Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Thursday, January 31, 2019

Jejak empayar Funan dan kerajaan-kerajaan berkaitan - Bersantai di Hatyai

Salam malam Jumaat. Adapun siang tadi Khamis 31 Januari 2018 telah berlaku istiadat permasyhuran Yang di-Pertuan Agong yang ke-16 di Istana Negara. Sementara tarikh 31/1 itu masih terpakai ingin saya mempersembahkan artikel ini. Masuklah ke hari ke-11 perjalanan saya dan keluarga ke Cambodia dan Thailand.


Dalam artikel sebelumnya iaitu Jejak empayar Funan dan kerajaan-kerajaan berkaitan - Berjalan pusing Bangkok sebelum bermalam dalam kereta api ke selatan telah diceritakan bagaimana kami naik kereta api malam di Petchaburi tetapi harus turun di Hua Hin sebelum mengambil satu lagi kereta api ke selatan. Gambar atas ini diambil pada jam 6.18 pagi Sabtu 2 Disember 2018. Ketika itu kami sudah 8 jam 24 minit bergerak dari Hua Hin..


Jam 9.55 pagi baru sampai ke destinasi iaitu Hatyai. Kalau dimasukkan perjalanan sejak meninggalkan Bangkok jam 2 petang hari sebelumnya sudah hampir 20 jam kami berada di jalanan. Lihat artikel Night train to Hatyai di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Tidur dalam gerabak kelas 3 tidak begitu selesa. Kami mahu berehat lagi di hotel.


Sebelum itu makan dahulu di kedai makan halal yang terdapat di hadapan stesyen kereta api.


Kemudian baru naik Grab ke tempat penginapan...
Kami menempah sebuah hotel baru  melalui Internet. Inilah kali pertama saya membawa keluarga menginap di Hatyai setelah beberapa kali sampai. Rujuk artikel-artikel lama perjalanan :-


Hotel tadi ditempah kerana menyangkakan kedudukannya bersebelahan sahaja dengan satu tempat tarikan pelancong yang terkenal tetapi kami belum lagi sampai. Rupa-rupanya letaknya lebih 3 km dari hotel. Nasib baik pemilik hotel memberi pinjam motosikal lalu kami keluar lewat petang.


Sekali lagi, apa-apa hal cari dahulu kedai makan halal.


Dengan motosikal berserta bantuan Google Map kami dapat mencari jalan belakang yang boleh mengelakkan kesesakan menuju ke tempat tarikan.


Ia melalui kawasan sebuah kuil lalu kami meletakkan motosikal.


Dari kuil kami berjalan kaki...


Tidak lama kemudian kelihatanlah tarikan yang dimaksudkan, pasar terapung Hatyai.


Baru kami tahu rata-rata makan sini halal dijual orang Islam. Lihat Klong Hae floating market.


Malamnya pula saya membawa keluarga bersiar santai di pusat bandar Hatyai...


No comments: