Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Thursday, February 15, 2018

Jejak Langkasuka-Siam Lama-Srivijaya - Merenung hal Melayu lagi sambil pusing pulau Phuket sebelum berkejar ke Krabi

Salam semua. Sebelum cuti hari raya Cina bermula esok eloklah diselesaikan cerita seterusnya dalam siri perjalanan ke Thailand 12-23 Disember. Untuk itu 11 artikel sokongan telah disediakan di blogspot BERPETUALANG KE ACEH dan 3 di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART). Maka masuklah kepada penceritaan keseluruhan hari ke-10 perjalanan tersebut. Bersambung daripada artikel Jejak Langkasuka-Siam Lama-Srivijaya - Menelusuri penempatan Melayu dan laluan lama di Ranong, Takuapa dan Phuket.


Pagi Khamis 21 Disember 2017. Kami bersolat Subuh di sebuah masjid.


Letaknya di Kamala atau Kampung Kamala, bahagian tengah pantai barat pulau Phuket. Di sinilah kampung asal keturunan ke-7 Mahsuri iaitu Wan Aishah. Beliau pernah dibawa ke Langkawi tahun 80an oleh Perdana Menteri Malaysia ketika itu, Dato' Seri (sekarang Tun) Dr Mahathir sebagai simbolik pemecahan sumpah Mahsuri di mana Langkawi pernah menjadi padang jarak padang tekukor selama 7 keturunan. Lihat Morning look at Kamala.


Kami telah bermalam di masjid ini. Lihat Masjid (Mosque of) Kamala, Phuket.


Semasa menuju ke situ malam sebelumnya kami menyangkakan akan masuk ke sebuah kampung Melayu tradisional penuh rumah kayu bagai. Rupa-rupanya ia kawasan rumah mewah. Terdapat banyak bungalow besar termasuk di tepi lereng bukit. Hampir ia kelihatan seperti kawasan mewah Bukit Damansara atau Damansara Heights di pinggir bandar raya Kuala Lumpur. Lihat Views from Kamala mosque minaret.Saya mengambil masa berjalan kaki naik bukit di belakang masjid untuk meninjau keadaan sekeliling.Di rumah paling atas, sebuah pusat peranginan persendirian saya berehat tepi kolam mandi sambil memandang ke laut. Lihat Climbing up the hill behind Kamala mosque.


Saya naik lagi terus ke atas sampai ke puncak bukit...
Kembali ke masjid anak-anak, isteri dan kawan-kawan sedang bersiap. Masuk kereta meter menunjukkan kami sudah berjalan sejauh 3,022 km sejak meninggalkan rumah.


Jam 9.25 kami bergerak meninggalkan masjid.


Mula-mula nak teruskan perjalanan ke selatan pulau. Tiba-tiba timbul rasa gelisah kerana belum pergi ke kawasan pantai Kamala. Terus berpatah balik untuk singgah.


Sesungguhnya tujuan utama kami bermalam di Kamala adalah kerana saya mahu mendapatkan rasa aura dan petunjuk tentang suatu perkara. Saya selalu merasakan nama Kamala ada kaitan dengan Laksamana Raja Kamalahayati atau Keumalahayati, pemimpin perang wanita Aceh penghujung abad ke-16 dan awal abad ke-17 yang sangat terkenal di dunia Melayu. Apakah Mahsuri seorang keturunan beliau?


 
Kalau tak salah gambar ini diambil menghadap ke Aceh di utara pulau Sumatera. Yang pasti pantai ini cantik malah ekslusif. Kewujudan rumah-rumah bungalow sekitar masjid ke darat sudah cukup untuk menunjukkan Kamala sebagai satu kawasan mewah. Dekat tepi pantai pula terdapat beberapa hotel mahal. Lihat On to Kamala beach.


Kami menikmati pemandangan pantai sambil makan sarapan pagi makanan Melayu Islam. Oh, malam sebelum sampai ke Kamala kami ada berhenti di satu tempat yang kalau tak salah ingatan dipanggil Ban Thong. Di situ kami terjumpa beberapa orang Melayu tempatan termasuk seorang yang fasih berbahasa Melayu. Dia memberitahu 50% penduduk pulau Phuket adalah orang Melayu Islam. Tetapi peratus paling tinggi adalah di Ban Thong iaitu 80%.


