Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Tuesday, June 28, 2011

Semenanjung kuala Sungai Kelantan

Assalamualaikum semua. Malam ini masuklah 27 Rejab, malam Israq dan Mikhraj. Ia adalah malam yang sangat sesuai untuk menyambung kembali penceritaan perjalanan di Pantai Timur yang bakal memasuki hari ke 8. Namun untuk berbuat begitu sejumlah artikel sokongan harus disediakan dahulu di blogspots saya yang lain dan melihat pada koleksi gambar, ada kemungkinan lebih 10 artikel sokongan harus dibuat. Ini memakan masa dan tenaga sedangkan saya kurang sihat dan kepenatan. Maka terimalah artikel ini sebagai pengganti... masih mengenai perjalanan ke Pantai Timur itu juga.

Ini adalah peta sekitar bandaraya Kota Bahru membawa ke Tumpat dan kawasan delta Sungai Kelantan.Zoom in ke kuala Sungai Kelantan.

Zoom in lagi dan anda boleh melihat di manakah terletak tempat-tempat yang disebut dalam artikel Menjejak kegemilangan lama Pantai Timur : Bermalam Tahun Baru di Kuala Besar yang dibuat hampir 9 hari lalu. Sudah disebut dalam artikel itu kami anak beranak bermalam di Masjid Pantai Che Latiff. Esoknya masuklah 1 Januari, tahun baru 2011 dan hari dibuka dengan melihat pantai dan kawasan berpasir betul-betul di kuala Sungai Kelantan di mana terdapat semenanjung yang ditanda dalam gambar. Sekarang lihat klip-klip video berikut. Cukuplah apa yang ada untuk menerangkan ya. Selamat malam. :]2 comments:

Piero said...

Asm,

Lama tak menjenggah ke sini...nampak gayanya banyak artikel2 menarik yg den tertinggal untuk baca :)

Radzi Sapiee said...

Wassalam. Apa punya gambo daaa... aku ingat sapa tadi. Takpa. Take your time. Buat masa ini untuk tahun ni kami belum jalan jauh lagi kecuali pegi Spore 2 bulan lepas. Cerita buat masa ni pun masih nak catch-up perjalanan ke Pantai Timur 7 bulan lalu.