Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Rabu, Ogos 31, 2022

Degup denyut anak Malaysia - Kenapa perlu menyambut hari kemerdekaan 31 Ogos?

Salam pagi Rabu 31 Ogos 2022. Salam hari kemerdekaan Malaysia yang ke-65, bukan sekadar hari kebangsaan ya. Untuk hari yang begitu istimewa bagi rakyat negara tercinta ini biar dipersembahkan satu artikel berkenaan.


Merujuk pada artikel Mencari jejak Orang Kaya Arshad melalui dokumentasi lama British part III yang dipersembahkan lebih 3 minggu lalu. Di dalamnya ada diceritakan bahawa ketika membuat kajian di Perpustakaan Negara bagi hari Sabtu 6 Ogos saya ada menyemak jumlah muka surat  bagi Perak Government Gazette atau warta kerajaan Perak  yang telah diteliti di sana sejak hampir 3 minggu sebelum itu iaitu bagi tahun 1895 hingga 1908. Tidak diceritakan, tiba-tiba datang seorang kakitangan perpustakaan menegur bertanyakan tentang apa yang saya buat itu. 

Beliau kemudian menyatakan mahu mengundang ke satu majlis akan datang. Saya pun diminta menulis nama, nombor telefon dan alamat e-mail. Apabila didapati pada alamat e-mail ada tertera nama "Merah Silu" beliau pun bertanya : "Tuankah Merah Silu yang selalu menulis dalam blog itu?". Saya jawab iya. Lalu dia bertanya lagi : "Tuan juga ada NGO sendiri kan?". Saya jawab iya. Beliau pun memberitahu sedikit tentang acara. 

Apabila mendapat tahu tarikh yang mana saya belum menetapkan apa-apa komitmen saya pun menyatakan insyaallah akan hadir. Kemudian apabila mendapat undangan rasmi melalui e-mail berserta poster seperti di atas lagi kuat azam untuk hadir kerana pembicaranya adalah Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria yang sangat dihormati dalam dunia kajian sejarah tanah air.Saya telah mengenali Abdullah Zakaria sejak 10 tahun lalu, mungkin lebih awal kerana selalu mengikut majlis-majlis ilmu anjuran badan-badan seperti Universiti Malaya juga Persatuan Sejarah Malaysia. Selepas mendiang Profesor Khoo Kay Kim beliau boleh dikatakan pakar sejarah Malaysia dan dunia Melayu yang paling terkemuka di negara kita. Beliau malah pernah merasmikan buku ke-11 dan ke-12 saya lebih 3 tahun lalu. Lihat Pelancaran rasmi buku berkembar Nabi Adam dan Benua Tua Melayu di kedai buku Khazanah Fathaniyah. Kemudian berlaku PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) bagi membendung wabak Covid-19 lalu lama tidak bertemu sehinggalah saya diundang oleh Muzium Diraja untuk menghadiri satu majlis baru di tengah ibu kota penghujung bulan lalu. Lihat Prospek masa hadapan institusi beraja di Malaysia.
Sebelum itu, dalam tempoh lebih dua tahun tidak bertemu saya ada berhubung dengan beliau sekali sahaja, kalau tak salah ingatan ketika kembali bercuti raya Aida Adha tahun hijriah lalu. Saya mahu meminta nasihat daripada beliau bagaimana untuk mencari jejak datuk kepada datuk saya Orang Kaya Arshad bin Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin selepas bapa beliau meninggal dunia tahun 1904. Beliau menyarankan agar cuba mencari cerita dalam surat-suratkhabar lama cetakan British di Singapura. Saranan daripada beliau inilah yang kemudian membawa kepada usaha-usaha berkenaan seperti diceritakan dalam artikel-artikel berikut :-


Apapun disebabkan kehadiran beliau juga kerana telah memberikan komitmen kepada pihak perpustakaanlah saya hadir ke majlis pada petang semalam 30 Ogos 2022. Kalau tidak kerana itu kemungkinan besar tak dapat datang kerana sejak hari sebelumnya kurang sihat. Rasa demam tak kebah dan lemah-lemah badan selain sakit-sakit kepala. Hinggakan selepas Subuh  kemudian menghantar anak ke sekolah jam 7.15 pagi saya terbaring di atas katil sahaja kelemahan sehinggalah jam 12.30 tengah hari baru mengumpul sedikit kekuatan untuk bersiap ke majlis.
Lagipun saya pun sebenarnya tidak faham apa yang ingin dibicarakan. Tajuk majlis iaitu "Degup Denyut Anak Malaysia" terasa kurang jelas. Isteri pun tertanya-tanya tentang apakah itu. Kalau berdasarkan itu sahaja tentu terasa tak begitu perlu untuk hadir. Tetapi isteri pula mengingatkan beliau telah menggosok dan menyiapkan sepersalinan busana tradisional Melayu untuk dipakai. Kiranya antara hal yang membangkitkan semangat untuk pergi.
Abdullah Zakaria sendiri ada memberitahu dia pun tak pasti apa yang dikehendaki oleh majlis atas tajuk itu. Pun begitu harus ada pengisian yang bermakna jika datang daripada seorang pakar seperti beliau.
Majlis dimulakan dengan nyanyian lagu kebangsaan Negaraku.
Ketika itupun saya masih tertanya-tanya apakah yang akan dibicarakan sebenarnya. Cuma bayangan yang dapat harus tentang tarikh keramat 31 Ogos memandangkan ia diadakan sejurus sebelum itu apa lagi pembicara adalah seorang pakar sejarah terkenal tanah air.Ketua pengarah Perpustakaan Negara Puan Salasiah binti Abdul Wahab memberikan ucapan alu-aluan.Selepas dibuat tayangan montaj tentang acara baru dipanggil Abdullah Zakaria juga seorang lagi iaitu Profesor Madya Dr Zulkarnain Abdul Rahman daripada Universiti Malaya. Fikir saya mereka akan mengambil giliran untuk berbicara tentang tajuk yang saya masih lagi tak jelas apakah liputannya.
Rupa-rupanya Zulkarnain bertindak sebagai pemudah bicara. Cuma Abdullah Zakaria yang akan betul-betul berbicara. Zulkarnian pun membuka dengan bertanya kenapa perlu menyambut tarikh 31 Ogos? Apakah kepentingannya? Hal inilah yang dipanjangkan sebagai degup (jantung) dan denyut (nadi) anak Malaysia itu.Abdullah Zakaria yang lahir tahun 1951 membuka dengan berkongsi pengalaman sebenar beliau sebagai anak kelahiran Besut, Terengganu yang pertama kali datang ke Kuala Lumpur pada tahun 1968. Diceritakan bagaimana ketika menjelang sambutan hari kemerdekaan ketika itu beliau dapat melihat bagaimana ia disambut begitu meriah. Hendak bergerak dari tempatnya belajar di Universiti Malaya di Bangsar membawa ke Dataran Merdeka (dahulu nama lain, lupa apa) pun perlu melalui banyak pintu gerbang yang mengangkat tinggi tema kemerdekaan negara. Setiap satu didirikan oleh agensi kerajaan (antara yang disebut adalah LLN iaitu Lembaga Letrik Negara, sekarang sudah jadi TNB iaitu singkatan bagi Tenaga Nasional Berhad) yang ada pejabat atau ibu pejabat di laluan berkenaan.

Kata Abdullah semangat orang sekarang menyambut tarikh tersebut tidaklah semeriah seperti ketika itu. Antara sebabnya adalah kerana kini 31 Ogos dipanggil sebagai hari kebangsaan. Sepatutnya dikekalkan terma hari kemerdekaan yang membawa lebih tinggi semangat itu. Beliau pun menyebut tentang kajian sejumlah pihak yang menyatakan bahawa Malaysia atau sebelumnya Persekutuan Tanah Melayu tidak pernah dijajah tetapi cuma menjadi negeri-negeri naungan di bawah British. Walaupun hal ini benar daripada segi penggunaan kata-kata atau wording dalam perjanjian-perjanjian berkenaan tetapi hakikat perbuatan dan tindakan yang berlaku (seperti British boleh menurunkan Sultan atau membuang anak raja yang ia tidak berkenan) adalah memang kita pernah dijajah. 

Apabila dilakukan rundingan dengan British bagi mendapatkan pelepasan daripada pemerintahan atau pentadbiran British pada tarikh yang ditetapkan iaitu 31 Ogos 1957 pula memang terma atau perjanjian pelepasan itu menggambarkan kita mendapat kemerdekaan daripada pemerintahan British. Sebab itu apabila Perdana Menteri pertama Malaysia, Tunku Abdul Rahman mengisytiharkan kepada umum terutama di Stadium Merdeka perkataan yang dilaungkan adalah "Merdeka!". Oleh itu beliau menegaskan harus diangkat kembali bahawa 31 Ogos itu adalah hari kemerdekaan Malaysia (walaupun ada menegaskan Malaysia cuma terbentuk apabila Sabah dan Sarawak masuk pada 16 September 1963), bukan hari kebangsaan. Ini perlu dibuat untuk mengangkat kembali rasa dan semangat kemerdekaan kerana ia melibatkan banyak proses termasuk pertumpahan darah selain penat lelah peluh air mata bagi mencapai kemerdekaan tersebut.

Abdullah turut ditanya tentang pemilihan tarikh 31 Ogos 1957, memandangkan ada mengatakan ia adalah tarikh yang dipilih oleh ulamak bernama Sheikh Abdullah Fahim (datuk kepada mantan Perdana Menteri Tun Abdullah Badawi). Seterusnya tentang rundingan bagi kemerdekaan. Kenapa Tunku Abdul Rahman pada tahun 1956 memilih untuk naik kapal laut ke London bersama rombongan sehingga memakan masa 2 minggu untuk sampai? Sedangkan dua orang lagi, seorang daripadanya adalah Panglima Bukit Gantang Abdul Wahab (ketika itu Menteri Besar Perak),  naik terus kapal terbang 

Dalam menjawab semua itu Abdullah sangat menekankan peranan raja-raja bagi menjayakan rundingan juga pengorbanan mereka sehingga ramai kini dapat menikmati kemakmuran negara (termasuk ramai pendatang dari luar yang asalnya adalah stateless atau status sebenarnya tidak memiliki negara sebelum kemerdekaan 31 Ogos 1957 itu). Ditekankan bagaimana dahulu ramai pejuang sanggup bersusah payah dalam merangka kemerdekaan sehingga nama-nama besar seperti Pak Sako pun setakat bertemu berbincang perkara dalam hotel murah di Chow Kit. Tidak seperti pada zaman sekarang di mana rata-rata bertemu dalam hotel mewah. Ikuti sendiri bicara melalui Facebook berkenaan di sini. Untuk makluman artikel ini ditulis sambil mengikut siaran langsuran sambutan 31 Ogos di Dataran Merdeka. Oh. Saya ada menyebut tentang bagaimana isteri telah menyiapkan sepersalinan busana tradisional Melayu untuk dipakai lalu ia adalah antara hal yang membangkitkan semangat untuk pergi ke majlis walaupun sebenarnya kurang sihat dan lemah-lemah badan. Sekadar berkongsi. Inilah pakaian saya ketika itu. Tengok-tengok ada kawan ambil gambar ketika bertandang ke rumahnya di Sri Hartamas  selepas majlis.

Ketika ini saya sedang cuba menghabiskan 5 muka surat terakhir Juzuk ke-3 bagi proses pengkhataman Al-Quran untuk bulan Safar. Saya ni dah rabun dekat, perlu pakai cermin mata apabila membaca. Tetapi tetap berusaha untuk membaca tanpa cermin mata apabila cahaya siang cukup terang. Sebab itu kelihatan membaca di luar, dengan muka seperti meneran itu. Ini disebabkan mata mahu mendapatkan fokus selain berusaha untuk mendapatkan makhraj bagi setiap huruf mengikut ilmu tajwid  seperti diketahui dan setakat mampu sebaik mungkin. Sekian wassalam.Selasa, Ogos 30, 2022

Misi keluarga Laksamana part IV

Sampai masanya untuk mempersembahkan artikel kompilasi perjalanan 22-24 Ogos di Perak...


 

Sekali lagi iaitu pada hari Rabu 24 Ogos 2022 saya harus berada di Mahkamah Tinggi Syariah di Ipoh untuk mengikuti perbicaraan melibatkan keluarga Laksamana Raja Mahkota Perak. Seperti biasa peluang pun diambil untuk berjalan ke banyak tempat. Maka keluarlah ke Perak seorang diri pada pagi Isnin 22 Ogos melalui Bukit Tagar masuk ke Slim River lalu melawat gugusan Felda Besout. Selepas persinggahan di Teluk Intan menghala pula ke Lumut lalu singgah banyak tempat. Panjat Bukit Engku Busu, pergi ke Damar Laut, Segari dan Pantai Remis sebelum menyurusi aliran Sungai Beruas menghala ke pekan Beruas lalu ke Kampung Kota diikuti Bukit Syamsul Bahrin. Selepas itu baru ke Ipoh. 

Menariknya ketika perbicaraan peguam lawan membangkitkan satu persoalan tentang keturunan yang sudah lama bermain dalam fikiran saya dan keluarga terdekat. Telusurilah artikel-artikel berikut untuk mengetahui bagaimanakah persoalan ini terbangkit.


1. Bridge to Besout

2. Masjid (Mosque of) Kuala Slim 

3. The bridge close to Slim river mouth

4. Masjid (Mosque of) Felda Besout 5

5. Masjid (Mosque of) Wataniah, Pasir Panjang Laut 

6. Latest visit to the beach of Teluk Batik

7. Masjid (Mosque of) Sultan Idris II, Teluk Muroh

8. The stretch of beach just before TLDM Lumut at dusk

9. Misi keluarga Laksamana part IV - Antara Besout dan panggilan persekitaran Lumut

10. Misty views from riverside Lumu 

11. Misty views from the Lumut ferry terminal jetty

Isnin, Ogos 29, 2022

Misi keluarga Laksamana part IV - Dari Ipoh ke Batu Gajah membawa ke Kota Bharu Perak

OK. Masuk pada cerita hari ke-3 dan terakhir perjalanan di Perak 22-24 Ogos. Bersambung daripada artikel Misi keluarga Laksamana part IV - Bukit Engku Busu, Nakhoda Muhammad Taib dan Bukit Syamsul Bahrin.Pagi Rabu 24 Ogos 2022. Keadaan di Kampung Manjoi berdekatan pusat bandar raya Ipoh.
Saya telah bermalam di sebuah homestay atau inap desa bersama beberapa orang saudara daripada keturunan Laksamana Raja Mahkota Perak di kampung itu. Lokasinya dekat dengan Mahkamah Tinggi Syariah Ipoh di mana kami perlu hadir untuk mengikuti lagi perbicaraan melibatkan hal ehwal keluarga.
Tentang perbicaraan apakah itu ada diceritakan dalam artikel Misi keluarga Laksamana - Solidariti keturunan Orang Kaya Arshad dan adik seibu sebapanya Aminah hampir 2 bulan lalu.
Saya boleh sahaja menceritakan semua yang berlaku dalam perbicaraan kerana sebaik sahaja diperkatakan oleh peguam dan hakim dalam ruang umum perbicaraan ia sudah menjadi suatu public record atau rekod umum. Kecuali ada arahan jelas suatu itu tidak boleh dikongsikan di luar mahkamah.
Di sini cukuplah diberitahu bahawa perbicaraan kali ini melibatkan pembacaan tulisan pada batu nesan di dua buah makam oleh pakar. Satu dikatakan milik datuk kepada datuk saya Orang Kaya Muhammad Arshad bin Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di Batak Rabit, satu lagi milik orang yang katanya anak Laksamana Muhammad Amin juga bernama Ahmad Sharif di Durian Sebatang. Cuma yang di Durian Sebatang itu tidak tertulis pun perkataan Laksamana. Yang ada sebenarnya nama yang dibaca sebagai Ayub Sharif bin Amin Muhammad dengan tarikh meninggal sahaja. Sehingga peguam lawan membawa persoalan apakah mungkin kedua-dua makam ini sebenarnya milik keturunan yang berlainan?Ia seperti mengesahkan persoalan yang sudah lama bermain dalam fikiran kaum kerabat terdekat kami. Benarkah si fulan anak si fulan ini keturunan Laksamana Muhammad Amin? Sedangkan tindak tahu pihak beliau selama dua tahun bersama kami dalam perbicaraan kemudian disedari banyak meragukan. Nama Ahmad Sharif pun tidak pernah muncul dalam sejarah keluarga kami yang boleh dirujuk dalam catatan-catatan pegawai pentadbir British tahun 1870an dan 1880an kecuali setelah beberapa dekad kemudian. Rujuk kembali persoalan yang dilontarkan dalam artikel hari pertama perjalanan ini iaitu Misi keluarga Laksamana part IV - Antara Besout dan panggilan persekitaran Lumut.
Selesai perbicaraan di mahkamah saya bergerak ke Masjid Paloh ke barat bandar raya Ipoh untuk satu urusan yang tidak selesai. Dalam perjalanan sebelum ini (lihat Misi Keluarga Laksamana part III - Tasik-tasik di Lenggong membawa ke Ipoh diikuti Tapah) saya ada mencari satu makam seorang pembesar utama Perak yang kemudian didapati rapat dengan susur galur keluarga saya yang di belah Laksamana Kedah tetapi tak berjumpa. Dah balik rumah baru dapat disemak kembali lokasi lalu baru kini terjumpa. Lihat artikel Makam (Tomb of) Seri Adika Raja Wan Muhammad Salleh di blogspot  SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).
Sebetulnya saya pernah sampai ke makam tersebut tetapi secara tidak sengaja apabila dibawa bersolat Jumaat di situ sekitar 15 tahun lalu. Dari Masjid Paloh mengambil jalan ke Papan dan Lahat melalui kawasan sekitar Pengkalan Pegoh. Sambil berjalan itu fikiran cuba mengimbau pada zaman pertengahan abad ke-18 Masihi sehingga awal abad ke-19 yang mana aliran Sungai Kinta menjadi satu laluan utama untuk membawa hasil bijih timah ke luar Perak sebelum dieksport ke Eropah...
Saya mengambil laluan tersebut kerana perlu menghantar seorang bapa saudara ke Batu Gajah. Gambar ini diambil ketika menyeberang Sungai Kinta sebelum Batu Gajah.Terlihat sebuah warung menjual nasi kandar di tepi jalan kami pun singgah untuk makan tengah hari.
Jam 1.30 sampailah ke bandar Batu Gajah...Ambil jambatan kecil menyeberang lagi Sungai Kinta untuk menghantar bapa saudara ke rumah iparnya.
Dari situ saya main ikut sahaja satu jalan pendalaman yang nampaknya membawa ke arah selatan.
Ia melalui banyak bekas lombong kiri dan kanan...

Tengok-tengok keluar ke jalan besar menuju ke pekan kecil Kota Bahru. Teringat sebuah makam dekat-dekat situ yang belum pernah diziarahi kerana tidak diketahui lokasi tepat. Cuma katanya dalam kawasan lombong dekat tepi sungai. Saya pun cuba mencarinya. Lihat artikel Looking for the tomb of Syed Osman di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.
Selepas itu pergi menziarahi makam Raja Bendahara Alang Iskandar...Turut diziarahi makam pembesar bernama Syed Jaafar.
Kedua-dua makam tersebut sudah banyak kali diziarahi kerana terletak betul-betul di tepi jalan menghala ke Malim Nawar dan Kampar.
Perjalanan diteruskan ke arah bandar Kampar.


Terlihat papan tanda menunjukkan arah ke sebuah air terjun saya pun pergi untuk bermandi manda menghilangkan rasa melengas badan seharian menghadapi panas terik matahari. Lihat The waterfalls of Batu Berangkai in Kampar.
Jam 5.08 petang sampai ke pekan Tapah.Sampai ke Sungkai baru berhenti untuk pekena lagi nasi kandar...Selepas Tanjung Malim baru mengambil Lebuh Raya Utara Selatan.
Keluar di Lembah Beringin dengan niat untuk mengambil satu jalan pendalaman ke sebuah empangan yang belum pernah disinggahi sebelum ini. Tengok-tengok jalan agak teruk sedangkan minyak dah tinggal sedikit. Saya pun kembali masuk ke lebuh raya sebelum keluar di Bukit Beruntung untuk mengisi minyak.Jam 8.30 baru sampai rumah. Didapati perjalanan kali ini memakan jarak keseluruh 677 km.


Ahad, Ogos 28, 2022

Misi keluarga Laksamana part IV - Bukit Engku Busu, Nakhoda Muhammad Taib dan Bukit Syamsul Bahrin

Salam lewat hari Ahad malam Isnin 1 Safar 1444 Hijriah, satu tarikh yang baik untuk membuat satu lagi penulisan. Maka masuk kita pada hari kedua perjalanan di Perak 22-24 Ogos. Kali ini saya harus menyediakan terlebih dahulu 12 buah artikel sokongan di blogspot BERPETUALANG KE ACEH dan empat di SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) baru dapat melancarkan cerita. Penat dan ambil banyak masa wooo. Petang tadi pula baru kembali daripada majlis perkahwinan anak saudara di Jenjarom dekat Banting sana.  Namun tetap disambung penceritaan daripada artikel Misi keluarga Laksamana part IV - Antara Besout dan panggilan persekitaran Lumut.Awal pagi Selasa 23 Ogos 2022. Keadaan masjid jamek Lumut sedikit masa selepas Subuh.
Alhamdulillah saya dapat bermalam dengan cukup selesa di masjid. Sambil itu kelihatan Bukit Engku Busu seperti menunggu untuk didaki...
Saya telah bersiap untuk itu. Satu perkara menarik S saya sebenarnya telah meletakkan tiga buah buku tentang negeri Perak di atas kotak yang kelihatan. Tengok-tengok apabila dibuka pintu kereta pagi itu dua buku di atas telah jatuh ke bawah (itu yang kemudian diletakkan ke tepi di bawah tanjak putih). Yang tinggal adalah buku tentang Beruas seperti mahu mengisyaratkan sesuatu.
Pergi ke pekan Lumut untuk bersarapan. Sempatlah ambil sejumlah gambar pemandangan. Lihat artikel Misty views from riverside Lumu diikuti Misty views from the Lumut ferry terminal jetty.
Gambar ini pula diambil di atas puncak Bukit Engku Busu jam 10.16 pagi. Ketika itu saya baru sahaja selesai membaca 5-6 muka surat  Al Quran lalu menamatkan juzuk ke-26, Ia sepatutnya sudah diselesaikan malam sebelum itu. Di sini tak perlulah diceritakan panjang lebar tentang pendakian bukit setinggi lebih 1,000 kaki dari paras laut itu. Boleh lihat gambar-gambar dan cerita dalam artikel-artikel berikut :-

Selepas turun bukit saya melihat sebuah kampung nelayan kemudian melihat pemandangan pekan Lumut dari arah seberang. Oh. Di celah-celah itu ada singgah di sebuah masjid. Lihat Views at Lumut's Kampung Nelayan diikuti  Masjid (Mosque of) Kampung Batu 3, Segari dan Looking at Lumut from Damar Laut
Asalnya banyak yang ingin diceritakan di sini tetapi dah tak larat kerana sudah lewat malam. Cukuplah ditambah bahawa tentang bukit, persekitaran dan maknanya buat saya boleh rujuk kembali cerita berkenaan dalam artikel Misi keluarga Laksamana part IV - Antara Besout dan panggilan persekitaran Lumut. Selain itu biar dinyatakan bahawa seluruh persekitaran Lumut membawa ke Segari di utara sebenarnya terletak dalam kawasan kerajaan lama Beruas yang pernah dibuka oleh moyang saya Sultan Malikul Mansur dari Samudera-Pasai (kemudian diserapkan ke dalam Aceh) hampir 700 tahun lalu.Kemudian naik lagi sebuah bukit untuk menziarahi makam tokoh yang pernah memajukan persekitaran Lumut 150 tahun. Kali ini hendak meneliti sekali kemungkinan bahawa beliau adalah salah seorang daripada moyang saya, melalui satu kaitan dengan wilayah Batu Bahara di Sumatera. Lihat  Lawatan baru ke makam (New visit to the tombs of) Nakhoda Muhammad Taib.Seterusnya ke satu kawasan di mana terdapat balai pencerapan bagi melihat anak bulan yang paling utama di negeri Perak.

Siap tidur dekat pantai berdekatan sejenak sebelum ke satu tempat penyu. Lihat New visit to the Pasir Panjang beach in Segari.


Tentang kenapa kawasan ini sangat istimewa buat saya ada diceritakan panjang lebar dalam artikel Beruas, kaitan dengan Aceh dan melihat bulan... Antara mimpi dan realiti kehidupan yang dipersembahkan awal tahun 2008.Masuk pula ke satu kawasan kampung sebelum bandar Pantai Remis untuk mencari satu hidangan istimewa tempatan. Tetapi 'ditarik' pula ke suatu kawasan tepi laut Selat Melaka. Lihat  A sort of beach at Pantai Remis.
Hidangan yang dicari adalah udang lipan. Akhirnya dapat di tempat lain. Tetapi tidaklah dalam bentuk yang  dikehendaki iaitu mee rebus udang lipan. Ini kerana menurut tukang masak bekalan yang kedai dapat tidak sesuai untuk dijadikan mee, takut hancur. Sebaliknya dijadikan goreng tepung.
Perjalanan diteruskan ke pekan Beruas. Oh. Sebelum itu saya menyusur Sungai Beruas dari kuala sehingga sejauh mana ke hulu dapat didekati dengan kereta tanpa menerbitkan masalah. Lihat artikel  Viewing the Beruas river mouth again  diikuti Following the Beruas river inland towards Beruas town and Kampung Kota.


Selepas itu beriktikaf sebentar di masjid sana.Seterusnya saya mahu mendaki Bukit Syamsul Bahrin. Saya mahu melihat Batu Dinding yang katanya terdapat hampir ke puncak, satu tempat bersifat mistik yang ada kena mengena dengan sejarah lama Beruas.
Dah lama dah simpan hajat tersebut. Kali ini baru betul-betul berusaha untuk mencari jalan lalu dapat tahu boleh mengambil laluan ladang yang kelihatan.
Sampai satu peringkat kereta tidak boleh dibawa masuk lagi. Kena mulakan berjalan kaki.Ketika gambar ini diambil sudah jam 6.56 petang. Insyaallah saya masih ada kudrat dan keberanian untuk meneruskan. Lampu untuk berjalan malam pun sudah disediakan. Cuma tu le. Bila laluan jadi bercabang sedangkan saya tak tahu yang mana membawa ke Batu Dinding patutkah diteruskan?