Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Sabtu, Disember 15, 2007

Terbaru! Apa kata I-Kon tentang penulis...


Alhamdulillah, sukacita dimaklumkan pada Rabu lalu telah berlaku satu temuramah antara saya dengan akhbar Berita Harian dan inilah hasilnya... Diambil daripada bahagian I-Kon hari ini, mukasurat 14. Atau masuk ke cerita on-line nya di Mencari diri, erti kehidupan.

Hmm... Senang cerita, biar dipaparkan isinya di sini... Hehe! Memang saya mahu memaparkannya untuk tatapan semua. Maklumlah, seronok apabila usaha mencari diri dan erti selama ini mula mendapat pengikhtirafan yang lebih bermakna. Saya rasa sesiapa pun di tempat sama akan terasa begitu. Allah sahaja yang tahu bagaimana peritnya laluan selama ini demi memegang teguh kepada apa yang menjadi keyakinan diri, baru kini dapat bernafas sedikit lega, itupun belum 100 peratus selesai lagi...

Mencari diri, erti kehidupan

Pencarian membawa Radzi jauh berkelana

Oleh Diyanah Anuar


SIAPA sangka, seorang yang sebelum ini hidup ala kebaratan sanggup mengubah gaya hidup moden dan pemikiran berlandaskan sains dan matematik demi mengembara mencari dirinya yang sebenar.

Ijazah dalam bidang matematik dari universiti luar negara serta kerjaya sebagai wartawan sebuah akhbar berbahasa Inggeris mungkin sudah cukup stabil pada pandangan sesetengah orang namun ia tidak memberi kebahagiaan pada diri Mohd Fahrulradzi Mohamad Sapiee yang lebih dikenali sebagai Radzi.

Ketika remaja, beliau seperti kebanyakan rakan seusianya yang mengejar cita-cita untuk menyambung pengajian di luar negara. Namun, selepas mengecap impian itu, timbul pula pertanyaan dalam dirinya sama ada apa yang beliau lakukan itu adalah apa yang benar-benar beliau inginkan.

Sejak itu, minat terhadap pengajian yang diikutinya itu kian berkurangan namun beliau tetap berusaha menamatkannya memperoleh ijazah.

Sebelum pulang ke tanah air, beliau mengikut gerak hatinya yang 'menggesa' beliau untuk keluar mengembara.

"Beberapa bulan saya tidak mempunyai rumah untuk didiami dan mengembara sekitar Eropah dengan menumpang kenderaan orang," kata Radzi. Pulang ke tanah air, beliau masih tidak mempunyai sebarang perancangan mengenai kerjaya yang ingin diceburinya.

"Sehinggalah saya sampai ke sebuah syarikat penerbitan akhbar dan kebetulan ada jawatan kosong sebagai wartawan yang ada ketika itu.

"Walaupun tidak mempunyai latar belakang kewartawanan, saya tetap menerima jawatan berkenaan. Lagipun, kerjaya ini memberi peluang untuk saya keluar ke sana-sini, sesuai dengan sifat saya yang suka mengembara ini," katanya.

Bagaimanapun, pada satu peringkat, berlaku beberapa peristiwa terhadap diri beliau. Selepas beliau amati, apa yang beliau alami itu secara tidak langsung ada berkaitan dengan peristiwa besar yang berlaku di dunia pada masa itu.

"Didorong perasaan ingin tahu yang begitu tinggi dan ditambah pula dengan kesukaran untuk memberi tumpuan terhadap kerjaya, selepas lima tahun bertugas, saya nekad meletak jawatan dan memulakan langkah mengembara bagi merungkai perkara yang sering berlegar di fikiran saya itu.

"Semua ini sebenarnya bermula sejak usia saya sekitar 18 tahun yang mana saya mempunyai kecenderungan untuk membaca kitab tasawuf dan hikayat lama, antaranya karya Hamzah Fansuri serta membaca buku falsafah dan buku yang membincangkan perbandingan agama. "Setiap kali membaca karya sebegini, wujud suatu perasaan dan dorongan yang sukar untuk saya tafsirkan.

"Lalu, saya mengambil langkah untuk mencari jawapan untuk semua persoalan yang wujud. Saya mulakan dengan mencari diri saya terlebih dulu dengan menjejak salasilah keturunan saya," kata Radzi.

Dalam proses menjejaki susur galur keluarganya, beliau banyak menghabiskan masa di perpustakaan selain bertanya kepada kepada ahli keluarga serta mereka yang berkenaan. Pencariannya itu juga membawa beliau sehingga ke Acheh dan juga Mekah.

Sememangnya banyak cabaran yang terpaksa beliau hadapi. Antaranya tekanan kerana tiada sumber pendapatan, konflik dengan ahli keluarga yang pada waktu itu tidak memahami apa yang dilakukan, perpisahan dengan isteri dan anak-anak dan tidak kurang juga pandangan serong yang diberikan masyarakat terhadap beliau.

"Beberapa tahun mencari dan mengembara, dapat saya katakan, hampir 90 peratus persoalan yang selama ini membelenggu fikiran saya sudah pun terjawab. Perjalanan ini juga banyak merubah sikap dan pada masa yang sama, membuatkan saya lebih banyak berfikir mengenai kejadian dan kehidupan. Nyata, semua kejadian dan hal di dunia ini berkaitan dengan hubungan kita dengan Allah Maha Pencipta.

"Kini juga saya sudah tahu di mana hendak diletakkan 'kedudukan' Al-Quran dan di mana pula 'kedudukan' sains dalam memikir dan membincangkan sesuatu perkara," akhiri beliau.

Pengalaman berkelana Radzi ini turut dikongsinya dalam siri buku tulisannya berjudul Berpetualang Ke Aceh; 'Mencari Diri dan Erti', 'Membela Syiar yang Asal' dan 'Sirih Pulang ke Gagang'.

Segala cabaran yang dilalui dinukilkan kembali dalam bentuk fiksyen bercampur travel-log. Malah pengembaraannya itu turut menemukan banyak cerita lama bangsa Melayu termasuklah kesultanan zaman dulu yang tidak pernah dikisahkan. Maklumat lanjut boleh diperoleh dari laman blog berpetualangkeaceh.blogspot.com


Profil


Nama:
Mohd Fahrulradzi Mohamad Sapiee

Tarikh lahir:
26 November 1970

Tempat lahir:
Muar, Johor

Pendidikan:
University College of London (Bsc Mathemathics 1991-1995)

Hobi:
Membaca, menulis, mengembara, mendengar dan bermain muzik.

Pengalaman kembara:

· Berkhemah, hitchhiking, mendaki di pelbagai tempat, antaranya Gunung Jerai (Kedah), Gunung Ledang (Johor), Gunung Nuang (Selangor), Gunung Kinabalu (Sabah)

· Kembara basikal berkumpulan melalui Kuala Lumpur, Selangor, Perak, Kelantan, Terengganu, Pahang.

· Kembara motosikal berkuasa tinggi secara solo ke seluruh Semenanjung.

· Mengembara di United Kingdom, Belanda, Jerman, Czech , Slovakia, Austria, Switzerland, Lichenstein, Itali, Monaco, Perancis, Belgium, Singapura, Thailand, Indonesia dan Arab Saudi.


Selasa, Disember 11, 2007

Saja-saja di Muar...

Tengok poster promosi siri buku "Berpetualang ke Aceh" ini... Gantung kat mana ni? Apa cerita daaa....?

Le... Siap ada gambar-gambar potret pulak... Apa hal?


Kalau nak tahu, gambar ini diambil lebih 2 minggu lepas... Semasa berlangsungnya karnival Gegar peringkat negeri Johor anjuran RTM di Muar. Bukanlah ini bermakna saya suka pergi ke pesta-pesta begini. Cuma kebetulan ia berlaku di bandar kelahiran saya, buat pula di Tanjung Emas tempat jatuh bangun saya ketika zaman kanak-kanak dahulu... Untuk sedikit cerita berkaitan Muar dan zaman kanak-kanak ni sila masuk ke...

MSD (Military, Spy, Detective)... Satu episod nakal seorang budak hyper-active

MSD (Military, Spy, Detective)... Tempat jatuh lagikan dikenang...

MSD (Military, Spy, Detective)... Akhirnya jadi kongsi gelap pula?

Adapun seperti diceritakan dalam posting bertajuk Khabar daripada Muar, bandar tempatku lahir dan membesar... yang dibuat 2 minggu lepas, pada mulanya saya bercadang untuk ke Sungai Petani, Kedah untuk menghadari satu acara melibatkan anak cucu Daeng Lima Bersaudara. Tetapi saya mengubah fikiran pada saat-saat akhir setelah mendapat tahu progam Gempar akan diadakan pada tarikh yang sama di Muar... Mungkin ia satu peluang yang baik untuk mempromosi siri buku "Berpetualang ke Aceh"?

Hendak dijadikan cerita, pada malam sebelum bermulanya acara, saya telah keluar makan malam bersama adik saya Khairi di medan makan stesyen bas Pagoh (bukan di Pagoh ya... Nama aje begitu tapi di bandar Muar, untuk bas-bas yang menghala ke Pagoh)... Boleh terserempak dengan seorang kenalan daripada Kuantan, Pahang yang dikenali pertengahan tahun lalu ketika naik untuk acara melihat burung di Fraser's Hill... Ceritanya ada di Melihat burung di Bukit Fraser?

Memang ditakdirkan Allah saya harus berada di Muar, bukannya di Sungai Petani. Bayangkan, seorang kenalan yang baru kali pertama berjumpa di Fraser's Hill enam bulan lalu boleh ketemu kembali di Muar... Dan dia dijemput datang oleh pihak penganjur Gempar untuk membuka tempat melukis potret... Dapatlah saya tumpang semangkuk, hehe!

Oh... Tadi saya baru membuat beberapa posting dengan banyak gambar di blogspot-blogspot saya yang lain. Silalah jenguk... Ini link-link nya... Hmm selesai le sesi membuat postings hari ini yang dimulakan sempena masuknya bulan Zulhijjah. Moga-moga mereka yang pergi menunaikan ibadat Haji betul-betul mendapat Haji Mabrur, bukannya Haji Marlboro... Maklumlah, pilihanraya dah dekat... Ada yang pergi haji setakat supaya orang nampak betapa alimnya, dia... Senang le nak tipu pengundi besok... Sekian! :]

Bangunan (buildings in) Muar...

Muar river cruise part I...

Muar river cruise part II...

Muar river cruise part III


p/s: Baru saya teringat... Ada lagi satu hikmah saya tetap di Muar walaupun ada "panggilan" ke Kedah, disebabkan acara Gempar. Pada hujung minggu itu, saya berpeluang berjumpa seorang saudara anak cucu Daeng daripada Melaka yang sudah lama teringin menemui saya untuk berkongsi khabar perjuangan. Pemuda ini baru kembali daripada bekerja beberapa tahun di Dubai, Semenanjung Arab. Dia dapat tahu saya berada di Muar setelah membaca blogspot ini lalu terus menghubungi adik saya, kemudian saya untuk mengatur satu perjumpaan.

Setelah berkenal-kenalan, baru saya dapat tahu dia pun awalnya bercadang untuk ke Sungai Petani atas jemputan kaum kerabat Daeng... Tengok-tengok boleh berjumpa di sini, di Muar pula. Itulah kuasa Allah SWT dalam mengatur jodoh pertemuan.... Salam perjuangan untuk sesiapa yang "terasa".... Selamats! :]