Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Rabu, Mac 15, 2017

Sedikit tentang perkembangan HIKMAH sejak hujung tahun lalu - Prelud untuk perjalanan terbaru ke luar negara

Adapun dalam tempoh beberapa hari lepas saya baru tersedar bahawa sejak memaparkan artikel bertajuk Makan-makan dan gathering ad hoc kawan-kawan HIKMAH pada 30 Disember lalu saya tidak pernah berkongsi apa-apa lagi cerita melibatkan HIKMAH. Sedangkan sejak itu sehingga timbul gerak untuk menulis artikel ini telah berlaku beberapa perkara dan perkembangan tentang HIKMAH. Dalam tempoh lebih 3 bulan itu juga telah ditulis 12 artikel baru di blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH). Untuk tarikh 31 Disember sahaja saya telah menulis 5 artikel khas supaya terasa lengkap sebelum masuk tahun baru 2017.

Lima artikel tersebut bertujuan untuk menunjukkan kepada umum bagaimana HIKMAH telah jauh melangkah pada kala ada yang tidak sedar atau pura-pura tidak sedar mengkritik, memfitnah dan membuat tuduhan yang bukan-bukan lantaran bodoh sombong tidak mahu menyiasat perkara sebenar atau memang dengki berprasangka buruk lagi berhati jahat. Di sini biar dikongsikan pautan untuk 5 artikel itu dengan sedikit penerangan.


1. Tempoh masa/musim acara-acara HIKMAH - Satu kajian kesArtikel ini mahu menunjukkan dengan jelas betapa kami sebenarnya sudah berjaya melakukan sesuatu yang cukup besar, Dalam tempoh 4 tahun setelah diasakan 19 acara telah diadakan di merata tempat di Semenanjung membawa luar negara ke Aceh. Acara diadakan mengikut gerak dan permintaan sambil cuba mendapatkan tarikh-tarikh tertentu yang diharap dapat menerbitkan keberkatan. Klik pada pautan untuk cerita lanjut.


2. Fungsi lokasi acara-acara HIKMAH - Dari pusat seni ke kolej ke masjid dan makam-makam
Artikel ini pula menunjukkan jangkauan dan kepelbagai ragam tempat acara diadakan. Kami sudah mengadakan HIKMAH di pusat-pusat seni, muzium-muzium, masjid, makam dan bermacam lagi tempat. Institusi ikonik berprestij tinggi seperti Muzium Negara juga pernah bersama menganjurkan majlis HIKMAH. Ini merupakan satu pengiktirafan terhadap usaha kami berkongsi ilmu secara percuma dengan orang ramai.


3. Gambar beramai-ramai pada acara-acara HIKMAHMenunjukkan gambar beramai-ramai selepas setiap acara. Walaupun gambar rata-rata diambil lewat petang di mana ramai hadirin sudah meninggalkan majlis baki yang berkunpul itu dapat menyatakan banyak perkara tersurat dan tersirat yang boleh ditangkap oleh mereka yang bijak.


4. Senarai pembentang HIKMAH dan tajuk serta kredibilitiYang ini menunjukkan bahawa mereka yang berkongsi ilmu pada majlis-majlis HIKMAH bukan calang-calang orang. Walaupun tidak dibayar mereka sanggup bersama kami, sanggup mengeluarkan belanja sendiri untuk sama-sama berkongsi ilmu percuma buat faedah masyarakat. Termasuk dalam senarai adalah beberapa orang ahli akademik ternama. Turut serta juga sejumlah penulis yang memiliki nama yang cukup gah.


5, Penegasan tentang keistimewaan dan prestij HIKMAH sebagai penutup kata-kata tahun 2016Artikel ini sebenarnya adalah artikel kompilasi yang mengumpulkan pautan untuk 4 artikel sebelumnya dengan sedikit penerangan. Tajuk yang diberikan harus cukup untuk menerangkan kenapa ia dibuat. Disertakan sekali satu klip video seperti kelihatan di atas. Klik pada video untuk melihat gambar beramai-ramai pada setiap acara dipaparkan berserta lagu yang sesuai.
Daripada 3 hingga 5 Januari pula saya telah mempersembahkan satu artikel baru setiap hari. Tajuk-tajuknya adalah seperti berikut :-


1. Dirham cenderahati HIKMAH tahun 2017

2. Rancangan untuk mengadakan acara ke-20 HIKMAH di Aceh 19 Mac 2017

3. Cadangan acara HIKMAH di Sarang Art Hub dan lain-lain tempat - Langkah untuk mengintegrasikan diri lama yang keBaratan?


