Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Khamis, Julai 26, 2012

Pusing Pulau Jawa anak-beranak : Pesantren Abah Anom dan makam Sheikh Abdul Muhyi Pamijahan

Alhamdulillah. Malam ini malam Jumaat sudah masuk 7 Ramadhan. Kita sambung cerita daripada artikel Pusing Pulau Jawa anak-beranak : Pusing-pusing Bandung sebelum keluar ke tenggara.


Pagi Khamis 10 Mei 2012 saya meninjau-ninjau keadaan di sekitar pesantren atau sekolah agama tradisional di Suryalaya.


Malam sebelumnya kami diberi penginapan elok, sebuah rumah bungalow di dalam pesantren yang sangat terkenal di merata Asia Tenggara ini.


Ia adalah pusat pengajian Tariqat Qadiriyah-Naqsyabandiah yang kalau tak salah terbesar di Pulau Jawa, mungkin di seluruh Indonesia. Nama pemimpinnya Sheikh Tajul Ariffin yang lebih dikenali sebagai Abah Anom sering meniti di bibir ramai peminat tariqat dan ilmu kebatinan sebagai seorang wali keramat zaman moden. Kelihatan di kiri poster gambar Abah Anom, di kanan masjid sini. Lihat artikel Masjid Jami (Main mosque of) Nurul Asror, Suryalaya di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Sayangnya Abah Anom telah meninggal dunia tahun lalu. Beliau dimakamkan dalam bangunan atas bukit di samping makam ayahnya, pengasas pesantren Suryalaya. Lihat artikel Makam (Tomb of) Sheikh Abdullah Mubarok.


Saya mula mengenali nama Abah Anom kira-kira 10 tahun lalu. Penulis buku politk terkenal S.H. (Syed Hussein) Alattas memberitahu saya beliau pernah berguru dengannya di pesantren ini. Kemudian saya terjumpa ramai orang yang mengaku pernah mengambil baiah dan berguru dengan Abah Anom sehingga ada yang memberitahu, jika saya pergi ke Pulau Jawa dan lalu sekitar ini maka singgahlah untuk sekurang-kurangnya mengambil berkat. Di atas adalah pemandangan dari bangunan makam. Lihat artikel A look at the Suryalaya pesantren from its hill peak di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Gambar Abah Anom yang meninggal dunia pada usia 96 tahun. Memang namanya sering diangkat-angkat sebagai seorang yang keramat dan sakti. Cuma saya ada sedikit sangsi kerana mendapati sejumlah anak murid beliau suka bermain-main ilmu kebatinan, suka menguji, menilik isi hati dan fikiran orang mencari kelemahan dan suka membuat pujuk rayu dengan cara ghaib untuk mempengaruhi lawan dan kawan. Saya dapati walaupun mereka mengaku mengambil jalan tariqat demi keredhaan Allah Ta'ala, kelihatan pada pandangan saya mereka sebenarnya mencari kebesaran dunia, kekuasaan, kemasyhuran dan harta benda.


Mungkin Abah Anom sendiri tidak mengajar mereka menjadi begitu. Tetapi apabila mendapat ilmu yang boleh membuka hijab melihat perkara-perkara yang tidak dapat dilihat manusia biasa, seringkali kita boleh tewas dengan dugaan melalui bisikan syaitan dan nafsu sendiri agar menggunakan kelebihan yang ada untuk memenangkan diri sendiri sehingga melupakan kebenaran lalu menyebarkan kepalsuan. Kelihatan dalam gambar isteri dan anak-anak sudah bersedia untuk meninggalkan pesantren.


Selepas membawa mereka naik bukit menziarahi makam (awal pagi saya pergi seorang diri) kami pun mendapatkan van untuk ke jalan besar.


Di sinilah kami turun dari Bandung malam sebelumnya.


Kami mendapatkan bas serupa iaitu dari Bandung untuk ke bandar Tasikmalaya.


Namun kami turun di terminal bas luar bandar. Ini kerana tujuan utama kami selepas ini ialah pergi ke tempat bernama Pamijahan dan kami diberitahu boleh dapatkan bas di sini.


Apabila kami turun dan bas tadi telah meninggalkan kami baru orang di terminal pula memberitahu tidak ada bas terus ke Pamijahan sebaliknya yang ada menuju ke sebuah pekan berdekatan. Dari sana baru boleh mendapatkan kenderaan sambungan kata mereka...

Setelah lebih 2 jam berjalan kami pun sampai ke pekan yang saya sudah lupa nama. Di  situ, kami diberitahu tidak ada bas mahupun van ke Pamijahan yang terletak sekitar 8 km dari sini.


Kami mula rasa tertipu. Bayangkan semasa turun bas dari Suryalaya tadi terus barangan kami diangkut orang terminal masuk dalam bas yang katanya pergi ke pekan terdekat dari Pamijahan. Kami yang tidak tahu kedudukan dan arah nampaknya tidak ada pilihan. Terpaksa naik ojek atau membonceng motosikal dengan kos yang agak mahal.

Sampai di Pamijahan kami makan di sebuah kedai di mana kami dibenarkan menumpangkan beg dan barangan buat sementara. Dari pemilik kedai baru kami tahu memang ada bas terus dari Tasikmalaya ke Pamijahan. Tapi tu le masalahnya di Indonesia ni. Kalau tak berhati-hati dan tidak tahu arah kami boleh ditipu agar menaiki kenderaan ke tempat lain. Yang penting pemandu, penjual tiket dan mereka yang bekerjasama mendapat ongkosnya. Kita pula yang kena pandai-pandai hidup cari balik arah.


Dalam marah-marah rasa tertipu itu isteri mengingatkan - agaknya inilah dugaan kerana kami ke Pamijahan untuk menziarahi makam seorang wali besar.


Pekan itu terletak di lereng bukit. Untuk sampai ke makam perlu berjalan agak jauh mendaki lebih tinggi, nampak pula satu masjid kecil. Lihat Masjid Jamie (Main mosque of) Kaca Kaca, Pamijahan.


Bila dah jalan jauh tu baru tahu ada makam-makam lain...


Namun makam utamanya terletak di satu jalan keluar kanan dari jalan utama...


Kena naik bukit yang agak curam.


Inilah makam orang yang dikenali sebagai Sheikh Abdul Muhyi Pamijahan.


Hidup sekitar 2 abad selepas zaman para Wali Songo beliau pernah berguru dengan Sheikh Abdul Rauf Singkel di Aceh kemudian muncul menjadi seorang wali besar di Pulau Jawa, mungkin paling utama di zamannya. Lihat Makam (Tomb of) Sheikh Abdul Muhyi Pamijahan. Bersambung dengan bangunan makam adalah sebuah masjid kecil. Lihat Masjid sebelah makam Sheikh Muhyi (Mosque besides the tomb of Sheikh Muhyi).


Puas menziarahi makam kami kembali ke jalan utama lalu mendaki lebih tinggi sampai ke penghujung jalan. Di sini ada sebuah gua keramat yang katanya bersambung sampai ke Mekah dan Baghdad. Katanya beberapa orang ahli sufi termasuk Sheikh Muhyi mencapai taraf kewalian selepas bertapa dalam gua. Lihat The sacred cave called Goa Safawardi.


Kalau ikutkan mahu sahaja kami bermalam di makam... boleh duduk lama menjelajah gua. Memang pun ramai orang bermalam di sini, ada di rumah penginapan, ada di sekitar makam dan masjid kecilnya. Tetapi perjalanan kami masih jauh sedangkan tinggal 4 hari lagi sahaja sebelum kami harus menaiki pesawat dari Surabaya meninggalkan Pulau Jawa untuk kembali ke Malaysia. Kami pun berkejar ke bawah dengan harapan dapat naik bas terus ke Tasikmalaya (perjalanan ke Pamijahan ini sebenarnya menghala ke barat-daya, harus kembali ke Tasik sebelum boleh terus ke timur menyambung perjalanan jauh pusing pulau). Dah sampai bawah baru tahu tiada bas petang. Terpaksalah naik ojek ke pekan di mana kami turun dari bas tadi... itupun pemandu cuba menekan harga yang tidak munasabah atas alasan sudah hampir malam. Mengamuk saya sebentar sebelum mereka bersetuju memberikan harga kurang.


Sampai ke Tasikmalaya kami terus mendapatkan van ke stesyen kereta api. Fikir saya mahu mendapatkan kereta api ke Banyumas di Jawa Tengah. Tetapi saya diberitahu tidak ada kereta api lalu. Dan penjual tiket pula tidak tahu apakah stesyen terdekat ke situ...


Saya diberitahu kalau mahu boleh cuba dapatkan bas tetapi tidak tahu bertolak jam berapa, tak pasti jika masih ada, maklumlah kami sampai ke stesyen pun sudah lewat malam. Nak dapatkan bas pula kena dapatkan kenderaan ke terminal terdekat. Allah! Satu lagi hal malam-malam buta. Dalam pada itu saya ternampak kedai makan di hadapan stesyen menjual mee Aceh lalu membawa anak-anak dan isteri makan di sana. Itulah kedai ada menjual mee Aceh yang pertama kami temui selepas 10 hari berpusing di Pulau Jawa. Rupa-rupanya pemilik kedai adalah orang Aceh yang sudah lama duduk di sini dan berkahwin wanita tempatan.

Cerita punya cerita beliau memberitahu ada mengamalkan tariqat dan pernah mengaji dengan Abah Anom. Apabila mendengar cerita kami berjalan pusing Pulau Jawa singgah di Suryalaya sebelum ke Pamijahan dan kini mahu menuju ke Banyumas beliau menjemput kami bermalam di kedai. Kata beliau rehatlah dahulu, esok pagi baru sambung berjalan. Maka bermalamlah kami menghadap gambar Abah Anom juga lukisan wajah yang dikatakan milik pengasas tariqat Qadiriyah, Sultanul Awliya Sheikh Abdul Qadir Jalani. Adapun malam itu malam Jumaat sepertimana artikel ini juga ditulis malam Jumaat. Cuma ketika itu tarikhnya 19 Jamadil Akhir (saya semak kalendar tadi), sekarang 7 Ramadhan...Rabu, Julai 25, 2012

Pusing Pulau Jawa anak-beranak : Pusing-pusing Bandung sebelum keluar ke tenggara

Hmm. Hari ini sudah hari ke-5 kita berpuasa Ramadhan sekurang-kurangnya di Malaysia. Bersambung cerita daripada artikel Pusing Pulau Jawa anak-beranak : Jakarta-Bogor-Bandung.


Rabu 9 Mei 2012, selepas puas berehat di sebuah rumah penginapan berdekatan terminal bas barat Bandung kami mengambil bas ke pusat bandar raya.


Kami mahu melihat apa yang ada di bandar peranginan ini.


Tetapi kami dapati bandarnya tak secantik mana. Cuma suhu dingin disebabkan kedudukan melebihi paras 2,000 kaki dari aras laut sahaja yang memberikan sedikit kesegaran dan rasa nyaman. Lihat artikel A look around Bandung city centre di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Saya cuma faham kenapa Bandung menjadi tumpuan ramai pelancong apabila masuk ke bangunan yang kelihatan ini di Pasar Baru. Ternyata ia memang pusat membeli-belah besar yang menggabungkan banyak barangan menarik daripada seluruh Pulau Jawa.


Selain itu tarikan sebenar Bandung terletak di luar bandar, di tempat-tempat seperti Gunung Tangkuban Perahu yang terletak sekitar 1 jam perjalanan. Puas melihat Pasar Baru kami pun ke masjid besar...


Di sini kelihatan ramai warga Bandung berehat santai, masjidnya pun luas. Lihat artikel Masjid Raya (Main mosque of) Bandung di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Ini pula pemandangan daripada sebuah kedai makan di terminal bas timur. Selepas melihat masjid dan berehat sebentar kami kembali rumah penginapan untuk mengambil barang-barang kami kemudian mendapatkan bas ke sini.


Kami mahu meninggalkan Bandung dengan menghala ke tenggara. Tidak berapa lama kemudian dapatlah sebuah bas ke arah sana.


Fikir saya mahu ke sebuah bandar bernama Tasikmalaya. Tetapi apabila mendapat tahu ada lokasi menarik sebelum sampai ke situ kami pun turun lebih awal.


Lokasi yang dimaksudkan adalah sebuah pesantren atau pondok pengajian agama. Di situlah kami bermalam, di situlah bermula cerita sambungan selepas ini.Selasa, Julai 24, 2012

Makna di sebalik tamatnya perkhidmatan suatu kamera...

Keluar sebentar daripada cerita Pulau Jawa...


Semalam semasa menyemak fail gambar saya buat beberapa bulan kebelakangan saya terjumpa gambar ini dalam fail bulan Mei. Setakat yang saya dapat lihat ia adalah satu-satunya gambar yang memaparkan kamera Olympus Stylus 7040 saya dengan terang, hasil ia diambil menghadap cermin pada satu malam. Biar diberitahu minggu lepas saya telah kehilangan kamera ini. Sampai sekarang tak jumpa dan nampaknya nak tak nak saya harus membeli kamera baru tidak lama lagi.


Ini pula gambar daripada artikel Bakti 3 kamera lama dan misi kamera baru yang dibuat hari Krismas tahun 2010. Artikel yang menceritakan hal 3 kamera terakhir milik saya ketika itu dibuat untuk menandakan 'persaraan' kamera paling bawah dalam gambar. Semalam saya tergerak untuk menyemak keadaan ketika kamera-kamera ini tamat perkhidmatan lalu mendapati ada semacam corak yang boleh membawa makna tersurat dan tersirat. Biar diberitahu kamera teratas adalah daripada jenama murah Grandvision (tak ingat model apa), tengah Olympus Stylus 820 dan bawah Olympus FE 4010.Adapun kamera Grandvision mula digunakan samada penghujung 2006 atau awal 2007. Hari ini saya melihat lebih teliti fail-fail gambar lama yang meliputi tempoh beberapa tahun lalu mendapati gambar terakhir yang diambil menggunakan kamera itu adalah gambar di atas. Rujuk artikel Perjalanan terbaru ke Perak... Mencari makam Keramat Sungai Durian dan membuka sedikit taraf sebenar keluarga Laksamana Raja Mahkota! yang dibuat Jun 2008. Gambar menunjukkan 2 pohon kelapa di mana terdapat makam seorang moyang saya dipangkalnya.

Menariknya itulah kali pertama saya betul-betul dapat menziarahi makam tersebut. Sebelum itu saya pernah sampai di sekitarnya dan masuk ke dalam hutan belukar tetapi tidak berjaya menemuinya. Ziarah ini dibuat setelah saya membawa seorang sepupu dan kawannya pergi melihat tempat misteri pertabalan Sultan Perak yang dipanggil Beting Beras Basah daripada jeti terdekat. Selepas perjalanan itu saya tergerak untuk mendapatkan kamera lebih canggih dari jenama Olympus model Stylus 820.
Kamera Olympus tersebut pun mula menemani saya buat beberapa lama... sehinggalah ia menunjukkan tanda-tanda kerosakan April 2010. Ketika itu saya sedang membawa anak dan isteri pergi menziarahi setiap makam Sultan Perak yang terdapat di tepian/sekitar Sungai Perak, mengikut laluan pertabalan Sultan-sultan Perak daripada sekitar Kuala Kangsar menghilir menghala ke Beting Beras Basah di kuala Sungai Perak. Lihat Siri "Ziarah Al-Rasyid ke makam-makam lama Perak" complete!

Tanpa disangka warna kemerahan mula muncul selepas menziarahi makam Sultan ke 4 Perak, Sultan Tajul Ariffin yang dianggap sangat keramat. Makam itu terletak di Pulau Semat, tengah Sungai Perak dan menurut pemandu bot kami harus mengelilingi pulau terlebih dahulu sebelum kembali ke jeti, kalau tidak boleh terjadi nahas. Malah sebelum menaiki bot pun kami disoal-siasat. Kata pemandu kalau datang dengan silap niat atau tidak diterima bot boleh karam di tengah sungai.

Di atas adalah gambar pertama rosak. Lihat Ziarah Al-Rasyid ke makam-makam lama Perak : Makam keramat di Pulau Semat... Alhamdulillah dalam keadaan begitu saya masih dapat mengambil hampir 440 gambar yang hampir semua elok, Gangguan warna merah cuma merosakkan 10 buah gambar, 8 daripadanya di sekitar Pulau Semat, 1 di simpang Parit-Beruas, 1 di Parit.Kamera betul-betul menunjukkan kerosakan selepas hampir sebulan kembali dari Perak. Ketika itu saya dan keluarga membuat perjalanan untuk majlis qeqah anak kami yang diadakan di Negeri Sembilan. Lihat Qeqah di Jelai, melihat Gunung Ledang di Asahan, bermalam di Pulau Besar dan kamera yang rosak. Di atas adalah gambar terakhir diambil menggunakan kamera Olympus Stylus 820. Lokasinya adalah di Masjid Kampung Hulu, Melaka. Selepas itu saya pun mendapatkan satu lagi kamera Olympus tetapi daripada model baru ketika itu, FE 4010.Sayangnya kamera baru itu cuma dapat menemani perjalanan saya selama lebih kurang 7 bulan. Perkhidmatannya harus ditamatkan selepas saya, isteri dan anak berjaya buat pertama kali menjejakkan kaki ke Beting Beras Basah. Apa yang berlaku adalah selepas 'diselamatkan' (lihat Bertungkus-lumus ke Beting Beras Basah) daripada bahaya air pasang saya telah terjun ke dalam air masin hampir separas dada untuk menghampiri tebing sungai dengan membawa anak. Ini membuat saya terlupa akan kamera yang terletak dalam beg pinggang. Lalu ia pun dimasuki air dan tidak dapat diperbaiki. Saya cuma dapat menyelamatkan gambar-gambar tersimpan dalam SD Card.


Selepas itu baru saya membeli lalu menggunakan kamera terbaru Olympus Stylus 7040 seperti tertera pada gambar pertama artikel ini. Seperti kamera-kamera sebelumnya ia pun dibawa berjalan merata termasuk ke Medan, Aceh dan Riau. Isnin minggu lepas Julai 16 saya keluar menaiki motosikal besar dengan niat mahu mencari sejumlah makam berbatu nesan Aceh yang dikatakan wujud di satu kawasan di Kuala Selangor. Semasa mengisi minyak di Batu Arang sekitar 3 km daripada rumah saya tergerak untuk mengambil gambar lalu mendapati kamera tidak ada dalam beg pinggang seperti kebiasaan.

Pada ingatan saya, kali terakhir melihat kamera adalah sejurus sebelum keluar daripada rumah. Ketika itu saya tergerak untuk melihat penanda aras bateri lalu mendapati SD Card 8GB yang biasa diletakkan dalam kamera tertinggal dalam komputer riba. Di atas adalah gambar terakhir yang diambil menggunakan kamera tersebut. Gambar yang diambil di Pantai Remis, Selangor petang hari sebelumnya itu termasuk sejumlah gambar yang sempat dimuat-naik dari SD Card ke dalam komputer.

Adapun Sabtu hujung minggu saya, isteri dan anak-anak telah bermalam di kampung isteri di Tanjung Sepat. Esoknya Ahad kami menghala ke utara dengan niat mahu mencari batu nesan Aceh tersebut di Kuala Selangor... lalu di Jugra, ziarah di makam Sultan Abdul Samad, kali pertama anak terbaru kami Muhammad Alauddin Johan yang kini berumur 5 bulan dibawa ke sana. Selepas itu kami ada singgah di Pelabuhan Kelang sebelum mengambil laluan ke Pelabuhan Utara lalu ke Kapar. Singgah di Pantai Remis dah petang, maka kami pun makan dan membatalkan perjalanan ke Kuala Selangor.

Hmm. Saya rasa cukuplah luahan kali ini. Saya cuma melihat ada semacam corak melibatkan hal kesultanan Perak, kesultanan Selangor dan batu nesan Aceh seperti terkait dengan tamatnya perkhidmatan kamera-kamera saya. Hmm... gambar 'cair' di Masjid Kampung Hulu pula seperti menunjukkan kaitan dengan Melaka. Cukup.Isnin, Julai 23, 2012

Pusing Pulau Jawa anak-beranak : Jakarta-Bogor-Bandung

OK. Hari ini 3 Ramadhan kita teruskan cerita Pulau Jawa. Bersambung dari Pusing Pulau Jawa anak-beranak : Banjir kilat, Masjid Istiqlal dan makam Mbah Periuk.


Selasa 8 Mei 2012. Saya melihat keadaan di satu bahagian bandar raya Jakarta.


Kalau tak salah ingatan letaknya ke selatan sedikit daripada daerah Jakarta Selatan. Yang saya ingat nama jalan dalam gambar iaitu Jalan Panglima Polem... kerana nama Panglima Polem itu merujuk pada satu jawatan panglima besar turun-temurun dalam kesultanan Aceh. Dan malam sebelumnya kami menginap di hotel berwarna-warni yang kelihatan.Ini pula isteri saya dan anak-anak bersama kawan lamanya Hanim, kawan di Sekolah Menengah Sains Teluk Intan (SEMESTI) 20 tahun lalu. Mereka sudah lama tidak berjumpa, baru di Jakarta ini bersua kembali. Sebenarnya selepas menziarahi makam Mbah Periuk (rujuk Pusing Pulau Jawa anak-beranak : Banjir kilat, Masjid Istiqlal dan makam Mbah Periuk) kami anak beranak dijadualkan mahu bermalam di rumah Hanim di Jakarta Selatan. Namun urusan kami di makam cuma selesai lewat malam dan Hanim yang kepenatan menunggu pun mendapatkan bilik hotel buat kami sementara dia berehat kerana ada urusan penting di tempat kerja awal esoknya.


Hanim adalah seorang peguam penting yang mengetuai firma lebih 20 orang peguam bawahan. Syarikatnya adalah satu-satunya milik orang Malaysia di Jakarta maka boleh kata semua syarikat-syarikat Malaysia yang berurusan di Jakarta menggunakan khidmat mereka. Selepas selesai urusan beliau baru dapat meluangkan masa bersama kami walaupun buat sementara. Kami ikut naik keretanya ke tempat kerja di mana dia turun dan kemudian pemandu membawa kami ke tempat lain.


Adapun hari itu sudah cukup 3 malam kami menginap di Jakarta. Sampailah masa untuk meninggalkan kota besar ini lalu pemandu menurunkan kami ke stesyen kereta api terdekat.


Kami mahu ke selatan...


Terus ke stesyen Bogor yang terletak kira-kira 40 km dari pusat bandar raya Jakarta.


Tujuan kami ke sini adalah untuk menjejakkan kaki sebagai syarat kemudian mendapatkan kereta api ke Bandung. Rupa-rupanya kereta api untuk ke bandar peranginan tersebut tidak terdapat di Bogor. Sebaliknya ia terdapat di Jakarta. Takkan nak patah balik pulak?


Kata orang kalau tak mahu berpatah balik kami boleh menaiki bas. Dari stesyen kereta api pun kami menaiki van ke terminal bas yang terletak 2-3 km perjalanan ke bahagian lain Bogor.


Maka sampailah ke terminal.


Apabila diberitahu bas di kiri ini menuju ke Bandung kami pun terus membeli tiket.


Tidak lama kemudian bas pun berlepas.


Isteri dan anak berehat dalam bas. Di luar sana kelihatan jalan yang diambil besar dan elok, lebuh raya bertol...


Kemudian saya dapat melihat bas menghampiri sisi timur Jakarta iaitu di Bekasi. Ah... patah balik ke Jakarta rupanya walaupun dari sisi lain sedangkan saya berhajat untuk mengambil jalan selatan dari Bogor sebelum menghala timur ke Bandung.


Setelah beberapa lama baru saya tahu. Kalau mahu mengambil jalan yang saya lihat dalam peta ada melalui sisi sebuah gunung berapi saya harus mendapatkan bas ke Sukadana terlebih dahulu. Dari sana baru ambil bas ke Bandung. Tak mengapalah. Dah naik pun bas ini, ikut sahajalah. Di sini kelihatan kami makan dan minum setelah sampai.


Bas tamat perjalanan di stesyen barat bandar raya Bandung sekitar 4:30 petang waktu tempatan. Ingat. Di sini sebelum jam 6 sudah masuk waktu Maghrib. Keadaan lepas hujan menambahkan rasa kedinginan kota yang terletak lebih 2,000 kaki tinggi dari paras laut. Tadi apabila melihat kembali peta rasa terkilan juga tidak mengambil jalan selatan dari Bogor ke timur tapi tak mengapalah. Perjalanan kami masih jauh. Sampai ke Bandung ini baru lebih sedikit dari setengah perjalanan keseluruhan Pulau Jawa 1-14 Mei...