Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Isnin, Oktober 06, 2008

Jualan DVD "Sekitar Perjanjian Pangkor 1874" kini dibuka...Assalamualaikum... Kini sudah hampir seminggu kita menyambut perayaan Hari Raya Aidilfitri. Alhamdulillah, semuanya selamat, dapat berjumpa sanak-saudara jauh dan dekat. Kini kembalilah kita kepada rutin harian seperti bersekolah, bekerja, berniaga dan sebagainya walaupun Hari Raya tetap akan disambut di celah-celah itu sehingga penghujung bulan.

Dalam pada itu, sudah ramai menyatakan minat mahu mendapatkan DVD "Sekitar Perjanjian Pangkor 1874" malah sudah ada yang membelinya terus dari saya. Saya pula akan kembali ke Lembah Kelang esok maka sukacita dimaklumkan pembelian DVD ini kini dibuka kepada umum.

Adapun butir-butir harga dan cara pembelian boleh dilihat dalam artikel Perjalanan ke Perak: DVD "Sekitar Perjanjian Pangkor 1874" dah siap! Maaf ya, jika kos penghantaran yang menyebabkan harga promosi RM9.90 untuk sekeping DVD bertambah jadi RM15. Rasanya ia perlu. Lagipun harga RM15 itu sendiri boleh dikira murah dibandingkan dengan kos penyediaan dan usaha yang terlibat untuk menyediakan DVD ini apalagi nilai pengalaman dan ilmu yang tercurah samada yang tersirat mahupun tersurat melaluinya!

Kalau ada yang mahu menjimatkan kos, bolehlah membelinya secara terus daripada tangan saya dengan harga RM9.90 sekeping sementara stok masih ada. Tetapi perlulah bertandang ke alamat rumah yang ada disebut dalam artikel Perjalanan ke Perak: DVD "Sekitar Perjanjian Pangkor 1874" dah siap! , itupun kalau saya ada di sekitar rumah.

Untuk makluman, selain merayap-rayap tak tentu arah seperti kebiasaan perangai gila saya, saya juga bakal memulakan tugasan baru yang memerlukan saya mengembara ke seluruh Semenanjung (mungkin juga seluruh Malaysia sehingga ke Singapura dan Brunei?) mulai tempoh terdekat ini. Di celah-celah itu, selain berhari-raya melawat rumah sanak-saudara dan sahabat-handai, saya juga harus membuat beberapa urusan keluarga demi mahu menamatkan zaman duda, insyaallah sebelum masuk tahun Hijriah akan datang.

Yang pasti, di sebalik dan celah-celah kesibukan semua ini, saya akan tetap kembali ke rumah ibu saudara Ampang, antara lainnya untuk menyemak surat-surat yang datang. Maka itu, mulai hari ini, sesiapa yang berminat untuk mendapatkan DVD "Sekitar Perjanjian Pangkor" boleh mula menghantar surat dan wang pos seperti disebut dalam artikel Perjalanan ke Perak: DVD "Sekitar Perjanjian Pangkor 1874" dah siap!

Keutamaan diberikan kepada mereka yang telah membuat tempahan melalui blogspot juga e-mail. Ingat, harga promosi RM9.90 terhad kepada 100 keping DVD terawal (yang kini kurang sedikit kerana ada yang sudah dibeli, ada telah dihadiahkan kepada ahli keluarga). Selepas itu ada kemungkinan harga akan meningkat jadi RM15 sekeping tanpa kos pos (campur pos jadi le RM20 sekeping)!

Sekian... Teruskan beraya dalam suasana harmoni. Wassalam! :]