Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Isnin, Disember 22, 2014

Filem di UKM, gambus di UM dan kamera yang berkabus - Sedikit aktiviti untuk rakan aktivis Aceh


Pagi semalam saya mengambil gambar ke luar rumah lalu mendapati hasilnya kelihatan berkabus.


Bukanlah sebab cuaca berkabus ketika itu walaupun ada masanya kawasan rumah ini akan berkabus waktu pagi. Tapi disebabkan kamera terjatuh ke dalam parit ketika saya mengambil wudhuk petang sebelumnya lalu dimasuki air. Ini menyebabkan perjalanan saya pagi itu ada rasa sedikit terganggu.Saya telah menaiki kereta api komuter dari Rawang ke UKM (Universiti Kebangsaan Malaysia) untuk menghadiri satu majlis penayangan filem-filem dokumentari dari Aceh. Perjalanan lebih sejam itu diisi dengan membaca buku. Kalau tidak disebabkan keadaan kamera menganggu tentu saya akan mengambil beberapa gambar menunjukkan perjalanan sampai ke bangunan Perpustakaan Tun Seri Lanang tempat acara diadakan. Namun kalau tak rekod langsung apa yang berlaku pun tak boleh juga kerana sudah jadi semacam kewajiban bagi saya. Maka itu diambil juga beberapa gambar menggunakan telefon bimbit...


Sesi soal jawab. Kelihatan 3 orang anak Aceh memakai busana tradisional sana. Mereka yang berada di Malaysia sejak 18 Disember terlibat menghasilkan filem dokumentari yang ditayangkan.

Bersama mereka adalah 6 orang lagi aktivis budaya Aceh yang turut datang berbusana tradisional. Mereka akan berada di Malaysia sehingga 28 Dis.


Saya pula berbusana tradisional Melayu begitu juga seorang rakan aktivis tempatan. Kelihatan di kanan beliau memberikan maklum balas tentang filem.


Rombongan Aceh yang berjumlah 9 orang kesemuanya itu kemudian bersama kami juga seorang lagi aktivis tempatan makan tengah hari di Bangi.


Seterusnya kami ke Muzium Seni Asia di Universiti Malaya (UM).


Ada festival gambus diadakan di tingkat satu muzium. 
.


Kami sampai ketika sesi bengkel muzik sedang dilaksanakan.  Sambil itu, sempat melihat isi pameran muzium. Lihat artikel A foggy look at UM's Asian Arts Museum di blogspot BERPETUALANG KE ACEH. Oh, gambar tadi dan selepasnya diambil menggunakan kamera biasa, tidak lagi telefon bimbit. Ketika ini keadaan kamera sudah tidak begitu berkabus. 


Namun ia masih lagi bermasalah, sesekali menerbitkan gambar seperti kelihatan ini. Ketika itu bengkel sudah tamat, menunggu sesi persembahan pada waktu malam. Ketika menunggu sempat melayan sesi jamming beberapa orang pemuzik...


Makan petang di kantin bawah. Lupa nak cakap, Semasa kami sampai dua orang lagi aktivis busana tradisional Melayu sudah lebih awal mengikuti majlis membawa bersama isteri dan anak-anak.


Isteri saya yang bekerja waktu pagi pula sampai ketika rehat petang. Malam selepas Isyak kami pun berkumpul balik di tingkat satu untuk sesi persembahan.

Sementara menunggu semua pemuzik siap, aktivis-aktivis Aceh diminta berkongsi sedikit ilmu tentang pakaian tradisional mereka.

Dua orang daripada mereka sempat menyanyikan sebuah lagu tradisional sana. Kelihatan isteri saya mengambil gambar...

Tidak lama kemudian bermulalah persembahan gambus...

Ada juga persembahan alatan hampir serupa tetapi versi Cina.Cuma kami tidak dapat mengikuti acara sampai habis. Ini kerana rakan-rakan Aceh sudah penat dah harus kembali ke tempat penginapan mereka di UKM. Kami pun menghantar mereka ke stesyen KL Sentral...


1 ulasan:

antena tv wajanbolic berkata...

infonya tentang sejarah melayu sangat menarik bang..tapi theme blogspotnya kalo bisa dirubah, supaya kalo baca juga nyaman.
salam kenal, eddy.