Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Khamis, Mac 05, 2015

Perjalanan ke-7 di Aceh - Silaturrahim Daruddunia-Pedir, khususan Teungku Chik di Reubee Daeng Mansur...

Salam malam Jumaat. Masa untuk bercerita hari ke-5 perjalanan di Aceh 13-19 Feb. Bersambung daripada Perjalanan ke-7 di Aceh - Makam raja-raja dari Semenanjung Tanah Melayu dan beberapa makam lama.


Pagi Selasa 17 Februari 2015. Saya dan Agam keluar lagi berjalan-jalan. Turut bersama kali ini adalah Muammar juga Ustaz Mujib dan keluarga menaiki kereta keluar dari Banda Aceh menghala ke selatan. Kami mahu ke Pidie, sekitar 110 km ke tenggara Banda Aceh menyahut undangan daripada kawan-kawan di sana. 


Sambil berjalan saya membaca sebuah buku tentang sejarah Aceh yang dibawa oleh Muammar. Oh. Mujib memanggil perjalanan ini sebagai "Silaturrahim Daruddunya-Pedir". Daruddunya merujuk kepada istana utama Kesultanan Aceh di Banda Aceh dahulukala. Kiranya kami mewakili legasi istana kesultanan melawat Pidie yang suatu masa dahulu merupakan kerajaan tersendiri bernama Pedir, sebelum dimasukkan ke dalam Aceh Darussalam.


Kami masuk ke satu kawasan pendalaman.Tengok-tengok saya dibawa ke sebuah kilang kayu. Di sebelahnya terdapat makam seorang Sultan Aceh yang sudah lama mahu diziarahi tetapi tidak terfikir pula untuk bertanya di manakah ia, yang saya tahu ia memang terletak dalam kawasan pendalaman ke selatan. Lihat artikel Makam (Tomb of) Sultan Alauddin Mahmud Shah di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Seterusnya kami ke masjid lama Indrapuri.


Selepas bersolat di dalam masjid sempat berposing dengan gaya ala-ala Ultraman/patung dewa Murugan di Batu Caves... :]


Kami masuk jalan kampung ke kawasan pendalaman lagi untuk menziarahi makam Teungku Chik di Tiro, makam Panglima Polem dan makam Sheikh Fairuz al-Baghdadi. Lihat artikel Visiting prominent tombs in rural Aceh Besar di blogspot BERPETUALANG KE ACEH. Selepas itu baru masuk jalan besar ke Pidie.Menariknya, dalam perjalanan ini baru saya dapat melihat Gunung Seulawah yang menjadi satu macam ikon kerana selalunya boleh kelihatan tersergam indah daripada Banda Aceh . Tetapi sejak sampai ke Aceh dalam perjalanan ke-7 ini gunung tidak kelihatan akibat langit agak berjerebu. Dah masuk kawasan pendalaman sekitar makam Teungku Chik di Tiro baru ia kelihatan, itupun separuh, kerana puncak gunung asyik diliputi awan.Pekan Saree di lereng Gunung Seulawah...


Turun daripada lereng iaitu di Padang Tiji kami masuk ke jalan kampung lagi.

Setelah beberapa lama sampailah ke rumah Ajeer, seorang kawan kami di Pidie. Di sini kami disambut dengan pelbagai juadah tempatan untuk mengisi perut yang kelaparan.


Selepas itu kami diiringi beberapa orang kawan lain dari Pidie pergi ke kawasan pendalaman bernama Reubee untuk melihat beberapa rumah tradisional lama.


Yang ini milik seorang bangsawan yang pernah menjadi raja daerah sini. Lihat Rumah (House of) Teungku Raja Husin, Reubee.


Selepas itu kami masuk ke rumah peninggalan seorang bangsawan lain yang berkaitan. Lihat Sebuah lagi rumah bangsawan di Reubee (Another house of noble in Reubee).Namun paling utama bagi saya sendiri adalah ziarah ke makam seorang ulamak besar bernama Daeng Mansur yang hidup 400 tahun lalu.


Daripada beliaulah berpunca raja-raja Aceh berketurunan Bugis. Makam ini pertama kali saya sampai pada tarikh yang cantik iaitu 11.11.11. Lihat artikel lama Jejak "Berpetualang ke Aceh" : 3 x 11 dan jejak warisan Bugis Aceh


Keadaan di luar makam selepas selesai kami berziarah. Orang kampung seronok melihat orang luar datang.


Seterusnya kami pergi melawat rumah yang pernah menjadi tempat kediaman Daeng Mansur. Lihat Rumah (House of) Teungku Chik di Reubee.


Kami berkesempatan melihat pinggan yang dikatakan tinggalan beliau. Selain itu ada tongkat milik beliau tetapi kami dilarang mengambil gambar...Tiada ulasan: