Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Jumaat, Jun 10, 2011

Dari stadium ke Kalumpang bawak budak-budak berjalan...

Seperti biasa, sebelum penceritaan hari baru untuk siri "Menjejak kegemilangan lama Pantai Timur" dimulakan mesti ada selingan... :]

Tengahari Khamis, kami anak-beranak keluar makan di restoran nasi kandar kegemaran di Jalan Tuanku Abdul Rahman.


Kemudian pergi ke Stadium Merdeka.


Sejak ada membawa isteri dan anak kecil Al-Rasyid ke sini lebih sebulan lalu (rujuk Santai Al-Rasyid - Stadium Merdeka, mandi di KLCC dan makam Saiyid Mashor) saya berazam akan membawa dua orang anak yang lebih tua datang juga apabila masuk cuti sekolah.


Cukup seronok mereka.
Si abang, Haziq sampai berlari-lari di tengah padang walaupun hari panas. Konon-konon main bolasepak le tu wakil negara Zimbabwe ke hapa...


Seterusnya kami masuk ke Stadium Negara. Itulah kali pertama mereka datang ke sini. Saya pula pernah menghadiri satu konsert rock 23 tahun lalu...


Macam-macam gelagat mereka bermain di dalam. Lihat sahaja video klip di atas. Untuk gambar-gambar lihat artikel A visit to Stadium Negara, the old national stadium yang baru dibuat di blogspot BERPETUALANG KE ACEH tengah malam tadi.


Perjalanan diteruskan ke KLCC.


Bagi anak-anak bermain air di taman awam.


Namun si kakak, Erin tidak puas hati kerana segan nak mandi di KLCC. Maka Sabtu 2 hari kemudiannya kami anak-beranak keluar lagi menuju ke satu destinasi baru di Hulu Selangor.Masuk sebentar ke Kuala Kubu. Berhenti melihat aliran Sungai Selangor. Lihat Selangor river near Kuala Kubu.


Ini pula adalah Sungai Kubu yang menerbitkan nama Kuala Kubu.


Gambar diambil di hadapan masjid Ampang Pecah. Dahulu, di sekitar inilah terletak pekan kecil Kuala Kubu sebelum banjir melanda akibat empangan pecah lalu dibina pekan baru ke atas sedikit dan dinamakan Kuala Kubu Baru.
Solat di dalam masjid.


Kemudian praktis 'menyelam' di dalam kolah air sembahyang...


Sambil 'menyelam' main gasing. Boleh? :]


Ke hadapan sedikit dari masjid boleh kelihatan pertemuan Sungai Kubu dengan Sungai Selangor, tempat asal-usul nama Kuala Kubu.


Kemudian kami masuk ke pekan Kuala Kubu Baru.


Ini adalah masjid jamek barunya. Lihat artikel Masjid jamek (Main mosque of) Kuala Kubu Baru di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Perjalanan diteruskan ke Kerling di mana kami mengambil sebuah lorong kecil melepasi sejumlah badan dan kepala lori serta kenderaan berat lain.


Bukan apa. Mahu ziarah lagi makam Saiyid Mashor...


Selepas itu baru ke destinasi utama yang terletak di bahagian pendalaman Kalumpang.


Nampaknya betul seperti diceritakan orang. Sungai sekitar ini cantik dan amat sesuai untuk bermandi-manda. Lihat A brief look at Kalumpang Resort.

Namun kami perlu makan tengahari dahulu. Dekat pukul 5... makan tengahari konon.


Sambil berehat lepas makan, Al-Rasyid membuat 'persembahan'.


Sampai masa untuk mandi kami memilih tempat yang lebih ke dalam.


Terlihat pula sesuatu yang menarik perhatian.


Rama-rama jenis 'Rajah Brooke' yang besar dan sangat cantik, bukan senang nak jumpa walau di dalam hutan namun boleh ada banyak pula di sini. Lihat klip video bawah...
Puas melihat rama-rama baru kami mandi-manda.


Sungai di sekitar ini juga agak cantik dan sesuai. Lihat Dipping at the Inki river.


Kami meninggalkan kawasan sungai selepas 7 petang. Pergi ke Tanjung Malim, solat di masjid jamek.


Seterusnya saya singgah di Masjid Sheikh Ismail yang terletak di Ulu Bernam. Kemudian baru kembali ke rumah melalui Lebuhraya PLUS.Ahad, Jun 05, 2011

Menjejak kegemilangan lama Pantai Timur : Meredah hujan lebat dan banjir ke Masjid Brunei dan Danau Tok Uban

OK. Biar ditamatkan penceritaan hari ke-6 perjalanan ke Pantai Timur penghujung 2010. Bersambung dari Menjejak kegemilangan lama Pantai Timur : Dari Tanah Serendah Sekebun Bunga ke Bukit Marak.

Dari Bukit Marak kami bergegas menghala ke barat untuk ke Pasir Mas.


Apabila menyeberangi jambatan terdekat yang terentang di atas Sungai Kelantan, boleh kelihatan sebahagian bandar Pasir Mas di kanan. Ketika ini hujan baru sahaja surut.


Warga tempatan dan mereka yang sudah biasa dengan kawasan ini mesti kenal bulatan selepas jambatan. Ke kiri atau arah jam 9 adalah untuk ke Tanah Merah, ke kanan atau arah jam 3 ke bandar Pasir Mas.


Maka masuklah kami ke sana...


Pergi melihat-lihat sebentar kawasan bandar Pasir Mas yang merupakan kawasan berpenduduk kedua terbesar di Kelantan iaitu selepas bandaraya Kota Bahru. Lihat artikel A quick look at the town of Pasir Mas di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Saya juga mengambil kesempatan untuk merakamkan gambar di stesyen keretapi Pasir Mas. Ini kerana semasa proses membuat "Kereta api menuju destinasi" pertengahan 2010 saya sampai ke situ ketika gelap. Lihat Pasir Mas train station.
Kemudian saya melihat masjid bandar ini. Lihat artikel Masjid bandar (Town mosque of) Pasir Mas di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).
Kemudian baru ke destinasi utama untuk petang itu.
Boleh agak tak apakah destinasi itu? Alaaa... dah ada pada tajuk artikel ni pun


Sebelum itu makan tengahari dahulu. Makan tengahari apa? Dah lepas 4 petang...
Perjalanan membawa kami ke 'jalan belakang' untuk ke Tanah Merah. 'Jalan hadapan' adalah yang ditunjuk tadi iaitu pada bulatan selepas jambatan menyeberangi Sungai Kelantan.
Hujan turun kembali menjadi lebat mencurah-curah.
Untuk sampai ke destinasi yang dimaksudkan kami mesti masuk ke satu jalan kecil pendalaman di Alor Pasir.

Kelihatan kawasan pendalaman banyak dilanda banjir.
Nasib baik jalan yang ada lebih tinggi dari persekitaran. Anak-anak kampung pula ada yang seronok ber'Sunway Lagoon'...
Jalan yang dilalui ada juga yang ditenggelami air. Nasib baik tak dalam.


Teringat perjalanan ke Pantai Timur awal 2009 di mana kami pernah cuba membawa anak-anak ke Masjid Brunei tetapi harus melupakan hasrat akibat banjir yang belum cukup surut walaupun sudah beberapa hari tak hujan. Lihat artikel lama Perjalanan ke Pantai Timur bersama isteri - akhirnya Danau Tok Uban, dari sudut lain dan bersama anak-anak sekali!.


Sebenarnya jalan yang kami ambil ini bukan jalan yang pernah digunakan dahulu untuk sampai. Beberapa kali saya tersilap jalan. Nasib baik jalan-jalan yang ada masih boleh digunakan untuk sampai ke Masjid Brunei. Cuma perlu bertanya simpang manakah perlu diambil.


Apabila melihat barisan pohon tertentu di belakang baru saya yakin kami sudah dekat dan boleh sampai.
Masuk ke kawasan madrasah ini baru boleh menarik nafas lega...


Masuk ke dalam...Kelihatanlah Masjid Brunei yang terletak di pinggiran Danau Tok Uban.

Letak sahaja kereta saya mendapati meter menunjukkan nombor 151. Ia bermaksud 151 km. Tetapi yang sebenarnya sejak meninggalkan rumah pagi Krismas kami sudah berjalan 1151 km kerana apabila masuk 1000 km meter jadi kosong balik.


Oh. Inilah kali pertama anak-anak dapat masuk ke Masjid Brunei. Seronok mereka bermain-main di dalam.
Saya pula seronok menikmati pemandangan. Lihat klip-klip video yang telah diletakkan pada artikel Masjid Brunei, Danau Tok Uban dan 1 Rejab 2 hari lepas.
Untuk gambar-gambar pula lihat artikel Masjid Brunei and Danau Tok Uban in the rain....


Kami meninggalkan Masjid Brunei dan Danau Tok Uban jam 7 petang.Hampir ke jalan besar baru saya sedar. Jalan inilah yang sepatutnya digunakan untuk masuk menghala ke masjid.Syukur Alhamdulillah, kami tetap sampai. Perjalanan diteruskan ke Tanah Merah.Kalau ikut rancangan asal kami harus sampai ke sini sekitar jam 6 petang.Kononnya berniat nak ambil gambar masjid jamek Tanah Merah waktu siang. Last-last terpaksa waktu malam. Lihat Masjid jamek (Main mosque) of Tanah Merah.Apapun, ia muncul menjadi artikel ke 40 tentang masjid/surau untuk blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) iaitu dari perjalanan ke Pantai Timur penghujung 2010. Untuk pengetahuan blogspot tersebut sudah memiliki 647 buah artikel.Oh. Sekitar waktu itu saya ada mendapat panggilan dari Cikgu Najib. Nampaknya beliau sudah bersedia untuk membawa saya masuk ke Patani di selatan Thailand melihat masjid-masjid dan sekolah pondok yang ada. Rujuk balik artikel Menjejak kegemilangan lama Pantai Timur : Makam Tok Janggut, Kampung Laut dan masuk lubang kubur di makam Tok Selehor yang dibuat sebulan lalu di mana kami berjanji akan menyelesaikan urusan masing-masing terlebih dahulu dan berjumpa kembali selepas 3 hari. Tiga malam sudah berlalu sejak kami meninggalkan rumah Cikgu Najib pagi Isnin 27 Disember 2011 di mana malam pertama dihabiskan di Rantau Panjang, malam kedua di Pantai Tok Bali dan ketiga di Masjid Tok Kenali. Nampaknya sudah sampai masa untuk menyahut panggilan dari Patani...