Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Sabtu, Mei 06, 2023

Perjalanan selatan sempena cuti Aidil Fitri 2023 - Album raya dan perjalanan

OK. Adapun cerita perjalanan ke selatan sempena cuti raya sudah selesai melalui artikel Perjalanan selatan sempena cuti Aidil Fitri 2023 - Faktor Negeri Sembilan sebagai penutup semalam. Sekarang biar dibuat satu artikel khas untuk album gambar raya dan perjalanan menggunakan gambar-gambar yang tidak dikongsikan dalam artikel-artikel sebelum ini.Kisah perjalanan dimulakan dengan artikel Perjalanan selatan sempena cuti Aidil Fitri 2023 - Dari kampung isteri di Tanjung Sepat ke kampung sendiri di Muar tanpa menceritakan pun bagaimana kami sekeluarga sendiri menyambut hari raya pertama pada pagi Sabtu 22 April 2023.Beginilah keadaan kami anak beranak selepas solat raya kemudian makan-makan.

Selepas itu ziarah kubur ibu bapa isteri di kampung.Kemudian baru berhari raya di rumah sanak saudara...


Ini di Muar petang Isnin 24 Aprilbersamaan 3 Syawal. Selepas berhari bersama ibu bapa saya kemudian melayan sejumlah saudara mara yang datang bertandang kami keluar berjalan-jalan...


Ini di rumah kawan isteri di Pontian petang Selasa 25 April bersamaan 4 Syawal.Di Masjid Ba'Alawi di Singapura pagi Rabu 26 April bersamaan 5 Syawal.
Dapat berjumpa dan berhari raya bersama imam masjid, Habib Hassan Al-Attas...


Di lain-lain tempat di Singapura...Di rumah kakak isteri di Jelai pagi Jumaat 28 April.


Di hadapan istana lama Seri Menanti selepas bersolat Jumaat di Masjid Diraja Tuanku Munawir.

Di rumah sepupu isteri di Seremban selepas itu.Di rumah adik isteri di Semenyih malam itu sebelum kembali ke rumah sendiri di Bandar Sungai Buaya.


Jumaat, Mei 05, 2023

Perjalanan selatan sempena cuti Aidil Fitri 2023 - Faktor Negeri Sembilan sebagai penutup

Salam petang Jumaat 5/5/2023 bersamaan 14 Syawal 1444 Hijriah. Pergi pada hari terakhir perjalanan baru ke selatan yang selesai seminggu lalu. Bersambung daripada artikel Perjalanan selatan sempena cuti Aidil Fitri 2023 - Mengimbau kenangan lama di Kluang.Pagi Jumaat 28 April bersamaan 7 Syawal. Selepas bermalam di rumah kakak ipar di Felda Jelai kami pun bersedia untuk menyambung perjalanan.
Esoknya anak sulung harus kembali masuk kerja. Jadi harus hantar ke Kuala Lumpur selewatnya tengah malam. Sementara ada masa kami berjalan-jalan. Antaranya di tempat ini di Kampung Jambu Lapan dekat Bahau. Lihat artikel A look again at the Muar-Jempol rivers meet area di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.
Selepas berhari raya di rumah sepupu isteri di Kuala Jemapoh singgah pula di masjid ini di Tanjung Ipoh untuk menziarahi makam Tuan Tulis...


Kemudian masuk ke bandar diraja Seri Menanti.


Kemudian ke istana lama yang sudah menjadi muzium...Perjalanan diteruskan ke Seremban di mana kami berhari raya di rumah seorang lagi sepupu isteri kemudian ke Semenyih untuk berhari raya di rumah adik ipar.
Secara rata perjalanan hari itu dibuat dalam Negeri Sembilan. Ini kerana walaupun Semenyih terletak di dalam negeri Selangor ia pernah berada di dalam Negeri Sembilan sebelum berlaku pertukaran wilayah penghujung abad ke-19 iaitu Semenyih dan kawasan selatannya Beranang diserahkan kepada Negeri Sembilan sebagai  ganti Selangor melepaskan kawasan ke selatan Sepang yang mengandungi Lukut termasuk Port Dickson yang dahulu dikuasai Selangor.

Oh. Sampai ke rumah tengah malam meter kereta menunjukkan saya telah memandu sejauh  1,176 km. Campur perjalanan dengan kereta sewa di Singapura (lihat Perjalanan selatan sempena cuti Aidil Fitri 2023 - Satu hari di Temasek) yang didapati memakan jarak sekitar 165 km kami telah berjalan sejauh sekitar 1,341 km.


Khamis, Mei 04, 2023

Perjalanan selatan sempena cuti Aidil Fitri 2023 - Mengimbau kenangan lama di Kluang

Setelah membuat perjalanan ke Singapura atau nama lamanya Temasek cerita perjalanan ke selatan sempena musim raya menghampiri penamat. Tetapi masih ada lagi dua hari perjalanan untuk dikongsikan. Bersambung daripada artikel Perjalanan selatan sempena cuti Aidil Fitri 2023 - Satu hari di Temasek.Sekembalinya dari Singapura kami menuju ke rumah adik bongsu saya di utara bandar raya Johor Bahru lalu bermalam di sana. Esoknya Khamis 28 April 2023 sekitar jam 1 petang baru mengorak langkah untuk kembali ke arah rumah sendiri di Selangor.
Sengaja diambil jalan menghala ke Ulu Tiram kemudian ke Bandar Tenggara.Kami mahu menuju ke Kluang dari situ.
Masuk ke bandar Kluang, tempat saya membesar semasa bersekolah asrama penuh tahun 1983 hingga 1986.
Pergi ke kedai makan ke stesyen lama kereta api Kluang.
Layan kopi Kluang.Seterusnya ke tempat bersekolah lama...
Cukuplah gambar ini bagi menyampaikan maksud dalam hati. Pengalaman suka duka bersekolah asrama penuh ada dikongsikan dalam artikel-artikel berikut :-
Perjalanan diteruskan ke arah Segamat.


Singgah bersolat di masjid ini. Lihat artikel Masjid (Mosque of) India Muslim, Segamat dblogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).
Selepas itu menghala pula ke Gemas.
Kami mahu berehat di rumah kakak isteri di Felda Jelai, ke utara sedikit perjalanan. Untuk makluman ini adalah artikel ke-2,388 di blogspot CATATAN SI MERAH SILU