Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Jumaat, Februari 13, 2015

Minggu Warisan Perak di PWTC

Salam awal Jumaat 13 Februari, Friday the 13th... :]


Siang tadi saya ke PWTC untuk menghadiri satu majlis.


Bermula Selasa 10 Feb dan berlanjutan hingga Ahad 16 Feb ia dipanggil Minggu Warisan Perak Darul Ridzuan...

Ketika saya sampai Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah sedang bersantap bersama hadirin.Saya pun melihat pameran yang ada. Terdapat biografi atau ringkasan pengenalan beberapa orang Sultan Perak terdahulu.  Ada salasilah keluarga diraja sejak zaman Sultan pertama Perak, Sultan Muzaffar Syah 500 tahun lalu.Selain itu ada biografi tokoh-tokoh ternama Perak terutama daripada keluarga bangsawan.


Salasilah beberapa keluarga bangsawan/pembesar istana turut diketengahkan...


Gerai-gerai bertemakan budaya tradisional Melayu juga memeriahkan acara.

Selesai santapan, Sultan Nazrin berkenan untuk bergambar beramai-ramai. Saya tunjuk secara candid ketika orang sedang berkumpul ya...

Rabu, Februari 11, 2015

"Tokong Melayu' di Bukit Hospital dan makam bangsawan Bugis

Adapun cerita dalam artikel Misi HIKMAH Beruas - Jejak Malikul Mansur sengaja ditamatkan dengan gambar daripada atas jambatan menyeberangi Sungai Dinding di Lumut. Selepas itu saya dan keluarga masuk ke negeri Selangor melalui jalan pantai lalu singgah di bandar Sungai Besar untuk satu urusan, pergilah bersolat di masjid sana. Lihat artikelMasjid jamek (Main mosque of) Makmuriah, Sungai Besar  di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART). Seterusnya kami melalui Kuala Selangor, tergerak untuk menziarahi sebuah makam yang sudah agak lama tidak dijejaki. Terjadilah cerita di bawah...Makam tersebut terletak di sebalik Bukit Hospital, sebuah bukit kecil di seberang jalan menghadap pekan lama Kuala Selangor. Ia dipanggil dengan nama itu kerana hospital lama pernah terletak di situ (kini tinggal sebatang dua tiang, lihat artikel lama The hill called Bukit Hospital in Kuala Selangor di blogspot BERPETUALANG KE ACEH). Jalan terbaik untuk sampai ke makam adalah masuk satu kawasan betul-betul selepas bukit daripada arah pekan selepas itu berjalan kaki di atas satu batasan tanah. Tengok-tengok ada pula tanda "Bahaya". Kenapa pula ini?


Saya perhatikan kawasan begitu lapang dan kemas berbanding dahulu. Bandingkan dengan gambar-gambar pada artikel Bukit Jeram dan satu watak misteri bernama Upu Chendera Burung (ditulis hampir 5 tahun dahulu).


Kawasan lebih kemas dan cantik, kenapa sebut "Bahaya"? Ke nak halang orang ramai daripada masuk kerana ada sesuatu yang tak berapa cantik? Yang pasti beberapa pokok besar di sekitar itu diikat dengan kain kuning, suatu perbuatan yang biasa dilakukan orang Hindu. Tetapi ada tokong merah kelihatan milik orang Cina.Saya pun pergi lebih dekat...

Ait? Ada sejadah?

Saya mengintai pula ke dalam tokong yang berkunci.


Hah? Ada patung yang memiliki ciri-ciri rupa paras seorang Melayu. Ada tongkat, songkok, kopiah, kompang dan di sebaliknya kelihatan seperti belakang golok. Nampaknya tokong ini dibuat untuk menyembah seorang 'Latok Melayu'.


Saya melihat pula tokong berwarna kuning tidak jauh di sebelah.

Dah ambil gambar baru sedar ia kurang jelas. Tapi cukup untuk menunjukkan patung di dalam memiliki rupa paras orang Cina.

Persoalan kembali pada "Latok Melayu" dalam tokong Merah tadi. Apakah ia merujuk kepada pemilik makam di bawah sana, makam yang ingin saya ziarahi? Lihat Rupa baru makam Upu Chendera Burung (New look of the tomb of Upu Chendera Burung). Apa pula sebab tempat ini dibersihkan untuk penyembahan kemudian boleh pula letak tanda "Bahaya"? Apakah ia memberi apa-apa kelebihan kepada orang Cina yang menyembah?


p/s : Nampaknya ada sedikit gangguan berlaku ke atas diri saya ketika menulis artikel ini. Rasa kepala dan badan gatal-gatal semacam. Tak mengapa dah lalu benda-benda macam ni. Yakinlah tak memberi mudharat makhluk ke atas kita kecuali ujian daripada Allah SWT jua... :]


Misi HIKMAH Beruas - Jejak Malikul Mansur

Salam semua. Ketika menulis artikel Misi HIKMAH Beruas - Faktor Tok Sego Aceh lewat malam tadi tiba-tiba saya mendapat tawaran untuk berangkat ke satu tempat menarik dalam masa terdekat. Dengan itu eloklah cerita perjalanan ke Perak hujung minggu lalu diselesaikan secepat mungkin.


Ahad 8 Februari 2015, selepas bermalam di pekan Ayer Tawar selesai sarapan dan sebagainya, saya dan keluarga menghala kembali ke Beruas. Kelihatan dalam gambar batu tanda menyebut ke Taiping. Ini kerana laluan ke Beruas juga boleh membawa ke Taiping...


Ada beberapa tempat ingin saya lihat di Beruas, antaranya rumah agam lama di hujung timur pekan... 


Saya ada terfikir mahu mengadakan HIKMAH Beruas di rumah ini, setelah diberitahu tentang kewujudannya beberapa minggu lalu. Tetapi ternyata ia sudah begitu lama tidak dipakai dan terbiar lalu memerlukan banyak pemulihan. Kalau tidak tentu agak klasik mengadakan acara di sini. Lihat artikel Sebuah rumah agam tradisional di Beruas (A traditional mansion in Beruas) di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Saya juga melihat masjid jamek diikuti sebuah masjid lama berdekatan. Lihat artikel Masjid (Mosque of) As-Saadah, Beruas dan Masjid (Mosque of) Al-Qadim, Beruas.


Selepas itu baru masuk ke pekan Beruas untuk meninjau kedudukan dan keadaan sebuah dewan orang ramai yang dipanggil Dewan Inderawati.


Adapun pada mesyuarat tentang HIKMAH Beruas hari Sabtu pihak penganjur tempatan telah menyatakan mahu mengadakan majlis di dewan ini. Patutlah mereka memerlukan masa sebulan dua untuk menjayakan acara. Nampaknya selain beberapa hal logistik untuk memastikan acara lebih meriah dewan ini sendiri perlu dipersiapkan untuk menerima tetamu.


Apapun telah diputuskan bahawa HIKMAH Beruas yang asalnya smahu adakan 21 Februari, 2 minggu sahaja selepas mesyuarat ditunda ke 6 Jun. Perjalanan melihat tempat-tempat di Beruas hari Ahad pun nenjadi lebih santai, tidak perlu terkejar-kejar. Tempat seterusnya mahu diziarahi adalah Pulau Meranti. Ia terletak agak jauh ke dalam ladang kelapa sawit, beberapa kilometer ke barat-daya pekan.


Sudah bertahun juga saya berhajat untuk ke tempat ini. Di sekitanya, di kawasan Pulau Meranti telah ditemui banyak artifak-artifak bersejarah dipercayai daripada zaman kerajaan Beruas lebih 500 tahun lalu malah daripada zaman kerajaan Gangga Negara 1,000 tahun lalu pun katanya ada. Lihat artikel-artikel berikut di blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH)...


Namun saya sendiri lebih berminat untuk menziarahi sebuah makam lama. Lihat Makam berbatu nesan Aceh di Pulau Meranti (Tombs with Aceh stones at Pulau Meranti).


Selesai itu kami pun menghala ke Pantai Remis.


Sejurus sebelum sampai ke Pengkalan Baru terlihat kedai menjual masakan istimewa mee rebus udang lipan. Saya pun layan sementara isteri yang tak berapa minat masakan ini berehat dalam kereta bersama anak-anak.


Perjalanan ke Pantai Remis diteruskan. Kelihatan bukit tinggi ke selatan yang dipanggil Gunung Tunggal.


Pemandangan bukit daripada bandar Pantai Remis. Entah kenapa setiap kali melihatnya mesti teringat deskripsi pusat kerajaan Gangga Negara dalam kitab Sulalatus Salatin karangan Bendahara Tun Sri Lanang semasa ia diserang oleh Raja Suran satu zaman yang lampau. Ayatnya seperti berikut :-

Negeri itu di atas bukit, dipandang dari hadapan terlalu tinggi, dan dari belakang rendah juga, ada sekarang kotanya di darat Dinding, ke sana Perak sedikit.


Pemandangan dari tepi melepasi bukit. Nampak rendah bukan seperti disebut oleh Tun Sri Lanang Walhal ia boleh tahan tinggi juga, puncaknya melebihi 1,500 kaki tinggi daripada paras laut. Baru ini saya diberitahu Sultan Malikul Mansur yang menurut ceritanya membuka kerajaan Beruas di atas puing-puing Gangga Negara pernah bersemayam di atas bukit ini.


Siapa itu Sultan Malikul Mansur? Bagindalah cucu Sultan Malikus Saleh, pengasas kerajaan Samudera dan Pasai hampir 800 tahun dahulu (kini berada di dalam Aceh). Kenapa dinamakan artikel ini "Misi HIKMAH Beruas - Jejak Malikul Mansur"?. Kerana saya baru diberitahu bahawa selain membuka Beruas, Malikul Mansur juga telah meninggalkan legasi di merata tempat sekitar ini. Di atas adalah gambar jambatan menyeberangi Sungai Dinding menghala ke selatan...


Sesungguhnya saya sudah lama merasakan kehadiran jejak baginda di sekitar Beruas. Pantai Remis, Manjung dan Lumut. Lihat sahaja artikel-artikel berkenaan yang pernah dibuat :-


1. Beruas, Malikul Mansur dan Gangga Negara

2. Beruas, Malikul Mansur dan Gangga Negara lagi

3. Mencari asal-usul Beruas Gangganegara yang sebenar...

4. Beruas, kaitan dengan Aceh dan melihat bulan... Antara mimpi dan realiti kehidupan


6. Jalan-jalan Perak sebelah barat : Makam Puteri Bunian, jejak kegemilangan Beruas Gangganegara

7. Perjalanan jauh bermotosikal besar setelah 9 tahun - Cabaran pusing Beruas-Gangganegara?

8. HIKMAH menjejak Beruas-Gangga Negara (yang ni selepas acara ke-3 HIKMAH diadakan di Lumut 2 tahun lalu)


Lawatan kali ini terlebih istimewa kerana selain mahu menjayakan satu acara HIKMAH di Beruas, saya diberitahu pihak tempatan betapa meluasnya jejak Sultan Malikul Mansur di sekitar. Nampaknya lebih banyak akan terbuka kerana niat saya mengadakan HIKMAH di situ adalah untuk menyemarakkan kembali pencarian satu objek misteri yang telah dilupakan selama lebih 2 dekad.

Lihat Mencari Batu Bersurat Beruas - Misi untuk acara ke-13 HIKMAH nanti?. Penundaan HIKMAH Beruas ke 6 Jun menjadikannya acara ke-15 HIKMAH. Ini kerana 2 acara yang asalnya dijadualkan selepas itu telah mengambil-alih giliran lebih awal. Jika sebelum ini saya bercadang untuk menutup kalender aktiviti HIKMAH sekurang-kurangnya untuk tahun 2015 di Pahang, kini HIKMAH Beruas pula bakal menyempurnakan ini. Semoga dengan selesainya satu fasa perjalanan hidup akan terbuka lebih banyak perkara yang bermakna. Amin. :]


Misi HIKMAH Beruas - Faktor Tok Sego Aceh

OK. Sedikit cerita daripada perjalanan di Perak hujung minggu lepas.


Pagi Sabtu 7 Februari 2015. Setelah bermalam di rumah seorang kawan di Kampung Teluk berdekatan pekan Kampung Gajah kami keluar menghala ke utara.


Sebelum sampai ke pekan kami singgah di tanah perkuburan ini. Ziarah ke makam pahlawan Perak yang dikenali sebagai Tok Jabor. Lihat artikel Makam (Tomb of) Tok Jabor, Kampung Gajah di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Tengah malam ketika menuju ke Kampung Gajah daripada Selangor kami ada tersilap jalan masuk ke Batu Gajah yang terletak 40 km ke timur-laut. Ketika itu kami sekadar mengekori kereta yang dinaiki kawan pemilik tempat kami bermalam di Kampung Gajah itu. Entah kenapa beliau boleh tersilap jalan menyebabkan kami melilau lebih 70 km (campur perjalanan naik ke utara menghampiri Ipoh).

Yang saya pasti perjalanan itu menyebabkan kami lalu di pekan Gopeng juga sebelah makam seorang tokoh yang dikatakan berbangsa Mandailing. Saya anggap ini sebagai petunjuk bahawa tokoh tersebut dan Tok Jabor sememangnya adalah orang yang sama, cuma ada memakai identiti berbeza mengikut keadaan dan masa. Lihat artikel lama Makam (Tomb of) Imam Perang Jabarumun.


Adapun tujuan utama perjalanan ke Perak kali ini dibuat adalah untuk menghadiri satu mesyuarat di Beruas berkenaan penganjuran acara HIKMAH di sana. Kami bermalam di Kampung Gajah kerana ia sudah tidak berapa jauh daripada Beruas. Kawan yang memiliki rumah ini berasal daripada keluarga Tok Sagor, panggilan ringkas untuk pangkat pembesar lama istana Dato' Sri Agar Diraja. Dalam sejarah Perak sering disebut tentang Tok Sagor yang bersama Dato' Maharajalela bertanggungjawab membunuh residen pertama British ke Perak, J.W.W. Birch tahun 1875. Ia sebenarnya merujuk pada Dato' Sri Agar Diraja Ngah Kamdin, salah seorang pemegang jawatan tersebut.


Kaitan kawan dengan keluarga Tok Sagor membuat saya ingin menunjukkan sebuah makam lama yang rasanya ada kena mengena tapi beliau belum pernah sampai. Letaknya sekitar 9 km ke utara pekan Kampung Gajah. Lihat artikel lama Makam Tok Sego Aceh di siang hari (Tomb of Tok Sego Aceh during daytime) Oh, Tok Jabor atau Ngah Jabor yang makamnya diziarahi lebih awal dikatakan salah seorang waris keluarga Tok Sagor. Namun ada menyebut beliau lebih rapat dengan keluarga Maharajalela (ini juga satu jawatan turun-temurun). 


Yang pasti keluarga Tok Sagor dan Maharajalela ada pertalian persaudaraan. Katanya kedua-keduanya ada darah Aceh-Bugis. Seterusnya kami ke makam Sultan pertama Perak di Telok Bakong. Kelihatan bangunan makam telah diperbaiki cantik, mungkin sebagai persediaan untuk pertabalan Sultan baru Perak yang dijangka berlangsung kurang 3 bulan lagi. Lihat Rupa baru makam Sultan Muzaffar Syah I Perak (New look of the tomb of Sultan Muzaffar Syah I Perak).


Kawasan sekeliling juga lebih bersih menyebabkan buat pertama kali (saya telah beberapa kali menziarahi makam Sultan Muzaffar ini) saya dapat melihat kewujudan sebuah tasik berdekatan makam. Lihat artikel The lake besides the tomb of Sultan Muzaffar Syah I Perak di blogspot BERPETUALANG KE ACEH. Kawasan sekeliling yang lebih bersih juga menyebabkan saya dapat melihat kewujudan sebuah makam lain bersebelahan tasik. Nampaknya seperti ada pembukaan dalam saya membuat persiapan untuk mengadakan acara di Beruas. Lihat Makam di tepi tasik Teluk Bakong (Tomb besides lake at Teluk Bakong).


Tengah hari sebelum masuk Zohor kami singgah di Masjid Kampung Kota, Beruas.


Kami singgah di masjid untuk membersihkan diri sebelum menziarahi makam Raja-raja Beruas di Kampung Kota.


Oh. Sebelum itu kami sudah singgah di rumah tempat mesyuarat HIKMAH Beruas diadakan. Cuma ketika ini sedang diadakan tahlil arwah untuk seorang tokoh tempatan. Katanya jam 2.30 petang baru mesyuarat, maka itu kami keluar dahulu berjalan-jalan.

Dari Kampung Kota kami ke muzium di pekan Beruas. Ketika itu, sekitar jam 1.30 saya mendapat panggilan mesyuarat dipercepatkan kerana orang-orang yang terlibat sudah berada di rumah sedia untuk berbincang. Oh. Baru teringat. Tuan punya rumah dan keluarganya juga adalah waris-waris Tok Sago atau Dato' Seri Agar Diraja. Malah katanya beliau memiliki salasilah besar di mana Tok Sego Aceh itu termasuk di dalamnya. Teringat juga bahawa ketika mahu meninggalkan makam Tok Sego pagi itu, seorang penduduk tempatan menegur lalu menyebut dirinya seorang waris. Katanya beliau tahu Tok Sego Aceh itu ada kaitan dengan Sultan Malikus Saleh yang mengasaskan kerajaan Samudera dan Pasai hampir 800 tahun lalu!


Petang itu saya dan keluarga pergi sebentar ke Lumut.


Sempatlah menikmati pemandangan indah muara Sungai Dinding berlatarbelakangkan Pulau Pangkor sambil memikirkan kaitan semuanya dengan Aceh...