Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Sabtu, Julai 02, 2011

Menjejak kegemilangan lama Pantai Timur : Tahun Baru di sekitar kuala Sungai Kelantan

Selama ini saya sering merujuk kepada perjalanan terbaru ke Pantai Timur sebagai dibuat penghujung 2010. Sekarang sampailah ke peringkat cerita di mana kata-kata itu tidak boleh lagi dipakai. Kenapa? Teruskan membaca...

Tajuk artikel terakhir siri ini sebelumnya, Menjejak kegemilangan lama Pantai Timur : Bermalam Tahun Baru di Kuala Besar harus memberikan petunjuk. Pagi Sabtu, 1 Januari 2011 kami pun bangun tidur di Masjid Pantai Che Latiff. Lihat artikel Waking up to the new year at the Pantai Che Latiff mosque di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Kalau dah masuk tahun baru takkanlah hendak disebut perjalanan berlaku penghujung 2010 bukan? Apapun daripada masjid kami masuk ke satu jalan pendalaman.


Pergi ke satu tempat yang kewujudannya saya baru daoat tahu apabila diberitahu oleh jemaah masjid malam sebelumnya.


Sampai di situ ada satu bukit pasir.


Dari atas bukit pasir boleh kelihatan satu macam bentuk semenanjung yang menjulur keluar betul-betul ke tengah kuala Sungai Kelantan.


Saya pun mengambil peluang untuk menjejakkan kaki ke tengah kuala sungai. Untuk melihat peta lokasi serta video klip, masuk artikel Semenanjung kuala Sungai Kelantan. Untuk gambar-gambar masuk The sand hill and peninsular at Kelantan river mouth.


Oh. Ini adalah pemandangan menghala ke kompleks perikanan di Kuala Besar.


Zoom in. Sebelum ini kompleks itu adalah kawasan paling hampir saya pernah menjejakkan kaki ke kuala Sungai Kelantan. Tak sangka pula kali ini dapat sampai betul-betul di tengah kuala.


Sementara saya menjelajah 'semenanjung', anak-anak seronok bermain di sekitar bukit pasir.


Kemudian baru kami sarapan di sebuah warung.


Di hadapannya ada semacam teluk yang agak cantik. Lihat A bay of sorts.


Seterusnya kami keluar ke jalan besar menuju ke Kota Bahru.Turun hujan gerimis sebentar.


Sampai ke satu tempat meter kereta menunjukkan nombor 311.3. Kiranya sudah 1,311.3 km kami berjalan sejak meninggalkan rumah pagi Krismas 25 Disember 2010.


Kami berhenti di tepi satu lorong.

Saya mahu mengambil gambar dari bangunan putih.


Inilah bangunan putih yang saya lihat daripada Kok Majid beberapa hari sebelum itu. Rujuk artikel Menjejak kegemilangan lama Pantai Timur : Makam Tok Janggut, Kampung Laut dan masuk lubang kubur di makam Tok Selehor yang dibuat 2 bulan lalu. Dari soni anda juga boleh mendapatkan pemandangan menarik Sungai Kelantan. Lihat Kelantan river from the Kedai Buluh food court.


Kemudian saya teringat cerita jemaah masjid tentang orang bernama Che Latiff yang membuka kawasan kampung di mana masjidnya menjadi tempat kami bermalam ketika masuk tahun baru 2011. Saya pun berpatah balik ke arah sana.


Niatnya hendak mencari makam Che Latiff.


Tapi saya pun tak tahu yang mana.
Seterusnya saya teringat satu cerita tentang seorang bernama Tok Panjang yang makamnya dianggap keramat. Setelah bertanya pada masyarakat setempat saya pun masuk ke satu lorong tidak jauh daripada simpang masuk ke jalan Kota Bahru-Pantai Cahaya Bulan.


Tetapi orang kampung situ pula memberitahu makamnya terletak di seberang sungai. Dahulu boleh nampak tapi kini dah dipenuhi belukar. Hendak mencari pun susah kerana jalan masuk ke sana tiada katanya, perlu menaiki sampan. Kalau begitu tak mengapalah. Saya beri sahaja salam dari sebelah sini...


Namun tak rugi kami masuk ke sini. Rupa-rupanya kampung ini adalah sebuah pusat pembuatan kain batik tradisional yang agak masyhur di Kelantan. Lihat The Batik cottage industry at village of Tok Panjang.

OK. Sebenarnya artikel ini mahu dibuat untuk meliputi lawatan ke sejumlah makam diraja yang dibuat seterusnya, antaranya adalah makam raja Pattani yang terakhir. Namun ini bermakna saya harus membuat lagi sejumlah artikel sokongan, mungkin lebih daripada 10. Maka biar disambung nanti ya. Cukuplah ini sebagai pembuka penceritaan yang membawa kepada masuknya tahun baru 2011, hari ke-8 perjalanan.Tiada ulasan: