Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Sabtu, Mac 25, 2023

Asbab kursus di Bagan Lalang - Eksplorasi Lukut dan Tanjung Tuan

Salam sejahtera kepada semua pembaca yang dimuliakan. Salam lewat petang 3 Ramadhan. 1444 Hijriah. Untuk berbusa puasa biar dihidangkan satu cerita.Merujuk pada artikel Misi kedaulatan Singgora - Satu pengenalan yang dipersembahkan petang Isnin 13 Mac iaitu sehari selepas kembali daripada perjalanan ke selatan Thailand 9-12 Mac. Ada disebut pada penghujungnya bahawa malam itu saya dan keluarga harus keluar lagi untuk satu perjalanan tetapi tidaklah jauh sangat.  Pada pembukaan artikel sambungannya iaitu Misi kedaulatan Singgora - Pertama kali naik ETS diikuti insiden kereta api ke Hatyai yang dipersembahkan pagi Rabu 15 Mac pula dinyatakan saya telah membuat satu siri perjalanan lasak di sekitar Lukut, Port Dickson dan Tanjung Tuan pada hari sebelumnya. Sekarang biar dikongsikan cerita berkenaan.  Oh. Untuk melengkapkan penceritaan saya telah membuat 9 buah artikel sokongan dblogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) dan 8 di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.
Adapun sebaik sahaja kembali dari selatan Thailand isteri harus bersedia untuk mengikuti kursus selama 3 hari 2 malam di Bagan Lalang 14 hingga 16 Mac. Oleh kerana letaknya tidak begitu jauh dari kampung isteri di Tanjung Sepat Isnin malam Selasa 13 Mac bergeraklah kami ke sana 120 km dari tempat tinggal kami di Bandar Sungai Buaya, Rawang. Selepas bermalam di rumah tinggalan keluarga baru bergerak ke Bagan Lalang 20 km lagi ke arah selatan (tenggara dari Tanjung Sepat) pagi Selasa 14 Mac 2023.
Isteri harus mendaftar masuk ke sebuah hotel sebelum jam 10 pagi. Selepas meninggalkan beliau baru pergi melihat pantai di Bagan Lalang.
Berjalanlah juga melihat Sungai Sepang yang menjadi sempadan semulajadi antara negeri Selangor dengan Negeri Sembilan. Lihat A jetty off the Sepang river at Bagan Lalang.
Alang-alamg dah berjalan itu menghala pula ke Lukut lalu mengambil satu jalan yang seingat saya tidak pernah diambil sebelum ini.Pergi ke Kuala Lukut ziarah makam Raja Busu Hassan ibni Raja Muda Nala ibni Sultan Salehuddin (Selangor) ibni Daeng Chelak juga melihat perairan berdekatan. Lihat artikel Makam (Tomb of) Raja Busu Hassan diikuti The jetty at Kuala Lukut. Malam sebelumnya baru tahu lokasi, setelah tergerak untuk mencari di atas talian.Selepas itu baru ke bandar Lukut lalu menziarahi kawasan pemakaman diraja Selangor yang menempatkan makam Raja Jumaat ibni Raja Ja'afar ibni Yamtuan Muda Riau Raja Ali ibni Yamtuan Riau Daeng Kemboja ibni Daeng Parani (kekanda sulung Daeng Chelak).Beliau adalah suami kepada Raja Senai binti Sultan Muhammad Shah (Sultan ketiga Selangor) ibni Sultan Ibrahim (Sultan kedua, kekanda Raja Muda Nala) ibni Sultan Salehuddin (Sultan pertama). Ini yang menyebabkan beliau termasuk dalam kalangan kerabat diraja Selangor walaupun induknya  beliau adalah kerabat diraja Riau.Selepas itu baru ke Muzium dan Kota Lukut di mana terletak kota yang dibina Raja Jumaat sekitar 1847 sebagai pemerintah Lukut. Dahulu saya fikir Raja Busu Hassan yang memerintah sebelum itu berpusat di kota ini sebelum terbunuh sekeluarga akibat pemberontakan pelombong Cina tahun 1834. Rupa-rupanya itu di Kuala Lukut.  Lihat artikel-artikel berikut :-
Perjalanan diteruskan ke bandar Port Dickson. Selepas makan tengah hari pergi menjamakkan solat Zohor dan Asar di masjid daerah yang telah bertukar nama. Lihat Masjid (Mosque of) Datuk Abdullah Sijang, Port Dickson.
Oh. Ikut sama adalah anak bongsu saya dan cucu saudara yang tua 4 tahun berbanding anak. Mereka pun mengajak mandi di Teluk Kemang. Dalam perjalanan terlihat sebuah pulau yang kelihatan boleh dijejaki tanpa bot ketika air surut. Kami pun ke sana. Lihat Walking to the island of Bagan Pinang.
Selepas itu baru ke Teluk Kemang. Lihat artikel A visit to Teluk Kemang diikuti Views from the water tower at Teluk Kemang. Untuk pengetahuan sepanjang kawasan pantai hingga ke Melaka dahulu berada di bawah pemerintahan Selangor dan kaum kerabat yang berketurunan Bugis. Selepas puas mereka bermandi manda (saya malas nak  masuk laut) saya membawa mereka ke Tanjung Tuan lalu mengajak naik bukit ke rumah api. Lihat On to the lighthouse of Tanjung Tuan.
Selepas itu turun bukit ke penghujung barat Tanjung Tuan iaitu di Pulau Intan. Terserempak kubur di sana. Lihat Down to Pulau Intan diikuti Kubur-kubur (Graves at) Pulau Intan, Tanjung Tuan.
Kemudian mengambil laluan  mencabar tepian pantai untuk kembali ke tempat kereta, laluan yang bukan sahaja lebih jauh disebabkan bentuk  lereng-lereng bukit malah tenggelam dalam ketika air pasang...Laluan lebih mudah adalah naik kembali ke rumah api di puncak bukit kemudian turun melalui jalan tar hingga ke tempat letak kereta. Tapi tu le. Dah jenis memang suka adventure. Sementara air surut biarlah dicuba. Asalkan dapat diselesaikan sebelum air pasang juga hari gelap.
Ketika itu sudah jam 7. Masih ada sekitar setengah jam sebelum matahari terbenam. Sempatlah menziarahi satu bahagian tertentu yang dianggap keramat. Lihat artikel-artikel berikut :-

Dari situ ada jalan turun naik menghampiri rumah api. Tapi kami mahu meneruskan melalui laluan mencabar tepian pantai...
Bahagian paling mencabar adalah dah dekat nak sampai. Kena lalu paya bakau yang dahulu ada laluan pejalan kaki tetapi sudah hancur. Kena pandai melangkah pijak dari akar ke akar.

Ketika gambar ini diambil sudah jam 7.18 pm. Tinggal sekitar 150 meter sahaja untuk sampai zon selamat. Tetapi tinggal dalam 12 minit sahaja sebelum matahari terbenam. Saya malah jatuh tergelincir, bahu dan kepala rebah di satu bahagian. Nasib baik tak tenggelam dalam paya. Lihat Taking the challenging coastal route from Pulau Intan.


Alhamdulillah kami sempat keluar sebelum gelap Kalau tidak memang masalah. Kami pun meninggalkan Tanjung Tuan dengan penuh syukur. Singgah bersolat Maghrib dan menjamakkan Isyak di masjid berdekatan sebelum makan malam. Lihat Masjid (Mosque of) Ar-Rahmah, Kem Segenting.


Ini adalah lakaran lalun kami berjalan kaki di Muzium dan Kota Lukut. Tak lah jauh sangat. Cuma sekitar 900 meter turun naik bukit.


Ini pula ke pulau di pantai Bagan Pinang kemudian kembali. Baru 700 meter...Yang jauh adalah di Tanjung Tuan. Bukan sekadar 3.86 kilometer turun naik bukit tetapi ada mengambil laluan mencabar banyak batu dan hutan bakau yang cuma boleh dilalui ketika air surut. Campur semua ini dengan berjalan kaki ke makam Raja Busa Hassan di Kuala Lukut sekitar 6 km kami juga berjalan kaki turun naik bukit. Nasib baik anak dan cucu saudara tidak merungut malah gembira sangat.

Saya pun tentulah amat gembira. Sehingga terlupa penat perjalanan di selatan Thailand 9-12 Mac belum lagi surut. Ingat. Dalam perjalanan tersebut pun saya,  isteri dan anak banyak berjalan kaki terutama untuk melihat tinggalan kubu kerajaan Melayu Singgora sehingga ke puncak bukit. Hari itu sahaja kami berjalan kaki turun naik bukit dan lain-lain tempat lebih 4 km. Lihat Misi kedaulatan Singgora - Membawa keluarga menggapai pengalaman lebih 6 tahun lalu

Namun bila sudah gembira dan bersemangat boleh lupa segala kepenatan malah mendapat tenaga baru.  Itu yang boleh larat buat artikel Misi kedaulatan Singgora - Pertama kali naik ETS diikuti insiden kereta api ke Hatyai pagi esoknya. OK. Cukuplah cerita.


Khamis, Mac 23, 2023

Misi kedaulatan Singgora

Salam pagi Khamis 23 Mac 2023 (23/3/23) bersamaan 1 Ramadhan 1444 Hijriah. Selamat berpuasa kepada semua. Seperti biasa ada artikel kompilasi bagi satu siri cerita perjalanan. Kali ini untuk perjalanan ke selatan Thailand yang selesai dilakukan 11 hari lalu.


Perjalanan ke selatan Thailand 9-12 Mac 2023 tercetus dengan cara yang tidak disangka. Awal bulan Februari saya dan keluarga menziarahi bapa dan ibu saudara di Bukit Damansara. Entah bagaimana terkeluarlah cerita tentang perjalanan kami di selatan Thailand penghujung 2022 seperti telah dikongsikan dalam Kompilasi cerita perjalanan selatan Thailand penghujung 2022. Timbul rancangan agar saya, isteri dan anak menemani mereka dan sejumlah ahli qariah masjid Bukit Damansara untuk mengambil kereta api laju ETS hingga ke Padang Besar di Perlis. Kemudian ke Hatyai dengan van mewah untuk ke Hatyai kemudian ke Patani. Bapa saudara yang belanja. 

Namun seminggu sebelum sampai masa untuk membuat perjalanan bapa saudara memberitahu mahu menunda ke selepas raya kerana ada ahli rombongan kurang sihat. Setelah memikirkan perkara kami anak beranak memilih untuk meneruskan memandang tiket kereta api ETS pergi balik ke Padang Besar sudah dibeli dan kami masih ada baki duit Baht yang cukup daripada perjalanan terdahulu. Rancangan kami mudah. Cukup sekadar berjalan di Hatyai dan Songkhla. Namun berlaku beberapa hal yang tidak dirancang menyebabkan perjalanan kali ini terasa ada kena mengena dengan kedaulatan kerajaan lama Melayu Islam Singgora. Terasa ada makna tertentu berkenaan keberadaan orang Melayu Islam di selatan Thailand. Lihat cerita-cerita berikut :-


1. Misi kedaulatan Singgora - Satu pengenalan

2. First time on the ETS 

3. Padang Besar to Hatyai on train with the family

4. Checking out Greenway and Asean Bazaari

5. Misi kedaulatan Singgora - Pertama kali naik ETS diikuti insiden kereta api ke Hatyai

6. Hatyai skyline from a hotel at Lee Garden

7. Pintu gerbang bandar lama Songkhla (Gate of old Songkhla town)

8. Jumaat prayers at the oldest mosque in Songkhla

9. Walking through Songkhla old town with the familyRabu, Mac 22, 2023

Pendekatan Sufi bagi toleransi antara agama - Namun Sufi yang bagaimanakah itu?

OK. Pergi pada satu perkongsian majlis ilmu baru ini.


