Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Jumaat, Januari 15, 2021

Mengingat kembali perjalanan pertama bermotosikal besar solo keliling Semenanjung - Ingat tak ingat dari Kuala Terengganu ke Kuantan

 OK. Ingat lagi tak daripada hujung bulan November sehingga hampir pertengahan Disember tahun lalu saya ada mempersembahkan 5 buah artikel dalam satu siri yang dipanggil  "Mengingat kembali perjalanan pertama bermotosikal besar solo keliling Semenanjung"? Adapun apa yang telah dipersembahkan itu tak sampai pun separuh daripada perjalanan lama yang berlaku penghujung tahun 1997 hingga awal 1998 itu. Sekarang sempena PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dikuatkuasakan kembali lalu semua tidak boleh berjalan jauh biarlah disambung kembali penceritaan. Maka  bersambung kita daripada artikel Mengingat kembali perjalanan pertama bermotosikal besar solo keliling Semenanjung - Petunjuk tentang kerajaan awal Terengganu.


Artikel lalu menunjukkan saya sampai ke Kuala Terengganu pada tengah hari Jumaat 2 Januari 1998. Ketika itu sudah 13 hari mengembara sejak meninggalkan Kuala Lumpur pada petang Ahad 21 Disember 1997. Jarak pengembaraan pula sudah menghampiri 1,880 km. Ini termasuk hampir 300 km pusing Pulau Langkawi dengan memandu kereta sewa dan 70 km pergi balik naik feri (rujuk Mengingat kembali perjalanan pertama bermotosikal besar solo keliling Semenanjung - Pertama kali ke Langkawi terus pusing pulau). Yang lain semuanya dengan menunggang motosikal besar kesayangan yang ketika itu baru beberapa bulan dibeli.

Cuma untuk selepas tarikh tersebut saya tidak memiliki apa-apa lagi gambar perjalanan. Entah ke mana hilangnya jadi tiada lagi dapat dikongsi lalu tiada juga tarikh dan masa tepat boleh dirujuk. Dengan ini harus meneka-neka berdasarkan sedikit yang masih wujud dalam ingatan. Misalnya saya rasa selepas bermalam di Kuala Terengganu ada menginap di rumah saudara di Kemaman. Tetapi tak pasti. Takut terkeliru dengan perjalanan lain selepas itu.

Oleh kerana tiada lagi gambar perjalanan boleh dikongsikan biarlah artikel ini dan seterusnya dihias dengan mana-mana gambar berkenaan daripada perjalanan lain saya. Tak pun gunakan gambar yang boleh ditemui di Internet. Misalnya di atas adalah gambar di Rantau Abang, daripada satu perjalanan tahun 2012. Lihat artikel Pengembaraan Johan ke separuh Semenanjung - Penat lelah pusing Dungun sebelum berkejar ke Kuala Terengganu dan Jerteh. Saya letak ini kerana pasti ada singgah di situ selepas meninggalkan Kuala Terengganu. Dan ini harus berlaku pada hari Sabtu 3 Januari.Ini adalah gambar kampus Universiti Kolej TATI di Kemaman Terengganu, diambil daripada laman sesawang universiti (lihat sini). Saya kongsikan kerana pasti ada singgah di kampus. Ketika itu ia masih sebuah institut pengajian tinggi tetapi bukan bertaraf universiti. 

Di dalam kampus itulah terletak rumah saudara yang mana saya tak pasti apakah ada bermalam di Kemaman itu. Ketika itu seorang bapa saudara yang merupakan profesor bidang kejuruteraan di UTM (Universiti Teknologi Malaysia), Skudai, Johor telah dipinjamkan untuk menjadi pengarah pertama institut bernama TATI. Beliau adalah suami kepada adik ibu saya.

TATI adalah singkatan bagi Terengganu Advanced Technical Institute (Institut Lanjutan Teknikal Terengganu). Ditubuhkan pada tahun 1993, setahu saya ia adalah institut pengajian paling tinggi wujud di negeri tersebut pada waktu itu malah di seluruh Pantai Timur kalau tak salah. Persinggahan seterusnya adalah di Kuantan, Pahang. Di situ saya pasti ada menginap di rumah ibu saudara tidak jauh dari Pantai Teluk Cempedak. Cuma tak pasti berapa hari.


