Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Isnin, Januari 15, 2007

Gambar-gambar di Muar

Assalamualaikum pembaca sekalian. Saya kini dalam perantauan di utara tanah air. Selama seminggu, saya telah menginap di Hotel Pearl View di Seberang Prai. Seorang sepupu yang bekerja sebagai jurutera di Petronas Kuala Lumpur perlu melaksanakan kerja di Prai lalu mengajak saya menemaninya di sana. Semalam dia telah kembali ke KL sementara saya pula pergi ke bandaraya Pulau Pinang lalu bermalam di masjid lama Lebuh Aceh.
Sekarang saya berada di Batu Feringgi untuk mengambil angin laut dan menyiapkan sedikit penulisan. Dalam pada itulah saya tersedar, penulisan untuk segmen "Laksamana pulang ke Perak" dalam edisi terbaru akan datang tabloid Kencana sudah tertunda agak lama. Kebetulan editor Kencana telah menalifon bertanyakan khabar. Maka saya pun tergerak untuk menyiapkan segmen ini.
Alhamdulillah, setelah berhempas-pulas dengan sedikit demam dan writer's block, saya dapat menyiapkan penulisan yang perlu sebelum jam 11 malam. Gambar-gambar yang diperlukan juga telah disediakan, cuma perlu dihantar dengan cara paling afdhal... Maka dalam keadaan ini, media Internet lah yang paling sesuai dan dengan sebab itulah saya memilih untuk menyertakan gambar yang perlu sebagai isi terbaru dalam blogspot ini. Saksikan sedikit gambar yang diambil di Muar awal 2007... Sila...

-----------------------------------------------------------

Di bawah adalah gambar-gambar yang diambil berdekatan persimpangan ke Kampung Raja/ Pagoh. Ketika itu saya sedang dalam perjalanan untuk menziarahi makam Sultan Alauddin Riayat Shah. Kebetulan Pagoh termasuk kawasan yang teruk dilanda banjir luarbiasa di Johor hujung tahun 2006. Gambar-gambar ini diambil dalam keadaan banjir baru 2 hari surut.


-----------------------------------------------------------

Gambar menunjukkan arah persimpangan ke Muar dan Kampung Raja, juga makam Sultan Alauddin Riayat Shah.


-----------------------------------------------------------

Tugu mengandungi maklumat tentang makam Sultan Alauddin Riayat Shah. Di belakang adalah masjid lama bersebelahan makam.


-----------------------------------------------------------

Sedikit maklumat tentang makam.


-----------------------------------------------------------

Makam Sultan Alauddin Riayat Shah. Di kiri adalah makam Puteri Berdarah Putih.


-----------------------------------------------------------

Dewan di hadapan masjid yang menjadi salah sebuah tempat perlindungan mangsa banjir.


-----------------------------------------------------------

Sungai Bentayan berlatar-belakangkan Medan Selera Bentayan.


-----------------------------------------------------------

Surau bersebelahan kubu Bentayan.


-----------------------------------------------------------

Tugu peringatan menandakan kubu Bentayan, tempat pertahanan terakhir kerajaan keSultanan Melayu Melaka sebelum kalah kepada Portugis tahun 1511.


-----------------------------------------------------------

Medan Selera Bentayan yang terletak di atas Sungai Bentayan. Kelihatan seorang lelaki sedang berdiri betul-betul di atas kuala sungai Bentayan!


-----------------------------------------------------------

Inilah rupa kuala sungai Bentayan...