Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Thursday, April 08, 2021

Hari-hari terakhir sebagai wartawan - Cabaran seorang idealis mahu mengangkat ketamadunan tinggi di Malaysia

Salam hari Khamis 25 Sya'aban. Setelah berkongsi beberapa cerita perjalanan ketika bertugas sebagai wartawan akhbar The New Straits Times tahun 1996-2001 sampai masanya untuk berkongsi cerita-cerita perjalanan selepas itu. Masuklah fasa besar pencarian makna diri dan arah tujuan hidup yang membawa untuk meninggalkan kerjaya juga keluarga akibat panggilan kerohanian yang tidak dapat ditahan-tahan lagi. Sebelum itu biar dikongsikan cerita apa yang menyebabkan diri ini meninggalkan kerjaya elok sebagai wartawan lalu tidak mahu lagi mencari pekerjaan rasmi di bawah apa-apa syarikat mahupun jabatan. Gambar daripada artikel A visit to my old haunt at The New Straits Times  di blogspot BERPETUALANG KE ACEH tahun 2007 ini menunjukkan satu bahagian pejabat utama kumpulan akhbar The New Straits Times di Jalan Riong, Bangsar, Kuala Lumpur. Di bawah bumbung yang kelihatan di tengah gambar pernah terdapat pangkin yang menjadi tempat selalu menginap dalam tempoh 2-3 tahun apabila malas kembali ke rumah. Di situ tidur malam sebelum turun ke bahagian belakang tingkat 4 untuk mandi kemudian bersiap untuk masuk kerja. Lewat malam nanti naik kembali untuk berehat. Apabila sudah terlalu banyak baju kotor baru balik rumah (ketika itu di Kajang). Selepas satu dua malam kembali menginap di pangkin atas pejabat. 

Di sini mahu dipersembahkan cerita berkenaan daripada buku ketiga saya "Berpetualang ke Aceh : Sirih Pulang ke Gagang?" (terbit November 2007). Buku adalah yang ketiga dalam siri trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" yang mengenengahkan watak utama bernama Muhammad Al-Aminul Rasyid sebagai mewakili diri. Rujuk penerangan berkenaan dalam artikel Kali pertama ke makam-makam lama tahun 2001 - Terbitnya nama Muhammad Al-Aminul Rasyid. Walaupun siri dikarang seperti novel fiksyen travelog sekurang-kurangnya separuh daripada isinya adalah 100% sama seperti apa yang benar-benar berlaku dalam hidup. Ada pula dicipta pertemuan dan dialog-dialog sambil diolah satu watak sebenar menjadi tiga watak fiksyen berlainan, tiga watak sebenar berlainan dihimpun menjadi satu watak fiksyen dan sebagainya. Ini dibuat bagi menyampaikan suatu ilmu pengetahuan atau pesanan (message). 

Namun yang dicipta mahupun diolah pun tetap berdasarkan pengalaman hidup sebenar, bukan karangan kreatif yang boleh terbit akibat menciplak karya atau pengalaman orang lain tetapi sendiri tidak pernah merasa apa yang diperkatakan. Apapun, cerita yang mahu dipaparkan di sini adalah 100 peratus benar sekurang-kurangnya menurut sudut pandang saya. Tidak ada tokok tambah bagi menyedapkan cerita atau bagi membuat diri kelihatan bagus.

Cerita berkenaan ada dikongsikan di celah-celah beberapa hal lain dalam dua bab. Satu bertajuk "Angkara Nuruddin? Mula Kejatuhan Aceh (Bahagian 1)", satu lagi "Angkara Nuruddin? Mula Kejatuhan Aceh (Bahagian 2)" Biar dikongsikan mengikut turutan seperti muncul dalam buku namun ditambah tajuk-tajuk kecil bagi memudahkan pembaca.


------------THE BEST PRIME MINISTER MALAYSIA NEVER HAD

Rasyid teringat apa yang pernah berlaku dahulu ketika masih berkhidmat sebagai seorang wartawan akhbar berbahasa Inggeris terkemuka di ibukota. Tersebutlah kisah seorang hamba Allah, bekas ahli politik yang pernah menjadi salah seorang manusia paling berkuasa di Malaysia, manusia yang pernah mengangkat diri sendiri sebagai the best Prime Minister Malaysia never had, Perdana Menteri terbaik yang Malaysia tidak pernah berpeluang memilikinya. Begitulah penilaiannya terhadap dirinya. Siapa pula yang dapat menyanggah apabila dia memegang kuasa?

Atas sebab-sebab tertentu, orang ini pernah terbuang daripada persada politik negara tetapi setelah lama hidup di dalam twilight zone, dia telah diberi peluang untuk memegang sebuah jawatan tertinggi dalam syarikat akhbar ini, sebuah jawatan yang sangat tinggi daripada segi organisasi syarikat tetapi tidak mempunyai kuasa langsung dalam dunia kewartawanan yang ditentukan oleh sidang pengarang. Semasa itu, akhbar ini baru sahaja mengalami krisis tertentu yang menyebabkan ketua pengarang tertinggi ditamatkan perkhidmatannya. Lalu hala-tuju akhbar  mula ditentukan empat orang penasihat yang baru dilantik, terdiri daripada empat nama besar dunia kewartawanan yang sangat disegani ramai.

Entah kenapa, mungkin kerana berjaya mempengaruhi pemerintah tertinggi negara ketika itu, selepas setahun “bermain-main” di belakang tabir, hamba Allah alias the best Prime Minister ini dikurniakan jawatan tertinggi sidang pengarang. Orang mengantuk disorongkan bantal, kucing disuakan ikan… Jika dari segi politik, dia sudah lama “ketinggalan bas”, tidak memilik apa-apa lagi peluang untuk menjadi PM waima untuk bermimpi meletakkan kaki di kerusi paling empuk Putrajaya sekali pun, kini manusia ini telah berjaya mendapatkan kedudukan kewartawanan tertinggi yang dikira paling prestij di tanah-air memberikannya peluang untuk mencorakkan suasana politik tanah-air melalui jalan lain pula…

Seperti cerita Nuruddin di Aceh dahulukala, rancangannya memegang kuasa tidak akan dapat dilakukan sepenuhnya jika ada manusia lain yang boleh menentukan hala-tuju berita atau menulis lebih baik di dalam ruangan-ruangan pojok yang berpengaruh. Maka misi pertamanya setelah mendapat kuasa hampir mutlak adalah menamatkan perkhidmatan empat orang penasihat ternama yang pernah menjadi lagenda dunia kewartawanan... Ini dilaksanakannya dengan “penuh takzim” lagi ‘berhemah’. Lalu para penasihat inipun dikeluarkan atas alasan entah apa-apa...

Prime Minister’ yang tidak ubah seperti seorang Nuruddin moden ini juga telah menamatkan ruangan pojok bekas pengarang tertinggi dahulu yang sudah berpuluh tahun mewarnai akhbar itu. Sepertimana kitab-kitab Hamzah Fansuri dan Shamsuddin Pasai dibakar di hadapan Masjid Baitur-Rahman, begitu juga dilakukannya terhadap ruangan pojok seorang pengarang lain yang baru beberapa bulan bertapak kembali di sebuah akhbar nasional berbahasa Melayu yang juga dikuasai syarikat yang sama. Hasilnya, tidak ada wartawan lain mampu menandingi ‘keunggulannya’ dalam menganalisa peristiwa semasa serta mengemukakan pendapat-pendapat yang mampu mempengaruhi  hala-tuju pemerintahan negara. 

Kedua-dua ruangan pojok utama akhbar berbahasa Inggeris serta akhbar  berbahasa Melayu yang seiring dengannya berkemampuan tinggi untuk membentuk public opinion atau pendapat orang-ramai kerana memiliki ramai pembaca golongan atasan. Malah ia mampu menjana halatuju polisi pentadbiran Parlimen dan jemaah Menteri! Nuruddin moden inipun mula mewarnai buah pemikirannya dengan pengalaman lama bergaul dengan berbagai pemimpin utama dunia juga zaman persekolahannya di sebuah sekolah berasrama penuh yang dikira paling elit di Malaysia.

Peluang menentukan segala isi cerita digunakan untuk menaikkan profail diri sendiri dalam dunia sosial elite the rich and famous dan jetsetting life.  Ini membolehkannya terus bergaul dengan pemimpin politik dan perniagaan tertinggi malah pihak istana dan para raja! Orang luar terutama masyarakat pembaca yang tidak mengetahui permainan ala Machiavelli matlamat menghalalkan cara mengkaguminya sebagai sebagai seorang pemikir hebat yang ikhlas berjuang untuk menaikkan taraf agama, bangsa dan negara, juga seorang elit luarbiasa. Permainan wayangnya begitu licik sehingga apabila hala-tuju pemerintahan negara menunjukkan tanda-tanda lebih menjurus kepada penghayatan agama, hamba Allah ini mula menggunakan gambar dirinya berlatar-belakangkan masjid di dalam ruangan-ruangan pojoknya malah sudah pandai mengutarakan ayat-ayat Al-Quran dan Hadis pula! 

Apa yang mereka tidak tahu, dia telah banyak menggunakan duit syarikat untuk menampung kehidupan elit yang merangkumi sesi minum happy hours di kelab-kelab ekskusif. Malah mengikut kata sesetengah wartawan, hamba Allah ini boleh pula membelanja kawan-kawan minum arak yang termahal dalam majlis syarikat! Tetapi siapa pula boleh membuka tembelangnya? Maklumlah, the best prime minister Malaysia never had!

Tersebut pula kisah seorang lagi bekas ahli politik yang juga pernah menjadi seorang manusia paling berkuasa tanah-air. Oleh kerana skop kerja Rasyid sebagai wartawan seringkali menemukannya dengan wajah-wajah terkemuka negara termasuk the Prime Minister that Malaysia actually have, Perdana Menteri yang Malaysia memang miliki, tidak dapat tidak, satu hari nanti dia akan bertembung juga dengan bekas ahli politik yang suatu masa dahulu memang sudah begitu hampir menjadi Perdana Menteri. Lalu mereka pernah dua tiga kali terserempak dan bertegur-sapa…

Kebetulan pemuda ini termasuk di dalam golongan manusia yang tidak hairan, gugup apalagi gementar berhadapan manusia-manusia sebegini... Dia sudah banyak kali duduk bersila di atas lantai dengan sekadar memakai seluar cerut dan t-shirt di hadapan Perdana Menteri tetapi masih boleh lagi bertukar kata-kata dengannya tanpa rasa rendah diri mahupun segan-silu. Di kala mereka yang memakai full-suit lengkap segalanya untuk kelihatan lebih berwibawa pun boleh terdiam hilang suara, Rasyid tetap yakin dengan diri sendiri. Maka dia tidak teruja apabila bekas ahli politik yang pernah (malah masih) dikagumi ramai dan pernah menjadi mentor ramai nama-nama besar ini datang duduk di sebelahnya bertanyakan khabar... 

Ketika itu, Rasyid baru sahaja selesai menemu-ramah seorang personaliti terkenal berkenaan sukan berkuda sedangkan hamba Allah ini pula berada di meja bersebelahan. Mereka pun bertukar-tukar cerita... Cerita punya cerita, terkeluarlah kisah the best Prime Minister yang ketika itu baru sekitar dua bulan menaiki takhta dunia kewartawanan.

Mendengarkan ini, the almost Prime Minister (memang dia hampir menjadi seorang Perdana Menteri sebelum hilang kedudukannya) di sebelah pun berkata (dalam Bahasa Inggeris): “Oh… Dia rupanya. Kalau begitu kamu kirim-salam padanya. Katakan, tidak usah penat-penat menulis, ruangan pojoknya itu lebih elok diberi kepada kamu sahaja.”

Pemuda itu tahu ini cuma satu gurauan sahaja. Rasyid biasa bertegur-sapa dengan bekas ahli politik yang seorang lagi terutama ketika menghisap rokok di koridor pejabat lalu kembali tanpa rasa risau untuk menyampaikan pesanan ini. Apabila terserempak dengannya, dia memberitahu yang dia baru sahaja berjumpa dengan the almost prime minister...

“Dia kirim-salam kat you!” kata Rasyid selamba.

Hamba Allah yang seorang lagi ini tersenyum.“Tunggu sekejap,” katanya untuk menyelesaikan sesuatu.”Nanti I datang...”

Lima minit kemudian, baru dia bertanya: “Hah… Apa katanya?”

Sekali lagi pemuda ini dengan selambanya (dalam Bahasa Inggeris) memberikan pesanan tanpa diedit : “Dia cakap Tan Sri tidak usah penat-penat menulis, ruangan pojok Tan Sri lebih elok diberikan pada saya.”

Rasyid bercakap dalam nada gurauan. Tak sangka pula the best Prime Minister ini sensitif lalu ‘meletup’. Dia membesarkan suara dengan marah sehingga hampir setengah pejabat penuh wartawan boleh mendengar dengan terang. Cuma Rasyid sahaja yang terus buat muka selamba...

“Orang itu, orang itu ya (bercakap tentang the almost Prime Minister). Ah… Dia pandai bercakap sahaja. Aku boleh beri dia ruang menulis seberapa banyak yang dia mahu. Tetapi aku tahu dia tidak pandai menulis!”

Rupa-rupanya, peristiwa itu telah membuatkan hamba Allah ini menjadi “lebih teliti” terhadap pemuda itu. Ini nampaknya dilakukan secara senyap... Mereka masih lagi bertegur-sapa seperti biasa apabila terserempak, belum ada tanda-tanda bahawa ada pihak yang menyimpan hati. Maka Rasyid meneruskan kehidupan biasa tanpa memikirkannya.

Seingatnya, cuma ada satu sahaja peristiwa menunjukkan the best Prime Minister Malaysia never had ini telah mula curiga terhadap diri dan latar-belakang Rasyid... Apabila dia secara terang-terangan tetapi dalam nada bergurau memberitahu beberapa orang pengarang kanan akhbar sambil menudingkan jari ke arah anak muda ini : “Watch out for this guy, he is … (tidak boleh disebut nama)’ alter ego!” Makna zahirnya berjaga-jagalah… Budak ini adalah bayang-bayang bekas ahli politik sangat berpengaruh yang dimaksudkan. Siapa lagi kalau bukan the almost Prime Minister... Mungkin kerana menyedari pemuda ini mempunyai ramai kenalan yang bukan calang-calang orang walaupun dia cuma seorang wartawan biasa?

Rasyid yang sedang berdiri di sebelah tersenyum sahaja. Begitu juga pengarang-pengarang kanan yang telah lima tahun mengenalinya.Tetapi di sebalik kata-kata itu mungkin tersirat makna lebih mendalam yang menyatakan anak muda ini juga mempunyai cita-cita politik yang tinggi... Mungkin dia adalah anak didik ahli politik tersebut di samping menjadi “mata, telinga dan mulutnya”. Ini tidak mustahil kerana pengarang tertinggi akhbar yang pernah menjadi seorang pemimpin pelajar itu pernah menyimpan cita-cita besar untuk menguasai dunia politik sejak zaman sekolah lagi. Malah dia pernah mengaku memasuki bidang kewartawanan ketika muda sebagai langkah mendekati ahli-ahli politik berpengaruh.

Memang dunia kewartawanan boleh digunakan sebagai stepping stone atau batu loncatan untuk cepat naik dalam dunia politik. Ia memberikan ruang untuk seseorang itu dikenali golongan pemerintah lebih-lebih lagi jika orang itu petah berkata-kata serta berkeyakinan tinggi. Maklumlah, sudah menjadi lumrah kehidupan biasa seseorang pemberita untuk membuat liputan majlis-majlis eksklusif yang cuma dihadiri orang-orang tertentu. Tidak lama kemudian, hamba Allah ini ‘diangkat’ oleh pemerintah negara paling berkuasa zamannya untuk menjadi  wakil urusannya. 

Kepercayaan serta jawatan yang diberi telah menyebabkan dia sendiri menjadi salah seorang manusia paling berkuasa di Malaysia, seorang gatekeeper atau penjaga pintu keluar-masuk  paling utama ke persada kekuasaan. Ini memberikannya pengaruh tidak terhingga... Maka itu tidak mustahil jika dia menduga, Rasyid juga mempunyai niat yang sama? Jika the best Prime Minister mampu melakukannya, mengapa tidak pemuda ini?

Peristiwa gurauan Rasyid yang menyebabkan the best Prime Minister naik angin itu mungkin boleh dianggap kecil.... Tetapi ia mempunyai makna tersirat yang lebih mendalam apabila seseorang itu tahu, bekas ahli politik ini pernah malah mungkin masih lagi bermusuh dengan bekas ahli politik seorang lagi yang dikatakan rapat dengan pemuda itu. Ini sebenarnya sudah sangat ternyata, terang lagi bersuluh apabila hamba Allah ini melatah setelah anak muda kelahiran Muar, Johor ini menyampaikan pesanan bekas ahli politik itu yang seolah-olah menyindir dia tidak pandai menulis. Lalu dalam keadaan seorang Nuruddin moden mahu menggenggam sebuah institusi yang amat berpengaruh demi menghidupkan kembali cita-cita politiknya sendiri, kali ini lebih kepada menjadi kingmaker yang boleh menentukan siapakah yang bakal memegang teraju pemerintahan negara melalui pengaruh besarnya ke atas media massa, apakah dia cuma akan membiarkan Rasyid terus mengembangkan karier di akhbar itu? 

Apakah the best prime minister sanggup membiarkan seorang pemuda cerdas yang diketahui mempunyai kenalan-kenalan yang sangat berpengaruh di persada politik tanahair terus menjadi  duri dalam daging? Atau pemuda ini harus dihambat keluar sepertimana para penganut Wahdatul Wujud dan Martabat Tujuh yang dipelopori Sheikh Hamzah Fansuri di Aceh mesti dihapuskan demi “kesejahteraan negara”?


ANTARA IDEALISMA DAN POLITIK

Rasyid mengaku memang suatu masa dahulu dia pernah menyimpan cita-cita tinggi untuk menceburkan diri ke dalam dunia politik demi menjadi manusia paling berkuasa. Ini bermula ketika berumur 18 tahun... Entah-kenapa, tidak dapat dipastikan apakah sebab sebenarnya, tiba-tiba timbul hasrat ‘gila’ untuk menerbitkan sebuah negara bertamadun tinggi yang rakyatnya sangat sayangkan ilmu, tidak suka kepada perkara remeh-temeh... Satu negara ideal yang dibayangkannya lebih kurang seperti Andalusia di Sepanyol semasa zaman Sheikh Ibnul Arabi 800 tahun dahulu.

Kebetulan pula pemuda ini mula mengenali dunia Tasawuf dalam usia yang sama, selepas membaca syair-syair serta lain-lain karya Wali besar Aceh, Sheikh Hamzah Fansuri yang ada dinukilkan di dalam buku “The Mysticism of Hamzah Fansuri” tulisan Professor Syed Naguib Al-Attas. Dan kebetulan juga fahaman Wahdatul Wujud yang dipelopori ulamak Melayu ini memang berasal daripada ajaran Ibnul Arabi. Tetapi Rasyid cuma tahu kaitan antara Hamzah Fansuri dengan Ibnul Arabi lebih 12 tahun kemudian. Semasa itu, barulah pemuda ini sedar, negara bertamadun yang diimpi-impikannya pernah wujud di bumi Serambi Mekah 700 tahun lalu, melalui kerajaan Samudera-Pasai yang diasaskan Sultan Malikus Salih.  

Apakah yang menyebabkan dia begitu bersemangat mahu menerbitkan negara sebegini ketika berumur 18 tahun sedangkan ketika itu anak muda ini  belum pernah terbaca apa-apa cerita mengenainya? Sedangkan dia cuma mengenali kewujudan tamadun Andalusia pun melalui pembacaan lebih dua tahun kemudian... Apakah mungkin ia berkaitan dengan darah Aceh yang mengalir di dalam batang-tubuhnya? Satu fakta yang cuma diketahuinya ketika berumur 33 tahun, lebih 15 tahun nanti?

Apapun, Rasyid menyedari negara seperti ini tidak akan dapat diwujudkan tanpa kuasa dan pengaruh. Maka itulah, dia pernah bercita-cita untuk menceburi dunia politik demi mendapatkan kuasa dan pengaruh yang diperlukan untuk menggapai cita-cita itu. Masalahnya, anak muda ini mempunyai sedikit sikap anti-establishment, tidak suka kepada institusi-institusi sedia ada… Walaupun dia mempunyai pengaruh yang kuat ke atas rakan sebaya kerana sifatnya yang outspoken, berani berkata-kata, cerdas malah dikenali sebagai seorang genius sejak zaman sekolah rendah,  pemuda itu tidak pernah menganggotai apa-apa persatuan pelajar. Dia lebih senang menjadi seorang pelajar popular  yang dikenali ramai... Atau menurut kata-kata seorang pensyarah dahulu, suka jadi infamous, terkenal kerana nakal!

Selain mengetuai pasukan pengakap di sekolah rendah dan menengah sebelum keluar tanpa sebab, Rasyid tidak berminat untuk berkecimpung di dalam mana-mana persatuan berdaftar dan apa bentuk organisasi. Tetapi dia sedia melawan naluri anarchy ini jika itulah yang diperlukan untuk menerbitkan negara bertamadun tinggi yang menjadi cita-cita ‘gilanya’.

Malangnya, anak muda ini mula terasa jijik terhadap dunia politik apabila melihat beberapa rakan lama sanggup mengorbankan prinsip ideal yang lalu untuk memasuki parti-parti politik dengan tujuan bersifat material. Dia meluat melihat gelagat mereka sanggup menggunakan kelebihan sebagai pelajar institusi luar negara yang sering diwar-warkan sebagai bakal pemimpin negara menyimpan cita-cita yang padanya amat keji... Cita-cita untuk mendapatkan peluang perniagaan malah merembatnya daripada orang lain yang kurang mempunyai saluran dan kedudukan, juga meraih durian runtuh pink-slip, saham 30 persen Bumiputera yang diagih melalui projek pengswastaan agensi-agensi kerajaan dan penubuhan syarikat-syarikat baru oleh para pelabur luar di Malaysia  awal tahun 90.

Rasyid rasa hendak termuntah melihat mereka yang pandai menggunakan kata-kata memukau khalayak ramai dengan niat yang kononnya murni, untuk memperjuangkan agama, bangsa dan negara... Mengaku ikhlas serta memiliki rasa kasih-sayang sejati sedangkan mereka cuma memperdagangkan ayat-ayat Quran dan Hadis-hadis Nabi...

Orang-orang ini amat ghairah untuk mengetuai parti-parti politik atau cawangan-cawangannya malah sanggup merampas kuasa persatuan pelajar, kononnya kerana orang ramai memerlukan khidmat mereka. Chis! Bohong semata... Mereka sebenarnya ingin meraut kuasa dan keuntungan wang ringgit demi memuaskan ego menjadi manusia hebat sentiasa. Lalu sanggup memperkudakan badan-badan ini sebagai power base, pengkalan untuk memantapkan pengaruh dan membentuk public opinion supaya boleh meningkat naik sehingga menjadi Perdana Menteri suatu hari nanti. 

Rasyid menjadi semakin disilussioned, tidak tahu arah hala-tuju kehidupannya apabila melihat dunia semakin dikuasai orang-orang buruk. Tidak disangka, cita-citanya untuk menerbitkan sebuah negara bertamadun tinggi masih boleh dicapai tanpa menceburkan diri ke dalam dunia politik yang dianggapnya najis... Melalui satu saluran baru pula…


KEWARTAWANAN SEBAGAI JALAN MENGANGKAT KETAMADUNAN TINGGI

Pada suatu hari pertengahan tahun 1996, selepas kembali daripada satu temuduga kerja untuk jawatan broker komoditi, Rasyid tersilap jalan lalu ternampak bangunan sebuah syarikat akhbar berbahasa Inggeris yang terkemuka di ibukota. Ketika itu, pemuda ini sudah hampir setahun kembali ke tanah-air setelah menetap empat tahun di England untuk mendapatkan ijazah sarjana muda dalam bidang Matematik daripada University College of London... Tetapi dia belum lagi memiliki apa-apa pekerjaan tetap.

Keluarganya sudah lama bising-bising sedangkan anak muda ini  sedang kehilangan arah hidup. Dahulu, dia pernah berminat untuk menjadi seorang saintis dan pakar matematik merangkap pemimpin yang berpengaruh, mungkin dalam dunia politik tetapi minat ini sudah lama pudar akibat perubahan kecenderungan hidup yang berlaku beberapa tahun kebelakangan.. Maka apabila keluar sebuah iklan untuk jawatan broker komoditi di Kuala Lumpur, Rasyid pergi menghadirinya untuk melihat apa yang ditawarkan... Mungkin ada sesuatu yang menarik di sana?

Tidak disangka pula, setelah kembali daripada temuduga, pemuda ini boleh tersilap jalan lalu ternampak bangunan syarikat akhbar terkemuka berbahasa Inggeris yang dimaksudkan. Ini membuatkannya tergerak untuk ke sana bertanyakan kerjaya yang ada... Dipendekkan cerita, sebulan kemudian  Rasyid mula berkhidmat sebagai seorang wartawan, satu kerjaya yang seumur hidup tidak pernah terlintas akan diambilnya. Maklumlah, selama ini dia lebih cenderung ke arah bidang sains dan matematik tulin serta perkara-perkara berkaitan, tak pun dunia perkomputeran. Membuat karangan di sekolah pun malas, tiba-tiba boleh jadi wartawan. Hmm...

Pada awalnya, Rasyid setakat berniat untuk bekerja sementara sahaja... Paling lama pun setahun sementara memikirkan apakah kerjaya yang lebih sesuai dengan kecenderungan jiwanya ketika itu. Tetapi ternyata kerjaya sebagai wartawan agak menyeronokkan, Ia  membolehkannya berjalan ke merata-rata tempat mengenali berbagai jenis manusia daripada segenap lapisan masyarakat. Bergaul begitu memang salah satu kegemarannya!

Makin lama, pemuda itu terasa semakin serasi dengan kerjaya  ini. Sebagai wartawan, dia dengan senang boleh bergaul dengan golongan berkuasa yang membentuk polisi serta hala-tuju pemerintahan negara... Berjumpa dengan jemaah Menteri sampailah ke Perdana Menteri sudah menjadi makanan harian. Maka Rasyid dapat mengemukakan idea-idea tertentu yang akhirnya menjadi kenyataan apabila ia diguna-pakai.

Anak muda ini teringat bagaimana dia telah mengemukakan satu idea tertentu kepada seorang Menteri yang baru sahaja memegang sebuah kementerian. Ketika berlangsung sebuah press conference atau sidang akhbar di ibu pejabat kementeriannya, Rasyid memberikan pendapat... Apakata jika diperkenalkan sebuah logo umum untuk semua barangan buatan Malaysia, sepertimana barangan buatan Britain boleh jadi terserlah dengan logo berdasarkan bendera Union Jack... Supaya barangan buatan Malaysia juga lebih visible, lebih senang dikenali tidak kira di mana jua ia berada

Menteri itu tertarik dengan idea tersebut lalu membuat kenyataan pihaknya akan menerbitkan logo sebegitu. Para wartawan yang hadir pula dapat modal baru untuk dijadikan cerita. Hasilnya, muncullah logo tiga warna berbentuk “Swoosh”, lebih-kurang seperti lambang kasut Nike. Ia boleh dilihat berserta perkataan “Buatan Malaysia” pada kotak-kotak serta berbagai jenis bungkusan barangan buatan Malaysia sehingga ke hari ini! 

Kepetahan Rasyid bersoal-jawab dalam kedua-dua bahasa Inggeris dan Melayu sambil mengemukakan berbagai cadangan bernas menyebabkan dia senang diterima juga dikenali ramai. Cuma perangainya yang tidak menurut protokol dan suka berpakaian santai menyebabkan ada pihak kurang senang...  Begitu juga keberaniannya berkata-kata di kala yang lain terkunci mulut. Lalu ada yang menganggapnya tidak tahu menghormati (atau membodek?) pihak atasan... Apa boleh buat? Itukan lumrah alam....

Awal tahun 1999, pemuda yang semakin lama semakin suka memakai pakaian santai ini telah ditukarkan daripada meja berita ke meja sukan… Lama juga dia termenung memikirkan apakah yang boleh dicapai.  Maklumlah, dari segi hierarki kewartawanan, ia dikira elok sedikit sahaja daripada bahagian hiburan, terlalu jauh daripada bahagian meja berita yang boleh mempengaruhi polisi Parlimen serta hala-tuju pemerintahan negara. Bagaimana mahu memanfaatkan pemikiran kritis serta anugerah pelbagai ilham melibatkan kenegaraan yang dimiliki ke dalam meja sukan?

Rupa-rupanya ada hikmah besar di sebalik pertukaran ini. Sukan adalah satu bidang yang dapat menyatukan masyarakat pelbagai negara,  ideologi dan agama, seperti ternyata dalam Sukan Olimpik yang disertai beribu olahragawan lebih 100 negara. Di kala negara-negara berlainan kepercayaan dan pegangan boleh berperang demi menegakkan pendirian masing-masing, sukan pula menjadi medan neutral yang membawa mereka  ke meja persidangan seterusnya bersatu hati menghadapi cabaran hidup.

Walaupun meja sukan tidak dipandang serius seperti business desk, meja perniagaan yang melibatkan perancangan ekonomi makro dan mikro apalagi meja berita nasional yang lebih dekat kepada golongan penguasa dan pemerintah negara, ia masih mempunyai peranan penting dalam membentuk jiwa masyarakat terutama golongan belia. Apabila sudah beberapa bulan bertugas di sana, Rasyid juga dapat melihat ramai golongan berkuasa termasuk jemaah Menteri malah Perdana Menteri sendiri turut terlibat di dalam sukan atau persatuan-persatuan sukan, samada secara langsung ataupun tidak langsung. Maka dia masih boleh mengemukakan idea-idea yang dirasakannya dapat menolong membentuk negara kepada pihak-pihak yang sanggup mendengar dan mampu melaksanakannya.

Lebih seronok lagi, oleh kerana bidang sukan memerlukan pemuda itu sentiasa turun padang ke stadium dan gelanggang permainan, dia dibenarkan memakai pakaian lebih santai seperti t-shirt lengan pendek berkolar bulat dengan seluar cerut. Pakaian sebegini mula menjadi pakaian hariannya walau di pejabat... Walau ketika berjumpa Perdana Menteri dalam sidang akhbar yang dihadiri ramai VIP memakai full-suit! Dan tidak seperti yang disangkakan awal dahulu, penulisan sukan tidak perlu dihadkan kepada perkembangan athlit dan pencapaian sesuatu sukan. Ia boleh dikembangkan untuk meliputi polisi-polisi kenegaraan serta sudut intelektual asalkan digarap penuh kreatif dalam konteks yang bersesuaian.

Sebenarnya penulisan sukan memberikan lebih banyak kebebasan berbanding penulisan laporan berita nasional yang lebih straight-forward. Penulis digalakkan memberi interpretasi sendiri asal disokong fakta-fakta yang kukuh serta pengalaman yang sesuai. Peluang inipun digunakan Rasyid untuk membawa persoalan yang lebih jauh lalu menjurus kepada proses pembentukan ketamadunan negara. Misalnya di kala rata-rata penulis sukan hanya bercakap tentang kemeriahan, prestij serta nama-nama besar pelumba yang terlibat di dalam acara Formula One yang diadakan buat pertama kalinya di Malaysia (juga pertama-kali di Asia luar Jepun) Oktober 1999, anak muda ini pula menyelitkan analisis faedah jangka-panjang penganjuran sukan sebesar itu ke atas negara... Fikirkan, bagaimana sukan yang mempunyai beratus juta peminat setia seluruh dunia ini boleh menjana perkembangan ekonomi negara serta penyaluran teknologi automotif tercanggih kepada tenaga kerja tempatan. Kesannya terhadap wawasan Malaysia untuk menjadi negara maju tidak boleh diendahkan...

Malah bidang ekuestrian atau sukan berkuda (bukan lumba kuda yang melibatkan perjudian ya!) yang selama ini lebih diminati golongan elit   turut diangkat supaya lebih ramai lapisan masyarakat dapat terlibat. Jika sebelumnya, ekuestrian kurang mendapat liputan kerana golongan sasarnya terlalu kecil akibat dikira berada di luar kemampuan umum, Rasyid berusaha keras mencari jalan agar ia boleh diterima semua... Salah satunya dengan mengenengahkan endurance racing atau sukan berkuda lasak jarak jauh yang mampu disertai golongan petani biasa di Eropah serta cara-cara mengendalikannya di Malaysia. Lagipun Sunnah Rasulullah SAW ada menggalakkan ummah agar menunggang kuda... Selain menjadi kenderaan, ia mengandungi rahsia untuk memantapkan kesihatan, meningkatkan daya-fikiran malah kekuatan kerohanian serta daya kepimpinan seseorang! Ia boleh digunakan untuk menjana masyarakat yang lebih sempurna...

Rasyid juga menggunakan penulisan untuk mendedahkan salah-laku dalam dunia sukan selain memberi cadangan bagaimana ia boleh diperbaiki. Nawaitunya adalah supaya suatu acara atau persatuan itu dibawa kembali kepada matlamat asal memajukan sukan supaya belia yang terlibat lebih sihat rohani dan jasmani. Dia tidak suka mana-mana individu bermain politik keji, menggunakan sesuatu acara atau persatuan untuk menaikkan nama supaya dapat meraih kedudukan di persada politik tanah-air atau meluaskan peluang perniagaan sendiri.  Lalu anak muda ini mula mencipta nama sebagai seorang wartawan sukan yang prolifik lagi berani berkata benar... Ada sahaja idea yang dikemukakan... Ada sahaja isi boleh diguna-pakai dalam menyemarakkan bidang sukan seterusnya pembentukan masyarakat lebih positif ke arah Malaysia mencapai taraf negara maju.

Rasyid semakin seronok menulis sehingga dia membuat keputusan untuk terus berkhidmat sebagai wartawan di syarikat tersebut walaupun ada beberapa pihak lain menawarkan pekerjaan dengan gaji yang lebih lumayan berserta bidang kuasa yang lebih besar. Pada pemuda itu, yang penting penulisannya mendapat ruang dan perhatian. Selama inipun dia kurang memandang wang kerana jika itulah yang dia mahu, dahulu lagi dia boleh mendapatkan pekerjaan yang lebih menguntungkan dari segi materialistik. Tetapi sudah jadi adat manusia biasa, tidak semua pihak merasa senang melihat Rasyid semakin mendapat tempat dan perhatian... 


APABILA PENULISAN MULA DISEKAT

Ralat :  Ayat pertama sepatutnya berbunyi "Selepas dua tahun bekerja sebagai wartawan sukan..." Ini kerana sebelum itu sudah lebih dua tahun menjadi wartawan di bahagian-bahagian lain seperti meja berita utama.

Selepas dua tahun bekerja sebagai wartawan menerbitkan artikel atau rencana yang sering mendapat perhatian, Rasyid menghadapi masalah. Hasil-kerjanya mula susah mendapat ruang... Berbagai-bagai alasan dikemukakan seolah-olah hasil penulisannya tidak lagi layak ditatap masyarakat. Seolah-olah ia tidak lagi mencapai piawaian syarikat...

Ketika itu, meja sukan sudah dikuasai seorang pengarang yang entah kenapa, suka sangat mencari salah silap pemuda itu. Sejak dari meja berita nasional lagi, pengarang tersebut suka mencari pasal, seolah-olah cuba menundukkannya supaya ‘takut’ lalu patuh terhadap setiap ‘titah’nya.

Kebetulan kebanyakan wartawan dan sub-editor yang bekerja di meja sukan berasal daripada kaum etnik yang sama, cuma Rasyid dan dua orang rakan sahaja orang Melayu. Kebetulan juga di meja ini, cuma pemuda itu dan seorang wartawan Melayu sahaja yang memiliki ijazah, kedua-duanya lulusan daripada England. Yang lain semuanya lepas SPM Tingkatan Lima... Pengarang ini diketahui ramai sering bertindak sebagai champion atau pembela kaum etniknya. Dia nampaknya dia tidak berpuas-hati syarikat akhbar ini dikuasai Melayu di peringkat tinggi. Sesetengah penulis dari kaum etnik ini pula cukup berbangga dengan kepetahan mereka bertutur dan menulis dalam bahasa Inggeris. Lalu mereka merasakan diri lebih layak memimpin akhbar walaupun ia dimiliki sebuah parti nasional Melayu.

Mungkin ini adalah salah-satu faktor pengarang ini tidak berpuas-hati dengan Rasyid? Pernah sekali, dia menegur: “You know, you Malays only have degrees because of the DEB  (Kamu tahu, kamu orang Melayu memiliki ijazah cuma disebabkan Dasar Ekonomi Baru).” Maknanya, kalau tidak ada DEB maka orang Melayu tidak layak memiliki ijazah. Bukankah ini satu kenyataan bersifat perkauman yang penuh rasa iri-hati?

Mungkin kata-kata ini ada kebenarannya kerana ramai juga orang pernah menceritakan tentang wujudnya ‘arahan’ tertentu daripada pihak atasan supaya para pensyarah universiti meluluskan sejumlah peratus orang Melayu setiap tahun untuk memastikan mereka layak memiliki ijazah. Tetapi ini di universiti tempatan, bukannya di luar negara. Apakah universiti-universiti di England juga menerima ‘arahan” sebegini? 

Apabila disebut tentang ini kepada pengarang itu, jawabnya: “Yeah… But you got into the university in the first place because of the DEB. (Betul itu. Tetapi kamu dapat masuk ke universiti disebabkan Dasar Ekonomi Baru).”

Nah… Apa guna lagi bercakap dengan manusia iri-hati sebegini? 

Mungkin Rasyid tidak akan menghadapi masalah jika dia sedia ketawa mendengar setiap percubaan lawak-jenakanya, sanggup ‘membodek’ seperti dilakukan orang lain. Dan mungkin juga pemuda ini akan lebih senang mengambil hatinya jika dia rajin mengurat pekerja perempuan di pejabat sepertimana sering dilakukan mereka di meja sukan.. Tetapi hamba Allah ini sudah lama meninggalkan perangai buruk sebegini. Lalu dia tidak suka apabila pengarang dan ‘orang-orang kanannya’ bersiul-siul cuba menarik perhatian perempuan... Kemudian bercakap menggunakan ayat yang mengandungi sexual innuendos,  ajakan-ajakan yang menjeremus kepada perbuatan seks tetapi ditabiri ayat biasa yang kononnya innocent, bersih...

Apapun, ini tidak bermakna Rasyid seorang “kera sumbang” yang tidak suka bergaul dengan orang. Cuma dia lebih suka tenggelam di dalam dunianya sendiri apabila tidak ada tuntutan kerja. Pada pemuda itu, kalau nak mengurat perempuan silakanlah... Tetapi biarlah dengan cara  gentleman, bukan cara buruk-lagak seperti yang selalu mereka lakukan.

Sebenarnya agak susah untuk ‘menjaga’ hati pengarang ini kerana dia adalah jenis manusia yang suka dipandang tinggi dan ‘dihormati’ orang. Anak muda itu pula bukanlah jenis manusia yang gerun kepada orang berpangkat apalagi manusia seperti dia. Maka itu, tidak hairanlah jika pengarang ini selalu mencari salah dan silapnya atau mencari ‘pekerjaan’ yang diada-adakan semata-mata untuk menyusahkannya.

Pernah hampir jam 10 malam, dia ‘menitahkan’ Rasyid supaya mendapatkan temuduga bersama seorang pelumba terkenal antarabangsa untuk  rencana hari Ahad tetapi mesti disiapkan malam itu juga. Nampaknya dia sengaja hendak menyusahkan pemuda itu kerana pertama, waktu kerja seorang wartawan sukan dijadualkan tamat 11 malam. Kedua, hari itu Jumaat, takkan tak boleh tunggu esok untuk mendapatkan cerita? Ketiga, mana ada orang menelefon begitu lewat malam untuk mendapatkan temuduga malam itu juga? Selalunya seseorang itu perlu menetapkan tarikh dan masa untuk bertemu, paling lambat pun 24 jam sebelum itu.

Nasib baik pemuda itu telah lama mengenali pelumba tersebut dan sempat menghubunginya sebelum dia berlepas ke Jepun. Kalau lambat beberapa minit sahaja tentu tidak dapat berhubung kerana dia sudah berada di dalam kapalterbang.  Dipendekkan cerita, sebelum jam 10.30, siaplah rencana yang dipinta. Terbantutlah helah pengarang untuk mencari salahnya. Tetapi ini tidak bermakna dia akan berhenti menyusahkannya…

Pada satu hari, seorang ketua tertinggi sebuah kelab ekuestrian terkemuka yang juga merupakan seorang pelumba kuda jarak jauh bertaraf dunia telah menyatakan hasrat untuk membawa Rasyid ke Peranchis untuk membuat liputan acara di sana. Ketika itu, anak muda ini telah diiktiraf sebagai seorang wartawan ekuestrian terkemuka yang sanggup bersengkang mata mengikuti satu acara sukan yang kurang diminati ramai apalagi majoriti wartawan yang lebih suka melepaskan batuk di tangga apabila ‘terpaksa’  meliputi acara yang kurang popular. Sepucuk surat rasmi pun difakskan ke pejabat akhbar meminta pemuda itu dibenarkan mengikuti ketua kelab equestrian dan pelumba kuda berpangkat Datuk ini. Pihaknya juga berjanji untuk menanggung segala perbelanjaan termasuk tiket kapal-terbang, makan-minum dan penginapan di sana.

Apabila Rasyid menyuakan surat itu kepada pengarang meja sukan, dia pula menggeleng-gelengkan kepala lalu mengatakan syarikat tidak akan menerima surat permintaan seperti ini. Katanya: “You cannot specifically request for a particular reporter to cover your events. (Seseorang itu tidak boleh meminta wartawan tertentu untuk meliputi sesuatu acara).”

Pemuda inipun menghubungi pihak Datuk itu memintanya supaya menulis surat baru tanpa menyatakan nama wartawan yang dipinta. Setelah mendapat surat baru, dia menyuakannya kepada pengarang ...

“Hmm…” katanya. “That’s more like it (Itulah yang kita mahu).”

Hamba Allah inipun pergi ke bilik ketua pengarang yang menguasai semua akhbar berbahasa Inggeris membawa surat tersebut. Syarikat ini memiliki beberapa akhbar berbahasa Inggeris, juga akhbar-akhbar berbahasa Melayu yang diseliakan seorang ketua pengarang lain.

Tidak lama kemudian, dia kembali menemui pemuda itu.

Katanya: “You owe me one. I did you a favour by recommending that you’ll be the reporter that should cover this event. (Kamu sekarang terhutang budi kepada aku. Aku yang mencadangkan supaya kamu dihantar meliputi acara ini)”

Rasyid cuma diam menganggukkan kepala.  Bukankah Datuk itu telah meminta khidmatnya secara nyata? Kenapa pula si pengarang ini mengaku dia pula yang memberi peluang kepadanya sehingga sanggup mengaku anak muda itu telah terhutang budi kepadanya? Nampak sangat dia memang mahu Rasyid tunduk kepadanya. Tetapi apa hendak dihairankan? Pengarang ini memang mahu semua orang sentiasa menurut perintahnya seolah-olah dialah ‘raja’ meja sukan yang tidak boleh disanggah… 

Apapun, Rasyid pergi ke Peranchis dan berada di sana hampir 10 hari... Tiga hari untuk meliputi acara sukan berkuda lasak jarak jauh yang dihadiri ramai penunggang daripada pelbagai ceruk benua Eropah mahupun dunia, hari-hari lain pula dihabiskan di beberapa ladang kuda di pelbagai lokasi  di negara itu untuk mengenali sukan ini serta baka kuda yang digunakan dengan lebih dekat.Tetapi berapa lamakah dia boleh bertahan bekerja di bawah seorang manusia yang sentiasa mencari jalan untuk mengekang dan meletakkannya di bawah ‘naungan ketiaknya’?  Berapa lama?

Berapa lamakah dia boleh bersabar apabila pengarang ini masih lagi mencari jalan untuk mencari salah-silapnya, kadang-kala memerintah dengan maki-hamun dan mencarut-carut pula di hadapan umum? Sedangkan Rasyid memang tidak suka mendengar orang mencarut apalagi jika dilakukan tanpa selindung. Dan apabila ternyata anak muda itu tetap tidak mahu tunduk kepadanya, dia cuba ‘menghadkan’ hasil karya penulisannya pula dengan mengurangkan ruangan akhbar untuknya atau tidak mahu menggunakan rencana yang dikarangnya langsung. Alasan yang diberikan... Ruangan telah penuh akibat muncul rencana-rencana yang baru disiapkan wartawan lain... Atau rencana Rasyid tidak relevan buat masa itu maka harus disimpan untuk hari berikutnya. Kalau tidak relevan, mengapa pula disuruh membuat sesuatu assignment ataupun tugasan? Kalau untuk hari berikut, kenapa tidak digunakan apabila sampai masanya?

Dari satu segi, bagus juga jika pengarang ini tidak mahu menggunakan hasil-kerjanya. Bolehlah dia berehat memakan gaji buta, duduk bersenang-lenang mendapat lebih RM4,000 sebulan (gaji pokok campur elaun perjalanan campur over-time), duduk di pejabat setakat pura-pura sibuk seperti yang sering dilakukan sesetengah orang. Tetapi itu bukan sifatnya... Sebab utama pemuda itu sanggup berpenat-lelah menjalankan tugas sebegai wartawan sukan tiga tahun kebelakangan, sanggup bekerja dari jam 3 petang hingga 11 malam, selalunya lebih... Mula bekerja sebelum tengahari, selesai selepas tengah malam, bercuti pula sekali seminggu hari Rabu dan sering bekerja ketika cuti umum sehingga rumah-tangganya pun mula bergoncang adalah kerana dia percaya dengan niatnya mahu menggunakan dunia penulisan untuk menerbitkan sebuah negara bertamadun tinggi. Lalu apalagi yang mahu diharapkan jika penulisannya asyik dikekang?


CABARAN YANG SEMAKIN MENINGKAT

Sejak kebelakangan itu Rasyid sering menangis apabila duduk seorang diri. Sudahlah karya penulisannya selalu dikekang, beberapa orang wartawan yang sebangsa dengan pengarang meja sukan pula diberi ruangan berjela-jela. Apakah penulisan anak muda itu tidak cukup bagus lagi? Kalau begitu kenapa ramai orang luar tertunggu-tunggu penulisannya keluar? Malah ada yang merasa pelik kenapa sejak kebelakangan rencana-rencana yang ditulisnya pendek-pendek belaka dan jarang pula muncul. 

Di samping itu terdengar desas-desus mengatakan Rasyid bercita-cita besar untuk menaiki tangga kewartawanan atas motif tertentu lalu sanggup berbuat apa sahaja untuk mencapainya. Padahal dia pernah menolak tawaran untuk dinaikkan pangkat oleh pengarang sukan sebelum itu malah pernah mengenepikan beberapa tawaran kerja yang lebih lumayan dengan bidang kuasa yang lebih besar. Percayalah… Rasyid tidak pernah mengejar pangkat dan duit. Dia tidak pedulikan semua itu kerana yang penting baginya adalah perjuangan – untuk menerbitkan negara bertamadun tinggi yang diimpikannya sejak berusia 18 tahun. 

Impian itulah yang membakar semangatnya selama ini sehingga dia sanggup melalui berbagai dugaan hidup... Walaupun rumahtangganya menjadi tidak aman kerana jarang meluangkan waktu untuk isteri. Mereka juga sering bertelagah kerana mempunyai pandangan hidup yang berbeza – wanita itu ingin hidup senang dan kaya-raya sedangkan pemuda itu inginkan kehidupan zuhud yang tidak memandang harta-benda. Kalau ada sesuatu yang ingin dikejarnya, ia mungkin pengiktirafan dalam bentuk ruangan pojok peribadi... Diberi sebuah ruangan tetap di dada akhbar yang membolehkannya menyuarakan pandangan serta  idea-idea bernas yang mampu mempengaruhi Parlimen serta hala-tuju pemerintahan negara.

Sebab itu Rasyid menolak apabila isterinya meminta dia bertukar kerja agar  selalu dapat bersama, kerja dengan waktu  ‘normal’ seperti orang lain Malah dia mengaku lebih pentingkan kerjaya daripada keluarga! 

Ah… Mungkin juga ini salah satu sebab mereka sering bergaduh. Wanita ini cukup senang apabila dapat menemani suami menjalankan tugasan di luar lalu dilayan penuh hormat oleh mereka yang mengenalinya. Masalahnya pemuda itu tidak suka isterinya menerima imbuhan yang ditawarkan... Hadiah-hadiah seperti sesi menunggang kuda percuma malah keahlian kelab ekslusif tanpa bayaran kerana tidak mahu terikat, tidak mahu ‘dibeli’ pihak berkepentingan sedangkan rata-rata wanita mahukan semua ini.

Isterinya juga suka membuat telahan yang bukan-bukan dengan menuduh Rasyid keluar dengan perempuan lain kerana sering balik lewat malam. Masyaallah! Pemuda ini tidak pernah lagi keluar dengan mana-mana wanita lain sejak bertekad untuk mengahwini isterinya itu! Dia penat-penat bekerja sehingga sanggup mengharungi berbagai fitnah putar alam yang ingin menjatuhkannya tetapi ini pula pandangan si isteri terhadap sang suami? Diakui, memang Rasyid banyak terjumpa perempuan yang menarik lagi menawan di tempat kerja juga di luar. Tetapi percayalah, anak muda tidak pernah menjalinkan apa-apa perhubungan dengan mereka kecuali hubungan persahabatan itupun disebabkan kerja...

Ah… Mungkin juga dia cemburu kerana tahu bagaimana intimnya Rasyid dengan Nur dahulu. Tetapi seperti yang telah dijanjikan sejak bernikah dengan isterinya, pemuda itu tidak pernah berhubung langsung dengan wanita manis itu. Sungguh... Pada Rasyid, yang ada dalam hidupnya sejak itu cuma isterinya seorang... Tiada lagi wanita lain walaupun si Nur...

Tidak cukup dengan pelbagai masalah serta halangan yang dihadapi,  ada pula pihak mewar-warkan cerita mengatakan tujuan sebenar Rasyid menjadi seorang wartawan adalah untuk bergaul dengan para VIP, orang besar-besar, para Datuk, Tan Sri dan kerabat diraja, pendekkata untuk social climbing,  meningkatkan taraf sosial hidup... Padahal dia memang sudah lama mengenali orang-orang sebegini kerana ramai ahli keluarga dan saudara-maranya tergolong di dalam golongan elit... Belum dikira kawan-kawan yang dikenali di sekolah, kolej dan universiti yang ramai sekarang berpangkat tinggi dan memang pun berasal daripada keluarga yang berada.

Entah kenapa, keadaan semakin kalut kebelakangan itu sehingga seorang wartawan senior yang jauh lebih tua pernah berkata di hadapan beberapa orang kenalan: “Ah! Dia (Rasyid) cuma mahu berkawan dengan orang berpangkat dan kaya-raya sahaja.” Seolah-olah pemuda itu terhegeh-hegeh sangat mahu bercampur dengan golongan atasan.

Rasyid kesal kenapa pakcik ini yang sering ditemui dalam acara sukan berkuda boleh berkata begitu. Sedangkan dia tidak memilih kawan, dengan orang gila di tepi jalan pun boleh diajak berbual.  Hmm... Mungkin juga ada pihak yang mempengaruhinya, pihak yang marah kepada anak muda itu kerana dia pernah mendedahkan salah-laku mereka di dada akhbar?


APABILA KEKECEWAAN TIDAK DAPAT LAGI DIBENDUNG

Selepas beberapa bulan hasil kerjanya asyik ‘dipendekkan’ atau ‘dibungkus’  dalam almari kewartawanan, selepas lama menanggung kepedihan dalam senyap, Rasyid akhirnya ‘meletup’. Pada satu hari, dalam perjalanan kembali ke pejabat setelah selesai melaksanakan satu tugasan, entah kenapa motosikal berkuasa tinggi kesayangannya telah meragam, mungkin kerana sudah lama tidak diservice. Dia berhenti di tepi jalan lalu mengeluarkan peralatan daripada bawah tempat duduk belakang... Kemudian membuka kedua-kedua spark-plug enjin motor yang kelihatan berminyak, nampaknya kerana pembakaran tidak sempurna.

Setelah hampir setengah jam ‘bermain-main’ dengan bahagian pencucuh untuk membersihkan minyak di samping mengikis jelaga yang menghitam di sekeliling juga mengubah gap iaitu jarak lekang antara hujung pencucuh dengan bahagian hadapan, setelah puas memasang balik spark-plug kemudian membukanya kembali beberapa kali, barulah motosikal itu dapat dihidupkan dan berjalan. Rasyid pun sampai lewat ke pejabat sedangkan pengarang meja sukan pula memang mahu mencari salah-silap...

Masuk sahaja ke pejabat, terus  sang pengarang menyinga lalu menengking: “Hey you, f… you, where have you been? What time is this? You think this is your father’s office huh? F… you, you always give trouble (Hoi… ke mana kamu pergi? Pukul berapa ini. Ingat ini pejabat bapa kamukah?... Kamu selalu memberi masalah).” Hamba Allah ini meneruskan maki-hamunnya tanpa segan-silu. Suaranya menengking boleh didengar hampir separuh pejabat... Siap dengan gaya seperti seorang gangster, gaya samseng hendak memukul orang.

Selalunya Rasyid boleh bersabar dan buat tak endah apabila pengarang ini mempamirkan ‘keluasan’ kosakatanya yang meliputi perkataan-perkataan maki-hamun berwarna-warni pelbagai ragam terutama apa yang dikenali sebagai the f-word, perkataan mencarut dalam bahasa Inggeris yang bermula dengan huruf ‘F’... Tetapi kali ini pemuda itu betul-betul penat, sudah banyak sangat bersabar lebih-lebih lagi setelah hampir setengah-jam berhempas-pulas cuba menghidupkan motosikalnya yang meragam.

Rasyid bercekak pinggang lalu menengkingnya balik. Tidak ingatlah apa yang dikatakan dalam suasana tegang itu. Yang pasti,dia tidak suka mencarut. Cuma caranya mengingatkan supaya jangan cuba bermain api mungkin terlebih garang... Sedar tidak sedar, dia telah meninggikan suara sehingga seluruh pejabat boleh mendengar. Matanya pula merah menyala menyebabkan pengarang itu terus terduduk diam tergamam.

Selepas itu lama juga mereka tidak bertegur-sapa. Hari demi hari, Rasyid masuk ke pejabat tanpa mempedulikan pengarang, setakat mengawasi apakah acara sukan yang sedang berlangsung tanpa mengemukakan apa-apa laporan mahupun rencana sedangkan orang ini pula tidak berani lagi hendak menegurnya. Pada pemuda itu, apa gunanya dia penat-penat menulis jika manusia ini tidak mahu menggunakan hasil-kerjanya? Apa gunanya berbuat baik lagi dengan orang yang tidak ikhlas, manusia yang cuma mahu menonjolkan diri sebagai orang yang berkuasa?

Akhirnya, setelah lebih seminggu keadaan berlanjutan begini, ketua pengarang yang bertanggungjawab ke atas setiap akhbar berbahasa Inggeris memanggil mereka masuk ke pejabatnya. Dia pun mendamaikan mereka lebih-lebih lagi kerana Sukan SEA 2001 akan dilangsungkan di Kuala Lumpur tidak lama lagi. Kata ketua pengarang yang meminati Liga Bolasepak Inggeris itu, mereka semua adalah sepasukan... Ibarat pemain bolasepak, jurulatih dan pengurus pasukan. Tidak boleh bertelagah sesama sendiri sehingga merosakkan permainan keseluruhan. Rasyid  menghulurkan tangan sebagai tanda perdamaian. Pengarang meja sukan mulanya teragak-agak tetapi menyambutnya  setelah dijeling ketua pengarang.


MIMPI YANG MEMPENGARUHI HALA TUJU

Setelah tamat Sukan SEA 2001 yang dilangsungkan di Kompleks Sukan Bukit Jalil, pemuda itu mula terasa hilang semangat untuk bekerja. Ketika itu, dia sudah mengalami sebuah mimpi pelik yang mempunyai kaitan dengan keSultanan Perak, mimpi penuh makna yang akhirnya akan mendorong anak muda ini mengembara jauh menziarahi makam-makam lama raja-raja dan para wali sehingga dia pergi “Berpetualang ke Aceh” demi mencari jawaban kepada segala persoalan yang melanda jiwa selama ini.

Oh… Baru teringat. Mimpi itu berlaku lebih sebulan sebelum bermula acara sukan empat tahun sekali antara negara-negara Asean itu yang menyaksikan Malaysia muncul pemenang keseluruhan dengan, kalau tidak salah ingatan, 111 pingat emas. Tidak lama kemudian, berlaku pula peristiwa September 11 yang menyaksikan bangunan pencakar langit berkembar World Trade Centre di New York setinggi 411 meter runtuh menyembah bumi dilanggar dua buah kapalterbang penumpang.  Hmm... Banyak pula nombor 11... Seolah-olah kesemuanya ada kaitan dan makna yang tersirat...

Hah… Betullah itu…. Rasyid masih ingat perasaan yang timbul ketika melihat peristiwa itu berlaku di kaca televisyen sewaktu sedang bertugas di pejabat suatu malam. Entah kenapa, dia merasakan apa yang berlaku semuanya dirancang dan didalangi puak Yahudi Zionis dan keruntuhan itu menandakan akan bermulanya Perang Dunia Ketiga tidak lama lagi!

Hari-hari berikutnya dilalui dalam keadaan resah dan gelisah, tidak senang duduk kerana pemuda itu juga dapat merasakan peristiwa September 11 itu mempunyai kaitan yang tersirat dengan mimpi pelik yang dialaminya sebulan sebelum itu. Setelah tidak tahan lagi resah gelisah,  dia pun mengambil cuti seminggu untuk bertemu Nenek yang sudah tiga tahun tidak diziarahinya. Sejurus selepas itu anak muda ini keluar berkelana mengelilingi Perak untuk menziarahi beberapa makam-makam lama. Kemudian, barulah Rasyid kembali bekerja dan beberapa hari selepas itu barulah dia bergaduh besar dengan pengarang meja sukan.

Ya… Baru dia teringat… Dalam tempoh itu juga, bekas ahli politik yang pernah menyatakan dirinya sebagai the best Prime Minister Malaysia never had telah berjaya menaiki takhta tertinggi dunia kewartawanan tanah-air dengan menjadi pengarang tertinggi yang menguasai semua akhbar di syarikat tempat pemuda itu bekerja. Maka setelah lebih setahun duduk di belakang tabir sebagai seorang pengarah syarikat tetapi tidak mempunyai kuasa untuk menentukan hala-tuju sebenar penulisan akhbar, ‘Nuruddin moden’ ini terus menggunakan kedudukannya untuk meraih kuasa mutlak... Dengan menamatkan perkhidmatan empat orang penasihat akhbar yang terdiri daripada empat nama besar dunia kewartawanan.

Rasyid pula semakin hari semakin hilang semangat untuk bekerja. Kalau boleh dia ingin terus berkhidmat dengan akhbar berbahasa Inggeris itu lebih-lebih lagi kerana pemuda ini membesar dengan membaca akhbar tersebut dan pernah ‘menetap’ di kawasan letak kereta di tingkat enam pejabat selama hampir dua tahun... Tetapi semangatnya semakin lesu melihat perkembangan politik pejabat. Apakah dia harus mengalah dan keluar daripada pekerjaan ini atau ada jalan lain yang boleh difikirkan?

Sejak kebelakangan itu, anak muda yang mula berjinak kembali dengan tikar sembahyang ini selalu meminta petunjuk Ilahi. Perlukah dia meneruskan perjuangan untuk menerbitkan negara bertamadun tinggi melalui  akhbar itu sedangkan banyak halangan  mengekang penulisannya. Atau tiada lagi pilihan, sudah sampai masa untuknya beralih arah...

Beberapa hari selepas Sukan SEA 2001 tamat, Rasyid telah diberi tugasan baru meliputi sebuah acara sukan olahraga untuk orang cacat dan kurang upaya peringkat antarabangsa yang dijadualkan akan berlangsung dua minggu kemudian. Dia diarahkan untuk mencari berita berkaitan hari demi hari untuk mempromosikan sukan itu ke khalayak ramai... Lalu terjumpa beberapa individu yang nampaknya mahu menggunakan persatuan golongan kurang upaya untuk kepentingan diri sendiri.

Tersebutlah kisah seorang hamba Allah mengemukakan carta kira-kira belanjawan penganjuran sukan untuk diajukan kepada pihak berkuasa. Katanya, mereka menghadapi masalah untuk mendapatkan pembiayaan lalu meminta Rasyid menonjolkan perkara ini. Pada pemuda itu, memang patut perkara itu ditonjolkan supaya pihak penaja muncul ke hadapan... Tetapi apabila melihat jumlah yang tertera, fikirannya terus berubah.

“Kenapa sampai berjuta-juta Ringgit ini?” bisik hatinya. “Apakah perlu berbuat begini untuk menonjolkan sukan orang kurang upaya?

Rasyid melihat pula rancangan untuk mendapatkan kerjasama pihak tertentu agar mewajibkan golongan pelajar menghadiri sukan itu di samping menarik semua media utama untuk membuat liputan.

“Ah… Ini nampak seperti percubaan mendapatkan publisiti murahan di samping menonjolkan individu tertentu sebagai pejuang orang kurang upaya. Ini kerja orang yang suka main politik ni... ” bisik hatinya lagi

Pemuda ini memandang dinding pejabat orang itu. Terdapat beberapa keping gambar menunjukkannya sedang bergaul mesra dengan orang-orang ternama. Rasyid sudah biasa berjumpa dengan manusia-manusia rakus yang ingin meraih publisiti akhbar demi mendapatkan political mileage, imej yang akan menolong mereka menaiki tangga politik... Orang sebegini sering menggunakan akhbar untuk mendapatkan penaja kemudian membazirkan duit yang diterima atas nama kos penyelenggaraan...

Rasyid  mula bertanyakan beberapa soalan... Bermula dengan menyatakan belanjawan yang dikemukakan tidak setimpal dengan apa ingin dicapai. Orang itu mula kelihatan gelisah apabila soalan-soalan itu menjurus ke arah mendedahkan pembaziran serta kepentingan individu tertentu. Tiba-tiba pemuda ini terasa tekaknya seperti ada benda berbulu, susah hendak bercakap kerana ada sesuatu yang menghalang… Hatinya terus berkata orang ini telah menggunakan ilmu ghaib untuk mengunci mulutnya. Nasib baik anak muda ini mampu membuka ‘kunci’ itu!

Sejak itu, Rasyid jadi bosan melihat orang-orang tidak jujur yang suka bersembunyi di sebalik dakwaan niat murni memperjuangkan nasib masyarakat. Keadaan di pejabat pula tidak banyak menolong sementara masalah rumahtangganya semakin meruncing.  Makin hari pemuda ini terasa dirinya kosong, jiwanya melayang-layang ke tempat lain lalu dia mula mengabaikan tugas. Pernah beberapa kali, Rasyid sampai ke kawasan pejabat tetapi sebaik sahaja menjejakkan kaki ke dalam, dia terus berubah fikiran lalu keluar untuk minum teh atau kembali ke rumah untuk tidur.


DIPECAT 24 JAM

Pada suatu hari, pengarang meja sukan telah memberi surat tunjuk sebab memintanya menjawab kenapa dia tidak menghadirkan diri untuk bertugas beberapa hari kebelakangan. Pemuda yang sudah lama memendam perasaan atas  apa yang berlaku di pejabat itu tidak menjawab malah terus bergegas keluar. Padanya tidak ada guna lagi bercakap dengan manusia yang sejak daripada awal memang ingin menjatuhkannya. Apakah orang ini jujur hendak menyelesaikan masalahnya? Rasanya tidak… Maka dia tidak menjawab surat itu malah mengarang sebuah surat baru pula meminta agar ditukarkan ke bahagian lain. Surat itu dibuat dalam tiga salinan, satu untuk pihak pengurusan, satu untuk pengarang meja bahagian tersebut dan satu  untuk ketua pengarang akhbar-akbar berbahasa Inggeris.

Apabila sampai masanya sukan orang kurang upaya antarabangsa yang patut diliputinya dianjurkan, Rasyid sudah amat letih kerana bebanan jiwa yang ditanggungnya selama itu. Dengan tidak disengajakan, dia telah tertidur sehingga malam, terlupa langsung untuk membuat liputan. Apabila tersedar, anak muda ini terus mandi dan bersiap lalu bergegas ke pejabat. Pengarang meja sukan tidak pula menegur malah tersenyum panjang...

Setengah jam kemudian hamba Allah ini mengajaknya masuk ke bilik mesyuarat lalu memberikannya sekeping surat syarikat.

Have a close look at it (Lihat betul-betul)” katanya.

Rasyid membuka surat itu. Masyaallah! Inilah jawaban kepada pertanyaannya setiap kali bersolat - Perlukah lagi bertahan di akhbar ini atau harus bertukar arah? Inilah balasan bagi segala pengorbanan tenaga dan masa yang pernah diberikan  lima tahun bekerja di akhbar berbahasa Inggeris itu, tiga tahun daripadanya di meja sukan di mana dia cuma dapat bercuti seminggu sekali sahaja, selalu kembali ke rumah larut malam sehingga dirinya menjadi sakit dan menghadapi masalah rumahtangga. Maksud isi surat itu ringkas: Kamu dipecat dalam tempoh 24 jam!

Rasyid kembali ke rumah dalam keadaan bingung…Apakah yang sebenarnya sudah terjadi? Sepanjang pengetahuannya dan begitu juga kata rakan-rakan, tiada seorang pun wartawan pernah dipecat dari syarikat akhbar itu walau sebesar mana pun kesalahan. Selalunya wartawan yang bermasalah cuma akan ditukarkan ke pejabat-pejabat ‘hulu’  di mana mereka susah untuk mendapatkan berita yang layak mengisi dada akhbar. Hukuman ‘membodohkan diri’ sebegini sudah cukup perit bagi para wartawan yang nikmat hidupnya bergantung kepada pencarian berita...

Apa pula yang terjadi kepada surat-suratnya memohon untuk ditukarkan  ke bahagian lain? Bukankah anak muda ini pernah menyatakan hasrat bertukar meja lalu menyampaikan surat kepada setiap pihak yang terlibat? Sudahlah… Rasyid sudah cukup pening memikirkan ini semua. Lalu dia menghabiskan hari-hari berikutnya termenung dan terlebih tidur.

Keadaan ini disedari isterinya lalu bertanya kenapa pemuda ini tidak pergi keluar bekerja. Dia pun berterus-terang: “Abang kena buang kerja!”

“Hah!” isterinya terperanjat. “Apa sudah jadi?”

Rasyid menceritakan masalahnya di pejabat... Baru kali ini dia mahu bercerita panjang lebar... Tentang bagaimana hasil penulisannya semakin susah mendapat tempat... Tentang  permainan politik orang-orang tertentu sehingga dia terasa semakin tawar-hati hendak meneruskan tugas.

Tahu apa jawaban wanita itu? “Padan Muka!” dengan penuh ‘simpati’...“Itulah abang degil sangat hendak juga bergaduh dengan orang. Lain kali kalau perlu cium bontot, ciumlah! Sekarang siapa yang susah?”

Mendengarkan itu, Rasyid terasa hendak menangis sahaja tetapi rasanya tiada  air mata lagi mampu dititiskan. Beberapa bulan kebelakangan dia sudah cukup banyak menangis seorang diri memikirkan halangan yang dihadapi... Isterinya pula tidak boleh diharap untuk memberikan simpati. Pemecatan ini berlaku beberapa hari sebelum masuk bulan Ramadhan. Bagaimana hendak menghadapi keluarga? Bagaimana mahu berhari-raya?

Dalam keadaan yang terasa begitu terdesak, mahu sahaja anak muda ini menghubungi Nur kerana gadis manis ini sentiasa sedia mendengar masalah Rasyid lalu menghiburkannya. Tetapi dia tetap berpegang kepada janji semasa berkahwin dengan isterinya iaitu tidak akan berhubung lagi dengan satu-satunya gadis yang selama ini sedia memahaminya. Pemuda ini setakat mampu termenung panjang merenung jauh entah ke mana, tergamam langsung tidak tahu apakah yang patut dilakukan seterusnya.


DALANG BESAR DI SEBALIK PEMECATAN

Dua minggu selepas dipecat, baru  Rasyid tergerak untuk merayu agar diberikan peluang kedua. Pemuda itu terus menuju ke pejabat pengarang tertinggi yang menguasai semua akhbar di bawah naungan syarikat, baik akhbar berbahasa Inggeris mahupun berbahasa Melayu, bekas ahli politik yang pernah menganggap dirinya sebagai the best Prime Minister Malaysia never had, Perdana Menteri terbaik yang tidak pernah dimiliki Malaysia.

Setiausahanya, seorang wanita cantik menahan. “Tan Sri sedang tidur di dalam. Dia berpesan tidak mahu diganggu,” katanya.

Entah betul entah tidak pengarang tertinggi sedang tidur. Rasyid menunggu di sofa. Sampai 20 minit melangut di luar, pemuda itu hilang kesabaran lalu meluru masuk ke pejabat tanpa dapat ditahan...

Kebetulan , bekas ahli politik itu sudah ‘bangkit daripada tidur’.

“Tak mengapa,” katanya kepada wanita itu. “Biarkan kami berdua.”

Sejurus selepas setiausaha itu keluar, hamba Allah ini terus berkata sebelum sempat ditanya: “I don’t know what happened, I was not responsible (Saya tidak tahu apa yang berlaku, saya tidak bertanggungjawab)”

How can this be Tan Sri? (bagaimana ini boleh terjadi Tan Sri)” baru pemuda itu bertanya. Padahal dia tidak pernah menyatakan pun tentang pemecatannya. Nampaknya pengarang tertinggi sudah tahu apa yang ingin diluahkan... Apakah betul dia tidak terlibat dalam apa yang berlaku?

I really don’t know (Saya betul-betul tidak tahu)”, katanya lagi. “This is beyond my power (Ini adalah di luar bidang kuasa saya).

But Tan Sri, whatever happened, please give me a second chance. You know I am a good worker. I know you have the power (Tetapi Tan Sri, walau apapun yang telah terjadi, berilah saya peluang kedua. Kamu tahu saya pekerja yang baik. Saya tahu kamu ada kuasa),” pemuda itu cuba merayu lagi...

I’m sorry. Maybe if you came earlier I could have done something (Minta maaf. Mungkin jika kamu datang lebih awal, saya boleh berbuat sesuatu,” itu sahaja jawabannya. Rasyid tidak berpuas-hati lalu terus berdiri menunggu...

Tiba-tiba hamba Allah ini memandang muka anak muda itu dengan mata menjegil garang seolah-olah cuba menundukkannya. Rasyid pula terkial-kial hairan. Kenapa pengarang tertinggi yang sebelum ini boleh tahan ramah dan mesra dengannya boleh memandang begitu? Seketika itu juga orang yang umurnya sekitar 60 tahun ini berpaling muka lalu tertunduk tidak berani bertentang mata lagi. Nampaknya dia terlihat sesuatu di sebalik mata Rasyid yang membuatkan timbul rasa takut dalam dirinya pula...

The best Prime Minister Malaysia never had meminta diri lalu bergegas meninggalkannya. Menyedari orang ini tidak sudi mendengar rayuannya lagi, Rasyid meluru ke Tingkat Empat mencari ketua pengarang akhbar-akhbar berbahasa Inggeris, orang kedua paling berkuasa dalam organisasi persuratan syarikat ini. Jawaban yang diberikan tidak banyak beza tetapi ia memberi sedikit petunjuk akan siapakah yang bertanggungjawab... Katanya: “I can’t do much because Tan Sri makes the decision. (Saya tidak boleh bertindak lebih-lebih kerana Tan Sri yang mebuat keputusan).” Ertinya memang pemegang jawatan kewartawanan tertinggi di Malaysia itu mempunyai kuasa untuk mengambil-balik Rasyid bekerja... Soalnya, mahukah dia atau sejak awal lagi dia memang  berniat untuk memecatnya?

Persoalan ini terjawab apabila pemuda itu menemui ketua tertinggi  bahagian sumber manusia untuk meminta sokongan supaya diberikan peluang kedua. Katanya seraya berbisik: “Biar saya berterus-terang… Tan Srilah yang mengarahkan supaya kamu dipecat 24 jam. Maka itu saya, malah sesiapa pun tidak ada kuasa untuk menolong kecuali dia dapat dipujuk.”

Tidak lama kemudian, seorang ketua pengawal keselamatan syarikat berbangsa India muncul lalu berkata: “Saya dapat panggilan supaya membawa keluar seorang pengacau yang baru masuk ke pejabat ini…”

“Eh.. kamukah?” dia bertanya kehairanan apabila melihat muka Rasyid yang dikenali ramai orang di syarikat itu. Serta-merta ketua pengawal itu  berpaling menghadap ketua bahagian sumber manusia lalu berkata: “Saya kenal orang ini. Ini orang baik-baik, bukannya orang jahat!”


DIHARAMKAN DARIPADA MENJEJAKKAN KAKI DI PEJABAT

Rasyid faham apa yang sedang berlaku...  “Tak mengapalah, biar saya keluar sendiri. Tiada apa yang boleh diharapkan lagi di sini,” dia mengalah lalu keluar secara ‘terhormat diiringi ketua pengawal. Sebulan kemudian, baru pemuda itu datang lagi ke pejabat, kali ini tanpa harapan untuk diterima bekerja lagi tetapi dengan niat untuk menjadi outside contributer, penyumbang rencana dari luar tanpa apa-apa ikatan dengan syarikat.

Dia telah berjumpa beberapa orang pengarang meja-meja tertentu lalu berjaya mendapatkan persetujuan lisan untuk mereka menerima rencana-rencana yang bakal ditulis dengan bayaran yang setimpal. Malangnya sebaik sahaja keluar dari kawasan syarikat, pengawal yang bertugas telah menegur: “Minta maaf saudara. Saya kenal saudara dan tahu saudara orang baik. Tetapi kami sudah diarahkan oleh pihak atasan supaya tidak membenarkan saudara memasuki lagi kawasan syarikat ini mulai hari ini.”

Tiga hari selepas hari-raya Aidilfitri, Rasyid  terserempak seorang rakan lama yang pernah menjadi penasihat undang-undang syarikat tersebut. Dalam bertukar-tukar cerita, terkeluarlah kisahnya dipecat ‘Nuruddin moden’ yang mahu mencengkam institusi kewartawanan negara... Rakan yang dikenali lebih 20 tahun lalu ini sudah lebih dua tahun menubuhkan syarikat guaman sendiri. Lalu dia menawarkan untuk membawa kes itu ke mahkamah industri secara percuma. Menurutnya, walau apapun salah Rasyid, syarikat itu tidak mempunyai hak untuk memecatnya 24 jam.

“Ini menyalahi prosedur,” dia memberitahu. “Dari segi ini sahaja kita dijamin boleh menang. Berdasarkan kedudukan dan jawatan terakhir, kamu layak menerima ganti rugi sekurang-kurangnya RM60,000!”

Pemuda itu tersenyum sahaja. “Tak mengapalah,” dia menjawab. “Aku sudah letih dengan semua ini, letih dengan permainan politik pejabat. Aku cuma mahukan ketenangan jiwa, bukan kisah sangat pasal duit…”

Memang anak muda itu tidak kisah duit. Gaji sebulan sebelum dipecat belum diterima dan dia juga masih layak untuk menerima bonus wajib dua bulan yang akan dikira secara pro rata. Malah dia kerugian sekitar RM7,000 untuk kerja over-time tiga bulan kebelakangan kerana tidak mengisi borang sejak prosedur baru yang memerlukan ketua jabatan mendatangani setiap tuntutan pada hari over-time itu berlaku diperkenalkan berbanding sebulan sekali sebelum itu. Walaupun prosedur ini elok untuk membasmi tuntutan palsu, ia memberi ruang untuk pengarang meja sukan yang suka mencari salah-silap anak muda itu mengugutnya setiap waktu...

“Betul kamu tidak kisah duit,” kata rakan itu. “Tapi ini bukan soal duit semata, ia juga soal maruah. Maruah kamu telah tercemar kerana semua orang menyangkakan kamu banyak berbuat salah sehingga  dipecat 24 jam. Kamu perlu berbuat sesuatu untuk mengembalikan nama baik kamu.”

Setelah beberapa ketika, rakan tersebut meminta diri. “Hubungi aku bila kamu sudah bersedia. Kitakan kawan lama?” dia mengulangi tawaran...

Anak muda ini melihat kawannya pergi. Begitu bersemangat peguam muda itu hendak menolong tetapi Rasyid sudah lama membuat keputusan sendiri. Tuhan kan ada? Orang lain hendak kata apapun, katalah... Aku tahu apa yang sebenarnya berlaku dan Tuhan pun tahu. Cukup Allah bagi aku… Hasbunallah wa nikmal wakil, wa nikmal maula, wa nikmal nasir.


-------------------


Mungkin ada yang mempersoalkan, saya yang meninggalkan kerjaya ke atau kerjaya yang meninggalkan saya? Bukankah telah dipecat 24 jam? Kalau tidak dipecat sanggupkah meninggalkan kerjaya yang sudah cukup selesa? Jawaban sebenar persoalan ini sebenarnya ada pada perenggan yang menceritakan keadaan ketika menerima surat pecat....


Rasyid membuka surat itu. Masyaallah! Inilah jawaban kepada pertanyaannya setiap kali bersolat - Perlukah lagi bertahan di akhbar ini atau harus bertukar arah? Inilah balasan bagi segala pengorbanan tenaga dan masa yang pernah diberikan  lima tahun bekerja di akhbar berbahasa Inggeris itu, tiga tahun daripadanya di meja sukan di mana dia cuma dapat bercuti seminggu sekali sahaja, selalu kembali ke rumah larut malam sehingga dirinya menjadi sakit dan menghadapi masalah rumahtangga. Maksud isi surat itu ringkas: Kamu dipecat dalam tempoh 24 jam!

Ya. Saya sudah lama memikirkan untuk meninggalkan kerjaya disebabkan rasa tidak tahan hasil penulisan asyik disekat. Tetapi teringat juga sebab sebenar menjadi wartawan iaitu mahu mengangkat ketamadunan tinggi di Malaysia lalu tidak mahu mengalah. Terjebak antara dua keadaan saya pun menurut sahaja apa yang berlaku. Kalau benar harus meninggalkan kerja maka biarlah ia berlaku tanpa dipinta. 

Turut disebut dalam cerita bagaimana seorang pelumba kuda jarak jauh bertaraf dunia telah menghantar faks untuk meminta menaja saya ke Perancis. Butiran boleh dibaca melalui artikel Kompilasi cerita kenangan liputan sukan berkuda di Perancis tahun 2000.  Disebut juga tentang mengambil cuti seminggu untuk berjumpa Nenek kemudian menziarahi makam-makam lama. Butirannya ada melalui artikel Kompilasi cerita kali pertama ke makam-makam lama tahun 2001.

Sebagai mengakhiri artikel ini biar dinyatakan satu ralat. Adapun cerita menyebut bahawa beberapa hari selepas Sukan SEA 2001 tamat saya  diberi tugasan baru untuk meliputi satu acara sukan olahraga untuk orang cacat dan kurang upaya peringkat antarabangsa. Ini tidak tepat. Selepas Sukan SEA saya mengambil cuti seminggu untuk berjumpa Nenek. Tugasan untuk meliputi acara orang cacat harus berlaku beberapa hari selepas itu. Cukup.
No comments: