Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Jumaat, Disember 19, 2014

Trip anak-beranak ke Desaru - Deja vu Bukit Inas melengkapkan misi Batu Pahat

Salam Jumaat. Sampai masa untuk menamatkan siri kecil ini. Bersambung daripada Trip anak-beranak ke Desaru - Akibat mengejar hidangan belangkas di Sedili.


Pagi Selasa 9 Disember 2014. Puas berehat di hotel tengah bandar Kluang kami anak-beranak keluar berjalan kaki untuk bersarapan.Ini menyambung hajat mahu minum kopi terkenal stesyen kereta api yang asalnya mahu dibuat petang Isnin tapi tak sempat.


Santai pula anak beranak melihat kereta api ke utara sampai. Lihat artikel Breakfast at Kluang rail station di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Dekat jam 11.10 baru kami mengorak langkah meninggalkan Kluang.


Masuk sebentar ke kawasan berasrama penuh Sekolah Menengah Sains Johor tempat saya belajar 1983-1986.


Banyak kenangan lama pahit manis saya membesar zaman remaja di sini. Sebahagiannya telah dinukilkan dalam artikel Memori lama pahit getir SMSJ, Kluang, Johor... tulisan hampir 5 tahun lalu.


Perjalanan diteruskan ke Yong Peng di mana saya mahu mengambil gambar-gambar sebuah sungai. Lihat  The river at Yong Peng.


Kemudian ke Seri Medan di mana saya mengambil gambar sebuah masjid kemudian gambar-gambar sungai lagi. Lihat artikel Masjid jamek (Main mosque of) Seri Medan di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) juga artikel The river at Seri Medan.


Seterusnya saya mengambil jalan kampung untuk ke satu tempat di Bukit Inas. Saya mendapat tahu ada tanah perkuburan dengan makam-makam berbatu nesan Aceh...


Oh. Gambar-gambar sungai diambil lagi sejurus sebelum mengambil simpang yang tepat untuk ke Bukit Inas. Lihat Crossing to Bukit Inas. Sebetulnya usaha mencari makam juga mengambil gambar-gambar sungai adalah sambungan untuk melengkapkan satu kerja yang telah dibuat 2 minggu lebih awal. Lihat Misi Sungai Batu Pahat - Bukit Pasir mengapit sungai, faktor 131 pada penghujung perjalanan pula...


Cuma ketika itu saya telah menghabiskan banyak masa menziarahi beberapa tempat di Muar. Lihat Misi Sungai Batu Pahat - Faktor 131 di Tanjung Tohor. Akibatnya saya sampai ke Parit Sulong iaitu sekitar 6 km dari sini pun dah Maghrib. Sedangkan kedudukan makam di mana pun saya tak tahu ketika itu.


Selepas perjalanan 2 minggu lebih awal itu saya ada berkongsi gambar sungai yang diambil di Parit Sulong berlatarbelakangkan Bukit Inas lalu menyebut tentang niat mencari makam. Daripada itu saya mendapat maklum balas tentang kedudukan tepat makam.


Saya diberitahu boleh ambil jalan ke kolam air dan makam terletak berdekatan rumah seorang tukang urut dan pengusaha minyak tradisional bernama Wak Dakam. Dengan bertanyakan orang saya pun dapat mencari makam.


Kebetulan atau memang dah Qada' dan Qadar, beberapa hari selepas berkongsi gambar sungai dan bukit di FB keluar artikel dalam sebuah akhbar menunjukkan makam berbatu nesan Aceh itu berpagar. Maka itu saya dapat mengenalinya dengan cepat sebaik sahaja terlihat di tepian jalan.


Tu dia, makam-makam berbatu nesan Aceh di Bukit Inas. Dah lebih 10 tahun terbaca tentang kewujudannya tetapi baru kini sampai. Lihat Makam berbatu nesan Aceh di Bukit Inas (Tombs with Aceh stones at Bukit Inas), lihat juga Lagi makam di Bukit Inas (More tombs at Bukit Inas).


Menariknya apabila memandang kembali ke arah kereta timbul rasa deja vu seperti pernah sampai atau melihat keadaan sekeliling. Deja vu berlatarbelakangkan bahagian sungai 'mati' yang terasa amat menenangkan ini berlaku lebih kurang 5 minit. Lihat Deja vu at the 'dead part' of Simpang Kiri river at Bukit Inas. Selepas itu saya deja vu melihat satu bangunan tinggal sebelah kuburan lama.


Pada perjalananan 2 minggu sebelum itu, saya ada mendapat deja vu lama sebegitu di sebuah masjid lebih hampir ke pantai. Lihat Masjid jamek (Main mosque of) Parit Abdul Salam, Bagan, Batu Pahat. Hal deja vu ini ada diceritakan dalam Misi Sungai Batu Pahat - Bukit Pasir mengapit sungai, faktor 131 pada penghujung perjalanan pula....Teringat pula semasa kereta kami meluncur laju ke Johor Bahru melalui Lebuh Raya PLUS sebelum ke Desaru, meter bawah kereta menunjukkan nombor 313 ketika melalui bahagian terdekat ke Bukit Inas, sekitar 7 km di utara bukit. Oh, kami singgah di rumah Wak Dakam 150 meter daripada makam. Rupa-rupanya Wak Dakam sudah lama meninggal dunia, yang meneruskan kerja urut dan buat minyak urut adalah anak yang menetap di rumah situ...


Setelah berbual agak lama dengan anak tersebut baru kami meninggalkan Bukit Inas lalu makan tengah hari di pekan Parit Sulong. 


Selepas itu kami berehat sambil membiarkan anak-anak bermain di taman tepi sungai... 


Keadaan ini hampir serupa seperti ketika menamatkan perjalanan lebih awal yang diceritakan dalam Misi Sungai Batu Pahat - Bukit Pasir mengapit sungai, faktor 131 pada penghujung perjalanan pula.... Cuma ketika itu saya berjalan bersama seorang anak sahaja, tidak bersama isteri dan anak-anak lain. Dan ketika itu kami sampai waktu Maghrib.


Sambil berehat itu terpandang bukit bernama Bukit Payong ke arah tenggara pekan. Dahulu semasa masih bersekolah di Kluang selalu juga saya menumpang kereta seorang saudara untuk kembali bercuti atau kembali ke sekolah melalui jalan di hadapan bukit. Teringat perasan kagum melihat batu-batu besar di atas Bukit Payong terasa seperti batu belah batu bertangkup. Tetapi sekarang tak nampak macam tu lagi. Apakah saya harus menyiasat nanti? Apapun tujuan asal membuat "Misi Batu Pahat" iaitu mengambil gambar-gambar Sungai Batu Pahat dan cabang-cabangnya utamanya daripada beberapa sudut sudah terlaksana. Entah siapa pula tahu misi apa akan dibuat akan datang? :]3 ulasan:

Hiro Hamada berkata...

Assalam Tuan,

Tuan perlu pergi mendaki bukit payung yg penuh dengan sejarah tentang Ajaran Sesat Kumpulan Jubah Putih Guru Yahya yang menggegarkan Malaysia kerana menyerang Balai Polis Batu Pahat sekitar pada 16 Oktober 1980. Bukit itu sekarang semakin famous untuk para hikers..

Radzi Sapiee berkata...

Wassalam. Terima kasih atas cadangan. Ada terfikir gak. Tapi belum dapat gerak.

JAWArrior berkata...

ada 1 kawasan perkuburan lama bernatu nesan serupa tidak jauh dari bukit inas.dikawasan kebun sawit tanpa ada pagar dn penjaga.tp seolah2 ada yg menjaga walaupun dikawasan kebun.