Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Sabtu, April 05, 2008

Salam daripada Kota Bahru, Kelantan! Salam Tok Kenali?

Sebuah gambar potret Tok Kenali yang saya temui di Internet tadi...Assalamualaikum semua... Malam tadi adalah malam ke 4 saya bermalam di Kelantan. Adapun setelah selesai membuat laporan terkini pengembaraan dengan tajuk Salam daripada Kuala Terengganu... Selesai sudah apa yang patut dibuat di negeri ini! seminggu lalu, saya telah pergi ke Kuala Besut dan bermalam satu malam di sana. Kemudian baru saya masuk ke Kelantan untuk bermalam di Tok Bali dan keesokan malamnya di Bachok. Malam Jumaat baru-baru ini, saya bermalam di Masjid Tok Kenali dan malam semalam di sebuah hotel di tengah bandaraya Kota Bahru.
Sukacita dimaklumkan, kini telah selesai apa yang perlu dibuat berhampiran Kota Bahru dan sekitarnya. Dengan pertolongan seorang kakak saudara kepada seorang teman, saya dapat menziarahi banyak tempat dalam tempoh 2 hari kebelakangan.
Adapun selepas puas menikmati angin laut dan suasana tenang di Tok Bali, saya telah menumpang beberapa kenderaan untuk pergi ke Pasir Puteh, sempat melihat sebuah tugu yang menandakan tempat pahlawan Melayu terkenal Tuk Janggut digantung oleh penjajah British. Kemudian saya ke Melor menghala ke Kota Bahru. Di sana bertemu kakak ini yang membawa saya ke makam Raja Abdullah, suami kepada Puteri Sa'adong seterusnya ke Bukit Marak yang pernah menjadi tempat bersemayam Puteri Sa'adong (menurut satu cerita, raja perempuan Kelantan dahulukala Chek Siti Wan Kemabng juga pernah bersemayam di situ) sebelum bersolat di Masjid Kampung Laut yang telah lama dialihkan di Nilam Puri kemudian melihat Pantai Irama dan bermalam di Bachok.
Oleh kerana kami sampai ke Bukit Marak petang itu hampir waktu Maghrib, maka kami ke sana lagi tengahari Khamis. Sebelum itu, kami pergi ke Kedai Lalat @ Kota Jembal untuk menziarahi makam Raja Loyor (ayahanda Puteri Sa'adong), makam Raja Sakti dan makam Raja Bahar. Kemudian kami ke Bukit Marak, sempat menziarahi sebuah kawasan permakaman lama menggunakan batu-batu hidup di belakang bukit juga berehat di sebuah pondok yang didirikan di atas batu-batu besar di kaki hadapan bukit belakang sekolah-sekolah.
Seterusnya kami pergi ke Kampung Rong Chenok (antara Pasir Mas dengan Tanah Merah) untuk bersolat sebentar di Masjid Brunei Darussalam yang terletak di pinggiran Danau Tok Uban... Kemudian pergi ke Tumpat sebelum membelok masuk menghala ke Sungai Pinang untuk sampai ke kawasan madrasah serta masjid Tok Selehor, seorang ulamak besar Kelantan.
Di sana, selain menziarahi makam Tok Selehor, saya sempat mencuba masuk duduk di dalam tempat bersuluk yang dibina dalam tanah di tengah kawasan perkuburan... Sempatlah berbaring menghadap kiblat dengan gaya seperti mayat sambil berzikir dan membaca ayat-ayat Al-Quran di dalam kegelapan lubang yang terletak sama aras dengan mayat-mayat lain di perkuburan.
Selesai itu, kami pergi ke Kok Majid... Sempat menaiki sampan berenjin berjalan-jalan di perairan kuala @ delta Sungai Kelantan melihat persekitaran pulau-pulau seperti Pulau Beluru sebelum menghala ke Palekbang, lalu di Kampung Laut lalu masuk ke Kota Bahru. Kemudian kami pergi ke Pantai Cahaya Bulan, sempat singgah di Kuala Besar untuk melihat bahagian selatan kuala @ delta Sungai Kelantan.
Malam Jumaat itu, saya sempat menziarahi makam beliau sebelum bermalam di Masjid Tok Kenali. Keesokannya saya bersolat di Masjid Muhammadiah dan kini hari Sabtu, setelah selesai membuat beberapa posting di blogspot-blogspot saya dan mengemukakan laporan terkini, barulah saya boleh menyambung pengembaraan dengan meninggalkan Kota Bahru. Sekian! :]

p/s:
Hampir terlupa nak beritahu. Ketika bermalam seorang diri di Masjid Tok Kenali, baru saya sedar betapa masjid itu memerlukan dana untuk memperbaikinya. Malam itu hujan sangat lebat dan ternyata bumbung masjid bocor di beberapa tempat.
Di sini, ingin saya ambil kesempatan membuat pengumuman... Kepada mana-mana insan mulia yang ingin memberikan sumbangan demi memastikan kesinambungan sebuah warisan peninggalan ulamak Melayu bertaraf wali, boleh hubungi Ayah Man @ Haji Lokman bin Ahmad bin Muhammad Yusuf (nama sebenar Tok Kenali) di talian 012-9540237 dan 09-7654666. Boleh juga datang sendiri mencarinya dan ahli keluarga di Dewan Tok Kenali, Pondok Tok Kenali, Lorong Tok Kenali, Jalan Tok Kenali, 16150 Kota Bahru, Kelantan. Sila! :]

Sudah ke Kuantan tapi kembali lagi ke Pekan kerana ada tempat-tempat yang tertinggal...

Ya... Kembali kita kepada proses penceritaan bergambar, bukan cerita yang tajuknya dimulakan dengan "Salam" ya... Contohnya Salam dari Kuala Berang... Menyusuri sejarah lama kedatangan Islam... dan Salam daripada Kuala Terengganu... Selesai sudah apa yang patut dibuat di negeri ini! yang merupakan wrap-up atau kesimpulan pengembaraan terkini, dibuat dari sesuatu lokasi yang berkenaan... Cerita-cerita bergambar merupakan cerita-cerita yang mungkin panjang, dibuat berdasarkan koleksi gambar yang diambil dengan kamera digital murah saya kemudian sudah dapat dialihkan ke pen-drive... Maka ceritanya mungkin "terlewat" daripada proses pengembaraan sebenar, misalnya cerita ini kembali ke Pekan, Pahang sedangkan saya kini berada di Kelantan!
Untuk makluman, kali terakhir (juga kali pertama dalam pengembaraan terbaru ke Pantai Timur ini) saya dapat mengalihkan gambar-gambar ke pen-drive lalu dapat di upload untuk dikongsi bersama adalah di Kuantan hampir 2 minggu lalu. Ketika itu, jumlah gambar yang telah diambil adalah sekitar 280 gambar sedangkan kini, setelah masuk 17 hari pengembaraan dan sudah 4 malam di Kelantan, saya sudah mengambil lebih 1,100 gambar bermakna ada lebih 800 gambar yang belum lagi dialih ke pen-drive!
Apapun, kita sambung proses penceritaan... Anggaplah cerita kali ini bersambung daripada posting bertajuk Berjalan ke Makam Chondong... Satu ulang-tayang filem di alam arwah? yang dibuat seminggu lalu ya... Sila! :]


Selesai menziarahi Makam Chondong sekali lagi iaitu pada siang hari Sabtu 22 Mac 2008, saya pun bergegas ke Kuantan. Di sana, saya bermalam di rumah seorang ibu saudara, adik kepada ibu saya... Rasanya kali terakhir saya ke rumah itu adalah lebih setengah tahun lalu... Sedikit cerita bergambar tentang lawatan ke Kuantan ini telah saya buat dalam blogspot BERPETUALANG KE ACEH dari sebuah Cyber-Cafe di Kuala Terengganu seminggu lalu. Tajuknya ialah From Pekan to Kuantan... The East Coast journey continues...
Ketika di rumah itu, kalau tak salah ingatan pada pagi Ahad, saya telah membaca suratkhabar lalu terjumpa satu cerita pendek tentang kawasan Pahang Tua berdekatan Pekan... Walaupun cerita itu setakat menyebut tentang sebuah kawasan hutan simpan, terus timbul rasa terkilan kerana saya belum pernah menjejakkan kaki di sana... Kerana rasanya di situ ada suatu tinggalan sejarah yang perlu saya lihat sendiri.
Kalau ikut rancangan, hari Isnin itu saya mahu melangkah menghala ke Terengganu pula tetapi setiap kali teringat nama Pahang Tua, saya rasa tidak akan berpuas hati kalau tidak menjejakkan kaki lagi ke Pekan. Maka itu saya mula menyimpan niat, hari Isnin nanti saya akan ke Pekan dahulu... Kemudian baru ke Terengganu...


Pagi Isnin itu saya dikejutkan oleh suami kepada ibu-saudara. Dia mengajak saya ikut dia menghantar ibu saudara ke lapangan terbang... Ibu saudara ini ada kursus selama seminggu di Kuala Lumpur.

Adapun anak mereka kebanyakannya sudah besar-besar dan duduk di tempat lain. Tinggal seorang anak bongsu yang baru masuk ke sekolah menengah. Maka hari Isnin itu tinggal lah pakcik ini seorang diri di rumah.

Kebetulan dia berasal daripada Pekan dan sudah beberapa tahun tidak ke sana... Kebetulan pakcik ini tahu saya mahu ke Pekan. Lalu dia pun mengajak saya makan angin ke sana...

Di atas adalah gambar kawasan kuala Sungai Pahang daripada bahagian utara. Dalam perjalanan hari Jumaat ke Pekan, saya setakat sempat melihat kawasan kuala itu daripada bahagian selatan. Itulah yang dinukilkan dalam blogspot BERPETUALANG KE ACEH , pada cerita bertajuk A look at the Pahang river estuary and what's around... The southern part that is...

Alhamdulillah, dengan pertolongan pakcik ini, dapat pula saya melihat bahagian utara kawasan kuala sungai terpanjang di Semenanjung itu! Sebuah cerita bergambar yang ringkas telah saya buat malam tadi dalam blogspot yang sama, dengan tajuk Now, a look at the northern parts of the Pahang river estuary...

Pakcik saya itu tahu saya suka menziarahi makam-makam lama terutama untuk memahami sejarah Melayu dahulukala. Daripada kawasan utara kuala sungai (baru saya tahu, ia dipanggil Kuala Pahang sedangkan bahagian selatan dipanggil Tanjung Agas), saya juga sempat menziarahi sebuah kawasan permakaman diraja di Kampung Marhum, sekitar 3km ke barat Kuala Pahang.

Untuk makluman, di kawasan makam ini terdapat makam Sultan Abdul Jalil IV, Sultan pertama empayar Johor-Riau (yang mengandungi Pahang) daripada keturunan Bendahara-Bendahara Melaka dan Johor. Baginda menaiki takhta setelah kemangkatan Sultan Mahmud Mangkat Dijulang, kalau tak salah ingatan pada tahun 1699.

Di sini juga terdapat makam Sultan pertama Pahang daripada keturunan Bendahara iaitu Sultan Ahmad @ Bendahara Wan Ahmad yang menaiki takhta setelah perpecahan empayar Johor-Riau akibat campurtangan British penghujung abad ke 19 Masihi. Terdapat juga makam-makam anakanda baginda Sultan Mahmud dan Sultan Abdullah (datuk kepada Sultan Pahang sekarang).

Ceritanya telah dibuat di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) seminggu lepas , dengan tajuk Kawasan pemakaman diraja di (the royal mausoleum at) Kuala Pahang... Silalah jenguk ya...


Daripada Kampung Marhum kami menghala kembali ke jalan besar menghala ke Pekan. Sebelum bertemu jalan besar, terdapat sebuah kampung bernama Kampung Jawa.

Adapun saya pernah terbaca dahulu bahawa di Kampung Jawa ini terdapat beberapa buah makam yang menggunakan batu nesan Aceh. Saya bertanya kepada penduduk kampung lalu dapat menemui makam lama di tepi Sungai Pahang ini...


Itu dia, batu nesan Aceh... Penduduk kampung memanggil tempat ini Makam Tok Aceh!


Di tepi jalan menghala kembali ke jalan besar juga ada sebuah makam lama...


Makam ini juga menggunakan batu nesan Aceh.


Sebenarnya kata orang di Kampung Jawa, ada sebuah makam lagi yang menggunakan batu nesan Aceh tetapi cukuplah kami ziarah 2 makam itu. Seterusnya pakcik saya mahu membawa saya ke kampungnya iaitu Kampung Mengkasar lalu menunjukkan rumah lamanya.

Baru saya tahu rupanya Kampung Mengkasar ini ada 2 bahagian... Satu di utara jalan besar selepas jambatan menghala ke Pekan sedangkan yang saya pergi sebelum itu (di mana terdapat Makam Chondong) adalah di sebelah selatan. Di bahagian utara ini terdapat kawasan perkuburan Tok Tuan. Menurut pakcik ini, Tok Tuan adalah orang Bugis pertama sampai di sini dan pembuka Kampung Mengkasar.

Oh... Untuk pengetahuan, Tok Tuan adalah moyang kepada timbalan Perdana Menteri sekarang iaitu Datuk Najib Tun Razak. Pakcik saya ini pula berpangkat 2 pupu dengan Tun Razak!

Malam sebelumnya, pakcik ini ada menunjukkan salasilah keluarga yang bertulisan Jawi. Ternyata anak cucu keluarga Tok Tuan ini juga bercampur-baur dengan keturunan Sultan @ Bendahara Wan Ahmad.


Tujuan pakcik saya membawa ke situ adalah sekadar menunjukkan kampung serta kawasan kubur tempat dia selalu bermain-main ketika zaman kanak-kanak. Tak sangka pula di sebalik kawasan perkuburan Tok Tuan itu terdapat sebuah kawasan makam lama di mana kesemua makamnya menggunakan batu nesan Aceh!

Lebih menarik lagi, saya sebenarnya memang sudah lama mahu mencari kawasan makam ini yang dikenali sebagai Makam Ziarath Raden tetapi tidak tahu kedudukannya dan sudah terlupa mahu mencari ketika sampai di Pekan... Saya dapat tahu tentangnya setelah membaca beberapa buah buku tentang batu nesan Aceh. Tak sangka pula boleh terjumpa dengan secara tidak sengaja! Ketika seorang pakcik mahu menunjukkan kampung halamannya pula!


Selesai ziarah makam di Kampung Mengkasar, kami pergi ke bandar Pekan. Sampai sahaja di sekitar Masjid Abdullah dan Masjid Abu Bakar, pakcik saya memberhentikan kereta. Dia pula yang beriya-iya menyuruh saya pergi menziarahi makam diraja di sebelah sini...


Dapatlah saya menziarahi makam Sultan Abu Bakar, bapa kepada Sultan Ahmad Shah yang memerintah Pahang sekarang... Kemudian kami makam tengahari sebelum menghala kembali ke Kuantan...


Selepas beberapa kilometer melepasi jambatan menyeberangi Sungai Pahang, pakcik saya mengambil satu selekoh masuk ke kiri... Katanya dia mahu membawa saya melihat kawasan Pahang Tua... Sedangkan dia pun ingat-ingat lupa di manakah kawasan yang dimaksudkan ini.

Setelah beberapa ketika, kami masuk ke kawasan Kampung Langgar... Teringat saya bahawa nama Langgar itu sering dikaitkan dengan kawasan pemakaman diraja lama sepertimana di Kedah, makam diraja utamanya terletak di pekan Langgar, lebih 10km daripada Alor Setar... Teringat juga kata-kata seorang pemandu bas ketika pergi ke Tanjung Agas di selatan kuala Sungai Pahang tempohari bahawa di Langgar ini ada sebuah makam lama, dia tak ingat makam siapa...

Beberapa kilometer di hadapan, baru kelihatan sebuah tanah perkuburan... Apakah makam diraja yang dimaksudkan itu terletak di dalam bangunan kayu berbumbung yang kelihatan ini?


Saya masuk ke dalam... Mungkin makam-makam di dalam ini adalah milik orang-orang berpangkat tetapi rasanya bukan daripada golongan diraja...


Keluar daripada bangunan itu, baru saya sedar ada sebuah makam yang agak terserlah...


Tidak dinyatakan makam milik siapa. Tetapi setakat yang dapat saya lihat, itulah satu-satunya kubur ataupun makam di situ yang memakai batu nesan Aceh...Kami pun meninggalkan kawasan perkuburan itu. Tidak jauh kemudian kelihatan papan-tanda ini... Betullah, di sinilah terletaknya kawasan Pahang Tua...


Seketika itu juga kami ternampak sebuah papan-tanda lain. Ia menyatakan arah masuk ke makam Sultan Muhammad Shah, Sultan pertama Pahang daripada keturunan Raja-raja Melaka!

Untuk pengetahuan, baginda pernah bertakhta di sini lebih 500 tahun lalu. Cerita tentangnya telah dibuat di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) semalam dengan tajuk Makam (tomb of) Sultan Muhammad Shah, Pahang...

Di situ, baru saya terasa perjalanan di Pekan itu akhirnya lengkap. Kami pun kembali ke Kuantan...

Keesokannya, pakcik saya menghantar saya ke stesyen bas ekspress yang terletak di tengah bandar Kuantan. Apabila mendapati tambang bas ke Dungun adalah sama dengan tambang bas ke Kuala Terengganu walhal KT terletak 2 kali jarak perjalanan, saya terus berjalan kaki ke stesyen bas henti-henti di tepian Sungai Kuantan. Dalam perjalanan itu, terserempak pula dengan pejabat akbar The New Strait Times untuk negeri Pahang lalu terjumpa kawan lama... Dapatlah menggunakan alat untuk mengalihkan gambar-gambar daripada kamera digital untuk dimasukkan ke pen-drive. Sekian! :]

Isnin, Mac 31, 2008

Salam daripada Kuala Terengganu... Selesai sudah apa yang patut dibuat di negeri ini!

Gambar aguk milik seorang anak cucu keturunan Raja Temenggung Salih yang pernah memerintah Muar... Katanya dibawa dari Aceh sebagai hadiah mas kahwin daripada seorang Sayyid keluarga Al-Idrus yang kemudian berkahwin dengan seorang anak cucu Bendahara Johor Tun Seri Lanang.
Untuk pengetahuan, daripada perkahwinan inilah muncul Bendahara Tun Habib Abdul Majid yang menjadi moyang kepada Sultan-sultan Johor, Pahang dan Terengganu sekarang. Abang kepada Tun Habib iaitu Sayyid Jaafar dan keturunannya pula memegang wilayah Muar...
Entah kenapa, saya terasa mahu menggunakan gambar ini untuk menghiasi posting terbaru ini. Untuk pengetahuan, gambar ini pernah digunakan untuk cerita-cerita perjalanan di Johor, dalam sebuah posting bertajuk Segar yang amat sangat di Segamat... Ya ke?

Assalamualaikum semua... Sukacita dimaklumkan, tadi saya baru sahaja berjaya menyiapkan artikel ke 118 untuk blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) , sebuah artikel bertajuk Kawasan pemakaman diraja di (the royal mausoleum at) Kuala Pahang... . Sejurus sebelum itu sebuah artikel lain bertajuk From Pekan to Kuantan... The East Coast journey continues... telah dibuat untuk menjadi posting ke 181 dalam blogspot BERPETUALANG KE ACEH .
Sekitar jam 10 pagi pula saya telah bertungkus-lumus untuk menyiapkan artikel bertajuk (The place known as...) Makam Chondong di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) yang dimulakan malam tadi tetapi tidak sempat disiapkan kerana Cyber-Cafe mahu tutup. Artikel itu dibuat setelah berjaya menyiapkan cerita Dan perjalanan diteruskan ke Pekan... di blogspot ini disusuli artikel A look at the Pahang river estuary and what's around... The southern part that is... di blogspot BERPETUALANG KE ACEH dan artikel Berjalan ke Makam Chondong... Satu ulang-tayang filem di alam arwah? kembali di blogspot ini...
Semua ini dibuat sebagai sambungan daripada penceritaan berkaitan Jalan Penarikan yang dimulakan di Kemaman tetapi cuma dapat disiapkan di Dungun hari Rabu minggu lepas... Menggunakan gambar-gambar pilihan daripada koleksi sekitar 280 buah gambar yang sudah dialihkan daripada kamera digital masuk ke pen-drive di pejabat pusat kumpulan akhbar The New Straits Times untuk seluruh Pahang sejurus sebelum meninggalkan Kuantan lalu boleh di upload ke Internet.
Kalau boleh, saya mahu menyiarkan segala cerita yang patut dalam pengembaraan kali ini secepat mungkin untuk tatapan semua, lebih cantik lagi secara live... Tetapi saya tidak ada alat untuk berbuat begitu dan bukan senang hendak menulis sambil mengembara kerana masing-masing memerlukan konsentrasi yang amat tinggi... Sekarang ini, setelah masuk 12 hari pengembaraan, saya sudah mengambil hampir 800 buah gambar sedangkan koleksi 280 gambar awal yang kini berada di dalam pen-drive pun belum dapat diceritakan sepenuhnya!
Apapun, saya cuba melepaskan apa yang tertunda apabila muncul peluang dan masa... Kalau ikutkan, saya sudah boleh meninggalkan Terengganu sejak semalam lagi kerana segala tempat yang patut diziarahi telah pun saya sampai... Tetapi saya rasa perkara ini tidak akan betul-betul selesai selagi sejumlah cerita bergambar belum disiarkan...
Setelah bertungkus-lumus sejak malam semalam membawa ke hari ini, 6 buah artikel pun berjaya disiapkan... Masuk artikel ini sendiri, jadilah ia artikel ke 7 dalam proses penceritaan kali ini dan jadilah ia juga artikel ke 272 di dalam blogspot ini!
OK... Saya telah mengikut gerak hati dan rasa untuk melepaskan apa yang patut di ketiga-tiga blogspot saya. Hasilnya adalah satu rangkaian cerita yang ada suatu turutan tertentu di mana gambar-gambar pilihan diagihkan dengan saksama mengikut rentak penceritaan dan konsep sesuatu blogspot itu sendiri...
Biar saya letak turutannya di bawah ya... Dengan selesainya bacaan mengikut turutan ini, barulah artikel "Salam daripada Kuala Terengganu" ini boleh dibaca dengan sempurna... Sila! :]


OK... Sekarang baru kita boleh bergerak ke masa kini.

Dalam artikel Salam dari Kuala Berang... Menyusuri sejarah lama kedatangan Islam... yang dibuat hari Jumaat malam Sabtu di sana, saya ada menyebut perlu ke sana untuk menyusuri sesuatu yang berkaitan dengan sebuah sulur-galur keturunan yang telah berperanan menyebarkan Islam di Nusantara lama dahulu. Alhamdulillah, sukacita dimaklumkan saya berjaya melawati semua tempat yang patut. Walaupun pada mulanya saya risau kerana di Kuala Berang tidak ada perkhidmatan bas untuk ke tempat-tempat ini... Yang ada cuma van yang bertindak seperti teksi sapu murah, ada pula tempat yang hendak dituju tetapi saya tidak ingat di mana letaknya...

Bayangkan, pergi ke 6 lokasi berlainan tempat, jauh antara satu sama lain seorang diri tanpa memiliki kenderaan... Oh... 7 lokasi jika dikira sekali tapak asal tempat dijumpai Batu Bersurat Terengganu yang pernah menjadi alas kaki di tempat mengambil wudhuk sebuah surau lama yang tidak lagi wujud... Dijadikan alas kaki kerana tiada siapa pun sedar akan hakikat sebenar batu itu sehingga ditemui seorang Sayyid pada zaman pemerintahan Sultan Zainal Abidin III penghujung abad ke 19 Masihi!

Apapun, yang dimaksudkan 6 lokasi berlainan semuanya adalah makam... Di Kuala Berang, saya telah tidur di masjid baru Kampung Buluh. Keesokannya hari Sabtu saya memulakan perjalanan menghala ke Kampung Kuala Por (kalau tak salah ingatan) untuk menziarahi makam Tok Gajah, bapa kepada pahlawan Melayui terkenal Mat Kilau.

Dalam perjalanan itulah saya terserempak binaan monumen serta replika Batu Bersurat Terengganu yang menandakan kawasan tempat batu itu ditemui. Bukan tidak pernah sampai tetapi tidak ingat di mana... Selesai menziarahi makam Tok Gajah, saya telah berjalan kaki jauh untuk mencari sebuah makam yang tersembunyi di dalam dusun atas bukit, kawasan yang pernah ditunjuk oleh beberapa orang waris keluarga Tok Pulau Manis (nanti saya cerita tentang beliau sedikit) sekitar tahun 2004 dahulu. Masalahnya saya tidak ingat tempatnya di mana, sekadar mengharapkan mungkin saya dapat cam jalannya.

Alhamdulillah, dengan kuasa Allah, saya dapat menemui kembali makam yang tersembunyi ini. Jaraknya sekitar 7-9km daripada Kuala Berang, di selatan aliran Sungai Terengganu. Selesai itu, saya menziarahi makam Tok Raja Ri yang menggunakan batu nesan Aceh. Makam ini tersenarai dalam buku-buku terbitan Jabatan Muzium sebagai salah satu makam yang ada menggunakan batu nesan Aceh tetapi baru kali ini saya sampai ke situ... Walaupun telah pergi ke Kuala Berang hampir 10 kali rasanya!

Kemudian saya kembali semula ke Kuala Berang untuk mendapatkan van @ teksi sapu ke Kampung Jenagor sekitar 11km ke timur, utara aliran Sungai Terengganu ke hulu. Di sana, sekali lagi syukur Alhamudillah... Dapat saya menaiki bot untuk menyeberangi Sungai Terengganu masuk ke satu kawasan tertentu yang susah hendak dimasuki akibat hutan tebal yang katanya penuh harimau serta dijadikan kawasan larangan oleh pihak tertentu...

Kawasan itu mengandungi sebuah makam purba, diwartakan sebagai makam Sharif Muhammad Al-Baghdadi yang menurut waris-waris keluarga Tok Pulau Manis adalah penulis Batu Bersurat Terengganu! Kali terakhir saya dapat masuk ke sana ialah pada satu malam tahun 2004...

Hujung tahun 2006, saya pernah sampai ke Kampung Jenagor tetapi tidak dapat menyeberang menaiki bot akibat air surut dan mendakan tanah yang menghalang perjalanan... Semasa ke Jenagor kali ini, saya ternampak tanda bertulis "Makam Tok Kawah" di Kampung Kuala Pueh... Teringat bahawa Tok Kawah adalah daripada keluarga Sharif Muhammad juga... Maka selesai menziarahi makam di seberang Jenagor, saya menumpang kereta orang lalu turun di Kuala Pueh.

Seterusnya saya pergi ke Kampung Pauh di mana terdapat sebuah lagi makam yang bermakna. Kemudian dengan kuasa Allah, petang itu juga saya dapat bergerak hampir 30km menghala ke Kuala Terengganu untuk pergi ke Kampung Pulau Manis... Dihantar oleh seorang hamba Allah dengan menaiki motosikal menyusuri jalan paling dekat dengan Sungai Terengganu tanpa memakai helmet...

Hmm... Kalau hendak diceritakan semuanya memang panjang. Cukuplah diberitahu, malam itu iaitu hari Sabtu malam Ahad, saya dapat bermalam di sebuah surau tinggal yang sesekali digunakan untuk aktiviti sosial setempat, di hadapan makam Tok Pulau Manis, seorang wali Allah terkenal abad ke 17 yang pernah menjadi guru serta bapa mertua kepada Sultan Zainal Abidin I.

Adapun tercatit dalam sirah Tok Pulau Manis, nama sebenarnya ialah Sharif Abdul Malik bin Sharif Abdullah bin Sharif Abdul Qahar bin Sharif Muhammad al-Baghdadi. Yang tertanam di Kampung Pauh adalah Sharif Abdullah juga dikenali sebagai Tok Pauh. Dan Kampung itu juga adalah tempat Tok Pulau Manis membesar dan telah menunjukkan sifat kekeramatan seorang wali besar sejak kecil lagi, katanya pada usia 12 tahun sudah mampu "melipat" bumi!

Seberang Jenagor pula tercatat sebagai tempat terletaknya makam Sharif Muhammad Al-Baghdadi. Lalu makam tersembunyi di dusun atas bukit yang disebut tadi dinyatakan sebagai makam anak baginda, Sharif Abdul Qahar. Tetapi pada tahun 2004, saya diberitahu sebenarnya ini terbalik... Makam Sharif Muhammad yang tersembunyi, makam Sharif Abdul Qahar pula yang di seberang Jenagor... Eloklah juga kerana makam di Jenagor itu telah "dipegang" oleh kumpulan tertentu yang sangat yakin bahawa makam itu adalah milik Sharif Muhammad Al-Baghdadi dan Sharif ini sering menjelma sebagai Tok Ayah dalam diri ketua tertinggi mereka!

Selesai menziarahi makam-makam watak utama ahli keluarga dengan bermalam berdekatan Makam Tok Pulau Manis, keesokannya iaitu hari Ahad (semalam), saya pergi pula ke Cabang Tiga untuk menziarahi makam-makam waris utama keluarga Sayyid Al-Idrus yang terkenal dengan kisah keramat Tokku Paloh di zaman Sultan Zainal Abidin III. Saya sempat pergi ke kawasan pemakaman ayahanda Tokku Paloh iaitu Tokku Tuan Besar di Masjid Tokku, juga makam moyangnya (lupa nama) di Jalan Makam Lama, Cabang Tiga seterusnya singgah sebentar ke Masjid Losong...

Sempat juga berjalan kaki melepasi Muzium Negeri lalu berpusing di jalan baru belakang yang dibuat untuk ke Taman Tamadhun Islam serta Masjid Kristal di Pulau Wan Man... Di sana, ada seuatu yang saya rasa kuat akan permainan Yahudi Zionis untuk mengaburi mata umat Islam tetapi biarlah diceritakan lain kali ya... Cukuplah dibertahu, selepas berehat sebentar di Masjid Kristal, saya sempat bersolat Zuhur di Masjid Tokku Paloh, pergi menziarahi kawasan kuburannya seterusnya tidur sebentar melepaskan penat-lelah di masjid sehingga waktu Asar sebelum masuk sebentar melihat pameran terbaru di muzium.

Petang itu, saya singgah sebentar di sebuah masjid lama berdekatan Cabang Tiga, kalau tak salah ingatan namanya Masjid Hiliran... Sempat juga menziarahu satu kawasan makam tertutup di situ sebelum memulakan proses penceritaan terbaru untuk blogspot-blogspot saya di sebuah Cyber-Cafe berdekatan. Proses penceritaan disambung kembali malam sedikit di tengah bandar Kuala Terengganu, di sebuah Cyber-Cafe berdekatan Masjid Abidin. Dan kini penceritaan pun ditamatkan di sini, pada waktu ini selepas jam 3 petang.

Allah dan Alhamdulillah! Dapat juga saya menyudahkan proses penceritaan ini... Selepas ini harus disemak kembali, kemudian bolehlah saya meninggalkan Kuala Terengganu untuk menghala ke Kelantan pula.

Cukuplah... Ucapan selamat sejahtera daripada saya untuk semua... Sekian! :]

Ahad, Mac 30, 2008

Berjalan ke Makam Chondong... Satu ulang-tayang filem di alam arwah?

Dalam artikel bertajuk Salam daripada Kuantan, Pahang! Membuat "ulang-tayang" preview di alam arwah? , posting pertama di mana-mana blogspot saya sejak memulakan perjalan terbaru ke Pantai Timur lebih seminggu lalu, saya telah menyebut tentang berlakunya satu pengalaman yang menakutkan di Pekan... Apakah pengalaman itu? Inilah ceritanya... Mari! :]


Artikel bertajuk A look at the Pahang river estuary and what's around... The southern part that is... di blogspot BERPETUALANG KE ACEH yang siap dibuat sekitar setengah jam tadi berakhir dengan saya meninggalkan selekoh jalan besar dari Pekan menghala ke Rompin, di mana terdapat jalan kecil untuk ke Tanjung Agas iaitu suatu tempat di bahagian selatan kuala Sungai Pahang. Selepas itu saya kembali ke bandar Pekan lalu mengambil bilik di sebuah hotel murah.

Setelah berehat sejenak, saya pun memulakan sedikit perjalanan selagi matahari masih ada. Ketika itu sudah hampir jam 7 petang.... Saya mahu berjalan-jalan di sekitar Pekan dan seperti biasa, mahu menurut gerak hati di mana ia akan membawa pergi...

Gambar di atas diambil sebaik sahaja keluar daripada hotel. Hotel murah itu terletak di bahagian bandar Pekan yang boleh dikira buruk dan lama, masih lagi dengan rumah-rumah kedai kayu bercampur sedikit batu kerana saya lebih sukakan bangunan-bangunan lama apalagi yang dibuat daripada kayu...


Seterusnya saya menghala ke pesisiran Sungai Pahang...


Tetapi Sungai Pahang terletak sekitar 50m lagi di sebalik bangunan putih yang kelihatan di gambar ini sedangkan antara jalan dan bangunan itu, terdapat sebuah sungai lain (kalau tak salah ingatan, namanya Sungai Parit!) yang sebahagiannya selari dengan Sungai Pahang sebelum airnya masuk ke sungai itu...

Saya menoleh ke belakang sebentar... Kelihatan satu barisan rumah kedai yang membentuk sebahagian bandar Pekan yang lebih lama... Memang saya lebih sukakan senario sebegini berbanding bangunan-bangunan moden terutama apabila pergi keluar mengembara...


Saya terus berjalan kaki menyusuri jalan ini... Kelihatan Masjid Abdullah (berwarna putih) yang tidak lagi digunakan... Di belakangnya adalah Masjid Abu Bakar yang menjadi masjid jamek Pekan.

Di sini, saya mula terasa semacam... Tiba-tiba baru saya sedar, jalan yang diambil serta bangunan-bangunan yang kelihatan berserta warna sekeliling yang mula kelihatan sedikit kelam kerana hampir masuk waktu Maghrib terasa pernah dialami suatu masa dahulu... Tetapi bila ya? Seingat saya, ini adalah kali ke 3 saya ke Pekan...

Kali pertama adalah hampir penghujung tahun 1997, ketika mengembara secara solo menaiki motosikal besar mengelilingi Semenanjung selama satu setengah bulan, kali kedua pula semasa masih berkhidmat sebagai wartawan di akhbar The New Straits Times... Semasa itu, tahun 2000 atau 2001, saya sudah menjadi wartawan sukan dan sedang meliputi acara sukan lumba basikal menjelajah Malaysia yang dianjurkan pihak polis atau PDRM dan satu bahagian acara itu dimulakan di Pekan...

Yang pasti, dalam kedua-kedua lawatan ke Pekan, saya tidak pernah berjalan kaki melalui kawasan ini... Kalau naik motosikal (ketika mengembara secara solo) atau menaiki van (ketika meliputi acara lumba basikal) mungkin pernah, itupun tak pasti apakah lalu di situ atau ikut jalan lain!


Masjid Abdullah... Kelihatan di latar-belakang kiri sebahagian Masjid Abu Bakar...


Sampai ke Masjid Abdullah, saya tergerak untuk membelok kiri... Di sisi dan belakang masjid ini (iaitu kawasan antara Masjid Abdullah dan Masjid Abu Bakar) terletak kawasan permakaman keluarga diraja Pahang sekarang...

Saya baru sahaja melepasi kawasan ini sekitar 10 tapak... Tiba-tiba datang seorang pakcik menaiki motosikal menegur saya hendak ke mana...

Pakcik itu kelihatan amat peramah. Saya menjawab setakat berjalan-jalan sahaja... Dalam hati saya ada niat mahu ke Makam Chondong tetapi ketika itu hari sudah mula gelap dan azan Maghrib sudah pun berkumandang... Lalu saya sebenarnya masuk ke jalan itu dengan niat untuk berpatah balik kembali ke hotel.

Pakcik itu tersenyum. Katanya, Makan Chondong sudah tidak begitu jauh daripada situ... Katanya lagi, bila-bila masa nanti datanglah menjenguk di tempatnya untuk berbual-bual... Saya tidak ingat di mana tetapi katanya dia bekerja menjaga sebuah bangunan berdekatan...


Peta ringkas bandar Pekan yang sempat saya ambil dengan saki-baki cahaya selepas Maghrib. Peta ini terletak di jalan besar keluar Pekan untuk menghala ke Kuantan yang saya temui setelah habis menyusuri jalan tadi.

Kalau saya berjalan ke kanan gambar ini, saya akan sampai kembali ke bandar Pekan. Tetapi disebabkan teguran pakcik itu, saya membuat keputusan untuk berjalan ke kiri mencari Makam Chondong...

Oh, apa itu Makam Chondong? Sebenarnya ia sebuah kawasan pemakaman lama di Pekan yang ada menggunakan batu-batu nesan Aceh... Tetapi saya belum pernah sampai lagi ke sana sedangkan ramai orang tahu betapa saya ini amat suka menziarahi makam-makam lama yang ada menggunakan batu nesan jenis ini. Sebab minat ini mula timbul semenjak saya "terpanggil" untuk menyusuri salasilah dan wasilah keluarga bermula penghujung 2001 sedangkan lawatan-lawatan saya ke Pekan yang lepas dibuat sebelum itu...


Ini adalah gambar kawasan serambi hotel murah tempat saya menginap, diambil keesokannya iaitu hari Sabtu. Kenapa saya tunjukkan di sini? Kerana sebagai tanda bahawa penceritaan selepas ini harus menggunakan gambar-gambar yang diambil tengahari itu...

Sebabnya, kamera digital murah saya tidak dapat menangkap gambar malam dengan elok. Maka itu di sini saya akan membuat proses penceritaan berlapis iaitu apa yang berlaku pada waktu malam dipadankan dengan gambar-gambar yang diambil ketika sekali lagi menziarahi Makam Chondong pada waktu siang hari pula! Sila... :]


Cuma perjalanan siang itu dimulakan daripada bahagian lain iaitu terus menghala ke jalan utama ke Kuantan... Selepas melepasi sebuah dataran, kelihatanlah dewan ini...

Oh... Semasa meliputi acara sukan lumba basikal dahulu (rasanya tahun 2000, bukan 2001 kerana tahun 2001 saya mula menghadapi pelbagai masalah di tempat kerja yang berkaitan dengan politik pejabat sehingga hasil kerja saya banyak yang diperapkan oleh golongan tertentu), untuk bahagian Pekan, ia bermula di sekitar hadapan dewan ini. Kebetulan semasa saya lalu di sini lebih seminggu lalu, ada pula acara lain baru tamat di dewan ini... Rupa-rupanya Timbalan Perdana Menteri Datuk Najib baru selesai menghadiri satu acara...


Saya terus menyusuri jalan utama ke Kuantan sehingga berjumpa kembali barisan rumah-kedai kayu yang katanya termasuk dalam kawasan bandar Pekan lama, bahagian yang lebih lama daripada kawasan hotel tempat saya menginap!

Untuk pengetahuan, jalan yang selari dengan rumah kedai ini membawa ke Masjid Abdullah. Inilah jalan yang dilalui sehingga saya bertemu seorang pakcik yang menegur... Maka di sini, kita mula menyusuri kembali jalan yang ambil waktu malam itu...


Inilah dia jalan masuk yang diambil iaitu jalan menghala ke istana dan kelab polo... Tiba-tiba kamera digital saya menunjukkan amaran habis bateri... Alamak, bagaimana ini sedangkan saya perlu merekodkan cerita?

Nak tak nak saya terpaksa mencari kedai makan di mana saya boleh menumpang mengecas bateri. Oh... Untuk makluman, kali ini saya berjalan dengan membawa segala barangan dalam beg haversack besar kerana mahu terus meninggalkan Pekan, bukan seperti pada waktu malam di mana beg besar ditinggalkan di hotel...

Berdasarkan perjalanan waktu malam, saya tahu di hadapan masuk jalan ini tidak terdapat apa-apa kedai makan. Nak tak nak saya terpaksa berpatah balik, sekitar 300 meter begitu baru terjumpa kedai makan yang dibuka... Elok juga itu kerana saya pun sebenarnya belum makan apa-apa siang itu... Dapat juga berehat sebentar dalam kepanasan terik tengahari itu sementara menunggu bateri dicas...


Tidak lama kemudian terdengar azan Zuhur berkemundang. Apabila saya menyebut ingin ke masjid seorang pelanggan kedai yang juga mahu ke sana sedia menumpangkan...

Agaknya saya perlu bersolat di Masjid Abu Bakar ini kot sebelum dapat ke Makam Chondong? Lagipun sebaik sahaja selesai hal di makam, saya merancang untuk pergi terus ke Kuantan... Tidak seperti di malam hari sebelum itu di mana selepas menziarahi makam Chondong saya memang ingin kembali semula ke Pekan lalu dalam perjalanan kembali itu sempatlah bersolat Maghrib sendirian kemudian Isyak berjemaah di masjid ini...


Kemudian saya menghala semula ke Makam Chondong... Jalan masuk ke istana dan kelab polo tadi terletak menghampiri pintu gerbang di tengah gambar.

Oh... Berdekatan kereta Proton putih di kanan itu ialah sebuah kedai makan... Pada malam selepas menziarahi Makam Chondong saya telah singgah untuk makan malam di kedai itu lalu mendapati pengalaman "menakutkan" yang berlaku masih terus berjalan...


OK... Ini adalah gambar yang diambil setelah hampir 100 meter memasuki jalan ke istana dan kelab polo...


Kelihatan bangunan ini, kalau tak salah ingatan bangunan jabatan Islam begitu...


Ada sungai kecil ini, namanya Sungai Panchor... Sama namanya dengan sebuah sungai berdekatan Kota Tinggi di mana pernah berdirinya istana-istana Raja Johor dahulukala, sama juga nama dengan sebuah tempat di Muar... Rasanya ada sungai dengan nama serupa sekali juga di sana... Dan sekali lagi, berkaitan juga dengan raja-raja Melayu lama!


Sedikit ke hadapan, kelihatan kawasan bertembok ini yang agak terserlah. Maaf kerana gambar ini senget... Ini biasanya berlaku apabila saya menggerakkan tangan semasa mengambil gambar, samada sengaja atau tidak... Maklumlah, kamera digital murah, tidak ada stabiliser...

OK... Pada tahap penceritaan ini, eloklah diberitahu dan ditekankan sekali lagi bahawa dalam perjalanan ke Makam Chondong yang dimulakan hampir waktu Maghrib malam sebelumnya, telah berlaku suatu rasa ganjil sebaik sahaja kelihatan Masjid Abdullah. Selepas itu, segala laluan yang dibuat dan apa yang kelihatan terasa pernah dilihat suatu masa dahulu, entah bila... Cuma bahagian bertemu pakcik itu yang saya tak ingat apakah pernah dilihat dahulu... Tetapi apabila meninggalkan pakcik itu kemudian berjalan menghala ke Makam Chondong, apa yang berlaku adalah seolah-olah menonton sebuah video hidup yang ceritanya terputus sebentar kemudian disambung kembali sebaiknya membuat keputusan untuk pergi ke Makam Chondong malam itu juga!

Adapun saya percaya ramai pembaca yang mengenali atau pernah mengikuti penulisan saya tentu tahu betapa saya ini selalu mengalami deja vu iaitu perasaan telah menonton sesuatu yang berlaku, tempat, rupa orang, perbualan, peristiwa dan apa sahaja suatu masa dahulu. Selalunya apa yang berlaku itu dapat dikaitkan samada dengan mimpi-mimpi ataupun bayangan (ibarat mimpi di siang hari ketika terjaga) yang pernah berlaku terlebih dahulu... Tetapi kali ini, segala yang dilihat ini bukan lagi dirasa pernah dilihat dalam mimpi atau bayangan sebaliknya terasa seperti pernah dilihat dalam satu kehidupan yang "lain"....

Oh... Di simpang ini pada waktu malam, saya terserempak seorang pemuda menaiki motosikal sedang keluar ke jalan besar... Saya pun bertanyakan arah untuk Makam Chondong...

Dia menyebutkan arah jalan kemudian menyatakan saya akan sampai sebuah simpang di mana terdapat pokok Mentega (ke Mentiga? Pakai Mentega aje le, lagi kaw kaw, hehe!)... Terus darah saya berderau semacam... Allah! Semua ini, perbualan ini, apa yang disebut, dilihat dan dialami memang pernah dirasai dahulu... Tetapi kali ini terasa menakutkan, terasa semacam amat!

Adapun pengalaman deja vu sudah jadi permainan terlalu biasa buat saya sejak zaman kanak-kanak. Tetapi sejak perjalanan ke Johor yang dibuat 2 bulan lalu, baru saya terasa deja vu saya semakin tajam, hampir tiap-tiap hari saya deja vu dan apa yang dilihat semakin terang...

Apapun, rasanya paling lama saya deja vu sebelum itu adalah 15 minit... Di Pekan malam itu pula, semenjak berjalan kaki lalu terlihat Masjid Abdullah sehinggalah sampai ke simpang ini, saya telah mengalami sesuatu yang hampir sama dengan 30 minit deja vu tetapi jauh lebih tajam!

Pengalaman baru ini terasa mula menakutkan kerana selalunya bila mengalami deja vu, saya dapat mengaitkannya dengan sesuatu mimpi atau bayangan yang berlaku dahulu... Tetapi kali ini apa yang dilihat seolah-olah ulang-tayang sesuatu yang berlaku di alam arwah, iaitu sebelum roh ini turun memasuki tubuh kasar di muka-bumi ini! Bagaimana mahu menerangkan ini? Apakah aku sudah gila?


Setelah melepasi sebuah selekoh, kelihatanlah pohon Mentega yang dimaksudkan (di tengah gambar). Di sini saya perlu mengambil sebuah lorong ke kanan...

Bayangkan perjalanan ini dibuat pada waktu malam yang sunyi, cuma ada sedikit lampu kuning jalan... Itulah yang berlaku malam itu dan segala yang dilihat semuanya timbul sebagai ulang-tayang sesuatu yang pernah berlaku lama dahulu!

Sedangkan berjalan seorang diri begini dalam kegelapan pun sudah cukup menakutkan, bayangkan pula diri saya berjalan dan "menonton kembali" segala ini... Allah! Berderau darah saya setiap kali memikirkannya!


Tidak lama kemudian, kelihatanlah jambatan ini menyeberangi sungai, Sungai Panchor tadi! Nampak tak bangunan berwarna hijau di hadapan sana?


Di hadapan bangunan yang merupakan sebuah surau tinggal itu, terletak sebuah tanah tinggi dengan bangunan makam ini. Kalau hendak tahu, inilah dia Makam Chondong yang dicari... Seluruh kawasan ini dipenuhi tanah perkuburan, rumah yang paling dekat pun lebih 100 meter daripada sini...

Bayangkan duduk seorang diri di kawasan perkuburan ini, di kawasan pemakaman raja-raja lama lagi... Sedangkan pada waktu siang pun kebanyakan orang tidak berani duduk di kawasan perkuburan, inikan lagi di kawasan perkuburan raja yang ada daulat tertentu... Kalau tak kena cara, ada lah kena bahananya... Dan ini boleh berlaku pada siang hari!

Bayangkan, dalam kegelapan malam yang cuma disinari sebatang dua lampu jalanan kuning yang kelam... Bayangkan segala yang berlaku sehingga anda membelek-belek batu-batu nesan Aceh dan duduk di celah-celah memikirkan apa yang berlaku berjalan dalam keadaan auto... bukan auta ya. Anda bukan berfikir untuk membuat apa-apa tetapi sekadar mengalami sesuatu, sepertimana ada menonton suatu tayangan gambar dan tiada apapun yang anda boleh buat untuk mengubah jalan ceritanya... Anda cuma mampu menonton sahaja! Bayangkan segalanya pernah dialami dahulu, saling tak ubah seperti satu tayangan yang pernah berlaku di alam arwah...

Bayangkan... Kalau orang tak faham, mesti mereka akan tuduh saya bukan-bukan... Sebab itu saya selalu cakap, kalau nak tahu, sekurang-kurangnya cubalah dulu keluar 3 hari mengembara tempat orang seorang diri dengan menyerahkan diri 100 peratus pada Qada dan Qadar... Ini tidak, pengalaman tidak ada ataupun kurang tetapi nafsu besar, cakap sentiasa nak menang... Mahu mengulas dan menghukum pengalaman orang lain sedangkan diri itu yang sebenarnya buta tidak dapat melihat hakikat kehidupan... Sesungguhnya tidak akan sama setakat bercerita ilmu agama dan Tasawuf yang tinggi-tinggi tunjuk pandai kat semua orang lebih-lebih on-line dengan orang yang sudah betul-betul merasa dan sanggup mengambil risiko nyawa!

Apapun, apa yang berlaku memang menakutkan! Masyaallah... Semasa itu saya terasa bagai nak gila! Apa ini? Apa hidup aku ini? Kenapa selalu jadi macam ini? Mana tak terasa nak gila... Jika selama ini, saya dapat "melihat masa hadapan" dengan deja vu yang paling panjang pun 15 minit, tetapi pada malam itu, saya bukan setakat deja vu lagi... Saya telah melihat sesuatu yang telah berlaku lama dahulu dengan segala detail nya dan apa yang saya lihat sudah melepasi 1 jam waktu "ulang-tayang"...

Sekali lagi ingin ditekankan... Mungkin ada orang yang pernah mengalami ini ketika dalam suluk. Tetapi itu dalam suluk yang selalunya dalam pengawasan guru dan menurut petua... Berbeza keadaannya dengan sedang berjalan luar sana, tiba-tiba tenggelam dalam makna sebenar Syahid ataupun penyaksian...

Kalau di makam pun boleh jadi gila kerana keadaan ini, bayangkan bagaimana mahu menghadapi hal sebegini yang berlanjutan sedangkan malam itu selepas meninggalkan makam kemudian makan di kedai makan yang disebut awal tadi seterusnya bersolat di Masjid Abu Bakar pun masih begitu keadaannya!

Di makam sendiri, saya sudah rasa tak tahan sehingga terpaksa menalifon seorang teman lalu menyatakan apa yang dirasa. Sebenarnya saya teringin hendak beritahu ibu bapa tetapi takut mereka susah hati.... Rasanya teman ini lebih memahami. Alhamdulillah, barulah sedikit lega dan dapat menghadapi "ulang-tayang" seterusnya dengan lebih tenang...

Apapun, rasanya sampai sini sahaja cerita ini ya... Satu cerita bergambar tentang Makam Chondong akan dibuat di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) , Insyaallah sebentar lagi... Jika ada masa ya, tak dapat janji... Apapun silalah jengok nanti! :]

Dan perjalanan diteruskan ke Pekan...

Assalamualaikum semua... Sementara ada peluang, masa dan sedikit tenaga serta konsentrasi, kita sambung cerita perjalanan terbaru di/ke Pantai Timur... Disambung terus daripada artikel Sambungan cerita "Menyusuri Jalan Penarikan di Negeri Sembilan!"... Menyusuri juga makna sebuah mimpi lebih 10 tahun lalu dan kehadiran hantu Siam?


Daripada Bahau, saya terus mendapatkan bas ke bandar Muadzam Shah di pertengahan negeri Pahang. Ingatkan daripada sana senang hendak mendapatkan bas untuk ke Pekan... Rupa-rupanya bas direct service ke bandar diraja Pahang itu daripada sini cuma terdapat sekali sehari sahaja, itupun pada jam 7.30 pagi...
Adapun saya sampai ke Muadzam Shah sekitar jam 1 tengahari... Hari itu hari Jumaat dan terdapat sebuah masjid tidak jauh dari stesyen bas ini serta kelihatan orang-ramai mula bertumpu ke situ... Tetapi sebagai seorang musafir yang sedang berjalan jauh lebih-lebih lagi dalam jadual yang tidak menentu, tidak menjadi kesalahan untuk saya menggantikan solat Jumaat dengan solat Zuhur yang boleh dijamak kemudian. Lagipun baru saya dapat tahu, ada perkhidmatan bas jam 1.15 ke Chini dan dari sana, lebih senang untuk mendapatkan bas ke Pekan...

Maka ke Chini lah saya seterusnya, iaitu ke kawasan Felda Chini, tidak jauh daripada Tasik Chini. Terasa juga ingin ke sana tetapi saya harus ingat, ia bukan dalam perancangan asal perjalanan...
Walaupun saya selalu juga keluar daripada jadual lalu pergi ke tempat-tempat yang langsung tidak dirancang, saya harus memilih ke mana harus pergi berdasarkan masa, berapa jauh tempat itu daripada laluan induk yang dirancang, berapa senang hendak ke sana samada dengan kenderaan atau berjalan kaki serta keadaan fizikal semasa, penat ataupun kurang sihat... Dan memang ketika itu saya sangat penat... Maklumlah, malam Jumaat sebelumnya pun banyak berjalan kaki, siangnya pun begitu demi menyusuri Jalan Penarikan sedangkan tidur di masjid sana tidak nyenyak akibat serangan nyamuk...
Tetapi panggilan Tasik Chini boleh juga tahan kuat! Maka apabila pilihan terasa rumit, saya akan membuat istikharah hati...
Dalam kes ini, saya mendapat isyarat bahawa perjalanan ke Pantai Timur kali ini telah dibuka dengan melalui Jalan Penarikan di mana Pantai Barat Semenanjung boleh disambung dengan Pantai Timur melalui laluan Sungai Muar yang membawa kepada Sungai Pahang... Maknanya, susurilah Sungai Pahang... Dan tentunya sampai ke kualanya di Pekan, lokasi di mana saya telah mendapat isyarat lebih seminggu lalu untuk dijejaki sebagai bandar pertama di Pantai Timur yang akan disinggahi kali ini...
Ternyata memang terdapat beberapa perkhidmatan bas ke Pekan... Malah saya boleh memilih samada hendak ikut laluan Chini Timur iaitu berpatah balik jalan yang dilalui daripada Muadzam Shah tadi sehingga sampai ke satu simpang lalu baru menghala ke Pekan... Atau pergi melalui sebuah tempat, kalau tak salah ingatan namanya Palong... Jalan ini akan melalui kawasan bukit di tepian Tasik Chini sebelum menyusuri Sungai Pahang sampai ke Pekan!
Agak-agak jalan mana yang saya ikuti ya? Apapun, saya sempat makan tengahari di pekan Chini...Tidak lama kemudian, kalau tak salah ingatan sekitar jam 3, bas pun bergerak... Dan hari mulai hujan... Di atas adalah gambar yang diambil daripada dalam bas, masih di sekitar Chini...

Sekitar jam 5 begitu, sampailah ke Pekan...

Dan tempat pertama dituju adalah tepian sungai...
Ini adalah pemandangan menghala ke barat-laut... Kelihatan jambatan menyeberangi Sungai Pahang, mungkin tidak berapa terang dalam gambar ini...
Saya terus berjalan kaki menyusuri Sungai Pahang untuk ke kuala... Sempat menyeberangi jambatan gantung ini...
Tidak lama kemudian, kelihatan sekolah agama atau madrasah Al-Attas yang agak terkenal di Pahang...
Siap ada restoran Al-Attas lagi! Ish! Ish! Ish!... Bukan apa, saya kenal sangat le dengan beberapa orang ahli keluarga Al-Attas... Salah seorangnya si Uncle Seekers yang dok sibuk cari hantu tu...

Tu dia... Siap ada Sungai Habib Hassan, Habib Hassan Al-Attas... Untuk pengetahuan beliau adalah seorang tokoh besar agama di Pahang juga Johor awal abad ke 20 Masihi dan madrasah Al-Attas dibina oleh beliau!
Adapun mengikut ceritanya, Habib Hassan juga dikenali sebagai hartawan besar di Johor Bahru dan seorang yang berperanan sebagai mufti besar yang boleh menabalkan Sultan Johor! Kenapa saya boleh tahu sedikit tentang ceritanya? Kerana gambar potretnya terpampang jelas di rumah penulis buku politik Pak Habib @ Syed Hussein Al-Attas di Janda Baik di mana saya pernah menumpang duduk selama 3 tahun!
Untuk pengetahuan, Habib Hassan ialah datuk kepada Syed Hussein... Uncle Seeker @ Beb Lah pula adalah anak Syed Hussein!
Heh! Mesti tersenyum lebar Beb Lah kalau terbaca ini... Don't worry le bro... Aku tak kutuk bapak engkau lagi... Dulu tu sebab aku bengang sangat pasal ada le hal... Sekarang, semua tu dah lepas, aku dah cool down... Lagi pun, marah camana pun, aku tetap panggil dia abah... Dan dari segi nasab, lari macamana pun tetap ada kena-mengena, hehe! :]


Inilah Sungai Habib Hassan...

Alirannya bertemu dengan Sungai Pahang...
Setelah berjalan kaki beberapa ketika, baru saya tahu jalan ini juga menuju ke Rompin dan Mersing...
Ke hadapan sedikit, kelihatan perkataan "Pekan bandar diraja" (dan entah apa lagi, lupa pula dan tidak berapa terang di gambar ini), di seberang sungai...

Sampai di sini, saya mula terasa penat... Timbul juga rasa ragu, berapa jauh lagi perlu berjalan untuk sampai ke kuala Sungai Pahang? Saya pun mula hitchike cuba mendapatkan kereta yang lalu-lalang... Tidak lama kemudian, dapat sebuah lori kecil yang mahu menuju ke Rompin...Rupa-rupanya tidak jauh daripada tempat tadi, rasanya tak sampai 1 km pun, terdapat sebuah jalan kecil menghala ke kuala Sungai Pahang... Jalan besar pula membelok ke kanan menghala selatan untuk ke Rompin, juga Mersing...
Saya pun turun dan singgah di surau ini yang terletak betul-betul di selekoh... Di sinilah saya mandi sambil membasuh pakaian yang kotor akibat peluh bercampur kesan tanah dan semak hutan belukar secara cowboy... Dan di sinilah saya dapat membasuh luka darah yang meleleh-leleh sehingga beku di 6 tempat di kaki kanan dan kiri akibat gigitan-gigitan lintah di Jalan Penarikan pagi itu...
Cerita seterusnya akan disambung di blogspot BERPETUALANG KE ACEH ... Sila! :]