Ini menyebabkan jumlah artikel di blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH) mencapai 313, satu nombor yang sangat bermakna buat mereka yang tahu. Hal ini menyebabkan saya tidak mahu membuat apa-apa artikel baru di situ buat suatu masa. Pada hari Rabu 8 Mac baru terasa hendak memecahkan kesepian dengan membuat artikel baru bertajuk Malam Anjung Tradisi di Sarang Art Hub - Satu langkah persediaan untuk menyambut HIKMAH di sana. Ini diikuti 3 lagi artikel baru seperti berikut :-


1. Tentang rancangan mengadakan acara HIKMAH di Istana Bandar, Jugra - Dah dapat tarikh pasti...

2. Terbaru tentang HIKMAH Aceh 2017 - Rencong khas peribadi dan hal-hal berkaitan...

3. Atur cara HIKMAH Aceh 2017 dan aktiviti lapangan


OK, Kenapa saya terasa penting untuk berkongsi perkembangan tentang HIKMAH ini? Biarlah saya berterus-terang. Tidak lama lagi, kurang 24 jam sahaja lagi saya akan ke Aceh membawa isteri dan anak-anak berjalan. Dah 3 tahun kami tidak bersama ke tanah leluhur saya sebelah bapa itu. Kali terakhir membawa mereka ke sana adalah pada tahun 2014. Awal tahun 2015 saya ada pergi seorang diri. Sambil itu saya juga akan melaksanakan acara ke-20 HIKMAH di rumah peninggalan merangkap muzium Cut Nyak Dien, pahlawan wanita terkenal Aceh, pada hari Ahad 19 Mac. Doakan segalanya berjalan lancar dan semua yang terlibat mendapat kebaikan dunia dan akhirat.


Menyahut (lagi) panggilan Muar

Salam semua. Jumaat lepas saya telah menulis satu artikel bertajuk Taman dinosaur Muar - Tarikan baru percuma bandar diraja Johor menunjukkan satu tarikan baru yang dilawati ketika balik kampung ke Muar hujung minggu sebelum itu. Saya tidak memberitahu bahawa itu adalah kali pertama saya balik kampung untuk tahun 2017. Tengok-tengok saya kena pergi lagi ke sana seminggu selepas itu.


Ahad 12 Mac 2017. Saya bertolak lagi ke Muar kerana ada urusan keluarga yang muncul secara tiba-tiba. Kali ini saya tidak membawa isteri dan anak-anak. Ini kerana tidak mahu terkejar-kejar untuk kembali ke Rawang akibat isteri kerja pejabat dan anak-anak bersekolah keesokan harinya.Seperti biasa saya suka mengambil Lebuh Raya LEKAS ke Seremban kemudian mengambil jalan lama ke selatan. Sampai ke barisan gunung yang mengunjur hampir ke sempadan negeri Melaka timbul rasa untuk masuk jalan kampung ke kawasan kaki pergunungan.


Tengok-tengok ada tempat menarik di lereng gunung.


Ada kolam renang menggunakan air gunung. Pemandangan pun agak cantik dari tempat tersebut. Lihat artikel The slope and swimming pool at Gunung Tampin di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Perjalanan disambung melalui laluan biasa di Taboh Naning. Biasanya saya meneruskan menghala ke Alor Gajah kemudian samada mengambil Lebuh AMJ lalu di pinggir bandar raya Melaka atau mengelak persekitaran bandar raya... dengan cara mengambil jalan kampung ke Durian Tunggal. Kali ini timbul rasa hendak mengambil Lebuh Raya PLUS dengan niat mahu keluar di tol Tangkak. Tengok-tengok terasa hendak meneruskan lagi ke selatan.


Ada 'panggilan' baru muncul menyebabkan saya keluar dari tol Pagoh...
Ziarah ke makam Sultan Alauddin Riayat Syah. Dah agak lama juga tak singgah. Selepas itu baru kembali ke rumah ibu bapa di Kampung Temiang.


Esok pagi Isnin 13 Mac saya keluar untuk bersiar-siar di bandar Muar.


Nombor tiket letak kereta di suatu tempat. Tertarik dengan nombor yang kelihatan di kanan...


Seperti biasa apabila balik kampung saya suka pergi ke tepian Sungai Muar.


Makan nasi beringin.


Seronoknya bila berjalan sorang diri ni saya tak tersekat dengan kesuntukan masa mahupun tenaga orang lain. Saya boleh berjalan kaki puas-puas keliling bandar Muar seperti biasa dibuat semasa zaman budak-budak.


Terlihat buku saya yang ke-9 terbitan tahun lepas terpampang cantik di sebuah kedai.


Pekena pula air pear sambil jalan-jalan. Lihat artikel Walking around the town of Muar diikuti More walking around the town of Muar.


Saya juga meluangkan masa di Masjid Jamek Muar, tempat saya rajin bermain antara solat  tahun 70an.

Masa balik kampung seminggu sebelum itu tak sempat singgah di masjid kerana berjalan bersama isteri dan anak-anak sambil membawa ibu bapa.


Kali ini saya juga berjalan kaki di kawasan rekreasi sebelah masjid sampai puas. Lihat The new esplanade at Tanjung Emas.


Lewat petang, setelah mengambil sedikit masa lagi berbual bersama ibu bapa baru meninggalkan Muar.


Buat pertama kali saya singgah di tempat rehat tepi jambatan di sempadan Johor-Melaka iaitu pada laluan Lebuh AMJ...
Baru saya tahu Sungai Kesang yang diseberangi jambatan adalah satu habitat buaya. Siap ada tanda awas Lihat Relaxing at the Sungai Rambai rest stop.