Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Rabu, April 28, 2010

Ziarah Al-Rasyid ke makam-makam lama Perak : Perjalanan malam ke Kuala Kangsar

Hmm. Setelah melihat kembali koleksi gambar-gambar perjalanan Perak yang diambil 9-11 April baru ini saya rasa elok juga penceritaan dimulakan...


OK. Seperti telah disebut beberapa kali dalam artikel-artikel sebelumnya, perjalanan ke Perak ini asalnya mahu dibuat pada 26 Februari, hari Maulidur Rasul. Sebaliknya saya, isteri dan anak pergi ke Aceh untuk menyambutnya di Perlak, setelah beberapa lama barulah perjalanan ke Perak dapat direalisasikan. Apapun, perjalanan ini dirancang lebih 2 bulan lalu setelah mendapat tahu identiti alternatif seorang Sultan Perak. Lihat artikel Jalan semakin terang : Kaitan sebenar kerabat diraja Aceh-Bugis dalam pemerintahan Perak... yang dibuat sebelum ke Aceh.

Untuk pengetahuan setelah membuat artikel itu berserta sebuah artikel berkaitan, baru kami mendapat jemputan untuk menyambut Maulidur Rasul di Perlak, secara tiba-tiba. Maka sambutan di Perlak dan perjalanan ke Perak ini sebenarnya ada kaitan. Elok juga siri cerita "Maulidur Rasul di Aceh" disambung dengan siri ini pula.


Dua-dua gambar di atas menunjukkan anak dan isteri saya di hadapan Masjid Sheikh Ismail, Ulu Bernam, 200 meter dari sempadan utara Selangor. Saya terasa harus singgah dahulu ke sini sebelum masuk ke Perak melalui Tanjung Malim. Berbalik pada identiti alternatif Sultan Perak yang baru saya sedari 2 bulan lalu. Adapun makam Sultan ini belum pernah saya ziarahi sebelumnya, cuma makam yang lagi satu atas nama lain sahaja saya sudah pergi.

Jangan terperanjat jika seseorang itu memiliki lebih dari satu makam. Ada kes di mana suatu makam itu sebenarnya makam tanda tempat seseorang itu pernah sampai atau kali terakhir dilihat sebelum menghilangkan diri. Kemudian orang itu muncul di negara lain lalu mangkat dan dibina makam kedua untuknya. Ada kes di mana yang dimakamkan di satu tempat itu adalah tongkat sebagai lambang. Jasad sebenar ditanam di makam lain. Ada pula kes pelik di mana seseorang itu dilihat meninggal dunia kemudian sempat dimandikan orang ramai. dan dikapankan Namun apabila sampai ke liang lahat, jasadnya hilang ghaib begitu sahaja.

Perkara sebegini bukanlah pelik bagi orang-orang dahulu yang berilmu. Ada yang bertaraf wali lalu mampu membuat pemecahan wajah untuk muncul di beberapa tempat berlainan sekali gus. Ada pula yang boleh menerbitkan beberapa identiti dengan cara menyamar secara fizikal sahaja. Ketika dihadap orang ramai di istana baginda menjadi raja. Ketika mahu keluar melihat keadaan sebenar rakyat dan negara tanpa mahu dikenal sebagai raja atau kelihatan melanggar protokol dan adat-istiadat istana, baginda boleh sahaja memakai pakaian pengemis atau pengembara malah boleh menjadi hulubalang dan laksamana pula...

Apapun, makam rasmi Sultan Perak yang dimaksudkan terletak tidak jauh dari Teluk Intan. Maka itu rancangan asal saya untuk perjalanan ke Perak ialah setakat ke sana, paling jauh pun mungkin ke Kampung Gajah sedikit ke utara Teluk Intan. Sebaliknya ketika tarikh semakin hampir untuk membuat perjalanan, timbul rasa untuk pergi hingga ke Kuala Kangsar. Ini kerana apabila disemak kembali perjalanan saya setahun dua, ternyata saya tidak pernah ke Kuala Kangsar lagi sejak singgah bersama isteri dan seorang kawan penghujung 2008. Lihat artikel lama Projek buku masjid - bertemu penunggu masjid lama tinggal!.

Sudah begitu lama rupanya saya tidak ke Perak. Selain perjalanan balik hari ke Lata Kinjang bulan Mac (lihat artikel Menikmati air terjun Lata Kinjang yang baru dibuat tadi), saya cuma pernah membawa anak dan isteri ke Tanjung Malim juga balik hari, ketika isteri masih dalam pantang. Lihat artikel Ke Tanjung Malim bersama Al-Rasyid... untuk mendapatkan 'feel' jejak Raja Kamala. Apa pula 'kebetulan' nombor yang berlaku? yang dibuat November 2009. Sebelum bulan puasa tahun sama iaitu ketika isteri sedang mengandungkan anak 7 bulan kami ada menziarahi makam-makam di sekitar Teluk Intan. Tapi itulah paling jauh saya masuk ke Perak sejak penghujung 2008.

Memandangkan sudah begitu lama saya tidak ke Perak selain Teluk Intan lalu tidak menziarahi makam saudara-mara di luar lingkungan itu, saya telah membuat keputusan. Kali ini saya akan menziarahi makam setiap orang Sultan Perak yang ada selain beberapa makam lain yang patut. Untuk pengetahuan terdapat 29 makam Sultan Perak di sepanjang Sungai Perak, satu daripadanya makam tanda. Empat orang Sultan pula di makamkan di luar negeri.

Setakat itu, saya pernah menziarahi semua makam Sultan di Perak kecuali 5. Antara 5 itu, cuma satu sahaja yang agak mudah ditemui, saya sahaja yang terlepas pandang walaupun berjaya menziarahi makam Sultan lain berdekatan. Empat lagi makam susah untuk dicapai melalui kenderaan, satu pula terletak di atas pulau di tengah sungai. Di atas adalah makam seseorang ulamak bernama Sheikh Abdul Qadir.


Tentang makam ini pernah saya panjangkan dalam artikel Makam Sheikh Abdul Qadir al-Jilani di Kuala Kangsar, Perak? yang dibuat hampir 3 tahun lalu. Ia terletak berhampiran pusat bandar Kuala Kangsar namun tak semua menyedari. Saya dapat tahu tentang kewujudannya penghujung 2006 tetapi cuma berjaya menemuinya Julai 2007. Sejak itu saya akan menziarahinya setiap kali sampai ke Kuala Kangsar. Lagipun di sekitar bandar diraja ini terdapat banyak makam yang ada kaitan peribadi.
Sebaik selesai ziarah, isteri menunjukkan pada papantanda di hadapan. Ada sesuatu yang menarik perhatiannya.

"Nampak tak apa yang sayang nampak?" tanya isteri.

"Tak," jawab saya. "Apa dia?"

"Sayang nampak M.I.M..." dia menyambung.

Allah! Syukur kerana memberikan aku seorang isteri yang memahami, isteri yang boleh mengingatkan ketika aku terlepas pandang. Ya. M.I.M. atau MIM untuk huruf Arab MIM. Sudah lama saya tidak memikirkannya. Mim untuk Melayu, Mim untuk Malaysia. Mim juga untuk Mekah dan Madinah, Mim untuk Muhammad.

Perkara ini pernah saya keluarkan secara spontan semasa aktif dalam sebuah forum Internet yang sering membicarakan hal-hal kebatinan tahun 2006. Ketika itu saya baru sahaja selesai menyajikan buku pertama saya "Berpetualang ke Aceh : Mencari diri dan erti" (terbit Jun 2006) dan sering bercakap tentang Melayu. Atas ilham spontan, saya menyebut betapa Melayu boleh menjadi layu tanpa MIM. Ya, ejaan Jawi untuk Melayu adalah MIM LAM YA WAU. Tanpa MIM tentu tinggal LAM YA WAU, jadilah ia "Layu".

Semasa itu MIM yang dimaksudkan lebih pada Muhammad, tidak memikirkan lain dari itu. Tanpa ajaran dan panduan dari Nabi Muhammad SAW, tanpa ia diamalkan dalam hidup seharian masyarakat, Melayu pun jadi layu, lemah, mudah diperkotak-katikkan. Namun ramai yang berkata kami telah mengamalkan agama, mengapa masih lagi boleh diperbudakkan bangsa asing. Ini mungkin kerana amalan agama yang dibuat tiada 'talian' batin Mim iaitu melalui anak cucu baginda para Ahlul Bait? Bagaimana mungkin mendapat berkat Nabi Muhammad jika konsep Tasawuf Nur Muhammad pun mahu dituduh sebagai tahyul dan bidaah? Bagaimana mahu menghidupkan kekuatan jiwa dan roh walhal ini adalah konsep asas dalam memahami hubungan tersirat makhluk dengan Tuhan?

Dan lagi MIM dalam Melayu itu terletak pada kepala perkataan, bukan di bawah atau di belakang. Lepas ada MIM, baru boleh ditambah LAM YA WAU sehingga terbentuk perkataan MELAYU. Pada saya ini bermaksud, untuk Melayu naik kembali ia harus kembali kepada kepimpinan para Ahlul Bait! Jadikan mereka sebagai kepala yang memimpin dan memikirkan keperluan masyarakat...

Ah. Saya sudah mula berceramah pula. Kita kembali kepada cerita pengembaraan. Dari Kuala Kangsar kami menghala ke satu kawasan luar bandar untuk mencari sebuah surau. Untuk pengetahuan, ia adalah salah satu tempat saya biasa bermalam apabila berada di Kuala Kangsar.

Alhamdulillah, isteri saya tiada masalah. Dia sudah beberapa kali ikut saya bermalam di masjid dan surau terutama di Janda Baik, Pahang dan Masjid Kampung Hulu, Melaka. Anak kecil kami Al-Rasyid pun pernah ikut bermalam di 2 tempat ini, begitu juga 2 orang anak yang lain. Mereka cuma belum pernah merasa bermalam di pondok dalam hutan di Pulau Besar, Melaka satu lagi tempat kegemaran saya.

Hmm. Tadi baru saya sedar, gambar surau diambil pada jam 1.11 pagi 10 haribulan April 2010...

Beginilah keadaan di dalamnya. Seingat saya surau ini dahulu berwarna biru kemudian terbiar buat satu jangka waktu. Kini ia kelihatan cantik terbela, seluruh bangunan dicat kuning kejinggaan malah kain langsirnya pun berwarna serupa. Apapun ia sudah cukup selesa buat kami bertiga. Kita sambung cerita nanti...

Menikmati air terjun Lata Kinjang

Assalamualaikum semua. Merujuk kepada artikel Ziarah Al-Rasyid ke makam-makam lama di Perak yand dibuat April 12. Walaupun saya masih ada sejumlah gambar awal yang boleh dijadikan 2 siri penceritaan panjang, saya telah membuat keputusan akan bercerita tentang perjalanan terbaru ke makam-makam di Perak terlebih dahulu. Kalau ikut giliran, mungkin cerita Perak ini cuma dapat dipersembahkan selepas masuk bulan Jun. Tetapi apabila difikirkan masak-masak, elok juga ia dibuat lebih awal untuk menyusul siri "Maulidur Rasul di Aceh" yang baru sahaja tamat.

Ini kerana perjalanan terbaru ke Perak ini asalnya mahu dibuat pada hari Maulidur Rasul 26 Februari. Sebaliknya keadaan telah membawa saya ke Perlak yang terletak di Aceh pada tarikh itu pula. Apapun biar dipersembahkan dahulu artikel ini dari fail gambar bulan Mac. Insyaallah esok Khamis akan saya mulakan cerita perjalanan terbaru ke Perak, dengan mengemukakan tempat-tempat yang diziarahi di Kuala Kangsar. Mari... :]

13 Mac 2010, anak kecil kami Al-Rasyid baru sahaja cukup umur 5 bulan. Ketika itu cuti sekolah. Anak kami yang lain Erin dan Haziq ada di rumah lalu saya dan isteri tergerak untuk membawa ke semuanya berjalan-jalan.

Asalnya kami mahu berjalan setakat ke Kuala Kubu untuk melihat empangan Ulu Selangor, atau pergi ke mana-mana air terjun atau jeram terdekat. Kemudian timbul pula rasa untuk masuk ke Tanjung Malim, Perak, terus tergerak untuk pergi lebih jauh ke Tapah...


Destinasi spontan kami ialah air terjun Lata Kinjang...


Dari lebuhraya, kami perlu keluar di Tapah...


Lata Kinjang terletak 17 km ke utara Tapah...Kami perlu mengambil simpang masuk ke pekan Chenderiang...

Singgah sebentar di masjid jamek pekan. Lihat artikel Masjid Jamek (Main mosque of) Chenderiang, Perak yang baru dibuat di blogspot BERPETUALANG KE ACEH tadi.


Tidak lama kemudian kelihatan air terjun tinggi Lata Kinjang sayup mata memandang. Teringat lawatan kali pertama saya dan isteri ke sini Ogos tahun lepas di mana kami berkejar masuk ke sini hampir waktu Maghrib, ketika bulan puasa! Lihat artikel Perjalanan ke Pantai Timur bulan Ramadhan - Lata Iskandar, Lata Kinjang, Chenderiang,Tanjung Malim... menjejaki keturunan raja campur sayyid Perak?.

Sampai sahaja di kawasan rehat berdekatan kaki bukit kami makan tengahari.


Kemudian baru kami bersedia untuk mandi. Lihat 20 gambar pelbagai sudut air terjun dari bawah hingga atas yang telah diletakkan dalam artikel A visit to the high waterfalls at Lata Kinjang di blogspot BERPETUALANG KE ACEH tadi.

Video klip yang diambil dari jambatan gantung di bahagian atas...


Puas melihat atas baru saya turun untuk mandi bermain air bersama anak-anak...

Ahad, April 25, 2010

Maulidur Rasul di Aceh dari mula hingga tamat...

OK. Memandangkan siri "Maulidur Rasul di Aceh" yang dibuat berdasarkan perjalanan terbaru saya ke Aceh iaitu pada penghujung Februari 2010 telahpun berjaya ditamatkan, biar diletakkan kompilasi link cerita. Turut diletakkan sama adalah link untuk cerita seiring yang dibuat dalam blogspot berbahasa Inggeris BERPETUALANG KE ACEH. Harap ia membantu... :]

1. Maulidur Rasul di Aceh : Dari Perak bertukar ke Perlak...

2. Celebrating the Prophet's birthday in Aceh : A sudden unexpected trip...

3. Maulidur Rasul di Aceh : Ke kompleks anak yatim Nurin di Lhoong

4. Celebrating the Prophet's birthday in Aceh : A feeling of old Kedah... or rather, old Malay country before Western colonialists spoiled everything?

5. Maulidur Rasul di Aceh : Makam Syiah Kuala... dan makam Maharajalela Abdul Rahim...

6. Celebrating the Prophet's birthday in Aceh : Enter the tomb of Syiah Kuala...

7. Maulidur Rasul di Aceh : Pemandangan kapal apung...

8. Celebrating the Prophet's birthday in Aceh : The ship that got swept inland by the Tsunami of 2004

9. Maulidur Rasul di Aceh : Gunongan dan beberapa tempat bersejarah di Banda Aceh

10. Celebrating the Prophet's birthday in Aceh : The historical sites at Banda Aceh

11. Maulidur Rasul di Aceh : Rombongan ke Perlak...

12. Maulidur Rasul di Aceh : Majlis Maulud di Masjid Nurin Niswah, Perlak

13. Maulidur Rasul di Aceh : Makam Sultan Saiyid Maulana Abdul Aziz Shah...

14. Celebrating the Prophet's birthday in Aceh : Maulidur Rasul, the Ahlul Bait Sultan and a legacy from old Perlak

15. Maulidur Rasul di Aceh : Kuala Idi dan makam raja daerah sini...

16. Celebrating the Prophet's birthday in Aceh : The kings of Idi

17. Maulidur Rasul di Aceh : Makam Sultan Malikus Salih!

18. Maulidur Rasul di Aceh : Kembali ke Banda Aceh, singgah ke Masjid Raya Baiturrahman

19. Celebrating the Prophet's birthday in Aceh : Back to Banda Aceh

p/s: Adapun video klip Masjid Baiturrahman yang baru diletakkan tadi merupakan klip yang 22 dan terakhir untuk siri ini. Apabila dicampurkan dengan video-video klip sedia ada dalam akaun Youtube saya, ternyata ia merupakan klip yang ke 111 setakat ini!

Maulidur Rasul di Aceh : Kembali ke Banda Aceh, singgah ke Masjid Raya Baiturrahman

Sekarang sampailah kita ke penghujung cerita. Sebenarnya sepanjang perjalanan ke Aceh untuk menyambut Maulidur Rasul di Perlak ini banyak lagi terjadi perkara menarik tetapi saya pula terasa malas hendak bercerita, misalnya tentang cahaya-cahaya misteri yang terbit di makam Sultan Malikus Salih lalu berjaya dirakamkan jurukamera Kak Ann.

Dalam perjalanan kembali ke Banda Aceh selepas menziarahi makam sang Sultan pula, satu sekatan jalanraya telah menyebabkan kereta kami terpisah dari konvoi. Kemudian telah berlaku silap komunikasi lalu di kala semua ahli konvoi yang lain dapat menikmati sarapan awal pagi di pekan Saree, kami pula menunggu di sebuah masjid sunyi beberapa kilometer di hadapan. Yang menarik, apabila saya dan Haji Muzafar tertanya-tanya bilakah masuk waktu Subuh, seekor cicak besar mengeluarkan bunyi yang agak menakutkan seolah-olah menandakan waktu azan. Di ketika kami berdua sahaja yang ada dalam masjid mahu memulakan solat Subuh berjemaah, muncul seorang lelaki yang agak misteri lalu sudi menjadi imam... dan kemudian dia mengaku datang dari wilayah sekitar makam Sultan Malikus Salih, sebelum menghilang menaiki van katanya untuk ke Banda Aceh.

Apapun lihat klip-klip video yang ada. Klip pertama memaparkan apa yang berlaku setelah masuk waktu siang hari Ahad, hari kami kembali ke Malaysia. Klip kedua pula adalah lawatan singkat ke Masjid Raya Baiturrahman, dalam keadaan terkejar-kejar kerana perlu berada di lapangan terbang sejurus kemudian. Apabila membuat klip ini baru saya tersedar saya tidak merakamkan gambar yang dapat menunjukkan bentuk Masjid Baiturrahman dari luar. Tak mengapa. Untuk itu, anda boleh melihat artikel-artikel lama Masjid Raya (Main mosque of) Baiturrahman, Aceh dan Bersolat Jumaat di Masjid Baitur Rahman.... Sekian...