Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Rabu, Ogos 17, 2022

Misi Keluarga Laksamana part III

OK. Artikel kompilasi bagi perjalanan ke Perak dan Pulau Pinang baru ini.  Untuk makluman ia adalah artikel ke-2,299 di CATATAN SI MERAH SILU.


Perjalanan ini berlaku 7 hingga 11 Ogos 2022 dengan tujuan utama mahu melakukan penyelidikan menggunakan dokumen-dokumen lama British yang tersimpan di perpustakaan Universiti Sains Malaysia di Pulau Pinang bersama saudara mara daripada keluarga Laksamana Raja Mahkota. Katanya perpustakaan memiliki banyak koleksi yang Arkib Negara pun kini tiada lagi kerana kerosakan mikrofilem. Sambil itu ada saudara telah mengatur agar diadakan majlis tahlil buat nenek moyang kami di masjid peninggalan keluarga di Batak Rabit, Teluk Intan, Perak. Maka diaturlah perjalanan agar dapat ke tahlil yang kebetulan jatuh pada malam 10 Muharram sebelum bergerak ke Pulau Pinang. 

Sambil itu diambil kesempatan untuk berziarah ke banyak tempat sepanjang keluar bermusafir selama 5 hari 4 malam itu lalu meliputi jarak keseluruhan 1,001.3 km. Sebenarnya itu adalah jarak pemanduan kereta yang dibuat oleh saya berdasarkan meter kereta. Jarak sebenar perjalanan kena tambah lagi 36 km kerana ada naik kereta kawan ke Balik Pulau dari USM sebelum dihantar kembali untuk menyambung kerja-kerja penyelidikan di perpustakaan.


1. The Bernam river at the end of Pulau Ganda Suli 

2. Makam (Tomb of) Ibrahim bin Taha

3. Makam (Tomb of) Laksamana Sulaiman

4. Misi Keluarga Laksamana part III - Mencari makam di Sungai Durian

5.  Perak river from the backyard of a house at Batak Rabit

6. Lawatan baru ke Muzium Perak (New visit to the Museum of Perak), Taiping 

7. Misi Keluarga Laksamana part III - Ke Taiping sebelum ke Pulau Pinang

8. Pasir Panjang beach at one end of Pulau Pinang

9. The fisheries jetty at Teluk Bahang

10. Masjid terapong (Floating mosque of) Tanjung Bungah 

11. Misi Keluarga Laksamana part III - Mengkaji di USM sebelum pusing pulau

12. Lawatan baru ke Masjid Haji Kassim (New visit to the mosque of Haji Kassim)

Tiada ulasan: