Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Khamis, April 13, 2023

Buku Laksamana Muhammad Amin dan Orang Kaya Arsyad dah masuk kilang

Salam petang Khamis 22 Ramadhan tahun 1444 Hijriah. Ada sedikit berita gembira mahu dikongsikan.Telah diberitahu dalam  artikel Buku "Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad" sedia untuk tempahan yang dipersembahkan hampir 2 bulan lalu bahawa saya sedang mengusahakan buku baru dengan tajuk tersebut. Telah diberitahu dalam artikel itu bahawa penulisan yang dimulakan pada 1 September 2022 siap deraf pertamanya pada 30 Januari lalu. Deraf kedua pula siap petang 10 Februari. Itu yang membuat tergerak untuk mempersembahkan artikel berkenaan.

Biar ditambah. Deraf pertama yang ditulis terus ke dalam reka letak (layout) itu dimulakan pada malam Jumaat  dengan tarikh Islam 5 Safar 1444 Hijriah lalu siap Isnin 8 Rejab. Deraf kedua yang mana sejumlah maklumat sensitif dibuang atau diolah kembali siap Isnin 13 Februari bersamaan 22 Rejab. Deraf ketiga yang merupakan semakan lebih mendalam kemudian siap Selasa 28 Feb (7 Sya’aban). Pun begitu dibuat lagi semakan demi semakan sehingga terasa cukup  Rabu 12 April (21 Ramadhan) iaitu awal pagi semalam. 

Pagi tadi Khamis 13 April (22 Ramadhan) pula baru menerima kata-kata aluan daripada sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Dato’ Dr Abdullah Zakaria Ghazali. Menariknya ia diterima ketika saya sedang bersedia untuk mengangkut motosikal besar kesayangan yang sudah lebih setahun tidak hidup enjin akibat ada masalah untuk dibawa ke bengkel.Reka bentuk akhir kulit buku pula sudah diputuskan awal pagi Rabu sebelum Subuh semalam. Alang-alang harus keluar ke bengkel di Rawang lalu meninggalkan motosikal biar terus ke kilang cetak di Kuala Lumpur. Dalam perjalanan singgah di Hutan Lipur Kanching untuk memuatkan kata-kata aluan ke dalam deraf lalu membuat perubahan selari. Misalnya saya telah memperuntukkan 6 muka surat untuknya kerana selain itu isi buku sudah penuh 576 muka surat. Tetapi apabila masuk dalam layout jadi 8 muka surat. 

Nasib baik ada salinan dokumen dalam bahagian apendiks atau lampiran yang boleh dikeluarkan 2 muka surat. Selepas itu harus buat perubahan nombor muka surat pada daftar isi bagi setiap bab dan subtopik. Sampai ke kilang cetak dibuat lagi semakan demi semakan. Akhirnya siap hampir jam 4.30 petang. Reka bentuk kulit buku pula telah lebih awal diserahkan. Ah. Lega sungguh rasa. Kira dah boleh lepas tangan lalu boleh memberikan tumpuan penuh pada hal pembetulan tesis di ISTAC (Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam) seperti ada dinyatakan dalam artikel sebelum ini iaitu Apabila perjuangan dihargai. Dengan itu bolehlah dikeluarkan lalu disebarkan poster promosi atas. Untuk mendapatkan gambaran isi sila lihat dalam artikel Buku "Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad" sedia untuk tempahan.  

Kepada yang berminat boleh pilih antara berikut...

1. Bayar RM99 harga buku kemudian ambil daripada tangan saya. Mungkin pada majlis rumah terbuka raya  di rumah di Bandar Sungai Buaya, Rawang insyaallah pada 13 Mei 2023.

2. Bayar RM99 + RM7.35 Poslaju = RM106.35.

3. Bagi peniaga ada tawaran diskaun 50%. Cuma harus membeli sekurang-kurangnya 20 naskah buku. Seterusnya belian blok 20 buku lagi kalau mahu . Setiap 20 buku harga asal adalah RM99 x 20 = RM1,980. Diskaun 50% jadi RM990. 

Sila buat bayaran bagi jumlah berkenaan ke akaun berikut :-


Affin Islamic Bank : 20-530-011171-1

Atas nama: Mohd Fahrulradzi b Mohamad Sapiee 


Selepas itu WhatsApp ke nombor 013-3082131 bukti pembayaran. 

Bagi mereka yang mahu buku diposkan sila berikan sekali alamat pos. Untuk peniaga yang mahu mengikut tawaran insyaallah saya akan hantar sendiri ke tempat anda selepas siap dicetak, dijangka pertengahan bulan Mei. Tetapi  itu di sekitar Lembah Klang. Jauh daripada itu tengoklah bagaimana.

Untuk makluman ini adalah artikel ke-2,377 di blogspot CATATAN SI MERAH SILU. Tolong war-warkan kepada keluarga, kawan dan kenalan masing ya. Terima kasih.


Tiada ulasan: