabang

Salam 1 Rejab, Masuk pada penceritaan hari kedua perjalanan di Aceh 16-23 Mac. Bersambung daripada artikel Misi HIKMAH Aceh 2017 - Mengambil berkat dayah dan Syiah Kuala.Pagi Jumaat 17 Mac 2017. Melihat ke luar dari tempat kami menginap.


Kami bersarapan di restoran seberang hotel. Di sebelahnya ada pemandangan sungai yang menarik. Lihat artikel Aceh river from across Hotel Lading di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Selepas sarapan kami bergerak berjalan kaki ke masjid utama di Banda Aceh iaitu Masjid Baiturrahman.


Tiba-tiba seorang daripada kami mahu berpatah balik ke hotel untuk melampiaskan hajat. Tetapi apabila terlihat payung seperti di Masjid Nabawi Madinah berkembang di hadapan Masjid Baiturrahman beliau bertukar fikiran.


Masjid memang cukup dekat dengan hotel. Nak buang air di masjid pun boleh, tak perlu berpatah balik ke hotel. Cuma pintu masuk terdekat sedang ditutup untuk kerja-kerja renovasi halaman masjid termasuk mendirikan payung-payung besar boleh buka tutup sejak 2 tahun lalu kalau tak salah, Kami harus menggunakan pintu masuk lain dan untuk sampai ke situ harus mengambil sebuah lorong sempit.


Lorong sempit itu sebenarnya adalah sebahagian daripada kawasan membeli-belah tradisional yang dikenali sebagai Pasar Aceh. Sebahagian kawasan turut ditutup kerana kerja-kerja renovasi masjid lalu membentuk lorong sempit yang melalui tepian kedai. Nampak satu kedai emas singgahlah kami...


Inilah kali pertama saya mengambil masa untuk singgah di kedai sebegini. Ini kerana sedang membawa beberapa orang wanita berjalan sama lalu harus akur dengan minat mereka. Nasib baiklah ada sewah (sejenis senjata tradisional Aceh) pusaka di kedai untuk mengisi masa...


Setelah beberapa lama sampailah ke pintu masuk terdekat masjid yang masih dibuka kepada umum.


Masuk ke halaman kelihatan beberapa buah payung gergasi. 
Kami duduk lama menikmati suasana dalam masjid. Kepanasan terlebih biasa yang sedang melanda di luar (katanya Asia Tenggara sedang dilanda heat wave)  menyebabkan kami lebih selesa di dalam. Lihat Masjid Baiturrahman's new look coming.


Selepas itu kami berjalan-jalan di bahagian belakang Pasar Aceh.


Dah banyak kali saya dan isteri ke Aceh baru kali ini kami layan shopping barang termasuk membeli songket. Semuanya disebabkan saya turut membawa beberapa orang wanita berjalan. Lihat Walking around the back parts of Pasar Aceh.


Masuk waktu solat Jumaat saya ikut bersolat jemaah di Masjid Baiturrahman. Gambar ini diambil selepas solat. Ketika itu keluarga saya dan kawan-kawan sedang berehat di hotel.


Masuk jam 2.30 kami berkejar ke pelabuan Ulee Lheue.


Kami mahu mendapatkan feri ke Pulau Weh, juga dikenali sebagai Pulau Sabang.


Peta pelancongan Banda Aceh juga Pulau Weh. 


Ia juga dikenali sebagai Pulau Sabang kerana Sabang adalah nama ibu kota pulau...


Jam 4 kami berada di dalam feri.


Perjalanan dimulakan tidak lama selepas itu. Kelihatan anak kecil sayaJohan kusyuk melihat air laut sambil disapa bayu. Lihat Going to Pulau Weh and Sabang.


Hampir jam 5 sampailah kami ke Pulau Weh.


Seorang pemandu pelancong sudah sedia menunggu hasil bantuan kawan-kawan di Banda Aceh.


Kami pun memulakan penjelajahan pulau. Untuk makluman inilah kali pertama saya dan isteri pergi ke pulau peranginan ini setelah berkali-kali menjejakkan kaki ke Aceh. Saya sudah 8 kali, isteri 6 kali...


Sampai di satu bahagian atas bukit kami berhenti untuk menikmati pemandangan indah tasik berdekatan dan kawasan sekelilingnya. Lihat artikel Looking at Danau Aneuk Laot and its surroundings from a vantage point


Di bukit tersebut juga ada monumen yang dikenali sebagai "I love Sabang".


Di sini juga ada pemandangan menarik. Lihat Views from "I love Sabang".


Hampir jam 6 kami turun menuju ke kawasan pantai.


Kami dibawa ke satu kawasan yang katanya adalah tempat tumpuan melihat matahari terbenam di sekitar Sabang.