Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Sunday, April 11, 2021

Mendekati kembali dunia perkudaan atas asbab telah menyelesaikan artikel-artikel berkenaan?

Salam hari Ahad 11 April 2021 tetapi sudah malam Isnin 29 Sya'aban 1442 Hijriah. Tarikh Islam ini ditunjukkan dalam kalender di rumah sebagai hari terakhir bulan Sya'aban. Lalu hari seterusnya iaitu masuk waktu Subuh pagi Selasa umat Islam harus mula berpuasa wajib bulan Ramadhan. Dalam artikel Kali pertama ke makam-makam lama tahun 2001 - Asbab perjalanan berlaku yang dipersembahkan pagi Selasa lalu saya ada menyebut begini :-


Salam pagi Selasa 23 Sya'aban. Sedar tak sedar tinggal seminggu sahaja lagi sebelum kita mula berpuasa wajib bulan Ramadhan. Dalam artikel Kenangan liputan sukan berkuda di Perancis tahun 2000 - Malam terakhir di mana? yang dipersembahkan jam 8.47 malam semalam ada disebut bahawa mungkin saya akan menghubungi penunggang kuda yang pernah menjadi juara endurance dunia tahun 2001 iaitu Datuk Awang Kamaruddin untuk menunjukkan siri artikel berkenaan. Kami sudah 20 tahun tidak berhubung. Lewat malam semalam baru tergerak untuk mencari di Facebook lalu menghubungi, setelah dipaparkan Kompilasi cerita kenangan liputan sukan berkuda di Perancis tahun 2000 jam 11.15. 

Alhamdulillah beliau masih ingat saya dan apa yang berlaku ketika menaja perjalanan di Perancis hampir penghujung tahun 2000. Ternyata beliau yang kini sudah berumur 76 tahun masih sihat walaupun katanya tidak lagi menunggang kuda tetapi lebih pada mengajar orang menunggang dan menguruskan acara. Beliau menunjukkan satu gambar sedang mengajar sejumlah orang muda yang berpakaian jubah berkopiah... ada orang memanah cara tradisional sunnah di latar belakang gambar itu. Beliau juga memberitahu masih ada menyimpan gambar-gambar lama dan potongan artikel-artikel saya yang muncul di suratkhabar di The New Straits Times lama dahulu.
Semalam jam 11.32 pagi beliau menghubungi melalui WhatsApp untuk memberitahu akan berada di Country Homes, Rawang pagi Ahad untuk satu urusan kuda. Ini kerana saya ada memberitahu kalau ada naik dekat-dekat kawasan saya di Bandar Sungai Buaya beritahulah supaya kita boleh bertemu. Beliau sekarang menetap di Nilai, Negeri Sembilan sedangkan sekarang masih lagi musim PKP (Perintah Kawalan Pergerakan). Bukan senang-senang hendak berjumpa. Antara rumah-rumah kami ada jarak dekat 100 km.Kebetulan saya dihubungi itu setelah melengkapkan perkongsian satu siri cerita perjalanan lama lalu baru memulakan satu siri perjalanan lama yang lain. Yang dilengkapkan itu merujuk pada artikel Kompilasi cerita kali pertama ke makam Tok Kenali tahun 2003  (dipaparkan pada jam 11.15 Jumaat malam Sabtu). Esoknya pagi Sabtu siri seterusnya dimulakan lalu keluarlah artikel pertamanya, Kali pertama ke makam Tok Pulau Manis tahun 2003 - Mencari wasilah ke Aceh jam 11.11. Tak sampai setengah jam selepas itu beliau menghubungi. Saya menjawab insyaallah akan membawa isteri dan anak-anak bertemu di tempat berkenaan.Tempat pertemuan adalah di pusat berkuda Ikhwan milik GISB (Global Ikhwan Sendirian Berhad) Holding di Country Homes, Malaysia. Maka bertemulah kami setelah 20 tahun tidak bersua muka. Sebelum itu saya memastikan dapat menyiapkan lalu melengkapkan cerita siri perjalanan yang sedang diusahakan. Maka keluarlah artikel Kompilasi cerita kali pertama ke makam Tok Pulau Manis tahun 2003 jam 12.12 awal pagi Ahad.Ingatkan beliau sudah lama mengajar orang menunggang kuda di situ. Rupa-rupanya ini baru pertama kali datang. Kiranya ia adalah pengenalan untuk mendapatkan khidmat pandangan Awang bagi memajukan aktiviti berkuda Ikhwan.Sekadar memberitahu, pusat berkuda yang terletak dalam satu kawasan rumah kedai yang telah dibeli Ikhwan ini jaraknya dari rumah saya di Bandar Sungai Buaya lebih kurang 20 km. Tetapi terdapat jalan kelapa sawit dan laluan kasar boleh memendekkan jarak sehingga menjadi sekitar 4-5 km, cuma tidak boleh dilalui kereta biasa. Namun ada ura-ura jalan elok akan dibuat membenarkan semua jenis kenderaan lalu insyaallah dalam masa beberapa tahun akan datang.Katanya sudah 5 tahun juga pusat kuda Ikhwan ini mula beroperasi. Tak tahu pun saya ada tempat berkuda di sekitar ini. Dahulu semasa bertugas sebagai wartawan sukan akhbar The New Straits Times tahun 1999 hingga 2001 (saya mula menjadi wartawan tahun 1996) saya selalu ke pusat-pusat berkuda di Lembah Klang. Tetapi itu banyak di bahagian tengah dan selatan Kuala Lumpur. Aktiviti berkuda masih sangat terhad di Malaysia. 

Yang ada selain di Kuala Lumpur kalau tak salah ada cuma di kelab polo diraja Pahang di Pekan dan kawasan istana kerana kerabat Pahang rajin bermain polo. Di Johor Bahru pun rasanya ada untuk kerabat diraja bermain polo. Selain itu adalah di Pantai Timur terutama di Kelantan. Itu lebih pada kuda padi yang sudah lama menjadi tradisi permainan dan tunggangan di sesetengah kampung berdekatan pantai.Awang mengajak saya agar kembali aktif dengan dunia perkudaan. Selepas selesai urusan di Country Homes kami melihat kuda di bangsal kecil milik seorang kenalan beliau di Bukit Beruntung (saya tak ambil gambar). Dari situ kami pergi ke rumah saya di Bandar Sungai Buaya lalu berbual panjang. Menurut beliau ada dipanggil untuk beberapa program kuda di Utara dan Pantai Timur. 

Paling utama adalah menerajui suatu akademi kuda di Terengganu. Beliau mengajak agar membuat liputan dan menulis tentang tempat-tempat berkenaan serta aktiviti berkuda. Saya jawab insyaallah. Cuma tak boleh janji sebab tesis pengajian pasca-siswazah di ISTAC (Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam) masih tak siap lagi.

Tapi siapa tahu pada masa hadapan? Siapa tahu apa takdir yang Allah SWT sediakan? Sesungguhnya dunia berkuda memiliki satu tempat istimewa dalam hati saya kerana pernah terlibat beberapa tahun dengannya sehingga dapat mengenali ramai watak utamanya di Malaysia. Jika apa yang berlaku siang tadi terjadi setelah berjaya melengkapkan beberapa cerita perjalanan lama, apa pula yang akan terbit bila isi untuk senarai 50 perjalanan terjauh dan 10 istimewa lengkap lalu boleh dipaparkan mengikut turutan sepatutnya?


Oh. Baru teringat lagi satu perkara berkaitan. Adapun sejak memaparkan artikel Hari-hari terakhir sebagai wartawan - Cabaran seorang idealis mahu mengangkat ketamadunan tinggi di Malaysia pagi Khamis lalu saya merasakan ada sesuatu yang istimewa akan berlaku pada 11 April iaitu siang tadi. Ini kerana tarikh tersebut bakal muncul dalam paparan komputer sebagai 4/11. Lihat sahaja tarikh yang dipaparkan dalam screen shot atas.

Ketika terfikir tentang ini masih lagi hari Khamis lalu terpapar sebagai 4/08. Kenapa boleh merasakan sebegitu? Kerana terbaca sedutan daripada buku ketiga saya "Berpetualang ke Aceh : Sirih Pulang ke Gagang?" (terbit November 2007) yang dikongsikan dalam artikel, bahagian yang berbunyi :-


Setelah tamat Sukan SEA 2001 yang dilangsungkan di Kompleks Sukan Bukit Jalil, pemuda itu mula terasa hilang semangat untuk bekerja. Ketika itu, dia sudah mengalami sebuah mimpi pelik yang mempunyai kaitan dengan keSultanan Perak, mimpi penuh makna yang akhirnya akan mendorong anak muda ini mengembara jauh menziarahi makam-makam lama raja-raja dan para wali sehingga dia pergi “Berpetualang ke Aceh” demi mencari jawaban kepada segala persoalan yang melanda jiwa selama ini.

Oh… Baru teringat. Mimpi itu berlaku lebih sebulan sebelum bermula acara sukan empat tahun sekali antara negara-negara Asean itu yang menyaksikan Malaysia muncul pemenang keseluruhan dengan, kalau tidak salah ingatan, 111 pingat emas. Tidak lama kemudian, berlaku pula peristiwa September 11 yang menyaksikan bangunan pencakar langit berkembar World Trade Centre di New York setinggi 411 meter runtuh menyembah bumi dilanggar dua buah kapalterbang penumpang.  Hmm... Banyak pula nombor 11... Seolah-olah kesemuanya ada kaitan dan makna yang tersirat...


Saya membacanya untuk menyemak kembali paparan. Tengok-tengok artikel ini dikeluarkan pada jam 11.11. Terasa terkait pula dengan ayat terakhir sedutan atas tadi - 

Hmm... Banyak pula nombor 11... Seolah-olah kesemuanya ada kaitan dan makna yang tersirat...

Melihat nombor 411 merujuk pada ketinggian bangunan yang runtuh di New York terlihat pula nombor 4/08 di sudut kanan bawah komputer merujuk pada tarikh 8 April. Itu yang terfikir apa akan jadi pada 4/11 merujuk pada tarikh 11 April...


Sesungguhnya artikel Hari-hari terakhir sebagai wartawan - Cabaran seorang idealis mahu mengangkat ketamadunan tinggi di Malaysia itu keluar selepas berjaya melengkapkan cerita perjalanan terakhir ketika masih bertugas sebagai wartawan Ini merujuk pada artikel Kompilasi cerita kali pertama ke makam-makam lama tahun 2001 lewat malam sebelumnya. Siri itu pula selesai selepas lengkap satu cerita perjalanan tentang kuda melalui artikel Kompilasi cerita kenangan liputan sukan berkuda di Perancis tahun 2000. Hal ini bahkan disebut dalam paparan yang ada jam 11.11 tadi. Apakah sekadar kebetulan sahaja pada 11 April yang ditunjukkan komputer sebagai 4/11 dapat bertemu kembali dengan orang yang pernah menaja perjalanan di Perancis lalu memperkenalkan saya dengan sukan berkuda endurance?


Ya. Banyak juga dibincangkan terutama di rumah saya. Bukan sekadar dunia berkuda sahaja tetapi tentang dunia perniagaan dan pekerjaan kerana Awang pernah menerajui syarikat pembinaan rumah juga syarikat kejuruteraan. Antara yang dibincangkan adalah etika bekerja, bab rasuah yang banyak merosakkan orang juga merendahkan kualiti projek.  Dalam hal ini kami nampaknya memiliki prinsip hidup yang sama. Biar digunakan ungkapan straight forward, no hanky panky...

Turut dibincangkan beberapa hal melibatkan dunia politik. Antaranya tentang seorang bekas pemimpin negara  yang para penyokongnya bermati-matian menafikan ada mengambil duit berjuta. Walhal Awang cukup kenal beliau malah berasal dari satu kampung dengannya. Beliau memang mengenali secara peribadi ramai pemimpin besar negara. Tun Dr Mahathir dan Sultan Mizan Terengganu pun belajar menunggang kuda daripada beliau.

Awang ada menyebut antara sebab Malaysia sedang mengalami masalah ekonomi sekarang adalah disebabkan bekas pemimpin berkenaan telah melarikan berbillion Ringgit Malaysia ke luar negara. Menurut beliau asalnya pemimpin tersebut tidak berapa bermasalah tetapi disebabkan desakan isteri jadi bermacam perkara seperti dilihat hari ini. Oh, tadi saya ada menyebut ada ke Bukit Beruntung tidak jauh dari rumah. Di situ saya mengalami deja vu iaitu rasa sudah melihat tempat dan keadaan entah dalam mimpi atau bayangan bila. Hal ini berlanjutan selama lebih kurang 10 saat. Ini adalah deja vu pertama setelah setengah tahun gitu tidak mengalaminya. Sekian cerita.


No comments: