Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Selasa, Mac 03, 2015

Perjalanan ke-7 di Aceh - Makam raja-raja dari Semenanjung Tanah Melayu dan beberapa makam lamaPagi Isnin 16 Februari 2015. Agam membawa saya keluar dengan motosikal lagi.


Kali ini kami bergerak dari rumah Agam. Saya telah bermalam di sana dan tidak jauh daripada situ terdapat beberapa kawasan pemakaman lama.


Kami mulakan dengan ziarah ke makam ini. Katanya seorang raja tak pun anak raja daripada Semenanjung Tanah Melayu yang mangkat di Aceh. Lihat Makam (Tomb of) Raja Raden.


Ini diikuti ziarah ke makam yang kata Agam milik datuk kepada Sultan Iskandar Muda Mahkota Alam yang terkenal itu.
Masih berdekatan adalah kawasan makam dengan batu-batu nesan besar ini. Di sini kami disapa oleh pemilik tanah yang duduk di rumah sebelah. Rupa-rupanya beliau adalah salah seorang cucu Sultan Muhammad Daud, sultan terakhir Aceh (diturunkan daripada takhta oleh Belanda 1903).


Seperti Raja Raden makam di sini pun katanya milik seorang raja/kerabat daripada Semenanjung yang mangkat di Aceh. Lihat Makam (Tomb of) Raja Reubah.. Menurut pemilik tanah yang merupakan cucu Sultan Aceh itu, baginda dikenali sebagai Raja Reubah kerana mangkat setelah jatuh rebah daripada gajah yang ditunggang sekembali daripada satu tempat perkelahan.


Kami menghala ke pusat kota Banda Aceh lalu singgah di sebuah kedai antik.Tengah hari kami ke restoran ini untuk berjumpa kawan-kawan lain anak tempatan.


Rupa-rupanya mereka merancang untuk mengadakan satu majlis ilmu hari Rabu mengambil kesempatan atas kehadiran saya di Aceh sehingga Khamis.


Selepas Zohor Agam membawa ke sebuah makam tidak jauh dari Masjid Baiturrahman.


Terletak di belakang sebuah bangunan kedai ia milik raja berketurunan Sayid daripada Mekah yang pernah memerintah Aceh 300 tahun lalu.


Saya rasa raja ini mungkin ada kaitan dengan keturunan Sayid keluarga Jamalulail yang memerintah Perlis. Lihat Makam (Tomb of) Sultan Jamalul Alam.


Berdekatan juga dengan Masjid Baiturrahman tetapi ke arah lain adalah makam seorang Sultan Aceh yang pernah memerintah 100 tahun lebih awal. Lihat Rupa baru makam Saidil Mukamil (New look of the tomb of Saidil Mukamil.


Kami kemudian menziarahi makam seorang ulamak di pinggir kota.

Selepas itu kami keluar lebih jauh ke arah timur memotong melalui satu jalan berdekatan laut. Kelihatan satu tinggalan daripada zaman Aceh berperang dengan Belanda, peperangan yang bermula tahun 1873.

Kami pergi ke Baitussalam di mana terdapat beberapa buah institusi pengajian tinggi...Dalam kawasan sebuah universiti terdapat satu kawasan makam lama di mana seorang kerabat diraja Selangor mungkin telah disemadikan tahun 1795. Lihat Makam Raja Muda Selangor di Aceh? (Tomb of regent of Selangor in Aceh?).


Perjalanan diteruskan ke kawasan pendalaman kira-kira 12 km ke selatan Banda Aceh.Dalam kawasan sekolah pondok yang kelihatan terdapat sejumlah makam lama termasuk sebuah makam yang katanya milik seorang ulamak dari Kelantan. Lihat artikel Makam-makam lama di (Old tombs at) Dayah Darul Muta'allimin dan Makam (Tomb of) Teungku Chik di Peusa.


Kami bersolat Asar berjemaah dalam kawasan sekolah. Lihat Surau di (Small praying hall at) Dayah Darul Muta'allimin.


Kembali ke Banda Aceh singgah minum kopi Ulee Kareng yang terkenal enak.


Di sekitar ini kami sempat menziarahi sebuah masjid lama dan dua lagi kawasan makam. Lihat artikel-artikel berikut :-Makam-makam lama (Old tombs at) Lambhuk


Tiada ulasan: