Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Khamis, Jun 12, 2014

Perjalanan kecil ke Kelantan : Antara Tanjung Sepat, Gua Musang dan Bachok

Malam ini sudah masuk Nisfu Syaaban iaitu 15 haribulan Syaaban. Biar dilepaskan satu cerita perjalanan kecil yang dibuat hampir 2 minggu lalu.


Pagi Sabtu 31 Mei 2014. Saya dan keluarga berada di rumah abang ipar di Tanjung Sepat, Kuala Langat.


Ada majlis pernikahan dan perkahwinan mahu diadakan tetapi pada keesokan harinya. Kami bertandang awal kerana sebelum tengah hari harus berlepas ke Kelantan mengambil anak yang bersekolah di sana.


Dari rumah kami di Sungai Buaya, Rawang ke Tanjung Sepat ada jarak lebih 120 km ke selatan. Untuk ke Kelantan kami harus menghala lawan arah ke timur-laut melalui Kuala Lumpur. Dari KL ke Kota Bahru, Kelantan pun jaraknya sekitar 480 km atau lebih. Kalau dari Tanjung Sepat mahu 600 km.

Tapi apa nak buat? Anak kami yang bersekolah 15 km di luar Kota Bahru itu bakal menghadapi peperiksaan UPSR. Di celah persediaan seperti tuisyen dan sebagainya inilah masa yang ada untuk kami bersama. Selepas melalui kesesakan lalu lintas di Lebuh Raya MRR2 juga di Lebuh Raya Karak masuklah kami ke Bentong, Pahang. Kami mahu berkejar ke Raub untuk makan.


Alhamdulillah sempat menikmati satu hidangan kegemaran iaitu ikan keli gulai asam rong. Ngam-ngam tinggal 2 ekor ikan seperti dihajatkan. Cuma kali ini entah kenapa saya rasa ia tidak enak seperti dirasakan dahulu.


Dari kedai makan di Simpang Kallang kami memotong ke Bukit Koman lalu ke Kampung Sempam. Singgah ziarah makam Nenek, ibu kepada ayah.


Selepas itu kami ada singgah bersolat di Batu Malim. Lihat artikel Masjid (Mosque of) Umar al-Khattab, Batu Malim, Raub di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART). Perjalanan diteruskan melalui jalan ke Sungai Koyan sebelum melepasi Kuala Lipis menghala ke Merapoh. Kelihatan sebahagian jalan baru sudah siap.


Kami sampai ke Gua Musang hampir 6 petang.


Berehat sebentar di stesyen keretapi baru. Lihat artikel The new train station of Gua Musang di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Ini adalah kali pertama saya singgah di stesyen ini, setelah 2-3 tahun ia dibuka. Dahulu saya cukup suka singgah minum kopi di stesyen lama.Ini pula gambar di sebuah rumah kampung berdekatan pantai di Bachok. Ketika ini anak di Kota Bahru sudah diambil untuk dibawa bersama bermalam.Kebetulan kenalan kami yang menetap di sini tahu membuat bekam, saya pun berbekam satu badan. Turut dibekam adalah satu bahagian kaki kanan berdekatan kawasan tulang patah yang dimasukkan besi. Kaki terasa agak bisa setelah seharian memandu. Nak buat camana? Umur dan meningkat dan tidak sekuat zaman muda...

Ahad, Jun 08, 2014

Risalah kecil Tok Pulau Manis

Salam semua. Mengambil keberkatan bulan Sya'ban, bulan Nabi Muhammad SAW ini rasanya eloklah didedahkan isi satu risalah kecil yang saya terima lebih 10 tahun lalu. Risalah berkenaan wali besar Terengganu abad ke-17 Masihi iaitu Sheikh Abdul Malek @ Tok Pulau Manis ini asalnya adalah untuk tatapan waris dan mereka yang ada kena-mengena sahaja. Namun baru ini saya mendapat gerak untuk mendedahkannya kepada umum.

Risalah ini sudah lama tersimpan dalam koleksi barangan saya tetapi tak ingat letaknya di mana. Sudah beberapa kali cuba mencarinya tetapi tidak berjaya. Merujuk pada artikel Penambahan hiasan rumahku syurga yang dibuat semalam. Pada bahagian akhir ada disebut niat untuk mengisi ruangan kosong bahagian bacaan rumah dengan poster, peta atau gambar yang menggambarkan kecintaan pada ilmu dan kecendekiawanan. Ketika mencari koleksi peta yang dimiliki terjumpa pula risalah ini. Maka memang sudah sampai masa untuk berkongsi tentangnya.

Mula-mula biar dikongsikan isi risalah melalui gambar. Biar ditandakan sebagai Gambar 1, 2 dan seterusnya. Selepas itu baru dihuraikan menurut kalam yang diterima atau dibenarkan untuk disebarkan. Untuk meneliti teks dalam gambar sila buka gambar dalam windows baru. Kita mulakan...Gambar 1


Gambar 2


Gambar 3


Gambar 4


Gambar 5


Gambar 6


Gambar 7


Gambar 8


Gambar 9


Gambar 10


Gambar 11


Gambar 12


Gambar 13


Gambar 14


Gambar 15


Gambar 16


Gambar 17


Gambar 18OK. Masa untuk huraian...


