Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Jumaat, Ogos 03, 2018

Sejarah Asal Usul Melayu : Fakta Lama & Fakta Baru di Sebalik Kemerdekaan

Salam Jumaat. Sedikit tentang satu majlis ilmu.


Semalam 2 Ogos 2018 saya ke ISTAC (Institut Antarabangsa Tamadun Islam dan Dunia Melayu) untuk satu majlis ilmu...

Masuk ke dalam bilik majlis sudah ramai orang menunggu.
Tajuk pembentangan ilmu adalah "Sejarah Asal Usul Melayu : Fakta Lama & Faktu Baru di Sebalik Kemerdekaan". Pemnbentangnya adalah pengkaji yang tidak asing lagi, Puan Zaharah Sulaiman.


Majlis dibuka dengan kata-kata aluan oleh pihak ABIM (Angkatan Belia Islam Malaysia) sebagai penganjur dan ISTAC sebagai tuan rumah.


Setelah beberapa lama Zaharah pun memulakan pembentangan.


Beliau membuka dengan memperkenalkan buku tulisan beliau "Asal Usul Melayu : Induknya di Benua Sunda".. Diterbitkan tahun lepas kalau tak salah ia ditulis bersama dua orang cendekiawan Melayu ternama, Profesor Emeritus Dato Dr Wan Hashim Wan Teh dan Profesor Emeritus Dato Dr Nik Hassan Shuhaimi.


Menurut Zaharah buku ditulis sebagai tindak balas terhadap usaha pihak-pihak tertentu yang mahu menafikan hak orang Melayu terhadap Tanah Melayu. Ini dilakukan dengan mendakwa orang Melayu adalah pendatang seperti dinyatakan dalam buku :Contesting Malay - Malay Identity Across Boundaries" yang diterbitkan di Singapura beberapa tahun lalu.


Apa yang tertulis dalam buku membentuk pembentangan ini. Asal usul Melayu dari Benua Sunda atau Sundalan, satu tanah besar yang pernah wujud sebelum berlaku banjir-banjir besar membentuk muka bumi sekarang pun dihuraikan panjang lebar.


Hal ini juga pergerakan manusia sejagat sehingga terbentuknya bangsa Melayu menjadi teras setiap pembentang Zaharah. Saya tahu ini kerana sudah banyak kali menghadiri pembentangan-pembentangan beliau dalam berbagai majlis ilmu. Lihat artikel-artikel lama berikut :-
Secara rata Zaharah membahagikan isi pembentangannya kepada tiga bahagian. Ia adalah asal usul orang Melayu diikuti kehebatan teknologi orang Melayu dahulukala. Selepas itu adalah apa yang berlaku kepada orang dan negeri-negeri Melayu sehingga kita sudah hilang kehebatan lalu diperlekehkan bangsa-bangsa lain. Sejak kebelakangan ini bahagian ketiga menekankan apa yang berlaku sebelum Malaysia atau lebih tepat, Persekutuan Tanah Melayu mendapat kemerdekaan 31 Ogos 1957. Maka ditimbulkan persoalan kenapa negara-negara lain di sekitar yang pernah dijajah kuasa-kuasa Barat seperti British dan Belanda menerima kemerdekaan sekitar tahun 1945-1947. Sedangkan kita di Persekutuan Tanah Melayu/Malaysia lewat 10 tahun kemudian.


Saya dapati hal ini dan beberapa perkara berkaitan mula ditekankan oleh Zaharah sejak awal tahun ini. Turut ditekankan beberapa perjanjian dan pernyataan termasuk sejumlah yang berlaku sejurus sebelum kita mendapatkan kemerdekaan tahun 1957. Ditunjukkan sekali salinan dokumen-dokumen berkenaan yang secara jelas menunjukkan berlaku semacam konspirasi British sengaja membantu orang Cina untuk menyudutkan kepentingan Melayu. Lalu perkara ini terbawa-bawa hingga kini yang mana bangsa keturunan pendatang semakin galak mempersoalkan hak istimewa orang Melayu sambil kita semakin kehilangan tanah rezab Melayu. Rujuk artikel Lihat DNA Melayu 2.0 : Rahsia di Sebalik Kemerdekaan Tanah Melayu - Memulakan kempen "Kembalikan Tanah Rizab Melayu"