Lebih seminggu lalu terlihat poster satu majlis ilmu yang mahu diadakan secara hybrid (fizikal campur atas talian) di ISTAC (Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam) di Bukit Tunku, Kuala Lumpur dalam grup WhatsApp pelajar. Tajuknya boleh diterjemahkan sebagai "Pentingnya Kerohanian dan Etika untuk Dialog Antara Agama dan Tamadun : Satu Jalan Ke Hadapan Dalam Sebuah Dunia yang Rumit".Adapun saya sudah terlepas banyak majlis ilmu yang diadakan di ISTAC atau dianjurkan institusi juga majlis-majlis yang dianjurkan pihak lain tetapi relevan lalu diwar-warkan di WhatsApp kami. Ini disebabkan kesibukan banyak hal terutama penulisan buku terbaru. Lihat artikel Buku "Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad" sedia untuk tempahan yang dipersembahkan 10 Februari.
Kebetulan pada tarikh berkenaan Isnin 20 Mac 2023 ada diberitahu bahawa guru dan penyelia saya Profesor Emeritus Dato' Dr Osman Bakar akan membuat satu kelas pengajian jam 5 hingga 7 lalu semua pelajarnya diundang untuk bersama. Saya pun bergerak ke ISTAC selepas mengambil anak kembali dari sekolah pagi .
Majlis ilmu dijadualkan berlangsung 2.30 hingga 4.30 petang. Bolehlah mengikuti kelas Osman selepas itu...Pembentang iaitu Profesor Dr Syafaatun Almirzanah daripada Fakulti Usuluddin dan Pemikiran Islam, Universiti Islam Sunan Kalijaga di Jogjakarta, Indonesia memberikan syarahan secara atas talian.
Kelihatan sejumlah orang mengikuti secara atas talian baik dari ISTAC mahupun dari luar selain yang datang secara fizikal ke Bukit Tunku.
Syafaatun mengubah sedikit tajuk namun masih dalam konteks serupa. Ia boleh diterjemahkan sebagai "Sufisma sebagai Sumber yang Kaya bagi Menterjemahkan Tradisi : Kerelevenan untuk Perbincangan Kontemporari bagi Kesalingan Wujud yang Aman".
Saya sendiri bersetuju bahawa pendekatan Sufi atau Sufisma berdasarkan ilmu Tasawuf atau kerohanian/kebatinan Islam adalah jalan yang sangat baik bagi mendamaikan penganut pelbagai jenis agama, tamadun dan faham yang wujud di dunia hari ini. Ini kerana ilmu Tasawuf yang sejati akan membawa kepada kefahaman Tauhid atau keEsaan yang benar lalu kita dapat melihat semua agama pun asalnya berpunca daripada ajaran Nabi-nabi. Kerana sejak Nabi Adam lagi agama yang diturunkan adalah Islam. Cuma cara penghayatan atau syariatnya jadi berlainan disebabkan sejak perbezaan masyarakat dan zaman.
Namun realitinya banyak ajaran lama telah rosak diubah usai akibat kepentingan tertentu. Misalnya Nabi Isa AS sebenarnya membawa ajaran Islam bagi memperbaiki Syariat Nabi Musa yang telah dirosakkan oleh kaum Bani Israel dan puak Yahudi. Namun baginda kemudian dipertuhankan lalu berdasarkan itulah muncul agama Kristian yang diketahui umum sekarang.. 
Di sini saya tidak ingin menterjemahkan isi slaid-slaid yang dikongsikan dalam syarahan. Yang ditunjukkan ini pun cuma sebahagian. Cukuplah disimpulkan bahawa saya, malah semua warga ISTAC baik tenaga pengajar mahu pelajar yang hadir secara fizikal bersetuju pembentangan dan pemahaman yang dibawa oleh pensyarah dari Indonesia itu bermasalah.
Hujah-hujahnya kelihatan bernas, banyak menggunakan pandangan sarjana Barat sambil juga mengenengahkan hujah-hujah yang katanya disampaikan oleh ahli mistik terkenal Islam seperti Ibnul Arabi dan Jalaluddin Rumi berdasarkan pemahaman mereka terhadap Al Quran dan ajaran Islam.
Tetapi pensyarah kelihatan mahu menolak pegangan-pegangan tradisi berdasarkan Syariat Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad SAW sebagai Nabi dan Rasul terakhir, bagi umat akhir zaman. Lalu hanya mahu menekankan Hakikat sebagai mengatasi segala faham.
Kelihatan mereka yang berpegang teguh pada Syariat dilihat sebagai puak fundamentalis yang jumud lagi pelampau. Mereka yang boleh menerima segala sisi pandang walaupun bermasalah dilihat sebagai toleran dan terbuka lalu dinyatakan sebagai pihak yang moderat, mengambil jalan tengah.
Bahaya pemikiran yang dibawa oleh Sya'afun kelihatan banyak. Antaranya adalah apabila menyatakan sesiapa sahaja layak menafsirkan Al-Quran. Beliau mendakwa ilmuwan Sufi Islam silam sendiri mengatakan, setiap kali membaca suatu ayat kita harus mendapat pemahaman baru. Kalau tidak maka kita tidak betul-betul membawa Al Quran.

Kalau mendapat pemahaman lebih mendalam bagi setiap kali bacaan itu saya boleh terima. Kalau mendapat pemahaman baru pun boleh terima tetapi tidak semestinya bagi setiap bacaan. Harus ada pemahaman yang kekal sama, konsisten dan terpakai sepanjang masa. Ibarat setiap hari adalah hari baru. Namun ada yang sama berulang seperti malam diikuti siang dan siang diikuti malam. 

Hakikat kehidupan mesti ada rutin atau perkara sama yang dibuat berulang seperti pergi balik bekerja. Yang berbeza dan harus menunjukkan kemajuan adalah kita semakin hari semakin mahir dalam melaksanakan suatu pekerjaan. Bukan hari ini kita bekerja, esok dapat 'pemahaman baru' lalu kita jadi pengganggur, lusa jadi gelandangan di tepi jalan, tulat masuk lokap dan seterusnya semuanya berbeza demi menunjukkan 'kepelbagaian faham'. Tidak ada langsung yang harus berulang seperti rutin makan tengah hari dan sebagainya.Kelihatan pensyarah dari Indonesia ini seperti  menganggap segala jenis faham adalah benar dan boleh dipakai, kerana semuanya berpunca daripada Ilahi. Memanglah daripada segi Hakikat itu adalah benar. Semuanya pun baik buruk datang daripada Allah SWT. Tetapi bagaimanakah daripada sudut Syariat yang terpakai kerana hakikat kita sebagai manusia bertubuh kasar di muka bumi yang sering dipengaruhi nafsu syahwat rendah? 

Kelihatan seperti beliau sudah lupa bahawa hakikat Syaitan juga berpunca daripada Ilahi bukanlah alasan untuk mengikut bisikan Syaitan. Saya faham jenis fikiran ini kerana pernah menganutnya ketika zaman belajar di London tahun 1991-1995. Lalu anutan sebegini berpanjangan tanpa mempedulikan apa yang termaktub dalam Islam sebagai halal haram. Sehingga timbul kesedaran ketika tahun terakhir bertugas sebagai wartawan di akhbar The New Straits Times iaitu pada 2001. Dengar sendiri apa yang diperkatakan melalui rakaman video di sini.


Selasa, Mac 21, 2023

Misi kedaulatan Singgora - Hari terakhir yang ringkas

Salam semua.  Sampai masanya untuk menyelesaikan cerita perjalanan di selatan Thailand baru ini. Pergi pada hari keempat dan terakhir perjalanan. Bersambung daripada artikel Misi kedaulatan Singgora - Membawa keluarga menggapai pengalaman lebih 6 tahun lalu.Pagi Ahad 12 Mac 2023, jam 10 lebih waktu tempatan. Kami meninggalkan tempat penginapan dekat pasar terapung Khlong Hae dengan mengambil Grab Car menuju ke pusat bandar raya Hatyai.Kami meminta agar diturunkan di suatu tempat bernama Nora Plaza. Kami belum pernah sampai walau sudah banyak kali ke Hatyai.
Kami sudah banyak kali mendengar ia sebagai satu tempat tarikan membeli belah bagi rakyat Malaysia...
Namun kami mendapati dalam kalangan rakyat tempatan sendiri ia bukanlah tempat membeli belah yang popular.
Nampaknya ia menjadi tarikan kerana ada 'persefahaman' antara pengusaha tempatan dengan mereka-mereka yang bertanggungjawab membawa rakyat Malaysia ke sana...

Apapun koleksi barangan kulit yang ada boleh tahan. Cuma kami tak tahu bagaimana jika dibandingkan dengan di tempat lain.
Dengan itu selesailah lawatan ke tempat-tempat di Hatyai yang selama ini kami tak pernah ambil tahu kerana lebih pada membeli belah. Kami mengambil tuk-tuk hingga ke Lee Garden pula.
Selama ini kami lebih pada tempat-tempat yang ada sejarah atau pemandangan menarik. Kadang kala sahaja ke tempat-tempat yang biasa dihurungi pelancong dari luar. 
Kalau Lee Garden itu memang setiap kali pergi Hatyai akan singgah kerana kedudukan di pusat bandar raya. Boleh berjalan kaki kurang setengah kilometer ke stesyen kereta api.Kami mengambil kereta api Thailand jam 2 petang waktu tempatan untuk ke Padang Besar, Perlis, Malaysia.
Sampai jam 3.55 waktu Malaysia urusan kastam dan imigresyen dipercepatkan bagi mereka yang memiliki tiket kereta api ETS jam 4.45 petang...
Terus masuk ke ETS.Dalam kereta api kami sekadar berehat sambil menikmati pemandangan.Sampai di Tanjung Malim sekitar jam 9 malam singgah di surau sebentar kemudian berjalan kaki untuk mengambil kereta yang ditinggalkan di kawasan satu pejabat. Kemudian singgah di Sarang Art Hub. Sekian perkongsian.