Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Khamis, Julai 07, 2011

Menjejak kegemilangan lama Pantai Timur : Legasi Long Yunus

Sempena tarikh hari ini 7 Julai 2011 atau 7/7/11 kita teruskan penceritaan hari ke 8 perjalanan ke Pantai Timur yang sudah masuk tahun baru 2011. Tentunya lebih cantik kalau cerita dibuat 8/8/11. Tapi kalau nak tunggu sebulan lagi baru nak buat jawabnya sampai ke raya le tak habis lagi siri ni woo. Maka bersambung dari Menjejak kegemilangan lama Pantai Timur : Tahun Baru di sekitar kuala Sungai Kelantan.
Dari tempat membuat batik tradisional di Kampung Tok Panjang kami terus ke bandaraya Kota Bahru.

Jalanraya terasa lapang, perjalanan terasa santai sempena cuti tahun baru.

Relaks sat kat pintu gerbang berdekatan Masjid Muhammadi dan Istana Jahar.

Kemudian terasa mahu membawa keluarga ke Istana Batu yang telah dijadikan Muzium Diraja.Di dalamnya terdapat salasilah yang mengaitkan kerabat diraja Kelantan sekarang dengan kerabat diraja dahulu. Untuk pengetahuan kerabat diraja sekarang berasal daripada kerabat diraja Patani yang datang ke Kelantan hampir 300 tahun lalu. Terdapat juga salasilah mengaitkan mereka dengan keturunan Nabi Muhammad SAW. Lihat artikel Istana Batu (The Batu palace), Kota Bahru di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).

Keluar daripada muzium ternyata hari dah hujan. Kami teruskan perjalanan dengan menyeberangi bandaraya.

Hampir ke Langgar hujan sudah reda.

Singgah sebentar melihat Masjid Langgar. Lihat Masjid (Mosque of) Langgar, Kota Bahru.

Kemudian masuk ke kawasan pemakaman diraja. Lihat Makam diraja (Royal mausoleum of) Langgar, Kota Bahru.

Saya mengambil peluang untuk membawa keluarga menziarahi makam Long Yunus, orang yang dikatakan pengasas kesultanan moden Kelantan. Kenapa disebut begitu? Rasanya elok juga dibaca kembali apa yang sudah ditulis di dalam artikel Menjejak kegemilangan lama Pantai Timur : Antara Long Sulaiman dan Long Deraman yang dibuat hampir sebulan lalu. Kemudian baca artikel Makam (Tomb of) Long Yunus yang dibuat semalam.

Biar diberitahu pemerintah Kelantan seterusnya semua berasal dari keturunan Long Yunus, orang yang bertanggungjawab mengalih pusat kerajaan ke Kota Bahru. Mereka dan kaum kerabat terdekat dimakamkan di sini. Lihat Makam Sultan-sultan Kelantan abad ke 19 (Tombs of Sultans of Kelantan in the 19th century) dan Makam Sultan-sultan Kelantan abad ke 20 (Tombs of the Sultans of Kelantan in the 20th century).


Menariknya, raja-raja Patani sejak pertengahan abad ke 18 juga adalah daripada keturunan Long Yunus. Di kawasan pemakaman di raja Langgar ini terdapat makam dua orang Raja Patani... saya tak sebut Sultan kerana walaupun mereka turut dipanggil Sultan selain Raja Patani keadaannya berbeza. Pada zaman mereka kesultanan Patani asal yang gah dan memiliki wilayah yang luas telah dikuasai Siam lalu dipecah belahkan menjadi beberapa wilayah kecil, satu daripadanya sahaja yang memakai nama Patani. Lihat Makam Tengku Putih, Raja Patani (Tomb of Tengku Putih, Raja of Patani) dan Makam Tengku Abdul Kadir, Raja Patani terakhir (Tomb of Tengku Abdul Kadir, last Raja of Patani).


Bangunan kayu ini pula mengandungi makam-makam kaum kerabat tertentu. Ada dua ruang sebenarnya. Satu daripadanya mengandungi makam-makam kaum keluarga terdekat politikus terkenal Tan Sir Razaleigh Hamzah dan Tengkus Anis, bonda kepada Sultan Kelantan sekarang. Lihat Makam keluarga (Family tombs of) Engku Besar Yusof dan Makam keluarga (Tombs of the family of) Tengku Zainal Abidin.5 ulasan:

Ash Roul berkata...

Salam saudara radzi,

Saya peminat setia blog abang. Saya ada terbaca mengenai kesultanan kelantan sekarang memang keturunan Long Yunus tapi lebih tepat lagi keturunan Tengku Muhammad ibni Marhum Janggut Sultan Terengganu yg berkahwin dgn puteri sulong Long Yunus. Saya baca di wikipedia.

Boleh tak abang menghuraikan kesultanan Terengganu g mengikut catatan bermula pada 1700, tapi sebenarnya mengikut catatan Patani sudah ada kesultanan sebelum itu lagi. Siapakah Megat Panji Alam yg dikatakan adik Megat Terawis yg tersohor di Perak. Siapa pula Tun Telanai, Bentara Yusof dan Megat kembar Ali itu ?

Saya sudah mencari namun tidak jelas sumber dan tidak banyak tertulis catatannya. Mungkin ada sesuatu yg cuba disembunyikan ?

Terima kasih.

Ashrul

Radzi Sapiee berkata...

Wassalam. Memang Terengganu sudah beraja sebelum tahun 1700an. Kalau tidak, siapa pula yang menulis Batu Bersurat Terengganu tahun 1300an. Rahsianya terletak pada nasab keturunan Wali Allah yang dipanggil Tok Pulau Manis di mana Sultan Zainal Abidin I Terengganu mengahwini puterinya. Cukuplah itu sahaja ya...

Tanpa Nama berkata...

Masih ada kah waris Megat Panji Alam? Di mana mungkin bisa ketemu?

Tanpa Nama berkata...

Saya tertarik membaca tulisan Haji Wan Mohd. Saghir yang menyatakan jurai keturunan Long Yunus adalah dari Dato' Long Tarat anak kepada Wan Muhammad Bendahara Kerajaan Patani abad ke 16.

ejitra@gmail.com

Tanpa Nama berkata...

salam..
Saya nk tnya siapakah Bentara Yusof..
Kalau boleh sekali nak penerangan daripada tuan..
Terima Kasih..