Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Jumaat, Jun 17, 2016

Berbuka berbusana pada Iftar KL 2016 dalam media massa

Salam Jumaat 12 Ramadhan. Pada 4 hari lepas saya telah menulis artikel bertajuk Iftar KL 2016 - Menggamit silaturrahim perjuangan sambil disapa hujan Ramadhan menunjukkan bagaimana saya, isteri dan anak-anak berserta sejumlah aktivis telah berbuka puasa bersama umum di Dataran Merdeka sambil memakai busana tradisional Melayu. Tetapi tidak diceritakan dalam media bagaimana kehadiran kami itu menarik perhatian pihak media massa. Hari ini baru tergerak untuk menyentuh perkara tersebut.Adapun kehadiran kami mendapat perhatian media sehingga gambar kami diambil dan gerak geri dirakamkan daripada beberapa sudut. Ada pula yang ditemuramah untuk memberikan sepatah dua kata mengapa hadir berbuka puasa dengan berpakaian sebegini. Pun begitu saya tidak terasa mahu berkongsi tentang hal ini di blogspot. Fikiran saya cuma berubah apabila ada orang memberitahu melalui Facebook bahawa gambar kami keluar lagi di suratkhabar Harian Metro (sebelum itu sudah keluar hari Isnin). 

Paling menarik perhatian saya adalah apabila dua orang anak laki-laki saya, Muhammad al-Aminul Rasyid dan Muhammad Alauddin Johan terpampang jelas dalam gambar yang ditanda dengan nombor 4. Itu yang membuat saya ingin bercerita tentang perhatian media yang kami dapat.


Caption (saya tak tahu bahasa Melayunya apa) untuk gambar menyebut seorang sahaja kanak-kanak berpakaian lengkap. Kira betul le sebab walaupun anak bongsu saya turut berada dalam gambar, beliau tidak memakai tanjak lalu tidak boleh dikatakan berpakaian lengkap.Sekarang biar dikongsikan artikel tentang kehadiran kumpulan kami yang keluar dalam Harian Metro hari Isnin 13 Jun 2016. Ia ditunjukkan oleh beberapa orang kawan melalui Facebook juga Whatsapp. Saya kongsikan gambar berkenaan yang dikutip daripada FB seseorang.


Malam itu saya dapati kehadiran kami turut ditonjolkan dalam berita TV Alhijrah jam 8 malam.


Segmen berkenaan secara umum menceritakan tentang acara berbuka puasa Iftar KL 2016 di Dataran Merdeka yang dianjurkan oleh JKKN (Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara). Sebagai satu acara terbuka yang menawarkan makanan percuma kepada sesiapa sahaja yang datang, tentu ia menarik perhatian ramai.


Kehadiran kami berbusana Melayu tradisional menambahkan lagi kemeriahan. Segmen dalam berita kemudian banyak memberikan tumpuan kepada kami...


Sebetulnya saya tidak tahu bilakah ia akan disiarkan dalam televisyen. Kebetulan aje, selepas berbuka puasa dan selesai bersolat Maghrib berjemaah, isteri menukar channel ke TV Alhijrah untuk menonton berita lalu terlihat siaran.


Seorang anak kawan kami ditemuramah mewakili anak-anak yang berbusana.


Ditunjukkan bagaimana hujan renyai menyebabkan kami harus berbuka puasa di serambi Bangunan Sultan Abdul Samad, bukan di atas jalan hadapan Dataran Merdeka seperti yang dirancang.


Saya turut ditemuramah untuk menerangkan kenapa kami hadir berbusana begini.


Selepas segmen tamat baru terfikir. Kenapa tak rakam video? Pada kamera saya cuma perlu tekan butang merah sahaja untuk merakam, tak perlu susah-susah tukar mode atau sebagainya. Tapi langsung terlupa. Kalau rakam tentu dah boleh muatnaik ke Youtube untuk tatapan semua. Tak mengapa le. Takda rezeki nampaknya.Pagi Selasa 14 Jun pula ada pembaca meninggalkan komen dalam ruangan berkenaan pada artikel Iftar KL 2016 - Menggamit silaturrahim perjuangan sambil disapa hujan Ramadhan memberitahu bahawa terdapat gambar saya iftar (berbuka puasa) dalam Metro Online. Saya pun mencari melalui Google. Terjumpalah gambar yang kelihatan...Berbalik pada gambar hari ini yang mencetuskan gerak untuk menceritakan perihal kami mendapat perhatian media di blogspot ini. Saya pun membeli senaskah Harian Metro edisi hari Jumaat 17 Jun 2016 lalu mendapati gambar berkenaan terdapat pada set sisipan tengah akhbar yang dipanggil ruangan Nuansa,Ia terletak pada muka surat 32 sisipan. 


Seronok saya melihat pada Gambar 1 ada saya berdiri paling kanan bersama kawan-kawan dengan anak-anak ke tengah kiri. 


Seronok lagi apabila melihat Gambar 4 memberikan tumpuan kepada anak saya Rasyid yang hendak masuk umur 7 tahun bersama adiknya Johan yang berumur 4 tahun lebih.


Isnin, Jun 13, 2016

Iftar KL 2016 - Menggamit silaturrahim perjuangan sambil disapa hujan Ramadhan

Salam 8 Ramadhan. Tiga hari lalu saya telah bercerita tentang hal berbuka puasa di masjid utama tengah bandar raya Kuala Lumpur. Lihat Berbuka puasa di Masjid Jamek Kuala Lumpur - Tentang nostalgia zaman lari rumah dan rasa keinsafan hidup di sekitar gelandangan.... Sekarang  biar kita bercerita tentang berbuka puasa di tempat berdekatan yang tidak kurang gahnya juga. Daripada fail petang semalam.


Petang Ahad 12 Jun 2016, hari ke-7 kita berpuasa bulan Ramadhan tahun ini, saya, isteri dan anak-anak bergegas ke jalan di antara Dataran Merdeka dengan Bangunan Sultan Abdul Samad untuk satu majlis berbuka puasa beramai-ramai yang terbuka kepada awam.


Majlis ini diadakan setiap Sabtu dan Ahad sepanjang bulan puasa. Ia adalah edisi atau tahun kedua satu siri majlis yang dimulakan oleh JKKN, Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara tahun lepas. 


Kami sampai selepas jam 6.30 petang. Sepatutnya sudah ada tikar-tikar panjang terbentang sepanjang jalan untuk orang ramai mengambil tempat duduk bersama juadah percuma yang disediakan. Rujuk artikel-artikel lama Iftar KL 2015 dan Iftar KL 2015 - Geng busana beraksi beramai-ramai yang dipersembahkan setahun lalu.Tetapi petang itu hujan asyik turun di merata tempat sekitar Lembah Klang. Kami dapat berjalan-jalan ini pun  setelah hujan cukup surut tapi masih tak henti lagi sebenarnya. Cuma tinggal gerimis yang tidaklah begitu mengancam. Dapatlah mengambil gambar bersama beberapa orang rakan aktivis busana tradisional Melayu yang sudah berjanji mahu berbuka sama pada acara yang dipanggil Iftar KL 2016 ini...


Namun Tora... oopps, hujan datang lagi kembali agak lebat.


Apabila hujan berterusan begitu sedangkan waktu berbuka semakin dekat hadirin pun diundang berlindung sambil mengambil tempat untuk berbuka puasa di bahagian serambi dan luar Bangunan Sultan Abdul Samad yang berbumbung. Sebahagian daripada kami memilih untuk duduk di hadapan pintu utama.


Kelihatannya majlis yang dirancang agak terganggu. Tapi kami tak kesah malah tetap senang hati. Ini kerana kami merasa sangat gembira dapat duduk bersama bersedia untuk berbuka puasa bersama ramai rakan seperjuangan.


Saya rasa tidak kurang 50 orang datang berbusana tradisional Melayu bersampin, bertanjak, berkeris dan sebagainya. Ini adalah kawan-kawan dalan dunia persilatan, kebudayaan dan para aktivis busana. Hal ini tidak kelihatan dalam gambar. Terlupa saya nak dapatkan gambar yang dapat menunjukkan betapa meriahnya kehadiran semua orang. Yang menarik ada kawan-kawan sanggup datang jauh dari negeri-negeri seperti Perak, Pahang dan Melaka untuk bersama. Kali terakhir kami berkumpul begini adalah pada program televisyen silat yang disiarkan oleh tv Alhijrah. Lihat artikel-artikel berikut :-Bergambar bersama beberapa rakan seperjuangan berdekatan pintu masuk utama bangunan.


Sampai masanya, sekitar jam 7.24 kalau tak salah kami pun berbuka puasa.Ini pula gambar di hadapan pintu masuk ke Dataran Underground, kompleks membeli-belah bawah tanah di bawah padang Dataran Merdeka.


Selepas puas makan kami menunaikan solat Maghrib di surau bawah sana. Selesai itu kami kembali ke jalan di hadapan Dataran Merdeka. Berhenti sat bergambar beramai-ramai berdekatan air pancut di sebelah tiang bendera tinggi dataran...


Ketika itu terasa seperti hujan sudah berhenti. Tapi kadangkala rasa gerimis halus pun ada.


Kami berjalan-jalan melihat keindahan malam sekitar acara Iftar KL 2016 di hadapan Bangunan Sultan Abdul Samad. Maklumlah, bukan selalu dapat berkumpul beramai-ramai begini bersantai...

Ketika ini sudah tinggal separuh sahaja daripada kami yang masih berlegar-legar. Yang lain sudah balik awal.Kemudian ada lagi yang perlu bergerak kerana ada urusan masing-masing. Tinggallah dalam 20 orang menyambung sembang minum teh tarik di sebuah restoran mamak...