Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Rabu, Julai 13, 2022

Raya Haji dan Senduk Emas

Salam pagi Rabu 13 Zulhijjah 1443 Hijriah. Rasanya masih boleh mengucapkan selamat Hari Raya Haji atau Aidil Adha. Dengan itu biar dikongsikan satu cerita berkenaan.
Seperti kebanyakan anak Melayu dan Islam saya dan keluarga juga mengambil kesempatan untuk menyambut Hari Raya Haji di kampung apa lagi tahun lepas tidak dapat kembali akibat PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) bagi membendung wabak Covid-19. Lewat petang Jumaat 8 Julai 2022 kami pun bertolak dari rumah di Bandar Sungai Buaya untuk ke kampung ibu saya di Muar. Singgah di Bangi untuk satu urusan lalu sampai lewat malam. Sabtu 9 Julai sekadar duduk di rumah. Esoknya pagi Ahad 10 Julai bersamaan 10 Zulhijjah iaitu Aidil Adha baru keluar menunaikan solat raya di masjid berdekatan.
Petang itu keluar berjalan-jalan bersama isteri. Ziarah ke makam Sultan Alauddin Riayat Syah (Melaka) di Kampung Raja, Pagoh...Kemudian berjalan-jalan ke bahagian lain daerah Muar termasuk ke masjid jamek...Tengah hari Isnin 9 Julai  iaitu selepas 3 malam di kampung baru meninggalkan Muar untuk kembali ke Bandar Sungai Buaya.
Lalu jalan lama kemudian masuk ke pekan Jasin.Memotong ke Nyalas untuk ke rumah kakak isteri di Felda Jelai...


Selepas jam 5 baru menyambung perjalanan dengan mengambil laluan ke Inas menuju ke Rembau.
Sekitar 3 bulan setengah lalu kami pernah mengambil laluan berkenaan tetapi daripada arah berlawanan untuk ke Kuala Pilah lalu terlihat papan tanda ini dalam kegelapan malam. Lihat artikel Perjalanan 'keemasan' di Negeri Sembilan - Menyahut dahulu panggilan 'keLinggian'.
Tetapi ketika itu tidak dapat masuk ke makam kerana terletak dalam kawasan berpagar rumah orang dan sudah lewat malam. Kali ini baru dapat ziarah. Lihat artikel Makam (Tomb of) Senduk Emas di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).
Dengan itu lepaslah satu hajat tertunda. Hampir ke Rembau mula melalui kesesakan luar biasa. Dipendekkan cerita selepas membuat 2-3 lagi persinggahan sampailah ke rumah lewat malam. Didapati seluruh perjalanan memakan jarak 675 km. Sekian.