Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Sabtu, Disember 21, 2013

Hari kedua Sidang Kemuncak Sejarah 2013 - Membawa kombinasi Melayu-Aceh ke majlisEsoknya Rabu saya ke Wisma Sejarah lagi untuk mengikuti hari kedua Sidang Kemuncak Sejarah 2013.


Saya sampai agak lambat, sekitar 10.50 pagi. Terus menuju ke dewan lalu mendapati ia telah dijadikan tempat makan.
Sidang diadakan di 4 bilik seminar berbanding 2 + 1 dewan semalam. Jika pada hari pertama 2 bilik seminar di aras bawah telah digabungkan menjadi tempat makan, hari kedua menyaksikan ia kembali berfungsi sebagai bilik seminar. Saya masuk ke satu bilik aras atas iaitu separas dengan dewan. Ketika itu sudah terlepas sesi pagi 9-10.30. Sesi atau sidang baru 11-12.45 baru hendak bermula...


Kelihatan dari kiri, pembentang Mohd Azmi Yusof dari Muzium Melaka, Dr. Kamarul Afizi Kosman dari UKM, Prof Dato' Dr Abu Talib Ahmad dari USM dan Prof Dr. Zakaria Mohd Ali berserta Puan Harleny Abdul Arif dari UPSI. Paling kanan adalah pengerusi, Dato' Jumaat Mohd Noor dari PSM, Persatuan Sejarah Malaysia, penganjur utama majlis.


Sedia menunggu pembentangan adalah pelakon senior, Zaidi Omar. Beliau sebenarnya sudah mengikuti acara sejak awal hari pertama.


Prof Abu Talib memulakan dengan kertas kerja bertajuk "Muzium dan Penghayatan Sejarah Negara" lalu menyatakan muzium kurang maklumat tentang bangsa selain Melayu dan padanya ia adalah satu kekurangan.


Ini diikuti Mohd. Azmi bercakap tentang "Menggiatkan Fungsi Muzium dan Upaya Pemupukan Minat Terhadap Sejarah dalam Kalangan Masyarakat Awam". 


Ketika itu sudah ramai mengikuti sidang.
Saya melihat sebentar ke bilik sebelah. Nampaknya ia lebih meriah.


Mungkin kerana tajuk-tajuk pembentangan lebih hangat dengan senarai seperti berikut :-

1. Dr. Masnah Ali Muda (Bahagian Pembanguna Kurikulum) - "Perkembangan Kurikulum Sejarah Sekolah Rendah di Malaysia:

2. Dr. Lee Kuok Tiung (UMS) & Prof. Dr. Mohd Safar Hashim (UKM) - "Media Berbahasa Cina : Artikulasi Isu Sejarah dan Pembinaan Bangsa"

3. Dr. Helen Ting (UKM) - "History Teaching - Education for Patriotic Citizenship and National Unity"

4. Prof. Dr. Adnan Hussein (USM) - "Media, Sejarah dan Pergelutan Politik di Malaysia"


Kembali ke bilik awal, Azmi masih membentang.


Kemudian tiba giliran Dr. Kamarul bercakap tentang "Peranan Sejarah dalam Pembentukan Identiti Seni Bina".
Pembentang terakhir Prof Dr. Zakaria bin Mohd Ali (UPSI) memilih tajuk "Ukiran Mimbar sebagai Sumber Pengetahuan Sejarah". Harleny yang bertanggungjawab membuat kajian lapangan melihat sahaja...


Selepas itu sidang dibuka untuk soal jawab. Rakan seperjuangan yang ada memakai busana tradisional sejak hari pertama paling awal tampil ke hadapan.


Ramai juga berbaris mahu bertanya atau memberikan pandangan termasuk saya. Harleny yang pernah membentang pada beberapa acara HIKMAH turut menjawab.


Saudara Zahamri yang merupakan seorang aktivis seni dan ahli khat juga melontarkan soalan. Beliau yang pernah membentang beberapa kali di HIKMAH selain menolong menganjurkan acara turut membantu membawa kawan-kawan dari Aceh berjalan. Lihat artikel Membawa kawan-kawan Aceh ke Melaka - Antara Pidie dan PD.


Adapun sekembalinya ke KL dari Melaka, kawan-kawan tersebut telah menghadiahkan kami topi tradisional Aceh seorang satu. Saya menerima topi tinggi yang dipanggil meuketop lalu menggabungkannya dengan tanjak untuk hari kedua Sidang Kemuncak ini.


Turut dipakai adalah senjata tradisional Aceh yang dipanggil rencong, digandingkan dengan keris... saya beli sebagai ole-ole dari Aceh suatu masa dahulu.


Selepas makan tengah hari saya menyertai sidang di satu bilik seminar bawah.


Kelihatan dari kiri adalah pembentang, Prof Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali dari UM diikuti... hmm saya tak pasti dan terlupa namanya kerana dalam senarai tertulis 3 nama membentang kertas kerja yang sama tetapi seorang sahaja muncul. Dua pembentang di sebelahnya saya ingat, Prof Dr. Ding Choo Ming dari UKM dan Dr Nadzran Haron dari PSM. Paling kanan adalah pengerusi sidang Haji Mohd Zaini Othman.


Prof Abdullah yang kalau tak salah masih memegang jawatan ketua pengarang PSM selain bersyarah di UM memulakan dengan tajuk "Penerbitan Jurnal Sejarah di luar IPT".


Ini diikuti Prof Ding yang suka berseloroh sambil menceritakan minatnya yang begitu mendalam mengkaji manuskrip Melayu sehingga sanggup mabuk laut naik bot berjam-jam pergi ke pulau-pulau terpencil.
Di bilik sebelah peserta tak berapa ramai.


Naik ke bilik atas, ia kelihatan sesak. Rupa-rupanya ada pembentang tidak dapat muncul lalu sidang dari dua bilik atas digabungkan menjadi satu.


Selepas jam 5 bermulalah penutupan majlis.
Ketika itu saya dapat melihat sekitar 60-70 orang sahaja yang tinggal berbanding anggaran 300 lebih orang, mungkin 400 yang muncul semasa pembukaan. Keadaan ini disertai pemerhatian terhadap majlis lain yang dihadiri 4 hari sebelumnya (rujuk Faktor Aceh di majlis guru seni bela diri Malaysia - Mat Kilau adalah orang sana!) juga majlis-majlis sebelumnya menunjukkan acara ilmiah sebegini bukan senang hendak mendapatkan penyertaan ramai orang. Yang saya lihat kalau ramai pun adalah apabila kakitangan kerajaan dikerah melalui arahan pekeliling wajib pergi, bukan kerana rela hati mahu ke majlis. 

Kesimpulan yang dapat dibuat adalah Sidang Kemuncak Sejarah yang dianjurkan badan besar seperi PSM dengan beberapa badan lain juga majlis hari Sabtu yang dianjurkan satu persatuan bernama dan berpengaruh besar pun menghadapi masalah menarik penyertaan, apatah lagi badan-badan kecil yang tidak memiliki nama gah juga dana besar. Saya tersenyum lebar. Nampaknya apabila diambil kira pelbagai faktor cabaran, HIKMAH yang diasaskan saya dan terus dipimpin hingga kini sangat berjaya. Lihat sahaja kehadiran peserta setiap majlis jika dibandingkan dengan 3 gambar di atas. Klik Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Saya meninggalkan majlis dengan keris dan rencong masih tersisip di pinggang menaiki motosikal besar kesayangan. Singgah sebentar santai di hadapan KLCC.


Sampai di rumah baru tergerak untuk mengambil gambar elok tanjak yang digabung-pakai dengan meukotop. Terasa sajak sungguh kombinasi pakaian Melayu-Aceh ini. Untuk pengetahuan ini adalah artikel ke 1,166 di blogspot ini.


Jumaat, Disember 20, 2013

Hari pertama Sidang Kemuncak Sejarah 2013 - Dari sejarah inklusif ke realiti dunia filem

Meneruskan penulisan tentang aktiviti beberapa hari kebelakangan. Bersambung dari Membawa kawan-kawan Aceh ke Melaka - Antara Pidie dan PD.


Selepas menghantar kawan-kawan dari Aceh ke KLCC saya sampai ke rumah hampir tengah malam. Esoknya pagi Selasa 17 Disember perlu bergegas pula ke Wisma Sejarah di Kuala Lumpur untuk satu acara.

Ia adalah Sidang Kemuncak Sejarah 2013 anjuran PSM, Persatuan Sejarah Malaysia dan beberapa badan. Ketika masuk dewan pengerusi PSM, Tan Sri Omar Hashim sedang memberikan ucapan.
Kemudian naik mantan Perdana Menteri Malaysia, Tun Musa Hitam memberikan ucapan selaku perasmi majlis. Ketika beliau menceritakan zamannya aktif berpolitik saya teringat selalu terserempak dengan beliau bermain kuda dengan isteri berdarah Cina, zaman saya menjadi wartawan sukan 1999-2001. Teringat pesanan tertentu yang beliau minta sampaikan kepada boss tertinggi saya di NST ketika itu, seorang mantan timbalan menteri zaman Tun Razak. Pesanan yang disampaikan dalam nada gurauan itu rupanya telah membuat boss tersebut tersinggung lalu kelihatan menyimpan dendam terhadap saya sehingga akhirnya dibuang kerja...


Beginilah keadaan saya di majlis, setakat memakai baju biasa tetapi dengan keris tersisip di pinggang. Fikirnya ketika itu mahu santai sahaja kerana hari sebelumnya sudah sehari suntuk memakai busana tradisional (lihat Membawa kawan-kawan Aceh ke Melaka - Antara Pidie dan PD) begitu juga hari Sabtu (lihat Faktor Aceh di majlis guru seni bela diri Malaysia - Mat Kilau adalah orang sana!). Tengok-tengok ada seorang rakan seperjuangan memakai busana penuh di majlis ini (saya tak ambil gambar). Timbul rasa malu disertai azam akan berpakaian begitu untuk hari seterusnya.


Untuk pengetahuan Sidang Kemuncak ini memakan masa dua hari. Selepas Tun Musa Hitam merasmikan, ada kudapan pagi. Sidang disambung dengan Profesor Ulung Dato' Dr. Shamsul Amri Baharuddin memberikan ucap utama bertajuk "Menggiat Fungsi Sosial Sejarah dalam Pembangunan Negara". Beliau menekankan bagaimana sejarah harus lebih inklusif untuk merangkumi sudut pandang semua pihak termasuk mereka yang kalah dan terpencil, bukan sekadar mereka yang menang dan berkuasa. Ini diikuti ucap tama Tan Sri Omar bertajuk "Memperkasa Sejarah dalam Masyarakat dan Pembangunan Negara : Melakar Hala Tuju Kegiatan Kesejarahan bagi Menghadapi Cabaran Masa Hadapan".


Makan tengah hari.


Selepas itu bermulalah sidang yang dibahagikan kepada beberapa kumpulan menggunakan bilik seminar berlainan juga dewan. Peserta boleh memilih untuk mengikut mana yang mereka suka.


Ada 21 sesi atau sidang kesemuanya, setiap satu mengenengahkan 3 atau 4 pembentang berwibawa dalam bidang. Saya lihat dalam senarai hampir 40 pembentang adalah profesor dari pelbagai universiti sementara beberapa orang lagi menjadi pengerusi/moderator sidang. Ramai juga pensyarah kanan yang memiliki gelaran Dr falsafah (Dr.) terlibat sama selain golongan profesyional pelbagai latar belakang.


Ada 6 sesi/sidang untuk hari pertama/Selasa kerana ia dibuat petang sahaja. Selebihnya untuk hari kedua/Rabu pagi hingga petang.


Susah juga memilih sidang mana yang mahu diikuti kerana semua topik nampak menarik belaka. Selepas berehat sejam gitu di surau Perpustakaan Negara di sebelah Wisma Sejarah (saya terasa amat penat kerana membawa kawan-kawan Aceh berjalan ke Melaka hari Isnin), saya mengikut langkah kaki sahaja masuk ke dewan. Kelihatan Prof Madya Dr. Abdul Rahman Haji Ismail dari USM (dua dari kanan) sedang bercakap tentang "Nusa dan Bangsa Malaysia : Bertapak di Masa Lampau, Melangkah ke Masa Hadapan".


Ini diikuti  pembentangan Prof Madya Dr. Amir Hassan Dawi (UPSI) bertajuk "Pendidikan Sebagai Medium Pembinaan Bangsa : Perspektif Perbandingan Malaysia-Indonesia".


Ketika inilah saya dapat melihat terdapat satu macam trend atau aliran di kalangan sesetengah cendekiawan yang seperti mahu menghapuskan konsep kaum Melayu, Cina dan India lalu meleburkannya dalam satu definisi "Bangsa Malaysia". Sambil itu ada yang mahu mempertahankan teras keMelayuan, lalu apa-apa usaha yang dikira permodenan haruslah dibuat berteraskan itu. Teringat kata-kata seorang pembentang yang ditemui ketika makan tengah hari, pembentang yang terlibat dengan pembentukan kurikulum baru wajib lulus sejarah di sekolah. Katanya memang ada golongan modernis yang seperti sudah kurang keMelayuannya bergerak di segenap peringkat untuk membentuk persepsi sejarah baru yang memberikan lebih banyak ruang pada bangsa lain. Saya dapat merasakan ada yang terlalu idealistik sehingga mungkin tidak dapat merasa realiti cabaran sebenar di dunia nyata.

Misalnya memberikan contoh bagaimana Indonesia berjaya menerapkan konsep Bangsa Indonesia. Ia, benar, konsep itu berjaya memberikan satu definisi nasional yang tuntas. Tetapi bagaimana kedudukan Islam dalam perlembagaan negara itu? Bukankah ia dikira sama sahaja taraf dengan agama-agama lain? Dari segi agama memang begitu tapi dari segi hubungan antara kaum, apakah Indonesia begitu toleran atau bertolak-ansur? Hakikatnya tidak. Saya pernah diberitahu orang Cina Indonesia bukan sahaja tidak boleh menjadi wakil rakyat malah mengundi pun tidak. 

Di sana tidak ada sekolah aliran Cina mahupun India seperti di Malaysia. Di situ juga kalau ada pihak yang menerbitkan masalah kerajaan cukup senang menghantar tentera untuk menanganinya. Dan secara realitinya seluruh negara berada di bawah perintah etnik keturunan Jawa, wakil-wakil dihantar untuk memastikan etnik lain seperti Bugis, Aceh, Minang dan sebagainya tetap berada di bawah kawalan mereka. Apakah itu contoh terbaik untuk diikuti atau memang ada pihak dalam dunia cendekiawan yang samada sedar atau tidak mahu menurut acuan pihak-pihak tertentu yang mahu menghapuskan kepentingan Melayu di Malaysia?


Pembentang seterusnya Prof Mat Zin Mat Kib dari UiTM Sabah bercakap tentang masalah yang melanda persatuan sejarah sana.


Ketika itu saya rasa eloklah berjalan-jalan melihat keadaan di luar dewan...
Pembentangan di satu bilik seminar.


Saya masuk kembali ke dewan untuk sesi seterusnya.


Sutradara terkenal Datin Paduka Shuhaima Baba membentang kertas kerja bertajuk "Di Sebalik Penerbitan Filem Sejarah dan Tanggungjawab Siapa."


Beliau menyatakan cabaran dalam menerbitkan drama dan filem sejarah berdasarkan pengalaman sebenar seraya memberi contoh bagaimana medium ini boleh/telah digunakan untuk membentuk perspektif yang lari dari fakta sebenar sejarah untuk memenuhi kepentingan suatu pihak.


Sambil itu ada filem yang dibuat berdasarkan fakta yang tercatat oleh pihak berkuasa namun dipersoalkan pihak lain pula yang tidak senang kerana mendedahkan salah laku golongan tertentu.


Shuhaimi sempat memberikan tayangan preview satu produksi baru yang sedang diusahakannya. Walaupun sidang menyaksikan beberapa lagi pembentangan, saya lebih tertarik pada pembentangan beliau kerana mendedahkan pelbagai cabaran sebenar dalam industri perfileman juga dunia media massa, bukan setakat berteori dalam keselesaan kecendekiawanan menara gading.