Kami juga ada bertanya tentang Wan Aishah, keturunan ke-7 Mahsuri ini. Mereka cukup kenal dengan nama ini. Kata mereka Wan Aishah memang berasal dari Kamala. Tetapi beliau menetap di Ban Thong selepas berkahwin orang sana. Jam 10.45 kami menyambung perjalanan ke arah selatan pulau...


Tidak lama kemudian sampailah ke Patong, bandar peranginan utama di pulau Phuket. Lihat Enter the town of Patong.


Pantainya menarik ramai pelancong Barat yang suka berjemur dan mandi laut dengan pakaian tak cukup kain. Lihat The tourists heaven that is Patong beach.


Selepas beberapa lama berehat di pantai melihat gelagat orang kami meneruskan perjalanan ke selatan lalu mula menaiki lereng bukit di tepian laut.


Sampai satu bahagian jalan utama keliling pulau mencapai paras paling tinggi...


Dari situ pemandangan boleh menjangkau mungkin suku pulau Phuket yang panjangnya dari utara ke selatan mencapai 48 km, lebarnya dari timur ke barat mencapai 20 km. Lihat Phuket from Karon view point.


Selepas itu laluan pusing pulau menghala ke arah timur kemudian menaik ke utara. Tidak lama kemudian kelihatan masjid ini lalu kami pun singgah. Lihat Masjid (Mosque of) Nuruddeeneeyah, Phuket.


Ke utara lagi masuk kami ke bandar Phuket, pusat pentadbiran pulau Phuket. Lihat Town of Phuket.


Selepas beberapa lama jumpa kembali jalan yang digunakan untuk masuk pulau lalu lengkapkah satu pusingan. Sekitar jam 3.20 kami meninggalkan Phuket melalui jambatan yang menyambungkan pulau dengan tanah besar. Perjalanan diteruskan ke arah timur...


Kami mahu ke Krabi yang terletak ke timur hampir setentang pulau melalui jalan laut. Melalui jalan darat ada lebih 100 km  melalui satu wilayah bernama Phang Nga ke utara dan timur laut sebelum ke selatan...


Menariknya boleh ternampak banyak bukit bukau batu kapur hampir sepanjang perjalanan. Lihat Limestone hills of Phang Nga.


Kami sampai ke Krabi jam 4.40 tapi itu baru bandar pentadbiran wilayah. Hendak ke kawasan pantai masih ada lebih 16 km perjalanan.


Hampir ke pantai kami dapat melihat sebuah masjid besar lalu kami pun singgah. Lihat Masjid (Mosque of) Aonang Al-Munawarah, Krabi.


Mendapati ada banyak kedai dan gerai makan halal kami pun layan makan. Ketika itulah dapat tahu majoriti penduduk kawasan sini iaitu satu kawasan mukim bernama Ao Nang memiliki majoriti orang Melayu Islam. Tapi seperti halnya dari Ranong ke Takuapa ke Phuket rata-rata tidak tahu lagi bertutur dalam bahasa Melayu. Kalau jumpa yang boleh bertutur biasa orang Patani yang datang berniaga sini...

Lewat petang matahari dah terbenam baru kami sampai ke pantai untuk menikmati pemandangan.


Ternyata pemandangan sangat indah sehingga boleh terleka sampai ke malam. Lihat Sunset at Ao Nang beach, KrabiPuas melepak di pantai kami berjalan-jalan melihat suasana sekitar kedai-kedai di seberang jalan. Lihat Night scene at Ao Nang.Wednesday, February 14, 2018

Bila mereka yang sudah membayar awal mendapat buku...

Merujuk pada artikel Buku berkembar Adam Melayu dan Benua Tua mula menemui pembaca - Nostalgia perasaan yang timbul sekitar urusan berkenaan yang dipersembahkan Ahad lalu. Ada disebut bahawa sejumlah set buku yang telah dibayar oleh pembeli awal telah diposkan Sabtu itu. Turut disebut baki buku berbayar akan diposkan hari Isnin iaitu 2 hari lalu. Pada hari itu juga sejumlah pembeli yang bukunya diposkan hari Sabtu telah menerima pakej. Lalu biarlah dikongsikan kegembiraan mereka melalui artikel ini...


Ada disebut pada penghujung artikel Buku berkembar Adam Melayu dan Benua Tua mula menemui pembaca - Nostalgia perasaan yang timbul sekitar urusan berkenaan bahawa mereka yang membuat tempahan kemudian membayar sebelum tempoh cut-off atau putus/potong perkara tengah malam 8 Februari masuk 9 Februari termasuk di dalam mereka yang layak diberikan penghargaan kerana bayaran mereka itulah yang digunakan untuk menampung kos percetakan buku. Cut-off dibuat 8 masuk 9 Feb kerana pada siang itulah buku siap dicetak lalu saya boleh mengambilnya di kilang. Adapun dalam kalangan mereka ini ada yang telah membuat pembayaran seawal 5 Januari lalu. Alhamdulillah mulai Ahad 11 Februari ada yang sudah menerima buku kerana menetap di Terengganu di mana hari itu adalah hari orang bekerja dan pejabat dibuka...Semua pembayar ini telah diletakkan dalam grup Whatsapp khas "Adam Melayu Benua Tua". Esoknya tengah hari Isnin saya mula menerima makluman dalam grup daripada mereka yang baru mendapat buku...


Dalam kalangan pembayar awal ada yang memilih untuk mengambil sendiri daripada saya kerana ada dibuat pengumuan saya akan mengadakan majlis soft launch di rumah sendiri pada masa yang dirasakan sesuai. Ilham tentang ini pun timbul esoknya pagi Selasa 13 Februari. Saya pun membuat pengumuman berikut di Facebook...
SOFT-LAUNCH BUKU NABI ADAM DAN BENUA TUA

Salam semua. Sudah dimaklumkan bahawa saya akan mengadakan majlis soft-launch buku berkembar "Nabi Adam dan Orang Melayu 60,000 Tahun Lalu: dengan "Benua Tua Melayu Sumber Peradaban Dunia" pada satu tarikh yang sesuai di rumah sendiri di Sungai Buaya, Rawang, Selangor. Alhamdulillah walaupun secara rasmi buku2 ini disebut dalam kulitnya sebagai terbit Mac 2018 ia sudah pun keluar dari kilang cetak Khamis 8 Februari minggu lepas dan kini berada pada tangan ramai penempah dan pembeli awal. Dengan ini saya mengumumkan soft launch mahu diadakan petang Sabtu 24 Februari iaitu pada jam 3 kira2 seminggu selepas cuti hari raya Cina. Sila berikan maklum balas, apakah dapat bersama, tarikh sesuai atau tidak, tarikh cadangan lain (jika ada) atau bagaimana,

Majlis santai sambil minum petang ini boleh dihadiri oleh sesiapa sahaja. Baik anda seorang pembeli awal yang sudah mendapat buku, atau mahu mengambil ketika soft launch, atau baru berkira2 hendak membeli, atau saja2 datang tanpa niat mahu membeli semua dipersilakan memeriahkan acara. Semasa majlis ini saya terbuka untuk sebarang pertanyaan berkenaan buku2 dan isinya. Sila war2kan hebahan ini kepada orang ramai...


-------------


Sambil itu muncul lebih ramai menyatakan dalam Whatsapp telah menerima buku. Tak semua memberitahu dalam grup. Dan tak semua yang memberitahu dalam grup menunjukkan gambar buku. Ada yang sekadar menyatakan terima kasih. Namun ada pula menunjukkan gerak yang diperolehi untuk membuka secara spontan mana-mana muka surat...

Dalam pada itu pemberitahuan penerimaan buku dengan gambar terus diterima dalam grup Whatsapp...