Gambar daripada artikel Menjejak kegemilangan lama Pantai Timur : Santai di sekitar Kuantan (tahun 2011) ini menunjukkan Bukit Pelindung dari rumah ibu saudara di Kuantan. Pantai Teluk Chempedak terletak kira-kira 3 km ke selatan bukit. Kalau ada bermalam di Kemaman ini bermakna saya sampai di Kuantan pada hari Ahad 4 Januari. Kalau tidak maka ia pada 3 Januari. Di Kuantan pula memang pasti bermalam tapi tak ingat berapa hari. Ada kemungkinan 3 malam. Maka di sini ada ralat seperti berikut :-


1) Kalau tidak bermalam di Kemaman kemudian menginap satu malam sahaja di Kuantan. Maka perjalanan seterusnya harus bermula pada hari Ahad 4 Januari.

2) Kalau bermalam di Kemaman kemudian menginap 3 malam di Kuantan. Maka perjalanan seterusnya harus berlaku pada hari Rabu 7 Januari.


Nah. Ada ralat perbezaan sehingga 3 hari antara perkara 1 dengan perkara 2. Buat masa ini anggaplah perkara 2 adalah lebih benar. Sesungguhnya akan muncul ralat-ralat lain yang serupa nanti.  Oleh itu biar semua kemungkinan diambil kira sebelum dipilih satu untuk meneruskan penceritaan. Biar semuanya dinilai kembali apabila cerita siri perjalanan ini hampir selesai.

Sebetulnya apabila difikirkan kembali ada kemungkinan juga telah menginap di Kuala Terengganu lebih daripada satu malam. Kalau begitu saya telah bertolak keluar pada 4 Januari. Buat masa ini biar dianggap saya telah meninggalkan KT pada 4 Januari. Yang pasti pada fasa ini saya telah mengambil jalan tepian pantai lalu singgah di Rantau Abang. Sampai ke Kemaman singgah di rumah saudara di kampus TATI. Kemudian ke rumah seorang lagi saudara, adik ibu juga di Kuantan.Apapun jangkauan perjalanan boleh dilakarkan seperti di atas. Dimasukkan sekali lokasi rumah saudara di Kuantan iaitu di Alor Akar diikuti Teluk Chempedak kemudian Kompleks Teruntum di tengah bandar sebelum kembali ke Alor Akar kerana memang ada membuat perjalanan sebegitu. Tetapi ini masih lakaran ringkas sedangkan saya suka pusing merata. Oleh itu walaupun Google Map meletakkan jarak keseluruhan perjalanan sebagai 224 km besar kemungkinan saya telah berjalan lebih 230 km. Kalau dicampur jumlah perjalanan sebelum itu iaitu hampir 1,880 km harus dah jadi sekitar 2,110 km. 

Oh. Lupa hendak beritahu. Pada 31 Disember 1997 orang Islam di Malaysia telah bermula puasa bulan Ramadhan.  Maka ketika sampai ke Kuantan sudah hampir seminggu juga saya berpuasa. Cukuplah cerita buat masa ini.


Rabu, Januari 13, 2021

Kompilasi cerita perjalanan di selatan penghujung 2020


Salam. Hari ini 13 Januari ada faktor 131 (13/1) yang merupakan nombor home sweet home bagi saya dan keluarga. Maka itu eloklah dibuat kompilasi bagi cerita-certa perjalanan di selatan penghujung 2020. Menarik apabila difikirkan perjalanan yang memakai jarak keseluruhan 1,040 km ini dapat dilakukan dalam keadaan cuaca baik dan lancar. Sedangkan tidak lama selepas kembali ke rumah 27 Disember banyak tempat di selatan dilanda hujan lebat sehingga banjir. 

Pada 11 Januari pula diumumkan PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) mula berkuatkuasa kembali di beberapa negeri bermula hari Rabu 13 Januari lalu perjalanan cuma dihadkan 10 km sahaja dari rumah bagi kebanyakan orang. Syukur sungguh dapat membuat perjalanan ke selatan itu sebelum segala macam halangan dan sekatan tersebut berlaku.


1. Masjid jamek (Main mosque of) Al-Hana, Johor Bahru

2. Perjalanan di selatan penghujung 2020 - Antara Al-Attas dan Al-Jilani

3. A quick visit to Gunung Lambak

4. Latest visit to Sekolah Menengah Sains Johor, Kluang

5. Reliving memories of Kluang town

6. Perjalanan di selatan penghujung 2020 - Daripada Kamaruzaman ke Kamarulzaman

7. Makam (Tomb of) Habib Ali, Batu Pahat

8. Perjalanan di selatan penghujung 2020 - Habib Ali, nasi briyani gam dan Sultan Alauddin Melaka

9. Perjalanan di selatan penghujung 2020 - Kopi 434 Muar dan air pear

10. Kuala Sungai Baru coastal route

11. The beach at Kampung Tengah

12. Beach of Beting Beras Basah

13. Makam (Tomb of) Pateh Akil

14. Perjalanan di selatan penghujung 2020 - Mandi laut di Kuala Sungai Baru dan telur belangkas di Kuala Linggi


Isnin, Januari 11, 2021

Perjalanan di selatan penghujung 2020 - Mandi laut di Kuala Sungai Baru dan telur belangkas di Kuala Linggi

Salam hari Isnin malam Selasa 11 Januari 2021. Petang tadi telah diumumkan bahawa PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) yang menghad pergerakan cuma dalam radius 10 km sahaja dari rumah telah dilaksanakan kembali di beberapa negeri termasuk Selangor, Melaka dan Johor. Alhamdulillah. Nasib baik saya dan keluarga sempat keluar dari Selangor untuk berjalan di Melaka dan Johor penghujung tahun lalu. Sekarang biar dipersembahkan cerita terakhir daripada perjalanan tersebut. Bersambung daripada artikel Perjalanan di selatan penghujung 2020 - Kopi 434 Muar dan air pear.


Pagi Ahad 27 Disember 2020. Selepas bermalam di rumah ibu saudara di Kampung Pulau, Masjid Tanah kami bersedia untuk meneruskan perjalanan.


Adapun rumah tersebut terletak cuma terletak 6 km lebih sahaja ke perairan Selat Melaka. Malam sebelumnya ibu saudara ada membawa saya dan isteri berjalan-jalan sehingga ke Pengkalan Balak 10 km dari rumah.


Kami juga dibawa menyusuri jalan pantai sehingga ke Kuala Sungai Baru. Paginya kami bersama anak-anak bergerak ke pekan tersebut kemudian mengambil jalan pantai lebih jauh ke arah utara/barat laut. Lihat artikel Kuala Sungai Baru coastal route di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Sampai di satu kawasan yang menenangkan kami berhenti rehat sambil memberi peluang anak-anak bermandi-manda. 


Ini gambar selepas mereka sudah puas mandi laut lalu dibilas dan tukar pakaian. Sebetulnya saya turut mandi sama. Untuk gambar-gambar pantai lihat The beach at Kampung Tengah.


Perjalanan diteruskan dengan menyusuri lagi jalan pantai sehingga ke Kuala Linggi.


Ambil satu simpang lalu sampai ke tanah perkuburan ini.


Ada sebuah makam yang dianggap istimewa oleh mereka yang tahu. Sila baca cerita berkenaan dalam artikel lama Cerita perjalanan Linggi/ Kuala Linggi. Siapa pula Tok Bali?


Tapi kali ini tujuan utama kami ke kawasan ini adalah untuk mencari pantai yang namanya seperti satu tempat istimewa bagi Kesultanan Perak. Entah ada kena mengena ke bagaimana. Letaknya hampir ke kuala Sungai Linggi yang memiliki kedudukan istimewa dalam sejarah persekitaran. Lihat Beach of Beting Beras Basah.


Selepas itu baru pergi ke tapak kota lama dekat kuala sungai. Dekat tepi kota yang terletak di atas bukit ada sebuah makam lama. Rujuk artikel lama Cerita perjalanan Linggi/ Kuala Linggi. Baru ditemui makam yang dicari... lebih sebulan kemudian!.
.

Cuma dahulu makamnya kelihatan buruk tak terjaga. Kini sudah ada batu nesan baru siap dengan nama. Lihat artikel Makam (Tomb of) Pateh Akil di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Ketika ke makam itu sudah jam 2. Semua orang sudah lapar. Nasib baik ada kedai makan dibuka di Kuala Linggi.


Menariknya ada hidangan belangkas dan telur. Sebetulnya perkara ini saya baru dapat tahu ketika mandi laut pagi. Orang tempatan beritahu bahawa di Kuala Linggi ada hidangan tersebut. Malah diberinya saya dan anak-anak seekor belangkas hidup buat main-main. Lihat video berkenaan di sini.


Selepas makan kami pun mengambil jambatan menyeberangi Sungai Linggi lalu masuk ke Negeri Sembilan.

Singgah pula makam dengan batu-batu megalith di Pengkalan Kempas. Sila cari sendiri cerita berkenaan.


Selepas itu malas dah nak singgah mana-mana lagi. Terus cari jalan terpantas ke Lembah Klang.


Jam 5 sampai ke bandar raya Kuala Lumpur.


Apabila sampai ke rumah jam 5.40 meter kereta menunjukkan kami sudah berjalan sejauh 1,013.9 km. Kalau dicampur perjalanan di Pengkalan Balak dan sekitar dengan kereta ibu saudara ada le 1,040 km.