Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Jumaat, Februari 10, 2017

Misi jejak Aceh-Langkasuka - Sedikit masa di Hatyai sebelum kembali ke tanah air

Salam petang Jumaat. Kembali pada cerita perjalanan 12-21 Januari yang meliputi sebahagian daripada selatan Thailand. Bersambung daripada artikel Misi jejak Aceh-Langkasuka : Berjalan kaki melihat Songkhla sebelum menyambung perkara di Hatyai.


Pagi Rabu 17 Januari 2017. Hari ke-6 perjalanan. Selepas puas berehat di bilik hotel saya mencari sudut yang baik untuk melihat pemandangan bandar raya Hatyai.


Daripada luar tingkap tingkat tertinggi hotel saya dapat melihat pemandangan sekeliling yang cukup meluas. Lihat artikel Hatyai from top floor of a hotel di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Selepas puas melihat pemandangan dari luar tingkap saya pun menunggu lif untuk turun ke bawah. Terlihat pula anak-anak tangga naik ke atas dari sebelah lif. Tengok-tengok ia membawa ke bumbung hotel. Saya pun naik lalu mendapati pemandangan sekeliling yang lebih terserlah. Lihat Hatyai from rooftop of a hotel.


Jam 8.22 pagi baru keluar hotel untuk mencari sarapan pagi.Saya berjalan kaki sekitar 200 meter ke stesyen kereta api, Daripada lawatan-lawatan terdahulu ke Hatyai yang berlaku Mei 2010 diikuti Ogos tahun sama, saya tahu ada 2-3 kedai makan orang Islam di hadapan stesyen lalu bersarapan di sana.Selain bersarapan saya memang mahu ke stesyen untuk melihat jadual perjalanan kereta api. Saya masih berkira- kira hendak menaiki apa apabila mahu kembali ke Malaysia nanti. Lihat Hatyai train station after 7 years.Selesai itu saya menyambung berjalan kaki melihat pusat bandar raya Hatyai.


Terlihat pula bangunan ini.

Ada nombor 131 yang membawa makna "home sweet home" atau "rumahku syurgaku" buat saya dan isteri...


Jam 1 petang saya pergi menaiki kereta api. Oh, tadi tak beritahu. Semasa meninggalkan stesyen kereta api waktu pagi saya masih lagi 50-50 samada nak naik kenderaan itu atau ambil kenderaan lain, mungkin bas, mungkin van untuk kembali ke Malaysia. Bila dah check-out dari hotel baru terasa pasti... kerana waktu kereta api dijadualkan berlepas iaitu 1 petang kira ngam-ngam dengan mood yang timbul ketika itu mahu meninggalkan Hatyai, dah malas hendak berjalan-jalan lagi di negara Thailand. Saya sudah cukup penat sedangkan barangan yang dibawa untuk ke sana ke mari mengembara cukup lasak sudah terasa agak membebankan Beginilah keadaan salah satu bag saya. Dalam perjalanan ini tali-tali beg sudah beberapa kali putus. Saya ikat balik selagi dapat. Lhat gambar-gambar perjalanan naik kereta api dalam artikel Train ride from Hatyai to Padang Besar.


Sekitar sejam kemudian sampailah ke sempadan Malaysia-Thailand di Padang Besar lalu perkhidmatan kereta api dari Hatyai tamat di stesyen sini. Dahulu kita boleh naik kereta api sampai ke Kuala Lumpur, turun di sini setakat untuk pemeriksaan paspot, imigresyen dan kastam. Tetapi sejak projek landasan eletrik berkembar hingga ke KL siap sekitar setahun lalu kita perlu bertukar menaiki kereta api KTM yang lebih moden untuk menyambung perjalanan ke selatan.


Di stesyen berlaku satu insiden apabila keris peribadi kesayangan saya nyaris-nyaris dirampas kastam atas alasan saya mungkin cuba membawa masuk tanpa kebenaran barangan antik yang dibeli dari Thailand. Nasib baik penampilan saya yang kelihatan seperti orang seni lagi berpakaian orang silat walau tak bertanjak dapat membantu penjelasan bahawa saya membawa keris milik sendiri masuk melalui Kelantan untuk menghadiri acara di Patani dapat diterima. Kalau tidak boleh menangis tak berlagu wooo. Keris saya bukan keris sembarangan, Rujuk artikel-artikel berikut :-
Selesai urusan di stesyen saya berjalan kaki ke Padang Besar. Walaupun lebih mudah menyambung perjalanan dengan menaiki kereta api saya memilih untuk menaiki bas pula, Ini kerana saya merasakan perlu menjejakkan kaki di Kangar. Kalau dengan kereta api tidak ada perkhidmatan ke sana, yang ada adalah terus ke Arau. Dari stesyen saya berjalan kaki 600 meter sampai ke perhentian bas. Sementara menunggu bas saya meninjau keadaaan pekan Padang Besar. Lihat  Looking at the Malaysian side of Padang Besar.


Bas sampai selepas 45 minit menunggu, Laluan yang digunakan agak menarik. Lihat Bus ride from Padang Besar to Kangar
,

Saya singgah di Kangar hanya untuk 5-10 minit sahaja. Ini kerana dalam perjalanan dari Padang Besar saya berkenalan dengan seorang pensyarah berumur yang rupa-rupanya berasal dari Muar, daerah kelahiran saya. Kebetulan beliau menghala ke Arau, destinasi saya selepas Kangar. Sampai sahaja di stesyen bas Kangar beliau ternampak bas ke Arau akan bergerak tidak lama lagi. Kami berhenti di ibu negeri Perlis itu setakat sempat minum petang kemudian berkejar naik bas. Apabila hamba Allah ini tergerak untuk mengambil gambar, saya pun memakai tanjak dan menyelitkan keris di sisi.


Beliau turun sekitar 5 km sebelum Arau. Hampir ke bandar diraja terlihat masjid negeri lalu saya mengambil gambar.


Tengok-tengok bas menamatkan perjalanan di perhentian belakang masjid. Kalau tidak, belum tentu lagi saya akan singgah,Saya pun masuk ke masjid lalu menunaikan solat.


Selepas mandi saya menziarahi makam diraja Perlis di seberang masjid.


Saya turut menziarahi kawasan pemakaman diraja lama di sebelah lalu mendapati masjid lama di situ sudah diperbaiki cantik. Lihat artikel Rupa baru masjid lama Arau (New look of the old mosque of Arau) di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Kembali ke masjid diraja pada waktu Maghrib.


Malam selepas masuk waktu Isyak saya berkejar ke stesyen kereta api yang terletak tidak jauh di belakang masjid. Rancangnya mahu ke Alor Setar bermalam di sana kemudian singgah di Ipoh sebelum kembali ke rumah. Tetapi berlaku sesuatu yang menyebabkan saya terasa harus memanjangkan perjalanan sehingga akhirnya meliputi waktu tambahani 3 malam di perantauan. Nanti diceritakan pada artikel sambungan.


Rabu, Februari 08, 2017

Jejak kerajaan lama tengah Sumatera - Bertapak di Padang

Salam semua. Salam sebelum Thaipusam esok hari gamaknya. Pada pengenalan artikel Misi jejak Aceh-Langkasuka : Berjalan kaki melihat Songkhla sebelum menyambung perkara di Hatyai ada disebut bahawa saya sudah selamat melaksanakan satu pengembaraan baru 25 Januari hingga 1 Februari 2017 meliputi beberapa tempat bersejarah dan menarik di bahagian tengah pulau Sumatera, Turut diberitahu cerita-cerita tentang pengembaraan tersebut akan diselang-selikan dengan cerita-cerita tentang pengembaraan sebelumnya 12-21 Jan yang meliputi selatan Thailand juga utara Semenanjung. Sekarang biar dimulakan cerita pengembaraan Sumatera itu.


Pagi Rabu 25 Januari 2017. Setelah setengah hari mempersembahkan artikel Misi jejak Aceh-Langkasuka : Masjid Kerisek, makam Sheikh Abdul Samad dan kota atas bukit Singgora saya keluar bersama isteri ke bandar Rawang untuk memulakan perjalanan baru, perjalanan kedua saya untuk tahun 2017.


Saya turun di stesyen Komuter sedangkan isteri pergi masuk kerja. Tidak lama kemudian saya dapat menaiki kereta api Komuter ke stesyen KL Sentral.


Bersarapan dan santai di KL Sentral sementara ada masa,


Naik bas ke lapangan terbang KLIA atau lebih tepat, KLIA2.

Penerbangan saya ke Padang, Sumatera Barat dijadualkan berlepas jam 1.55 petang. Turut bersama dalam penerbangan adalah seorang ahli akademik dan anaknya, seorang tua dan isteri yang mana saya diminta oleh kawan yang mengatur penerbangan agar menjaga hal ehwal mereka.Kenapa saya pula perlu menjaga hal ehwal mereka itu akan diceritakan kemudian.  Kelihatan dalam gambar dua beg sama yang saya bawa untuk perjalanan di selatan Thailand dan utara Semenanjung 12-21 Januari.Beginilah saya berpakaian, separa busana tradisional Melayu. Tengok saya dan kawan-kawan berbusana penuh dalam artikel sambungan nanti.


Ternyata pesawat berlepas lebih sejam lewat. 

Tak mengapa. Yang penting dapat sampai dengan selamat. Lihat artikel Flight to Padang, Sumatera di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.

Selamat datang ke lapangan terbang antarabangsa Minangkabau. Ketika gambar ini diambil sudah jam 4.07 petang waktu Malaysia bersamaan 3.07 waktu tempatan.


Cuma sampai di kaunter imigresyen saya mengalami sedikit masalah atas alasan tidak memiliki tiket untuk pulang. Memang saya tak beli kerana tak pasti lagi nak balik dengan apa, atau lalu mana. Rancangan saya adalah selepas Padang, kemudian ke Pagar Ruyung dan Bukit Tinggi bersama rombongan dan beberapa orang kawan saya akan mengembara seorang diri bergerak dari tempat ke tempat hingga ke bahagian timur Sumatera, Mungkin saya akan kembali ke Malaysia dengan pesawat, mungkin dengan feri melalui mana-mana bandar pelabuhan yang ada perkhidmatan feri. Tetapi penerangan ini tidak diterima di lapangan terbang. Sebaliknhya saya diberi dua pilihan, Beli tiket balik melalui ajen di lapangan terbang atau bayar RM100 sebagai "landing fee", Saya memilih untuk membeli tiket pulang dari lapangan terbang paling timur dalam jalur rancangan perjalanan yang ada menawarkan penerbangan ke KLIA iaitu Pekan Baru. Gambar menunjukkan tempahan yang dibuat melalui sistem komputer sana.


Ada lagi insiden yang berlaku walaupun saya sudah membeli tiket pulang. Cukuplah dikiaskan melalui perkataan "ole-ole". Mereka yang faham faham le maksudnya. Nasib baik dapat juga lepas tanpa menurut "permintaan" agar memberikan "ole-ole".


Disebabkan haltersebut jam 3.50 waktu tempat baru kami dapat meninggalkan lapangan terbang untuk ke kota Padang.


Padang terletak kira-kira 30 km ke selatan lapangan terbang atau orang Indonesia panggil bandara (bandar udara). Kami menaiki teksi Avanza. Lihat Minangkabau airport to Padang city.Sampai sahaja ke kota kami terus check-in di tempat penginapan. Ia adalah sebuah hotel kecil tetapi cukup selesa sederet dengan beberapa buah rumah.


Hampir waktu Maghrib saya tergerak untuk berjalan kaki seorang diri melihat persekitaran.


Tengok-tengok masjid utama Padang terletak cuma 150 meter sahaja dari hotel. Dengan itu ternyata tempat penginapan kami terletak di pusat kota. Lihat artikel Masjid Agung (Great mosque of) Nurul Iman, Padang di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Selepas bersolat berjemaah Maghrib di masjid tersebut kemudian menjamakkan solat Isyaq saya berjalan kaki mengelilingi pusat kota. Lihat Walking around Padang city centre.Sekitar 500 meter dari Masjid Nurul Iman kelihatan pula masjid ini. Lihat Masjid (Mosque of) Taqwa Muhammadiyah, Padang.


Selepas puas berjalan kaki saya singgah makan di sebuah kedai makan yang nampaknya sangat popular kerana ramai orang. Namanya Restoran Malabar. Makanan isterimewanya adalah Murtabak Malabar juga Murtabak Mesir.


Kembali ke hotel ada komputer kegunaan ramai dengan talian Internet. Saya pun menyemak kembali tempahan tiket pulang yang dibeli di lapangan terbang, Mengenangkan apa yang berlaku petang itu takut juga kalau-kalau saya dipaksa beli tiket tipu. Tengok-tengok alhamdulillah memang ada tempahan dan harga pun bertepatan dengan apa yang dipaparkan dalam laman sesawang AirAsia iaitu Rp479,000. Cuma kena bayar tambahan Rp60,000 sebagai yuran ajen. Terus saya buat Internet check-in...


Selasa, Februari 07, 2017

Misi jejak Aceh-Langkasuka : Berjalan kaki melihat Songkhla sebelum menyambung perkara di Hatyai

Adapun pada permulaan artikel terakhir saya di blogspot ini iaitu artikel Misi jejak Aceh-Langkasuka : Masjid Kerisek, makam Sheikh Abdul Samad dan kota atas bukit Singgora yang ditulis 2 minggu lalu saya ada menyebut bahawa setengah hari daripada itu (merujuk pada masa artikel ditulis) saya akan membuat satu lagi pengembaraan jauh masuk ke negara orang. Alhamdulillah, sukacita dimaklumkan. Pengembaraan yang dimaksudkan sudah selamat dilaksanakan 25 Januari hingga 1 Februari 2017. Ia telah membawa saya untuk meliputi beberapa tempat bersejarah dan menarik di bahagian tengah pulau Sumatera, pulau yang saiznya 2-3 kali ganda besar Semenanjung Malaysia. Perjalanan meliputi Padang di pantai barat pulau tersebut membawa ke Pelalawan dan Siak menghampiri pantai timur pulau. Kalau tidak kerana telah berjanji kepada isteri akan membawa anak bongsu menghadiri appointment hospital di Selayang tentu saya akan pergi lebih jauh lalu balik lewat.

Pengembaraan tersebut yang merupakan kedua buat saya untuk tahun 2017 berlangsung dalam keadaan penceritaan "Misi jejak Aceh-Langksuka" baru hendak masuk separuh perjalanan. Sebagai peringatan, misi merujuk, pada cerita sekitar pengembaraan pertama saya tahun ini yang dilakukan 12-21 Januari, perjalanan yang meliputi beberapa tempat di selatan Thailand dan utara Semenanjung. Artikel Misi jejak Aceh-Langkasuka : Masjid Kerisek, makam Sheikh Abdul Samad dan kota atas bukit Singgora yang dipersembahkan pada jam 2.28 pagi 25 Januari baru menghuraikan hari ke-4 perjalanan. Sedangkan berdasarkan tarikh ada lagi 6 episod cerita untuk dikongsikan sebelum siri dan misi betul-betul selesai dan lengkap. 

Sekitar jam 3 petang hari tersebut saya menaiki pesawat dari KLIA ke Padang. Hari-hari berikut pun menyaksikan saya disibukkan dengan pengembaraan baru, bila dah kembali pula saya dilanda rasa kepenatan yang amat sangat buat beberapa hari. Oleh itu saya telah membuat keputusan akan mempersembahkan cerita-cerita mengenai perjalanan di Sumatera secara berselang-seli dengan perjalanan yang melibatkan selatan Thai. Sekarang biarlah disambung dahulu cerita daripada artikel Misi jejak Aceh-Langkasuka : Masjid Kerisek, makam Sheikh Abdul Samad dan kota atas bukit Singgora.


Awal pagi Isnin 16 Januari 2017, hari ke-5 perjalanan, Saya melihat ke luar daripada tingkap Masjid Sultan Sulaiman tempat menginap di bahagian lama kota Singgora, kini bahagian luaran bandar raya Songkhla.


Saya menginap di satu bahagian tepian dinding dalam dewan utama solat. Lihat artikel Masjid Sultan Sulaiman Singgora pada siang hari (Mosque of Sultan Sulaiman Singgora during daytime) di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART). Tengok-tengok ada orang tinggalkan kuih untuk bersarapan.


Dari satu bahagian tinggi masjid saya dapat melihat pemandangan sekeliling kawasan yang pernah menjadi pusat pemerintahan kerajaan Melayu Islam Singgora 400 tahun yang lampau. Lihat artikel Views from the mosque of Sultan Sulaiman at Singgora (Songkhla) di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Masjid ini menjadi tumpuan pengikut tabligh tempatan juga daripada luar berkumpul dan beramal seperti digalakkan dalam gerakan. Selepas mandi dan bersiap untuk keluar saya mendengar dahulu tazkirah walaupun tak faham sepatah haram kerana dibuat dalam bahasa Thai.


Jam 11 pagi saya meninggalkan masjid dengan berjalan kaki ke arah jeti feri.


Sebelum sampai ke jeti saya melihat pemandangan perairan berdekatan yang menyambungkan Laut China Selatan/Teluk Siam (Thailand) dengan Tasik Songkhla kemudian bersarapan di hadapan jeti. Lihat artikel The waters facing old Singgora.


Selepas bersarapan saya berjalan kaki melihat pekan berdekatan, masjid sana dan pemandangan sekitar. Lihat artikel Looking at the small town at old SinggoraMasjid di pekan lama Singgora (Mosque at the small town of old Singgora) dan Views from the mosque at old town Singgora. Selepas itu baru bergerak untuk menaiki feri.


Masjid di pekan kaki bukit Singgora dilihat dari atas feri. Ternyata ia sebuah masjid baru, bukan masjid lama seperti disangkakan sebelum itu.


Sampai sahaja ke daratan saya terus mendapatkan perkhidmatan 'teksi motosikal' untuk ke pusat bandar raya Songkhla.


Saya meminta untuk dibawa ke masjid utama bandar raya. Dalam perjalanan terlihat papan tanda menunjuk arah ke "Songkhla City Wall" lalu saya turun ke sana. Terjumpa sekali sebuah rumah yang bersejarah juga muzium utama. Lihat artikel-artikel berikut :-Biar dimaklumkan tujuan asal saya datang ke Songkhla adalah untuk melihat tinggalan tembok kota yang kelihatan tadi. Tak terfikir sebenarnya hendak ke makam Sultan Sulaiman Singgora dan kawasan bersejarah berdekatannya seperti dinyatakan dalam artikel Misi jejak Aceh-Langkasuka : Masjid Kerisek, makam Sheikh Abdul Samad dan kota atas bukit Singgora. Ini kerana bila saya Google tentang tempat peninggalan sejarah di Songkhla itulah yang saya jumpa dahulu. Bila dah terjadi saya terjumpa makam kemudian kota berdekatan terlebih dahulu baru saya faham kenapa. Kerana rupa-rupanya makam Sultan Sulaiman terletak dalam tapak kota lama yang katanya wujud sejak seawal tahun 610 Masihi. Kota yang dinaiki atas bukit Singgora pula daripada zaman sekitar pemerintahan Sultan Sulaiman awal abad ke-17 Masihi.

Sebaliknya tembok kota yang kelihatan, yang kedudukannya adalah dalam bandar raya Songkhla sekarang, bukan di tapak kota Singgora Melayu Islam yang asal, cuma didirikan pada pertengahan abad ke-19. Ini berlaku selepas beberapa lama Singgora telah diserapkan ke dalam pemerintahan kerajaan Siam/Thailand yang beragama Buddha. Maka pada saya ia bukanlah tinggalan lama Singgora yang patut dibanggakan tetapi lambang ia sudah dijajah dan dikuasai Thai.


Perjalanan diteruskan dengan berjalan kaki hendak mencari sendiri masjid utama bandar raya. Terjumpa beberapa tempat menarik termasuk bahagian lama bandar yang secara rasminya dinyatakan sebagai "Old Singgora" atau "Singgora Lama". Walhal Singgora lama yang sebenar adalah di sekitar makam Sultan Sulaiman, bukit dan kaki bukit yang saya jelajahi hari sebelumnya seperti dinyatakan dalam artikel Misi jejak Aceh-Langkasuka : Masjid Kerisek, makam Sheikh Abdul Samad dan kota atas bukit Singgora. Biar ditekankan "Old Singgora" di dalam bandar raya Songkhla ini merujuk pada bandar lama yang didirikan orang Thai untuk menggantikan pusat pemerintahan Singgora yang asli dan lebih awal. Lihat artikel-artikel berikut :-Berehat sebentar duduk di tepian dinding jalan.


Ini katanya pintu gerbang ke bahagian lama kota Songkhla.


Selepas beberapa lama berjalan kaki sampailah ke masjid utama bandar raya ini. Menariknya, reka bentuk masjid mengingatkan saya pada Masjid Lebuh Aceh di Pulau Pinang. Lihat Masjid (Mosque of) Asasul Islam, Songkhla.


Selepas solat dan rehat di masjid, siap sempat mandi sekali baru terasa puas berjalan di Songkhla. Saya pun makan tengah hari lewat di sebuah kedai makan orang Islam tidak jauh dari masjid. Selepas itu baru mendapatkan kenderaan untuk ke destinasi seterusnya iaitu Hatyai. Lihat From Songkhla to Hatyai.


Sampai di Hatyai yang terletak dalam wilayah Songkhla saya mengambil sedikit masa 'menggagau' ke sana ke mari sebelum dapat mengenal kembali dengan pasti arah perjalanan di pusat bandar raya. Ini disebabkan saya diturunkan di satu kawasan pinggir pusat yang tidak saya cam. Walhal berdasarkan pengalaman pernah dua kali ke Hatyai tahun 2010 saya boleh sedikit sebanyak mengenal arah di pusat kota berpandukan beberapa bangunan tinggi dan sebagainya. Lihat artikel Reorienteering oneself on the streets of Hatyai.


Saya cuma dapat mengenal pasti kembali arah dengat tepat setelah menemui stesyen utama kereta api. Ini kerana kali pertama saya sampai ke Hatyai iaitu pada bulan Mei tahun 2010 saya telah mengambil kereta api dari Ipoh ke sana. Lihat artikel lama Projek buku keretapi : Ipoh ke Hatyai. Setelah dapat mengenal pasti arah baru saya mencari hotel untuk menginap. Untuk makluman itulah kali pertama saya mahu bermalam di kota meriah selatan Thailand ini. Sebelum itu saya cuma datang balik hari.


Ternyata Hatyai memang meriah waktu malam. Macam-macam boleh dilakukan dan orang pun tak boleh halang kalau nak buat. Maklumlah, berjalan seorang diri. dah 5 hari di perantauan, berada pula di negara orang, di sebuah kota yang ramai sudah sedia maklum ada apa yang ditawarkan. Nasib baik saya ingat diri sebagai seorang yang mahu menjadi penganut Islam yang baik juga suami yang baik kepada isteri yang cemerlang. Kalau tidak, boleh hanyut juga saya dengan segala macam dugaan waktu malam sana. Lihat artikel First time savouring Hatyai at night time.