Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Friday, September 11, 2009

Aceh dan perlaksanaan syariat Islam...

Set gambar yang ditemui setelah membuat Google Image Search menggunakan keywords "Syariah Aceh" ini menunjukkan perlaksanaan hukuman sebat yang pernah dilakukan Aceh setahun dua dahulu kalau tak salah...

Tadi selepas Maghrib saya dan isteri pergi menyambung makan buka puasa di luar. Ternampak akhbar Harian Metro untuk hari Khamis 10 September lalu terjumpa artikel menarik tentang perkembangan terbaru perlaksanaan hukum syariat di Aceh. Teringat juga lawatan saya dan isteri ke sana...

Satu perkara menarik yang kami dapati, di Aceh tiada masalah jenayah, sekurang-kurangnya tiada yang ketara seperti kita biasa dengar di Malaysia. Orang perempuan boleh berjalan bebas malah menaiki motosikal ke sana ke mari dengan tas tangan tergantung di bahu tanpa perlu risau barangan mereka dicuri apalagi mahu dicabul ataupun dirogol, semuanya akibat undang-undang syariah kini mula dilaksanakan kembali secara ketat mengambil iktibar dari peristiwa Tsunami 26 Disember 2004 yang dianggap sebagai peringatan agar kembali kepada nilai-nilai sebenar dahulukala yang telah menyebabkan Aceh dikenali sebagai bumi Serambi Mekah.

Di sini saya tergerak untuk berkongsi artikel dari Metro yang berjaya didapatkan daripada Internet. Semoga kejayaan Aceh melaksanakan hukum syariat dapat memartabatkan kembali hukum-hukum Islam sehingga mengatasi konsep civil law atau perundangan Barat yang terus menghantui dunia Islam yang meremeh-temehkan hukum Allah SWT akibat berlakunya penjajahan berluasa akhir abad ke 19 dan awal abad ke 20 Masihi yang memaksa kita menerima-pakai sistem asing yang sebenarnya berasal daripada hasil pemikiran puak Yahudi Zionis. Semoga ia menjadi contoh yang bakal menyemarakkan juga usaha memartabatkan Islam ke tingkat tertinggi di negara kita sendiri!

--------------


Aceh kuat kuasa syariah

BANDA ACEH: Pihak berkuasa Aceh sudah bersiap sedia untuk menguatkuasakan undang-undang jenayah Islam, termasuk merejam penzina yang sudah berkahwin hingga mati.

“Golongan belum berkahwin yang berzina akan disebat 100 kali sementara yang dah berkahwin akan direjam hingga mati,” kata anggota Parlimen tempatan, Raihan Ismail dari Parti Keadilan Sejahtera (PKS).

Aceh yang menandatangani perjanjian damai dengan kerajaan Indonesia selepas hampir 30 tahun dilanda keganasan akibat gerakan pemisah, hanya melaksanakan sebahagian sahaja undang-undang syariah ketika ini, termasuk mewajibkan pakaian menutup aurat, solat lima waktu, puasa sepanjang Ramadan dan membayar zakat.

Undang-undang syariah dibenar dilaksanakan di Aceh sebagai sebahagian daripada pakej autonomi yang dipersetujui oleh kerajaan Indonesia sebagai ganti kepada tuntutan kemerdekaan penduduk wilayah itu.

“Rang undang-undang itu hanya tertumpu kepada isu etika, termasuk meminum arak, berjudi, berzina dan merogol,” kata Raihan.

Parlimen Aceh dijadual meluluskan undang-undang baru itu Isnin depan.Jenayah seperti membunuh, merompak dan rasuah tidak termasuk dalam undang-undang baru itu.

No comments: