Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Khamis, Jun 16, 2022

Day trip misi Teluk Intan 14 Jun 2022

Salam malam Jumaat 17 Zulkaedah. Ada sedikit perkongsian melibatkan susur galur keturunan saya di Perak. Isnin malam Selasa 13 Jun 2022. Seorang saudara tiga pupu menelefon mengajak untuk pergi ke kampung keluarga kami di Teluk Intan. Setelah mencapai persetujuan beliau yang menetap di Bandar Tasik Puteri datang mengambil di rumah saya di Bandar Sungai Buaya pagi Selasa 14 Jun. Selepas melepak bersarapan sambil bercerita macam-macam beliau yang datang bersama isteri pun membawa saya ke arah tujuan.
Entah kenapa beliau keluar dari Lebuh Raya PLUS untuk ke Teluk Intan melalui tol Bidor. Sedangkan ada jalan lebih dekat melalui Sungkai. Apapun saya sudah lama tidak melalui laluan berkenaan...
Kami sampai ke pusat bandar Teluk Intan sekitar jam 11.18.
Saudara itu membawa untuk makan mee rojak.


Selepas itu beliau membawa ke sebuah rumah lama besar keluar sedikit dari pusat bandar.
Rumah ini pernah diduduki datuk beliau Laksamana Raja Mahkota Razali sebelum meninggal dunia tahun 1981. Laksamana yang pernah menjadi Menteri Besar Perlis, juga seorang daripada empat pengasas utama UMBC (dahulu sebuah bank besar terkenal) ini adalah sepupu kepada datuk saya.
Adapun bapa kepada saudara tersebut sendiri pernah menjadi Laksamana, dari tahun 1991 hingga 1997 kalau tak salah. Jam 12.50 bergerak kami ke bahagian lain Teluk Intan.Singgah berziarah ke makam Sultan ke-22 Perak iaitu Sultan Abdullah Muhammad I (memerintah 1851-1857) atau Marhum Durian Sebatang.Selain makam Sultan ada satu makam mahu diteliti untuk satu hal melibatkan keluarga besar kami...
Selepas itu pergi meneliti makam-makam di tanah perkuburan besar Durian Sebatang pula.Selepas jam 3 baru sampai ke masjid keluarga di Batak Rabit.
Untuk pengetahuan kami dan jawatankuasa masjid sedang berusaha untuk menukar namanya menjadi Masjid Laksamana Raja Mahkota...Ziarah juga ke makam-makam ahli keluarga di sebelah masjid. Di sini terdapat makam datuk dan moyang saya juga beberapa orang Laksamana. Saya perlu meneliti makam datuk kepada datuk saya yang dikenali sebagai Orang Kaya Arshad. Ini kerja penting kerana ada pihak mengaku saudara tetapi nampaknya sedang berusaha untuk menjatuhkan susur galur saya yang merupakan cabang utama keturunan Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin (dibuang ke Pulau Seychelles tahun 1877 bersama Sultan ke-26 Perak, Sultan Abdullah Muhammad Syah II). 

Melihat cara pihak berkenaan merancang sambil melaga-lagakan saudara mara kami percaya ada kemungkinan mereka sebenarnya bukan keturunan Laksamana pun. Ada kemungkinan mereka daripada keturunan lain yang nenek moyangnya kebetulan memiliki nama-nama sama seperti yang ada dalam salasilah kami. Maka tak mustahil mereka menggunakan pengetahuan tentang salasilah untuk masuk mengaku sebagai saudara mara. Setelah mendapat suatu kedudukan yang kuat kami pula cuba disisihkannya. 

Semoga laknat Allah SWT jatuh terdapat puak-puak jahat tapi manis muka ini. Tak malu bersumpah Wallahi, mengaku ikhlas bagai untuk menolong. Tetapi semakin lama semakin nampak menyimpang gerak kerjanya. Amin, amin Ya Rabbul Alamin.


Isnin, Jun 13, 2022

Bicara buku bersama Merah Silu di PBAKL2022

Salam malam 14 Zulkaedah. Tadi saya telah membuat dua buah artikel di blogspot  Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH) untuk menceritakan tentang dua aktiviti yang dilakukan hujung minggu lalu melibatkan kedudukan saya sebagai presiden HIKMAH. Lihat Rumah terbuka dan karnival pembangunan komuniti budaya dan warisan bersama Walid Ibrahim Al Malik diikuti Webinar pertama HIKMAH melibatkan dinar dirham berjaya!. Namun ada satu lagi aktiviti berlaku hujung minggu itu selepas dua yang diceritakan itu. Tetapi ia lebih relevan untuk dikongsikan di sini.Lima hari lalu saya telah membuat artikel Dari ISTAC ke PBAKL 2022 lalu menunjukkan keadaan pada hari pertama Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) tahun 2022 yang bermula pada hari Jumaat 3 Jun 2022. Ada sesuatu yang istimewa tentangnya, setelah PBAKL tidak dapat diadakan pada tahun 2020 dan 2021 akibat PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) bagi membendung wabak Covid-19. Kalau sebelum itu saya merasakan tidak perlu mengambil tahu sangat tentang pesta buku kerana sedang  berehat daripada menulis buku untuk memberikan tumpuan kepada penulisan tesis di ISTAC (Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam) selepas menghadiri hari pertama terasa tidak dapat memisahkan diri dengannya. Saya pun mengatur agar dapat bercakap tentang buku pada pesta itu. Walaupun buku terakhir saya (setakat ini), buku ke-13 iaitu "Kenangan Kembara Solo Hitchhike Eropah Tahun 1995" terbit ketika musim raya Aidilfitri tahun 2019 iaitu hampir 3 tahun lalu ia belum berpeluang untuk dipromosikan di PBAKL disebabkan PKP.
Adalah rugi jika saya tidak berusaha langsung untuk mempromosikannya pada PBAKL 2022 ini. Alhamdulillah sahabat saya saudara Zahamri Nizar yang memiliki syarikat Taman Pustaka sudi mengatur ruang di reruainya yang dikongsikan bersama Akademi Jawi Malaysia. Saya diberikan slot jam 2.30 hingga 3.30 petang untuk bercakap tentang buku pada hari terakhir pesta Ahad 12 Jun.
Selepas selesai acara pertama pada pagi itu (lihat Webinar pertama HIKMAH melibatkan dinar dirham berjaya!) saya membawa isteri dan anak bergegas ke lokasi Pesta Buku iaitu WTCKL (World Trade Centre Kuala Lumpur), dahulunya dikenali sebagai PWTC (Putra World Trade Centre)...Oh. Dalam perjalanan ke reruai berkenaan isteri ada membuat sedikit live video Facebook menggunakan telefon pintar saya. Lihat sini diikuti sini.
Kami sampai ke reruai sekitar jam 2. Selepas berehat di suatu tempat kami pun menyiapkan set untuk bercakap atau bicara tentang buku.Ia diadakan dalam keadaan selamba dan santai. Secara rata saya bercerita tentang pengembaraan lama tahun 1995 yang membentuk isi buku dan apa yang membuat saya terdorong untuk menulis tentangnya setelah sekian lama.


Cuma saya menghadapi sedikit masalah seperti berikut :-


1. Microphone murah milik sendiri yang dibawa ada distortion.

2. Ia mati selepas 10-15 minit lalu saya harus bercakap secara terus kepada hadirin. Mungkin sebab sudah 3 tahun memiliknya dan sudah lama tidak digunakan.

3. Saya sebenarnya kepenatan kerana aktiviti-aktiviti hujung minggu sedangkan dua malam berturut-turut cuma dapat tidur ayam.

4. Selain itu belakang lidah tergigit beberapa hari lalu dan belum baik. Sedangkan saya harus banyak bercakap untuk acara pertama pagi Ahad kemudian untuk bicara buku

5. Line Internet tidak begitu bagus, asyik terputus-putus, lalu isteri membuat keputusan untuk keluar daripada live video lalu membuat rakaman pula, Sayangnya rakaman sekitar 30 minit itu pula terdelete entah bila.Apapun bicara dapat diadakan dengan baik walau tidak sehebat mana. Alhamdulillah kerana ada kawan-kawan juga saudara mara menyokong...
Selesai itu kami melepak di sebuah reruai kosong berdekatan. Di sini diadakan demontrasi bagaimana saya pernah tidur di jalanan seperti diceritakan dalam buku. Untuk makluman ini adalah artikel ke-2,266 di blogspot CATATAN SI MERAH SILU. :]