Cuma dalam satu kes isteri saya tersilap tulis alamat. Sepatutnya rumah nombor 70, dia tulis 7. Maklumlah, bukan sedikit buku kami proses. Lebih 90 set, sebahagian dipos hari Sabtu, bakinya dipos hari Isnin. 

Kesilapan cuma disedari setelah pembeli beritahu. Aelepas pos saya menghantar gambar borang butiran Poslaju yang tertera nombor jejak atau tracking code supaya boleh disemak kedudukan barangan sudah sampai mana melalui halaman sesawang Poslaju. Semua pembeli/pembayar menerima ini.

Isteri sekadar dapat menghubungi kakitangan Poslaju untuk memberitahu keadaan. Selepas itu kami cuma dapat bertawakal. Janji saya kepada pembeli jika tak sampai saya akan gantikan dengan satu set yang akan disampaikan sendiri dalam perjalanan kami kembali ke Muar untuk bercuti hari raya Cina nanti. Alhamdulillah, beliau dihubungi oleh posmen lalu mendapat buku...


Sambil itu lebih ramai memberitahu mereka telah mendapat buku...


Ada yang menunjukkan gambar buku dengan keris dan tanjak sekali.

Ada pula yang sudah mula meneliti isi buku lalu meminta jawaban dan maklum balas. Dalam kes yang kelihatan ini penerangan belum habis. Apa yang disuakan dalam muka surat berkenaan adalah maklumat daripada satu pameran yang pernah diadakan di Kompleks Taman Seni Islam, Shah Alam. Ia diperbetulkan setelah dibuat rujuk silang lalu hal ini dinyatakan pada muka surat lain kemudian.


Buku-buku terus sampai lewat petang Selasa.


Hal ini berterusan masuk pagi Rabu tadi...
Dalam pada itu ada juga buku yang tersasar jauh. Sepatutnya ia pergi ke Pulau Pinang. Bila disemak jejak melalui tracking code tengok-tengok ia sedang berada di Kota Bahru, Kelantan. Apakah ada 'panggilan' daripada Puteri Sa'adong atau Chek Siti Wan Kembang?Alamat yang diberikan jelas menunjukkan ia mahu dihantar ke Pulau Pinang. Jadi kenapa boleh tersasar jauh ke Pantai Timur. Fikir punya fikir baru saya perasan. Mungkin poskod Pulau Pinang 13500 kelihatan seperti 15500. Logik juga kerana 15500 itu memang di belah Kota Bahru...Ada pula yang menerima semalam hari Selasa tetapi baru hari ini berkongsi kegembiraan mereka...Seorang pembeli malah berkongsi gambar buku-buku saya dalam koleksinya. Oh. Sebetulnya saya lebih suka sebut pembaca... tetapi dalam konteks kegembiraan pembayar awal sudah lama menunggu buku sampai, saya terpaksa menyebut sebagai pembeli atau pembayar...


Yang pasti mereka cukup gembira menerima buku yang sudah ditandatangani oleh saya. Untuk makluman setiap buku belian awal ini saya tandatangan.


Hamba Allah yang menunjukkan koleksi tadi menunjukkan lain-lain buku tulisan saya dalam simpanannya. Ah. Lengkap ini. Nampaknya semua buku saya yang kini sudah mencapai 12 tajuk beliau sudah ada!


Alhamdulillah buku demi buku terus diterima pembeli.


Nampaknya cuti hari raya Cina akan datang ini akan menjadi masa yang sesuai untuk menelaah isi buku. Semoga semua mendapat faedah. Semoga anjakan besar pemikiran dan cara melihat masa juga sejarah peradaban manusia yang dtonjolkan dalam buku akan menarik semua golongan terutama cerdik pandai akademik dan golongan agamawan untuk duduk bersama memutuskan perkara. Semoga tidak ada lagi khilaf mahupun kekeliruan tentang bagaimana manusia moden menurut sains telah wujud 209,000 lalu sedangkan manusia pertama menurut kitab iaitu Nabi Adam AS turun ke muka bumi paling awal pun tidak sampai 10,000 tahun lalu. Cukup perkongsian saya buat masa ini... :]