Risalah kecil ini diterima ketika pertama kali sampai ke makam Tok Pulau Manis di Kampung Pulau Manis, Kuala Terengganu tahun 2003. Cerita tentang bagaimana ini boleh berlaku ada dikongsikan dalam buku ketiga saya, "Berpetualang ke Aceh : Sirih Pulang ke Gagang?" (terbit Nov 2007). Sedutan berkaitan diletakkan pada artikel Wasilah kekeluargaan Tok Pulau Manis, wali agung Terengganu abad ke 17... lebih 6 tahun lalu. Dalam cerita ada disebut watak yang dipanggil Ayah Weng. Beliaulah yang memberikan risalah. Wajah beliau terpapar pada Gambar 3.

Pada Gambar 2 terpapar wajah penulis risalah berserta nombor telefon beliau. Saya pernah bertemu dengannya ketika dibawa berjalan bersama beberapa orang waris menziarahi makam-makam lama berkaitan pertengahan 2004, beberapa bulan setelah pertama kali menjejakkan kaki ke Aceh. Beliau turut bersama menziarahi makam-makam. Kami sempat berehat di rumahnya di Kuala Berang di mana saya ada menumpang mandi petang. Beliau malah ingin menghadiahkan kitab Syirabil Muntaha milik Tok Pulau Manis seperti disebutkan dalam risalah kerana menurut beliau saya sudah layak mengamalkan dan membawa apa yang dikatakan koleksi zikir-zikir tertinggi itu. Tetapi saya menolaknya kerana rasa takut dan belum bersedia. 

Apapun ini cerita 10 tahun lalu. Selepas itu sekitar tahun 2008 ada keturunan Tok Pulau Manis yang susur-galur belahnya sudah lama menetap di Kelantan cuba mencari penulis risalah ini. Kalau tak salah ingatan beliau juga memiliki senaskah, tak ingat dapat dari mana. Hamba Allah ini rapat dengan istana Kelantan dan memiliki rangkaian perhubungan yang cukup kuat. Namun beliau tidak dapat mencari penulis risalah walaupun dengan bantuan rangkaian polis. Keadaannya adalah seolah-olah penulis tidak pernah wujud. Walhal saya pernah bertandang ke rumahnya dan berjalan bersama-sama menziarahi beberapa makam.

Sekitar 2-3 bulan lalu terbit rasa dalam diri untuk mencari kitab Syirabil Muntaha milik Tok Pulau Manis itu. Tapi hendak cari di mana sedangkan penulis risalah pun tidak dapat dihubungi lagi? Dengan kuasa Allah SWT saya dapat mencari 2 buah kitab dengan tajuk serupa ketika Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2014 penghujung April. Lihat gambar atas. Ada kemungkinan buku di kanan adalah sama seperti yang dimiliki Tok Pulau Manis. Ini kerana ada disebut ia adalah karya Sheikh Ibrahim Hasan al-Kurani yang diterjemahkan ke Bahasa Melayu oleh Sheikh Abdul Rauf bin Ali Fansuri. Sedangkan Tok Pulau Manis pernah mengaji ilmu dengan Sheikh Abdul Rauf di Aceh lalu menerima Tariqat Syattariyah sebelum berguru dengan Sheikh Ibrahim di Timur Tengah lalu menerima Tariqat Shadziliyah.

Rasanya setakat ini sahaja kalam yang diterima membenarkan saya untuk berkata-kata tentang risalah ini. Saya cuma boleh menambah Gambar 13 adalah gambar lama sedangkan sudah beberapa lama makam tersebut dijaga cantik oleh satu kumpulan. Lihat  Masuk ke markas sebuah kumpulan "perjuangan akhir zaman"... Apa yang ingin dibuat di sana?. Selain itu saya boleh menambah bahawa menurut penulis risalah Gambar 13 bukanlah makam Sharif Muhammad Baghdadi tetapi makam anaknya, Sharif Abdul Qahar. Kata beliau, dalam pertemuan tahun 2004 iaitu kira-kira setahun selepas saya mendapat risalah, itu adalah isyarat yang baru diterima ketika itu. Dan saya dapat merasakan hal sama ketika sampai ke makam lain yang beliau kata adalah makam sebenar Sharif Muhammad.

Sebenarnya risalah ini mengandungi pesanan-pesanan yang amat besar tentang akhir zaman. Cukuplah diakhiri penulisan ini dengan memberikan saranan... silalah baca atau rujuk artikel-artikel berikut untuk mendapat kefahaman yang lebih jitu. Untuk pengetahuan ini adalah artikel ke 1,200 di blogspot ini. Sekian.


Tentang anak cucu Saidina Hassan yang 'hilang'...

Akhirnya... Membuka misteri identiti Nakhoda Khalifah!