Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Wednesday, April 07, 2021

Kompilasi cerita kali pertama ke makam-makam lama tahun 2001

Melengkapkan perkongsian dengan mengumpulkan pautan bagi semua artikel dalam siri.


Perjalanan ini dibuat setelah mendapat mimpi melibatkan keturunan sebelah ayah diikuti peristiwa 11 September 2001 yang menyaksikan menara berkembar World Trade Centre runtuh menyembah bumi. Hal ini menyebabkan saya yang ketika itu sedang bertugas sebagai wartawan sukan di akhbar The New Straits Times mengambil cuti selama seminggu untuk ke Raub, Pahang bertemu dengan Nenek (ibu kepada ayah). Ini berlaku selepas 3 tahun tidak pergi menziarahi beliau. Cuti dapat diambil sekitar seminggu dua selepas selesai meliputi Sukan SEA di Kuala Lumpur 8-17 September.

Selepas mendapat tahu sedikit sebanyak tentang asal usul keturunan kami saya pun bergegas ke negeri Perak untuk mencari makam seorang moyang utama yang dikenali sebagai Keramat Kuala Bidor. Dengan menaiki motosikal besar kesayangan saya seterusnya menyusur laluan Sungai Perak ke hulu lalu singgah ke beberapa  makam Sultan Perak yang dirasakan ada kaitan dengan nasab keturunan kami. Perjalanan ini memakan jarak keseluruhan hampir 800 km. Ia ditutup dengan saya menerima satu nama - Muhammad Al-Aminul Rasyid - dalam hati. Ini berlaku ketika berada di tengah satu jambatan menyeberang Sungai Perak dalam perjalanan kembali ke KL.


1. Kali pertama ke makam-makam lama tahun 2001 - Asbab perjalanan berlaku

2. Kali pertama ke makam-makam lama tahun 2001 - Petunjuk daripada Nenek

3. Kali pertama ke makam-makam lama tahun 2001 - Mencari makam Keramat Kuala Bidor

4. Kali pertama ke makam-makam lama tahun 2001 - Menyusur jejak nenek moyang hingga ke Kuala Kangsar

5. Kali pertama ke makam-makam lama tahun 2001 - Terbitnya nama Muhammad Al-Aminul RasyidNo comments: