Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-





Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...



Selasa, Februari 17, 2009

Pandangan saya terhadap Tingkat Empat dan lain-lain proksi syaitan manusia @ Zionis

Gambar ini ditemui sebaik sahaja membuat google-search menggunakan keyword "satan"...

Salam semua. Buat masa ini saya masih malas untuk membuat apa-apa posting baru di mana-mana blogspots saya. Tetapi sebaik sahaja terbaca posting terbaru di laman blog Tun Mahathir, terus terasa ingin membuat copy and paste isinya seraya menaikkan point-point tertentu. Sesungguhnya saya dan ramai orang sudah lama memerhatikan gelagat pelbagai pihak terutama mereka-mereka yang sanggup menjual kedaulatan negara kepada kuasa pengkalan Zionis di selatan.

Mereka-mereka ini cukup pandai bermain persepsi politik sambil berlakun muluk kononnya 'ikhlas' ingin memperjuangkan nasib agama, bangsa dan negara. Mereka juga sebenarnya berperanan memporak-porandakan keadaan negara dengan arahan menurut grand-design pihak luar yang ingin melihat bangsa Melayu dan raja-rajanya terus hilang kuasa kalau pun tak luput terus dari mukabumi ini. Mereka ibarat bidak catur yang dimainkan satu pihak besar... bidak catur lain pihak ini pula beroperasi melalui topeng pakatan politik yang menentang kerajaan sekarang. Nampak seperti dua buah bidak yang tidak berpihak sama tetapi sebenarnya digerakkan oleh tangan-tangan ghaib yang "satu kepala" juga (teringat perkataan The Invisible Hand yang disebut oleh Adam Smith dalam karangan kapitalisnya The Wealth of Nations).

Permainan kini sudah begitu lanjut sehingga pusing mana pun keadaan, orang Melayu tetap dalam keadaan rugi. Sejak selesai pilihanraya kebangsaan ke 12, kerajaan sering sangat terpaksa memberi muka kepada orang bukan Melayu agar dapat dianggap terus relevan sedangkan pihak yang menentang telah terang-terang menunjukkan keinginan mereka mahu mewujudkan "Malaysian Malaysia", satu ideologi lapuk parti tertentu negara ini yang pernah cuba diwar-warkan oleh satu parti politik lebih awal yang menguasai sebuah pulau penuh 'meritokrasi' atas nama keadilan, hak asasi manusia dan segala macam retorik celaka ciptaan Zionis yang mula diwar-warkan melalui gerakan sophistry di Greek, Eropah 400 tahun Sebelum Masihi.

Walaupun saya cuma seorang nobody berbanding mereka-mereka ini, rasanya tidak keterlaluan jika saya menyebut ada antara mereka sudah saya kenali semasa zaman kolej (dan mereka juga mengenali saya), ada pula dikenali kemudian atas sebab-sebab tertentu lalu saya tahu sedikit sebanyak perangai sebenar mereka di belakang tabir. Ini dia, isi posting Tun Mahathir dan point-point yang ingin diketengahkan. Hmm... eloknya juga saya menambah mana yang patut.

-------------------


1. Terdapat kegelisahan di Tingkat Empat. Selama lima tahun lebih, Tingkat Empat kadang-kadang lebih berkuasa daripada Kabinet atau Majlis Tertinggi UMNO. Mereka dapat tentukan dasar dan tindakan Kerajaan. Menteri-menteri kerap meminta pertolongan mereka dan pegawai tinggi Kerajaan merujuk kepada mereka sebelum membuat keputusan. Kontraktor melobi dengan mereka untuk mendapat kontrak dan pelabur juga mengguna khidmat mereka untuk mendapat kelulusan.

Hmm... teringat cerita belakang tabir betapa seorang setiausaha politik boleh memerintah dan memaki-hamun menteri sesuka hati!

2. Dalam semua ini terdapat banyak peluang untuk memperkayakan diri.

Memang banyak pun kaya. Kalau tak mana boleh dapat RM2 juta untuk seseorang membeli persatuan pelajar. Itu baru persatuan pelajar. Bayangkan berapa juta yang dibelanjakan untuk jawatan-jawatan politik yang sudah tentu lebih tinggi.


3. Sesungguhnya tidak ada yang lebih memuaskan nafsu daripada kuasa tanpa tanggungjawab.

Sedap wooo... tu yang terasa diri-diri mereka besar mengalahkan raja. Umur bawah 40 tahun tapi boleh pijak kepala orang-orang lama yang berpangkat bapa dan datuk mereka!

4. Malangnya, jika benarlah Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi letak jawatan pada bulan Mac maka segala-gala kuasa ini akan hilang. Ini adalah satu malapetaka bagi Tingkat Empat. Apakah nasib mereka selepas Mac? Apakah mereka akan berdiam diri dan membenar malapetaka ini timpa mereka dengan begitu sahaja? Tidak adakah sesuatu yang boleh dilakukan oleh mereka untuk menangkis musibah ini?

Rasanya ramai yang tahu betapa pengumuman untuk meletakkan jawatan itu mungkin sekadar taktik untuk membeli masa akibat merasa tertekan dahulu...


5. Seperti biasa, terdapat banyak berita angin akan perancangan mereka. Jika boleh, mereka akan halang peralihan kuasa, sekurang-kurangnya buat sekian lama.

Ya. Saya tak percaya ia khabar angin...

6. Kata berita angin mereka sedang menasihat Dato Seri Abdullah supaya tidak letak jawatan apabila sahaja Dato Seri Najib Razak jadi Presiden parti. Kata mereka tidak semestinya Presiden parti jadi Perdana Menteri. Ini bukan syarat dalam perlembagaan negara. Ia hanya amalan parti tanpa peruntukan tertulis. Yang menentu segala-galanya ialah Perdana Menteri. Jikalau Perdana Menteri tidak letak jawatan itu haknya, sepertimana memilih menteri atau timbalan perdana menteri adalah haknya. Biasa terjadi yang dipilih menjadi Timbalan Perdana Menteri bukan Timbalan Presiden UMNO.

Teringat cerita tentang bagaimana ketika Pak Lah sedang berbual dengan Musa Hitam untuk meminta nasihat untuk mengatasi kemerosotan sokongan, datang seseorang yang lagi 'pandai' terus memberi nasihat lain...

7. Apakah Najib akan memberontak? Tidak. Jika ia ternampak akan memberontak ada cara untuk melawannya. Jika dapat dicetuskan keadaan tertentu, seperti rusuhan atau huru-hara, ini boleh dijadikan alasan untuk Dato Seri Abdullah tidak letak jawatan. Ramai ahli UMNO dan ahli Majlis Tertinggi pasti akan sokong Dato Seri Abdullah. Mereka semua terhutang bukan sahaja budi kepadanya.

Saya percaya dahulu lagi semasa Pak Lah baru naik menjadi Perdana Menteri, Najib bercadang untuk membuat usul undi tidak percaya atau sesuatu yang serupa dalam mesyuarat agung UMNO. Tiba-tiba pula muncul kes Altantuya lalu Najib kelihatan terus menyokong Pak Lah tanpa sedikit pun menentang...


8. Mungkin ada antara ahli UMNO yang menentang kuat dan bercadang untuk mengadakan undi tidak percaya dalam parti atau dalam Parlimen. UMNO boleh ditangani melalui cara biasa. Jika terpaksa hilang berjuta pun tak mengapa kerana kuasa Tingkat Empat boleh menampung dengan punca-punca yang sudah ada. Apa gunanya wang jika kuasa untuk mendapatnya sudah hilang?

Biasa le. Orang lebih pentingkan duit dan kedudukan sendiri dari keselamatan dan kesejahteraan negara...

9. Jika ahli Parlimen pula bercadang untuk mengadakan undi tidak percaya dalam Parlimen, ini tidak mungkin berjaya. Sebahagian daripada ahli Parlimen BN mungkin tidak akan sokong tindakan ini. Ahli parti lawan memang hendak Dato Seri Abdullah terus jadi Perdana Menteri. Mereka telah pun menyatakan sokongan mereka. Hadi Awang, Karpal Singh dan Anwar Ibrahim telah menyatakannya secara terbuka.

Sebab yang dalam UMNO, mahupun di luar UMNO beroperasi untuk mencapai tujuan yang sama dalam hal ini. Lemahkan Melayu dan inilah yang kita lihat terus berlaku dalam zaman Pak Lah...

10. Dengan sokongan ahli parti lawan kepada Dato Seri Abdullah, sukar bagi BN mendapat cukup bilangan untuk meluluskan undi tidak percaya.

No comment...

11. Jika undi tidak percaya dalam Parlimen tidak berjaya, Abdullah akan jadi PM yang amat lemah, kerana memerlukan sokongan parti lawan untuk meluluskan sebarang undang-undang yang dibawa ke dewan rakyat.

Sudah terang lagi bersuluh. Minta maaf Pak Lah tetapi itulah keadaannya...

12. Kita sudah lihat bagaimana kelemahan Kerajaan pimpinan Abdullah telah memberanikan semua pihak untuk membangkitkan berbagai kontroversi yang mengugat kestabilan Negara. Keadaan Negara akan hampir kepada tahap tidak ada Kerajaan dan tidak ada undang-undang apabila Kerajaan Abdullah menjadi lebih lemah.

Inilah serangan Israel terhadap Gaza versi Malaysia...

13. Di masa yang sama Negara akan hadapi krisis kewangan dan ekonomi yang lebih teruk dari 1997-1998. Pentadbiran yang lemah tidak mungkin tangani kemerosotan ekonomi yang jauh lebih teruk dari 1997-98. Rakyat akan menderita kerana peningkatan pengangguran dan bankrap. Jenayah akan bertambah dan keselamatan negara akan tergugat.

Takut terzahir hadis Nabi Muhammad SAW "umat Islam akan disembelih di mana-mana dan kamu tak dapat berbuat apa-apa" di sini nanti... nauzubillah!

14. Bagi Tingkat Empat huru-hara dalam Negara tidak mengapa asalkan mereka dapat kekal sebagai kuasa dibelakang Perdana Menteri.

Dah memang itupun misi sulit mereka...

15. Mungkin cerita-cerita berkenaan usaha Tingkat Empat untuk mengekalkan Abdullah sebagai Perdana Menteri selepas Najib jadi Presiden UMNO hanya rekaan orang-orang tertentu, wallahuwaalam. Demikian jugalah dengan Labu. Si-Luncai pun terjun dengan segala-galanya.

Hahaha! Tun buat kelakar. Sekian...

Lupa pula, p/s: Kepada sesiapa yang terasa, jangan perasan ek... :]