Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Khamis, Januari 16, 2014

Misi HIKMAH Pulau Pinang - Batu bersurat Cerok Tok Kun dan panggilan Kuala Kangsar

Seminggu telah berlalu sejak artikel Misi HIKMAH Pulau Pinang - Mesyuarat di Bayan Lepas dan mencari keMelayuan di Lebuh Aceh menemui pembaca. Kita sambung cerita.


Isnin 30 Disember 2013. Subuh di sebuah masjid di Bukit Mertajam.


Kami sekeluarga telah bermalam di sini. Lihat artikel Masjid (Mosque of) Haji Saad, Tanah Liat, Bukit Mertajam di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART). Selepas berehat lagi sedikit kami pun bersedia untuk menyambung perjalanan.


Kelihatan dari masjid bukit yang dipanggil Bukit Mertajam. Sejak dahulu lagi saya merasakan ada sesuatu yang istimewa tentangnya...


Lalu di bandar Bukit Mertajam.


Adapun selain mahu menghadiri majlis keMelayuan di Balik Pulau (Lihat artikel Festival Adat Istiadat Warisan Melayu di Balik Pulau di blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH)) dan bermesyuarat tentang HIKMAH (rujuk Misi HIKMAH Pulau Pinang - Mesyuarat di Bayan Lepas dan mencari keMelayuan di Lebuh Aceh) saya mahu melihat sesuatu yang agak istimewa di Bukit Mertajam.


Ia adalah satu objek dekat kaki bukit. Letaknya di halaman kompleks Gereja St Anne.


Ia adalah Batu Bersurat Cerok Tok Kun, dipercayai telah ditulis pada abad ke-5 Masihi. Kalau tak salah ia adalah satu-satunya batu bersurat lama zaman sebelum kedatangan Islam syariat Nabi Muhammad SAW yang diketahui masih wujud di Malaysia. Lihat Batu Bersurat (Inscribed stone of) Cerok Tok Kun.


Sambil duduk di puncak batu besar ini saya terasa tentu ada istimewanya ia boleh wujud di sini. Saya mengetahui tentang kewujudannya baru 5-6 bulan lalu. Kemudian muncul satu gerak untuk menulis tentangnya. Rujuk artikel Batu-batu bersurat di Kedah - Petunjuk satu hubungan purba?. Baru kini dapat melihat dengan kepala sendiri...


Saya dapat tahu lokasinya dalam halaman gereja setelah mencari di Internet. Tidak saya tahu betapa besarnya kompleks gereja yang merupakan salah satu paling awal wujud di Malaysia.


Apakah sebabnya gereja sebesar ini boleh wujud di lokasi di kaki bukit?


Apakah pula sebabnya batu bersurat wujud di sini? Saya rasa ada keistimewaan kawasan, ada feng shui atau kedudukan bagus, mungkin ada aliran tenaga yang orang ramai tak nampak tapi boleh dimanfaatkan untuk mencapai tujuan tertentu...


Persoalan ini, misteri batu bersurat harus dirungkai suatu hari nanti. Saya merasakan seperti ada pasak tenaga yang boleh mempengaruhi persekitaran jauh di sekeliling Pulau Pinang. Terasa juga di puncak Bukit Mertajam turut ada sesuatu. Namun buat masa ini cukuplah dapat melihat hutan di kaki bukit. Lihat artikel Bukit Mertajam recreational forest di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Kami makan tengah hari di sebuah kedai berdekatan. Tidak jauh dari situ terdapat masjid yang katanya dibina oleh ayah Anwar bin Ibrahim. Lihat Masjid jamek (Main mosque of) Cerok Tok Kun.


Dari pekan Cerok Tok Kun kami mengambil jalan ke selatan lalu masuk ke lebuh raya.


Masuk ke negeri Perak, keluar di Bukit Merah lalu ke Laketown Resort.


Saja-saja santai melihat tasik besar.


Kemudian ke Gunung Semanggol.


Masuk ke kawasan kampung melihat beberapa rumah yang ada ukiran cantik.Perjalanan diteruskan ke Taiping lalu ke Matang melawat Muzium Kota Ngah Ibrahim.


Singgah di masjid yang dibina hartawan Melayu tersebut. Lihat Masjid (Mosque of) Tengku Menteri.


Singgah juga ke Kuala Sepetang yang terletak beberapa kilometer lagi ke barat. Lihat River view at Kuala Sepetang dan Kuala Sepetang mangrove forest.


Kembali menghala ke Taiping kami singgah di makam seorang pahlawan terkemuka Perak. Lihat Makam (Tomb of) Tok Sagor.


Di Taiping kami makan kuey teow Dolly yang agak terkenal ini. Sedap tapi kena menunggu lama. Maka kedai itu terdapat ramai penunggu... :]


Perjalanan diteruskan ke Kuala Kangsar. Fikir saya mahu terus ke surau berdekatan makam Tok Temong untuk bermalam kerana sudah amat kepenatan. Entah bagaimana sekitar Bukit Gantang, ketika asyik berbual dengan isteri timbul cerita tentang perancangan keluarga ke Aceh penghujung Mac juga rancangan untuk mengadakan HIKMAH di sana. Sedar-sedar je kami dah menghampir bandar KK, terlupa langsung hendak mengambil simpang ke Temong.


Saya anggap ini sebagai isyarat agar menziarahi dahulu beberapa tempat di sekitar bandar. Antaranya tempat yang disebut sebagai makam Sheikh Abdul Qadir. Rujuk artikel lama Makam Sheikh Abdul Qadir al-Jilani di Kuala Kangsar, Perak?. Menariknya, sepanjang ingatan saya inilah kali pertama pintu pagarnya terbuka luas untuk kami. Kalau tak saya samada harus memanjat pagar atau memanggil penjaga makam untuk membukanya, itupun jika beliau ada.


Kami juga naik ke Bukit Chandan. Selain menziarahi makam Daeng Selili di Kampung Padang Changkat, belakang istana, kami singgah di rumah seorang kenalan yang ada darah keturunan Daeng Selili, katanya melalui Dato' Maharajalela Pandak Lam yang disebut sejarah dihukum gantung sampai mati kerana terlibat membunuh residen pertama British ke Perak, J. W. W. Birch tahun 1875. Menurut beliau keluarganya juga ada darah keturunan Tok Sagor. Selepas itu kami menziarahi kawasan pemakaman diraja, singgah di makam almarhum Sheikh Raja Ashman ibni Sultan Azlan Syah. Hmm... teringat pula apa yang berlaku sejurus sebelum beliau mangkat hampir 2 tahun lepas. Lihat artikel Pengembaraan Johan ke separuh Semenanjung - Tentang gigi Rasyid dan ziarah ke makam Raja Ashman.


Kalau dah ke makam diraja di Bukit Chandan ini tak sah kalau tak ziarah makam seorang moyang utama, Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin. Seperti Dato' Maharajalela dan Tok Sagor beliau juga terlibat dalam pembunuhan Birch. Cuma Muhammad Amin dibuang ke Pulau Seychelles bersama saudaranya, Sultan Abdullah, Sultan ke-26 Perak kemudian ditahan di Singapura di mana beliau kembali ke rahmatullah lebih seabad lalu. Jasad beliau dikembalikan ke Perak tahun 2006. Sepanjang saya pernah beberapa kali menziarahi makam ini, inilah kali pertama melihat batu nesannya dibalut kain kuning. Terasa segala yang berlaku hari itu begitu berkait. Cukup.


1 ulasan:

Unknown berkata...

Abang Ada tulisan tamil Kat batu itu.. Orang cakap tulisan itu 1500 tahun dahulu.. Tapi i dengar orang tamil datang ke Malaysia masa British.. Tapi batu ini 1500 tahun dahulu.. Siapa yang tulis ini.. Pening la i