Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Jumaat, Januari 31, 2020

Perjalanan Krabi dan selatan Thailand Disember 2019 - Menutup gerak di Terengganu

Salam petang Jumaat 31 Januari 2020. Setelah beberapa lama masuklah kita pada cerita hari ke-10 perjalanan Krabi dan selatan Thailand. Bersambung daripada Perjalanan Krabi dan selatan Thailand Disember 2019 - Kota Bahru dan laluan Pantai Timur.


Pagi Rabu 25 Disember 2019. Cuaca dan pemandangan kelihatan begitu elok dan damai.


Tengah hari kami mendaftar keluar daripada tempat penginapan lalu makan di kawasan ini.


Selepas makan perjalanan diteruskan menyusuri jalan pantai.

Oh. Kami naik kereta kawan, seorang anak Terengganu yang sudah lama bermastautin di Kuala Lumpur. Kebetulan beliau sedang bercuti di kampung halaman. Dapatlah membawa kami anak beranak berjalan-jalan terutama untuk melihat jambatan menara (tower bridge) Terengganu yang baru beberapa bulan dibuka kepada kenderaan umum. Lihat artikel Crossing the tower bridge of Kuala Terengganu blogspot BERPETUALANG KE ACEH.Kami juga dapat tahu menara jambatan baru dibuka kepada orang ramai tak sampai sebulan. Dengan bayaran RM5 sahaja dapat menikmati pemandangan cantik daripada atas sana. Lihat Kuala Terengganu from up the towers at its new bridge.


Puas melihat pemandangan kami menziarahi makam ulamak Terengganu bertaraf wali abad ke-19 Masihi iaitu Tokku Paloh di pinggir bandar raya Kuala Terengganu.


Oh, sebelum ke jambatan kami ada singgah di 2 buah surau yang agak menarik ke utara bandar raya. Lewat petang pula pergi ke makam ulamak besar Terengganu abad ke-17 bertaraf wali iaitu Tok Pulau Manis di kawasan pendalaman. Tengok-tengok sudah jauh berubah rupa jadi lebih cantik. Lihat artikel-artikel berikut di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).
Perubahan pada makam Tok Pulau Manis (Changes to the tomb of Tok Pulau Manis)Malam saya membeli tiket bas untuk kami anak beranak kembali ke Lembah Klang.


Selepas itu singgah bersolat di Masjid Putih yang terletak berdekatan.

Sampai masanya kawan pun menurunkan kami di stesyen bas.


Kiranya Terengganu menjadi tempat kami menutup gerak perjalanan Krabi dan selatan Thailand...


Tetapi pada saya cerita ini belum betul-betul selesai. Cuma biar ditutup buat sementara waktu sempena ia siap ditulis petang Jumaat 31 Januari 2020.