Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Khamis, Disember 22, 2022

Misi keluarga Laksamana dan mencari jejak melalui dokumentasi lama

Salam. Adapun saya telah memulakan satu perjalanan jauh sejak pagi tadi, perjalanan penutup saya dan keluarga bagi tahun 2022. Perjalanan ini dijangka akan meliputi jarak tidak kurang 2,000 km. Sekarang baru sekitar 400 km. Sebelum pergi lebih jauh biar diberikan 'buah tangan' berupa satu artikel kompilasi yang mengandungi beberapa lagi artikel kompilasi. Untuk pengetahuan, artikel ini juga menutup satu rentetan peristiwa pada tahun ini.


Sudah diberitahu beberapa kali bahawa sejak beberapa bulan kebelakangan saya aktif terlibat dengan hal tuntutan harta pusaka, atau lebih tepat tuntutan pampasan terhadap tanah moyang kepada datuk saya Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di Mekah. Ia merujuk pada tanah yang setakat diketahui ada dua lot berdekatan Masjidil Haram. Ini menjadikannya antara tanah yang harus diambil alih oleh kerajaan Arab Saudi kerana mahu membesarkan bangunan dan persekitaran masjid. Projek berkenaan dimulakan tahun 2008 lalu semua pemilik tanah yang terkesan mahu diberikan pampasan. 

Hal ini membuatkan saya telah beberapa kali turun naik Perak terutama ke Mahkamah Tinggi Syariah di Ipoh untuk mengikuti perbicaraan berkenaan. Seperti biasa dalam perjalanan pergi dan balik saya mengambil peluang untuk singgah ke banyak tempat terutama yang terkait dengan jejak nenek moyang. Perbicaraan berlaku kerana ada cabang-cabang lain keluarga besar telah memulakan proses tuntutan pampasan sejak beberapa tahun lalu tanpa memberitahu yang lain. Apabila kami dapat tahu lalu mahu masuk bersama mereka menolak atas alasan cuma keluarga belah mereka sahaja layak. Yang lain tidak kerana didakwa datang daripada keturunan anak-anak Muhammad Amin yang meninggal lebih awal daripada bapa mereka.

Termasuk yang ditolak adalah keluarga besar saya iaitu daripada belah Orang Kaya Muhammad Arshad bin Laksamana Muhammad Amin dan anak cucu adinda seibu sebapanya Aminah. Hal ini menuntut saya untuk membuat banyak kajian kepustakaan seperti meneliti dokumen-dokumen asli lama zaman British berusia lebih seabad selain melihat batu-batu nesan untuk menunjukkan dakwaan mereka tidak benar. Malah didapati ada antara pihak mereka yang sebenarnya tidak layak. Apabila diselidik dengan lebih mendalam didapati ada yang sudah lama diterima sebagai anak Laksamana Muhammad Amin tetapi dokumen-dokumen asli zaman British menyatakan beliau lahir pada tahun 1907 sedangkan Laksamana meninggal dunia pada tahun 1904. Bagaimana boleh menjadi anak Laksamana lalu mewarisi gelaran dan harta? Nampaknya orang tersebut cuma anak balu Laksamana iaitu isteri bongsu melalui perkahwinan kemudian.

Namun bukan mudah hendak mendedahkan ini dalam keadaan ramai pihak berkepentingan telah 'dipasak' sana sini menurut kelaziman tuntutan kehidupan berpolitik yang pentingkan keduniaan, bukan kebenaran. Kes mahkamah pula kelihatan mengambil banyak masa lagi untuk selesai. Itu baru untuk mendapatkan hak  ke atas pampasan, belum lagi proses bagi mendapatkan pampasan. 

Tak mengapa. Sampai masanya kebenaran akan terserlah jua lalu yang bathil akan gugur dengan sendirinya. Di sini biar dikumpulkan artikel-artikel berkenaan yang telah ditulis untuk berkongsi pelbagai hal tentang perkara. Ia terbahagi kepada dua bahagian, satu lebih pada perjalanan, satu lagi lebih pada kajian seperti berikut...


Tentang perjalanan-perjalanan berkenaan (setiap satu pautan mengandungi sehingga 50 buah artikel) :-


6. Misi keluarga Laksamana part VI

7. Misi keluarga Laksamana part VII


Tentang kajian kepustakaan :-

1. Mencari jejak Orang Kaya Arshad melalui dokumentasi lama British 

2. Mencari jejak Orang Kaya Arshad melalui dokumentasi lama British part II 

4. Mencari jejak Orang Kaya Arshad melalui dokumentasi lama British part IV 

5. Mencari jejak Orang Kaya Arshad melalui dokumentasi lama British part V

6. Mencari jejak Orang Kaya Arshad melalui dokumentasi lama British part VI

7. Mencari jejak Orang Kaya Arshad melalui dokumentasi lama British part VII


Tiada ulasan: