Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Wednesday, January 13, 2021

Kompilasi cerita perjalanan di selatan penghujung 2020

Salam. Hari ini 13 Januari ada faktor 131 (13/1) yang merupakan nombor home sweet home bagi saya dan keluarga. Maka itu eloklah dibuat kompilasi bagi cerita-certa perjalanan di selatan penghujung 2020. Menarik apabila difikirkan perjalanan yang memakai jarak keseluruhan 1,040 km ini dapat dilakukan dalam keadaan cuaca baik dan lancar. Sedangkan tidak lama selepas kembali ke rumah 27 Disember banyak tempat di selatan dilanda hujan lebat sehingga banjir. 

Pada 11 Januari pula diumumkan PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) mula berkuatkuasa kembali di beberapa negeri bermula hari Rabu 13 Januari lalu perjalanan cuma dihadkan 10 km sahaja dari rumah bagi kebanyakan orang. Syukur sungguh dapat membuat perjalanan ke selatan itu sebelum segala macam halangan dan sekatan tersebut berlaku.


1. Masjid jamek (Main mosque of) Al-Hana, Johor Bahru

2. Perjalanan di selatan penghujung 2020 - Antara Al-Attas dan Al-Jilani

3. A quick visit to Gunung Lambak

4. Latest visit to Sekolah Menengah Sains Johor, Kluang

5. Reliving memories of Kluang town

6. Perjalanan di selatan penghujung 2020 - Daripada Kamaruzaman ke Kamarulzaman

7. Makam (Tomb of) Habib Ali, Batu Pahat

8. Perjalanan di selatan penghujung 2020 - Habib Ali, nasi briyani gam dan Sultan Alauddin Melaka

9. Perjalanan di selatan penghujung 2020 - Kopi 434 Muar dan air pear

10. Kuala Sungai Baru coastal route

11. The beach at Kampung Tengah

12. Beach of Beting Beras Basah

13. Makam (Tomb of) Pateh Akil

14. Perjalanan di selatan penghujung 2020 - Mandi laut di Kuala Sungai Baru dan telur belangkas di Kuala Linggi


No comments: