Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Jumaat, April 10, 2020

Pemandangan pekan, bandar dan bandar raya yang pernah dijadikan artikel

Salam lewat petang Jumaat. Hari ini sudah 24 hari penduduk Malaysia disuruh duduk rumah atas Perintah Kawalan Pergerakan demi membendung wabak serangan virus Covid-19 yang sedang melanda dunia. Semasa pertama kali diumumkan 3 minggu lalu PKP disebut akan berlangsung selama 14 hari sahaja iaitu daripada 18 hingga.-31 Mac. Lebih kurang seminggu selepas itu diumumkan penambahan lagi 14 hari iaitu pada 1-14 April. Tadi petang jam 4 dah tambah lagi sehingga 28 April pula. Oleh kerana dah tak boleh jalan ke mana-mana buat masa yang lama ada eloknya ditelaah artikel-artikel lama.

Nasib baik pada 15-17 Mac saya, isteri dan anak-anak sempat balik kampung di Muar untuk bertemu ibu bapa. Sebetulnya seminggu sebelum itu saya telah mengumpulkan dan mengatur lebih 1,000 artikel daripada blogspot berbahasa Inggeris BERPETUALANG KE ACEH untuk dikompilasikan menurut kategori-kategori tertentu. Sejak bertahun lamanya blogspot tersebut telah digunakan untuk artikel-artikel pemandangan tempat yang boleh menyokong penceritaan di sini. Setelah beberapa lama baru terfikir untuk mengumpul menurut kategori seperti bandar, gunung, tasik sedangkan kategori khas untuk sungai sudah lama dipaparkan di bahagian bawah blogspot ini.
Untuk hari ini biar dikongsikan kompilasi artikel menunjukkan pemandangan pekan, bandar dan bandar raya. Saya kira tadi ada 67 tempat sebegitu di Semenanjung Malaysia telah diambil gambar daripada pelbagai sudut dan masa. Ada dari tepian jalan, ada dari atas bangunan tinggi, ada dari tepi sungai asalkan nampak bangunan-bangunan menunjukkan ia pusat aktiviti manusia. Untuk Muar sahaja terdapat 16 buah artikel telah dibuat pada pelbagai tarikh, Kuala Lumpur pula ada 14.

Untuk Indonesia terdapat 27 buah pekan/bandar/bandar raya telah diliputi dalam tempoh lebih 10 tahun. Untuk Banda Aceh sahaja ada 16 buah artikel (oopsss... orang Aceh tak suka disebut sebagai sebahagian daripada Indonesia). Namun bila dah buat kompilasi baru tersedar saya cuma membuat satu artikel sahaja bagi bandar raya terbesarnya dan ibu kota iaitu Jakarta. Itupun daripada satu tempat khusus sahaja, kurang menunjukkan kehebatan bandar raya. Sedangkan sudah merata saya dan keluarga pusing Jakarta, cuma tak terfikir nak betul-betul ambil gambar pemandangan bandar raya.

Untuk Thailand juga 27 buah pekan/bandar/bandar raya telah diambil gambar lalu dijadikan artikel. Nasib baik tak terlupa mengambil gambar  pemandangan bandar raya terbesarnya dan ibu kota iaitu Bangkok  sehingga dapat membentuk 8 artikel. Turut diambil banyak gambar daripada beberapa bahagian dan sudut adalah Hatyai (19 artikel daripada 5-6 kali lawatan), Patani dan Songkhla (masing-masing 7 buah artikel). Ada juga gambar-gambar pemandangan kota Mekah dan Madinah termasuk dari atas Jabal Nur dan Gua Hira'.

Namun koleksi ini tidak meliputi semua tempat yang pernah saya lawati. Cuma tidak ada gambar, kalau ada tentu akan disertakan sekali artikel menunjukkan pemandangan kota-kota terkenal dunia seperti London, Paris, Frankfurt dan banyak lagi. Insyaallah ini akan diusahakan pada masa hadapan. Buat masa ini terimalah apa yang ada...Malaysia


Air Hitam

Ayer Hitam, the 'centre' of Johor


Alor Gajah

A quaint look of Alor Gajah


Alor Setar

Alor Setar at last!

A typical day in Alor Setar?

 Views on top Alor Setar's telecommunication tower...

Around Alor Setar

How the place which gave rise to the name Alor Setar connects to Kedah river

Night views from Alor Setar's telecommunications tower


Batang Berjuntai

The loose name of Batang Berjuntai...


Batu Arang

The quaint small town of Batu Arang

A relaxing afternoon at Batu Arang


Batu Pahat

A quick look at the old parts of Batu Pahat town


Bukit Mertajam

Bukit Mertajam from Summit Hotel


Bekok

Something about Bekok...


Besut

An 'Incursion' to Besut

Views from the bridge at Kuala Besut

Pictures around Kuala Besut


Bota Kanan

Bota Kanan from the tower of its mosque


Cameron Highlands

Views around Tanah Rata

The lower parts of Cameron Highlands - Habu and Ringlet...

Walking from Tanah Rata mosque

A morning look at the town of Brinchang

Town of Kampung Raja from its mosque


Cyberjaya

Cyberjaya lake garden

Bringing the family to Raja Haji mosque in Cyberjaya

Cyberjaya from a top floor of Universiti Islam Malaysia building


Dabong

Going around the small town of Dabong


Gemas

A visit to Gemas, Malaysia's very own rail crossroad...


Gua Musang

A quick look at the town of Gua Musang


Grik

Around the town of Grik


Ipoh

Sungai Kinta from the bridge near Panglima Kinta mosque

Kinta river from Jalan Sultan Iskandar bridge, Ipoh

Kinta river from Jalan Sultan Idris bridge, Ipoh

On to colorful parts of old Ipoh


Jasin

A quick look around Jasin


Jeli

A quick look at the small town of Jeli


Jerteh

A quick look at the town of Jerteh


Johor Bahru

And now, a quaint look at Johor Bahru!

The blooming skyline of Johor Bahru


Kangar

A quick look at the town of Kangar


Karak

A quaint look at Karak town


Kemaman

A look around Kemaman, Terengganu...

Pictures around Kemaman


Klang

Going through the rain for a good look at the river in mid-town Kelang


Kluang

Reminiscing the teenage years in Kluang - Part 1

Reminiscing the teenage years in Kluang - Part 2

Reminiscing the teenage years in Kluang - Part 3 and last...


Kota Bahru

Kota Bahru, the Islamic city...

Rushing through Kota Bahru

New trip to the East Coast - Muhammadi mosque revisited and some views of Kota Bahru

A more relaxed look at Kota Bahru

Kota Bahru from a highest part of Masjid MuhammadiKota Tinggi

Historic Kota Tinggi, once the seat of the Johor Empire...

Johor river from Kota Tinggi town bridge


Kuala Kangsar

Views from minaret of Masjid Ubudiyah, Kuala Kangsar


Kuala Kubu

A day at Kuala Kubu Baru

Walking around Kuala Kubu Baru

Kuala Kubu Baru from the Telekom building


Kuala Lipis

Kuala Lipis, a cute town!

In Kuala Lipis to settle an old 'debt'?

Enjoying Kuala Lipis' "cute" little facade...

Kuala Lipis train station and its cute old town Kuala Lipis new town


Kuala Lumpur

Pudu Jail in perspective from somewhere high

Kuala Lumpur from Kenanga Wholesale City
Completing a round of KL aerial views from Bukit Nenas KL from top floor of the DBP

Views of KL from Galaxy, Ampang Views from the National Planetarium

Breaking fast at Dataran Merdeka New look of Masjid Jamek Kuala Lumpur coming...


Sampling the merriness of IFTAR KL 2018


Kuala Perlis

Perlis in one day!

Kuala Perlis, the town at the estuary of the Perlis river


Kuala Terengganu

Walking along the Terengganu river to Kampung Cina...

View of Kuala Terengganu from 14 floors up... Or is it 15 or 13? Never mind, just enjoy the view...

Up Bukit Puteri through the newly completed shopping complex at its foot...

A quick look at the city of Kuala Terengganu

On top Kuala Terengganu's 'floating' mosque

From Pasar Payang's upper level

Recent views from Kuala Terengganu's Bukit Puteri

Kuala Terengganu from up the towers at its new bridge


Kuantan

A quick look at the town of Kuantan


Kukup

The little town of Kukup


Labis

Labis from on top the pedestrian bridge


Labuan

An early look at the town of Labuan


Langkawi

The views from Langkawi's Dataran Lang


Lumut

And now a look around Lumut...

Going around Lumut

Views from 2nd floor of an apartment complex in Lumut

Views from 12th floor of an apartment complex in Lumut


Machang

A quick look of Machang town in the rain


Melaka

Up and around Bukit (the hill of) Melaka

A look at Melaka from the Taming Sari tower...

Melaka old city centre at night and the nostalgia around it...

A night walkabout in Melaka...

Melaka river from a part of Bandar Hilir

Early morning at the Stadthuys

First Melaka city centre walk in 5 months...

Private tour for a friend from Aceh

Looking at Melaka from the top floor of its latest highest building

Facing the Straits of Melaka from Melaka Hill

Melaka river in front of Stadthuys


Mersing

Smelling the sea in Mersing...

Going around Mersing town


Miri

Views of Miri


Muar

Pictures in Muar

Some more pictures in Muar

Pictures in Muar 3

Views from on top of Muar town...

Muar's very own Uptown

A quick night look of Muar

Muar and its river from nearby the Second Mosque Muar river from an esplanade at Tanjung Agas

Breakfast at Muar riverside

Muar river from the esplanade besides the old bridge

Lovely views from the Muar old bridge

Parts of Muar from the 12th floor of a building

Around Muar's Masjid Jamek during the recent 1st Syawal

Inhaling the night air of Syawal at Tanjung Emas

Walking around the town of Muar

More walking around the town of Muar

The new esplanade at Tanjung EmasPadang Besar

Looking at the Malaysian side of Padang Besar


Pasir Mas

A quick look at the town of Pasir Mas


Pasir PutehPekan

Pekan at dusk


Pengkalan Kubor

The duty-free complex at Pengkalan Kubor


Pontian

A quaint look at the town of Pontian


Port Dickson

Views from a jetty at Port Dickson town


Pulau Pinang (Georgetown)

Penang... As they say, the pearl of the orient!

Going around Georgetown in Pulau Pinang

Casual walk (or not so) at Lebuh Aceh

The view at Gurney Drive

From Lebuh Aceh to Jalan Kuala Kangsar

Following the length of Penang Road

Jalan Hutton to KOMTAR and back to Lebuh Aceh

Up Penang Hill and the superb views from up there


Putrajaya

In Putrajaya to look for the seat of an ancient kingdom

Putrajaya from one of its bridges

Putrajaya from inside the steel mosque...

From Malaysia's Palais de Justice to the steel mosque

Walking to Putrajaya's 'iron' mosque close to dusk Putrajaya from the PICC


Rantau Panjang

An early look at Rantau Panjang town centre

Sungai Golok at Rantau Panjang town centre

Views from the tower of Masjid Beijing


Raub

Raub... My last stop before the East Coast journey officially ends...

Morning walk around Raub town with the family


Rawang

A look at Rawang town from the TM office


Seri Menanti

The small town of Seri Menanti from the royal museum


Shah Alam

A morning look of Shah Alam


Sungai Lembing

The quaint town of Sungai Lembing


Sungai Petani

Walking from train station to Sungai Petani's old town centre


Sungai Siput

A quaint look at Sungai Siput...


Tangkak

Tangkak, the textile town!


Tanjung Malim

Recent views of Tanjung Malim and around

Small trip to Tanjung Malim with the youngest son


Teluk Intan

Revisiting Teluk Intan the birth-place of my dad...

Walking in Teluk Intan...

With the kids at the leaning tower of Teluk Intan


Temerloh

In Temerloh for a dish of ikan patin...


Tumpat

A quick look at the town of TumpatSingapura


The view from Mount Faber

The skyline of Singapura

Singapura city at night...

Around Masjid Sultan and Kampung Gelam


Brunei


Bandar Seri Begawan

Views of Brunei's golden-domed mosque and its surroundings

The market of Tamu Kianggeh

Views from the tower at Kampung Ayer


Seria

The town of Seria


AcehBanda Aceh

In and around the Baiturrahman mosque in Aceh...

Remembering the Tsunami which ravaged Aceh in 2004...

The place called Uleelheue in Aceh

Views of Aceh from our hotel early morning...

From Syiah Kuala to Kreung Aceh...

A leisurely afternoon in Banda Aceh and reflections on its socio-political conditions...

Through the university town of Darussalam and on to the airport...

Celebrating the Prophet's birthday in Aceh : The ship that got swept inland by the Tsunami of 2004

Bringing the family to Gunongan

Going on top the Tsunami stranded ship

Morning walk to Peunayong

Masjid Baiturrahman's new look coming

Walking around the back parts of Pasar Aceh

Simpang Tujuh - The seven junctions

Taking the motorbike trishaw across Banda Aceh

The market area around Baiturrahman mosque


Bireuen

Bireuen from a hotel rooftop


Idi

Views from a new hotel in Idi


Sabang

Sabang from its hillside viewing point


Takengon

Morning views of Takengon and Danau Laut Tawar


Sumatera Utara


Barus

Early morning walk in Barus


Medan

Aidil Adha eve at the famed Al-Mashun mosque of Medan


Parapat

The Saturday market at Parapat


Pengkalan Brandan

Walking at the market area of Pengkalan BrandanSumatera Barat


Bukit Tinggi

Views from a Bukit Tinggi hotel

Views from Bukit Tinggi's iconic Jam Gadang


Padang

Minangkabau airport to Padang city

Walking around Padang city centre

From Padang back to the airport


Pagaruyung

Views from the upper floors of Istano Basa Pagaruyung

Visit to the house of Sultan Taufik, the person said to hold the title of Daulat Pagaruyung


Payakumbuh

Crossing Payakumbuh city by foot


Riau


Bangkinang

Exploring Bangkinang on a trishaw bike

Walking around Bangkinang


Pekanbaru

Pekanbaru by bus

Looking at Pekanbaru from the upper level of Annur mosque

Last look at Pekanbaru


Siak

Siak river from Syahabuddin mosque

Siak river from Siak town


Kalimantan Barat


Mempawah

Mempawah river from the palace mosque


Pontianak

On to Pontianak city and across...

Views from second level of Istana Qadriah


Singkawang

Kalbar's drive-in zoo


Pulau Jawa


Bandung

A look around Bandung city centre


Grisek

Views from Giri Kedaton

Views of Gresik from a local hotel


Jakarta

The National Monument in Jakarta


Jogjakarta

Festive night at Jogja...

From Malioboro to the Keraton - The ever festive Jogja...


Pekalongan

Pekalongan, the batik centre of Indonesia


Surabaya

The morning scene outside our hotel in Ampel


Tasikmalaya

Tasikmalaya town


Sulawesi


Makassar

A look at the University of Hasanuddin, Makassar

On to Makassar city


Thailand


Ayutthaya

Walking in Ayutthaya

Tuk Tuk ride around Ayutthaya


Bangkok

Rushing to Bangkok

Around Bangkok's Grand Palace at night

My first proper look at Bangkok

Cutting across Bangkok from east to west

Chao Phraya river from Tha Chang Wangna in Bangkok

Enter the Thammasat University

Ferry to Thonburi

Getting back to eastern side of Bangkok


Betong

Quick look at the town of Betong, Thailand


Chaiya

Welcome to Chaiya - The Srivijaya connection...


Chenak

A look at the town of Chenak


Chumpon

A morning walk in Chumpon

Riverside walk in Chumpon

Chumpon from on top of a decent hotel


Golok

Walking in the southern Thailand town of Golok

Walking across Sungai Kolok


Hatyai

The colours of Hatyai

First time in Hatyai with the family

Walking with the family in Hatyai

Reorienteering oneself on the streets of Hatyai

First time savouring Hatyai at night time

Hatyai from top floor of a hotel

Hatyai from rooftop of a hotel

A passing look at Hatyai

Views from top floor of Hatyai's Central Hotel

Hatyai central weekend night market


Hua Hin

On to the resort city of Hua Hin


Kamala

Morning look at Kamala

Climbing up the hill behind Kamala mosque

Views from Kamala mosque minaret


Krabi

Night scene at Ao Nang


Nakhon Si Thammarat

Chalermkarnchana University at Nakhon Si Thammarat

Along the main road of Nakhon Si Thammarat


Narathiwat

First look at the town of Narathiwat

Daytime look at town of Narathiwat

Views from the big mosque of Narathiwat


Padang Besar

The Thai side of Padang Besar


Patong

Enter the town of Patong


Patani

Patani town from the 5th floor of a main hotel

Patani town from our riverside hotel

More of Patani town from our riverside hotel

Going to Prince of Songkla University, Patani

Patani river from town centre bridge

Morning walk from the hotel to Patani river

Last look at Patani town from end to end


Petchaburi

Enter the city of Petchaburi


Phattalung

Cutting through Phattalung

Early morning market at Phattalung

Phattalung from the highest point at Ho Fah Hotel


Phuket

Town of Phuket


Ranong

Enter the town of Ranong


Sadao

The town of Sadao


Songkhla

Views from the mosque of Sultan Sulaiman at Singgora (Songkhla)

The waters facing old Singgora

Looking at the small town at old Singgora

Views from the mosque at old town Singgora

Walking around Songkhla city

Looking at the older Singgora from old part of Songkhla

Songkhla town from south of old Singgora


Surat Thani

Enter the city of Surat Thani

Surat Thani from the top floor of a main hotel


Takbai

Going around Takbai


Takuapa

Cute old historical town of Takuapa


Trang

An introductory look at Trang

The sizeable town or city that is Trang


Yala

Around Yala townCambodia/Kemboja


Battambang

Around Battambang by tuk tuk


Kampong Cham

Early look at Kampong Cham

Views from the French tower at Kampong Cham

Walking around Kampong Cham town

Views from the tallest building at Kampong Cham


Phnom Penh

First impression of Phnom Penh

First look at the waterfront in Phnom Penh - The Tonle Sap-Mekong meeting place

Art pieces at the 'Russian' market

Phnom Penh from a riverside vantage point

Night time around the esplanade at Phnom Penh

Taking the Mekong river cruise at night


Siem Reap

Siem Reap by tuk tuk

Around the night market of Siem Reap Tanah Arab


Madinah

Finding a way to Raudhah inside the Masjid Nabawi

Looking inside Baqi'

Masjid Nabawi at night


Mekah

An introductory view of Mecca and its holy mosque

Views from the inner compound of the Masjidil Haram

Views from second level of Masjidil Haram

The tunnel under the Mecca clock tower

Views from the top floor of Masjidil Haram

Checking out the backstreets near the hotel

Climbing up Jabal Nur in the dark

Views from on top Hira' cave